Aruba, Bonaire en Curaçao hebben vluchten uit onder meer Europa voor de rest van maart geschrapt, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook bekende Oostenrijkse skipistes, zoals die in Tirol, zijn gesloten. Daarmee zijn veel populaire vakantieplekken voorlopig niet toegankelijk.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Aruba meldde vrijdagavond de eerste twee besmettingen met het COVID-19-virus op het eiland. Daarop besloten de autoriteiten om alle publieke activiteiten te staken en scholen te sluiten.

Voor cruisereizigers gelden momenteel strenge controles als zij Aruba aandoen. Bonaire is nog strenger: daar geldt een aanmeerverbod voor cruiseschepen.

De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakte vrijdag tijdens een persconferentie bekend dat alle vluchten uit Nederland en andere plekken in Europa worden opgeschort. KLM en TUI verzorgen normaliter zo'n twintig vluchten per week tussen het eiland en Nederland.

Ook vanuit en naar Suriname gaan vanaf zaterdag geen burgervluchten meer, meldde de Surinaamse regering vrijdagavond laat. Het is niet bekend tot wanneer deze maatregel geldt.

Oostenrijkse skipistes vanaf zondag dicht

In Oostenrijk gaan vanaf zondag populaire skigebieden dicht. Toeristische accommodaties sluiten een dag later, zodat toeristen de gebieden op een enigszins rustige manier kunnen verlaten. Pistes in Tirol zullen voor zeker twee weken gesloten blijven.

De Oostenrijkse regering heeft mensen in die gebieden opgeroepen om gedurende die periode in isolatie te blijven. Die maatregel zal dan ook gelden voor toeristen.

De maatregelen volgden nadat duidelijk werd dat 35 van de 55 recentste coronabesmettingen naar het skioord Ischgl te herleiden zijn. De bron van de besmetting zou een barman in die gemeente in de deelstaat Tirol zijn.

Tsjechië sluit grenzen met Duitsland en Oostenrijk
52
Tsjechië sluit grenzen met Duitsland en Oostenrijk

Dagelijks leven lamgelegd in Oostenrijk

Uit voorzorg zijn ook ziekenhuizen in Tirol dichtgegaan voor bezoekers, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook voert het land strenge controles uit bij de grenzen met Italië, Zwitserland en Liechtenstein.

Vanaf maandag sluiten winkels, restaurants en bars in Oostenrijk de deuren. Ook de scholen in het land gaan dicht. Apotheken en supermarkten blijven wel open. Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen zijn net als in Nederland verboden.

In Oostenrijk zijn tot nu toe ruim vijfhonderd COVID-19-besmettingen gemeld.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.