Door het mooie weer van deze week worden meer pollen van de es en berk in de lucht verwacht en kunnen hooikoortspatiënten klachten krijgen. Dat kan tot onrust leiden, doordat een deel van de klachten lijkt op de klachten bij COVID-19 (de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt), schrijft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag.

De zachte winter is de boosdoener van de vroege start van het hooikoortsseizoen. Hoewel de pollentellingen in Leiden, Helmond en Drachten nog geen berkenpollen hebben aangetoond, verwachten de onderzoekers dat de eerste berkenpollen deze week in de lucht komen. De piek van het berkenpollenseizoen wordt tussen 5 en 21 april verwacht.

De komende periode kunnen mensen die allergisch zijn voor boompollen hooikoortsklachten krijgen. "Met de huidige COVID-19-crisis is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten", aldus het LUMC, dat samen met het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, de Wageningen University & Research en Weeronline het pollenseizoen bijhoudt.

Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

De onderzoekers raden hooikoortspatiënten aan om voorbereid te zijn op de start van het pollenseizoen door bijvoorbeeld op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie, straten en bossen met bloeiende berken te vermijden en de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.