De Nederlandse zwemploeg is vanwege de uitbraak van het coronavirus uit voorzorg in isolatie gegaan in een voormalig klooster in Drachten. Daar zullen de zwemmers voor onbepaalde tijd wonen en trainen, zodat ze zich zo goed mogelijk voor kunnen bereiden op de toernooien van later dit jaar.

Het gaat in ieder geval om de topzwemmers die normaal gesproken in Amsterdam en Eindhoven trainen. Onder hen zijn Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Femke Heemskerk en Arno Kamminga, die zich al op één of meerdere nummers hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer.

"Onze topsporters willen zich graag blijven voorbereiden op komende toernooien, maar we willen absoluut niet dat dit een risico vormt voor hun omgeving", zegt technisch directeur André Cats van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). "Daarom hebben we allerlei maatregelen genomen om mogelijke risico's voor onze topsporters en hun familie en vrienden te beperken."

De zwemploeg is zaterdag naar het voormalige klooster in Drachten vertrokken. De trainingen worden afgewerkt in zwemcentrum De Welle, dat sinds donderdagavond niet meer toegankelijk is voor publiek. Ook het voormalige klooster is volledig afgesloten van de buitenwereld.

'Duurt waarschijnlijk langer dan een week'

Het is nog niet bekend hoelang de zwemploeg in Drachten blijft. "Per week wordt de situatie bekeken, maar het zal naar alle waarschijnlijkheid wel langer dan één week worden", zegt een woordvoerder van de KNZB tegen NU.nl.

Cats is in ieder geval blij met de noodoplossing voor de zwemploeg. "In Drachten hebben we de gehele leef- en trainingssituatie onder controle. Zo kunnen we de trainingen toch doorzetten. Daarnaast hopen we uiteraard dat de situatie in Nederland zich binnen afzienbare tijd zal stabiliseren."

Door de uitbraak van het COVID-19-virus werden onlangs de Swim Cup in Den Haag en het olympisch kwalificatietoernooi in Eindhoven afgelast. De KNZB treedt binnenkort in overleg met NOC*NSF om de kwalificatieprocedures richting de Spelen van komende zomer te herzien.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.