Ongeveer zesduizend personen binnen Nederland zijn tot nu toe waarschijnlijk in aanraking gekomen met het coronavirus, bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na berichtgeving door RTL Nieuws. Het overgrote deel van deze personen heeft geen klachten of hooguit een verkoudheid en valt daardoor moeilijk in beeld te krijgen.

Doordat deze besmette personen dusdanig lichte klachten hebben, melden zij zich niet bij een huisarts en verschijnen ze niet op de radar van het RIVM. Wél blijven zij hoogstwaarschijnlijk aan het werk, wat tot een verdere verspreiding van het virus leidt.

De RIVM-woordvoerder herhaalt daarom de oproep van premier Mark Rutte. "Het is van groot belang dat er zoveel mogelijk Nederlanders thuiswerken en sociaal contact vermijden om zo ook verdere verspreiding van de groep besmette patiënten, die geen klachten hebben, in de kiem te smoren."

Het RIVM heeft het virus tot dusver bij bijna duizend personen vastgesteld. Het instituut benadrukte meermaals dat het aantal besmettingen waarschijnlijk hoger ligt, doordat een groot deel van de besmettingen moeilijk in kaart te brengen is.

GGD-directeur vindt dat scholen niet dicht hoeven

RTL Nieuws baseert zich op een e-mail van GGD-directeur Sjaak de Gouw, die op basis van wiskundige formules tot de geschatte zesduizend besmettingen komt. Het sluiten van scholen heeft volgens hem "geen enkele zin", hoewel het aantal besmettingen dus hoger ligt dan officieel is vastgesteld.

"Die beslissing zou een enorme maatschappelijke impact hebben, terwijl het de bestrijding niet helpt", schrijft RTL Nieuws op basis van de e-mail.

De Gouw zou in de e-mail stellen dat bij iedere beslissing moet worden afgewogen hoe effectief de maatregel is en wat de financiële gevolgen ervan zijn. Ook moet volgens hem worden nagegaan of de maatregel in kwestie wel maanden vol te houden is.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.