Premier Mark Rutte roept alle Nederlanders op om te stoppen met het massaal inslaan van boodschappen en medicijnen. "Stop met hamsteren", was de dringende boodschap die de premier vrijdag deed na afloop van de ministerraad.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Rutte benadrukte dat het niet nodig is om meer boodschappen te kopen dan gebruikelijk. "Er zijn genoeg producten in onze winkels."

De premier vraagt Nederlanders rekening te houden met mensen die in de zorg, bij de politie of in het onderwijs werken en vanavond voor lege schappen staan. "Stop ermee."

Supermarkten lieten eerder op de dag weten dat het sinds het kabinet en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwe maatregelen donderdag aankondigden drukker dan normaal is in de supermarkten.

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet weten dat er weliswaar fors meer inkopen worden gedaan, maar dat er voldoende producten zijn. Ook de supermarkten roepen op: "Je hoeft niet te hamsteren."

Premier Rutte: 'Hamsteren is niet nodig en niet sociaal'
85
Premier Rutte: 'Hamsteren is niet nodig en niet sociaal'

'Heb oog voor onze mensen die het moeilijk hebben'

Rutte sprak zijn waardering uit voor de manier waarop er gehoor wordt gegeven aan de oproep van het kabinet om onder meer zo veel mogelijk thuis te werken en minder met het openbaar vervoer te reizen.

Omdat er mensen zijn die nog niet doordrongen zijn van de ernst van het virus, wil de premier nogmaals benadrukken dat de nieuwe maatregelen voor iedereen gelden, dus ook voor mensen die niet tot een van de risicogroepen behoren.

"Denk ook eens aan anderen. Denk aan de mensen die zich wel zorgen maken: onze ouderen en mensen met een verminderde weerstand", zei Rutte. "Heb oog voor de mensen die het moeilijk hebben."

Kabinet schrapt vluchten uit risicolanden

Het kabinet kondigde eerder op de dag aan vluchten uit de risicolanden China, Italië, Iran en Zuid-Korea te weren.

Inkomende passagiersvluchten vanuit die landen zijn vanaf vrijdag 18.00 uur niet meer welkom. De maatregel geldt tot 27 maart en kan verlengd worden. De lijst met risicolanden kan per dag veranderen.

Voor Nederlanders die zich momenteel in een van de risicogebieden bevinden, geldt dat het kabinet momenteel onderzoekt hoe zij kunnen worden teruggehaald.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.