Adviezen over hoe je besmetting met het coronavirus zou kunnen voorkomen en hoe je COVID-19 kan genezen, worden veel gedeeld op WhatsApp, Facebook en Twitter. NUcheckt zet de onjuiste adviezen op een rijtje.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

NUcheckt ontving afgelopen week veel mails met vragen van lezers over corona-adviezen die ze hadden gekregen via WhatsApp, Twitter en Facebook. Hieronder de berichten waar we de meeste vragen over kregen.

Onvoldoende bewijs dat ibuprofen klachten van coronapatiënt verergert

Op 16 maart ging er op WhatsApp een bericht over het gebruik van ibuprofen rond. Een neuroloog van Treant Zorggroep - waar drie ziekenhuizen onder vallen - zou hebben gezegd dat gebruik van ibuprofen ertoe kan leiden dat de ziekte COVID-19 ernstiger verloopt. Uit navraag bij Treant Zorggroep blijkt dat dit bericht niet klopt en niet door één van de neurologen is verstuurd.

De geruchten ontstonden nadat op 11 maart in een wetenschappelijk tijdschrift een artikel over mogelijke effecten van medicijnen op COVID-19-patiënten was verschenen. In het artikel wordt gesteld dat verschillende medicijnen tegen diabetes en ook ibuprofen mogelijk de klachten van COVID-19-patiënten kunnen verergeren. De betreffende onderzoekers hebben slechts naar een kleine groep van 32 mensen gekeken. Het mechanisme waardoor ibuprofen tot ernstigere klachten zou leiden, is niet bewezen.

Op basis van dit artikel kun je dus niet concluderen dat ibuprofen de klachten van COVID-19-patiënten verergert. Verschillende experts raden wel aan om in eerste instantie paracetamol te gebruiken en geen ibuprofen, omdat dit minder bijwerkingen geeft. Ouderen en mensen die al andere medicijnen slikken, wordt bijvoorbeeld aangeraden eerst met een arts te overleggen voor ze ibuprofen innemen.

Je kunt besmetting niet opsporen door je adem in te houden

Sinds afgelopen donderdag wordt een bericht dat afkomstig zou zijn van de Stanford University veel gedeeld. De universiteit heeft zelf verklaard dat dit niet het geval is en dat het bericht bovendien foutieve informatie bevat.

Het bericht dat afkomstig zou zijn van de Stanford University is een samenraapsel van verschillende adviezen die ook al in andere vormen op sociale media zijn verspreid. Zo wordt in dit bericht onder meer beweerd dat als je zonder problemen tien seconden je adem kunt inhouden, je niet besmet bent met het coronavirus.

Robert Legare Atmar, een infectieziektenspecialist verbonden aan het Baylor College of Medicine in Texas, zei eerder al tegen persbureau AP dat iemand zijn adem laten inhouden misschien kan helpen bij het herkennen van ernstige longklachten, maar dat je mensen die door het coronavirus lichte of milde klachten hebben hiermee niet kunt opsporen. Experts laten weten dat bijvoorbeeld angstklachten, astma en hooikoorts er bovendien ook toe kunnen leiden dat je jouw adem niet tien seconden lang kunt inhouden.

Slokjes water drinken en gorgelen helpen niet

In het advies dat is toegeschreven aan de Stanford University stond ook dat iedere vijftien minuten een slokje water drinken kan helpen voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus. NUcheckt schreef hier op 4 maart al uitgebreid over. De conclusie was dat het voor je gezondheid belangrijk is om voldoende water te drinken, maar dat er geen enkele aanwijzing is dat regelmatig water drinken helpt tegen het coronavirus.

In andere mails die NU.nl ontving, stond juist dat gorgelen met een zout- of azijnoplossing helpt bij de bestrijding van het coronavirus. De Amerikaanse John Hopkins University legt uit dat gorgelen met welke vloeistof dan ook niet voorkomt dat je ziek wordt van het coronavirus.

Knoflook of vitamine C zijn geen medicijnen tegen COVID-19

Er werd door een NU.nl-lezer ook gevraagd of zeven tenen knoflook - gehakt en gekookt in water - COVID-19 kan genezen. Dit gerucht blijkt in verschillende talen en landen rond te gaan. Gezondheidsorganisatie WHO heeft uitgelegd dat knoflook mogelijk antibacteriële eigenschappen heeft, maar dat er geen enkel bewijs is dat het helpt tegen COVID-19.

Er gaan tot slot verschillende geruchten rond dat vitamine C kan voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus en zelfs dat het de ziekte COVID-19 kan genezen. Ook deze beweringen zijn ongefundeerd. Het klopt dat voldoende vitamine C innemen een klein effect kan hebben op de kans dat je verkouden wordt, maar er is geen bewijs dat de vitamine besmetting door het coronavirus voorkomt.

Ook voor de bewering dat je kunt genezen door vitamine C in te nemen, is geen enkel bewijs. Er loopt op dit moment in de Chinese provincie Wuhan wel een onderzoek waarin wordt bekeken of het direct in de bloedbaan spuiten van vitamine C kan helpen tegen COVID-19. Hier zijn nog geen resultaten van bekend.

Wat kun je wel doen?

Wees argwanend als je gezondheidsadviezen tegenkomt waarin wordt beweerd dat een bepaalde handeling of een bepaald voedingsmiddel je volledig kan beschermen tegen besmetting met het coronavirus of COVID-19 kan genezen. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan, maar er is volgens de WHO nog geen middel gevonden waarvan is bewezen dat het helpt en waarvan we weten dat het veilig is. Ook een vaccin is er nog niet.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert - om verspreiding van het coronavirus te voorkomen - dat je thuisblijft bij klachten, thuiswerkt indien mogelijk en contacten met anderen beperkt. Verder is het belangrijk goed en vaak je handen te wassen, te hoesten in de binnenkant van je elleboog, geen handen te schudden en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.