Nederlandse hogescholen en universiteiten bieden deze maand vanwege de uitbraak van het coronavirus geen fysiek onderwijs meer aan. Ook gaan tentamens in collegezalen niet door en worden andere onderwijsactiviteiten afgelast, zo melden de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen donderdag.

Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen laat in een reactie weten: "Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit."

Het advies van premier Mark Rutte luidde eerder op donderdag al dat universiteiten en hogescholen zoveel mogelijk online colleges moesten aanbieden. De Vereniging van Universiteiten meldt in een persbericht dat stageactiviteiten wel kunnen doorgaan. De stagiair en de stageverlener moeten dan zelf de situatie beoordelen.

Wat de universiteiten en hogescholen precies gaan doen om toch onderwijs te kunnen aanbieden, is nog niet bekend. Dit moet per onderwijsinstelling worden bekeken.

Zo verandert het sociale leven in Nederland door coronamaatregelen
200
Zo verandert het sociale leven in Nederland door coronamaatregelen

Basis- middelbare scholen blijven open

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft in gesprek met het AD gezegd te zullen inzetten op online onderwijs. De universiteit zou hier echter naar eigen zeggen nog niet klaar voor zijn. De Rotterdamse universiteit telt in totaal zo'n 32.000 studenten.

Premier Rutte kondigde eerder op donderdag nieuwe maatregelen voor heel Nederland aan. Zo worden alle evenementen met meer dan honderd bezoekers in heel Nederland afgelast. De maatregelen blijven in ieder geval tot 31 maart van kracht.

Basis- en middelbare scholen blijven wel open. De maatschappelijke gevolgen zouden dan te groot zijn, omdat ook ouders dan thuis moeten blijven. Kinderen die verkouden zijn, moeten wel thuis blijven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.