Ajax, AZ, Feyenoord en PSV hebben hun spelers een trainingsschema gegeven om de komende weken fit te blijven. De Eredivisie ligt in ieder geval tot en met 6 april stil door de uitbraak van het coronavirus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Niet alleen zijn alle competitiewedstrijden van de komende weken geschrapt, de clubs mogen tot begin april ook niet meer trainen. De spelers moeten in de tussentijd hun conditie thuis op peil houden met een individueel trainingsschema.

Bij PSV moeten de spelers zich daarnaast één keer in de week op trainingscomplex De Herdgang melden om een gezondheids- en fitheidscheck te ondergaan. Geblesseerde spelers, zoals Donyell Malen, werken met een fysiotherapeut in individuele sessies aan hun herstel.

Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met het huidige Eredivisie-seizoen. De KNVB moet in ieder geval nieuwe data vinden voor speelronde 27, 28 en 29, terwijl er nog wedstrijden uit de 22e speelronde ingehaald moeten worden.

Die duels - AZ-Feyenoord en FC Utrecht-Ajax - staan gepland voor respectievelijk 8 en 9 april. De kans lijkt echter klein dat de competitie direct hervat kan worden als er weer sportevenementen gehouden mogen worden, omdat de spelers geen wedstrijdritme hebben.

Ajax staat momenteel bovenaan in de Eredivisie met 56 punten. Dat zijn er net zoveel als AZ, dat een minder doelsaldo heeft. Nummer drie Feyenoord volgt met 50 punten en PSV is de nummer vier met 49 punten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.