De Formule 1 heeft vrijdag ook de Grands Prix van Bahrein en Vietnam uitgesteld. De GP van Nederland in Zandvoort is daardoor nu de eerste race op de kalender, al staat daar door het coronavirus een flink vraagteken achter.

"De Formule 1 en de FIA verwachten dat het seizoen eind mei kan beginnen in Europa, maar vanwege de flinke toename van het aantal besmettingen in Europa in de afgelopen dagen zullen we daarover in discussie blijven", melden de organisaties in een verklaring.

De Nederlandse Grand Prix op het verbouwde circuit van Zandvoort is gepland voor 3 mei. Daarna zijn er races in Barcelona (10 mei), Monaco (24 mei) en Azerbeidzjan (7 juni). Het is nog onduidelijk wat er met die races gaat gebeuren.

"De wereldwijde situatie rond het COVID-19-virus verandert steeds en is heel moeilijk te voorspellen. Daarom nemen we de tijd om de juiste beslissingen te nemen", zegt Formule 1-baas Chase Carey.

FIA-president Jean Todt stelt dat er geen andere mogelijkheid was dan de Grands Prix van Bahrein en Vietnam uit te stellen. "Het beschermen van mensen staat voorop. We blijven leunen op het advies van de overheden en de gezondheidsorganisatie WHO."

Formule 1-fans laten zich horen na afgelasten GP Australië
40
Formule 1-fans laten zich horen na afgelasten GP Australië

Vietnam heeft voor het eerst Grand Prix

De FIA en de Formule 1 besloten eerder op vrijdag na lang overleg al om een streep te zetten door de openingsrace in Melbourne van dit weekend. McLaren had zich toen al teruggetrokken, omdat een teamlid positief is getest op het COVID-19-virus.

De GP van Bahrein stond gepland om volgende week zondag zonder publiek afgewerkt te worden, maar de Formule 1-teams hebben momenteel weinig trek om de wereld over te reizen.

De eerste Grand Prix van Vietnam zou op 5 april op het Hanoi Street Circuit worden gehouden. De GP van China, die voor 19 april op de kalender stond, was al uitgesteld. De Formule 1 hoopt voor alle uitgestelde races een nieuwe datum te vinden later dit jaar.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.