Het nieuws over het coronavirus houdt ook kinderen bezig: ze vangen nieuws op en stellen vragen aan leerkrachten, ouders en leeftijdsgenoten. Hoe kun je goed met kinderen over de uitbraak praten zonder angst te zaaien? Of moet je het nieuws juist bij ze weghouden? Drie experts geven advies.

Henrike van Gelder is hoofdredacteur van jeugdmedia Kidsweek en 7Days. Het onderwerp is volgens haar niet te vermijden, dus ze doet dat ook in haar kranten niet. "Het nieuws weghouden bij kinderen kan gewoon niet. Je kunt het ook niet vermijden op school. Ze horen er toch wel over en daarom moet je het bespreken", aldus Van Gelder.

Kinderen vullen onwetendheid in met emotie

Lotte Keizer is coördinator van kindernieuwswebsite NUjunior. Ze legt uit: "Als kinderen niet precies weten wat er aan de hand is, vullen ze de onwetendheid in met emotie. Daarom is het extra belangrijk om ze zo goed mogelijk uit te leggen wat het coronavirus is en waarom het virus gevolgen heeft voor de samenleving."

Vertel daarbij eerlijk hoe het zit, benadrukt Keizer. "Draai er bijvoorbeeld niet omheen dat oma en opa zouden kunnen overlijden door het virus. Maar leg vervolgens uit wat alle mensen, en dus ook jouw kind, ertegen kunnen doen om te voorkomen dat zij besmet raken. Goed je handen wassen en in je elleboog niezen bijvoorbeeld."

Leg geen nadruk op harde cijfers

Eerlijk zijn en benadrukken wat het kind zelf kan doen, is ook de insteek van de redacties van Kidsweek en 7Days. Van Gelder: "We proberen kinderen uit te leggen hoe het zit, en dat kinderen relatief weinig ziek worden. Maar ook dat ze zelf veel kunnen doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals goed de handen wassen. Ook leggen we uit waarom dit coronanieuws zo groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving zo groot kan zijn."

De journalisten interviewen daarnaast kinderen die zelf in quarantaine of thuisisolatie zitten of zaten. "Dan komt het dichtbij. Ook zoiets kan angsten van kinderen wegnemen, bijvoorbeeld als ze horen dat een kind vrij weinig griepklachten heeft gehad."

Inventariseer de kennis en angst van kinderen

Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, raadt ouders aan te inventariseren hoezeer het onderwerp bij hun kinderen leeft. "Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe angstig een kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten."

Kinderen hebben vaak allemaal een mobiele telefoon en kunnen dus alles opzoeken. Van Gelder: "Ze zien dus ook veel nepnieuws."

Praat er niet te veel over

Keizer van NUjunior heeft verder nog als tip: "Jouw kind neemt jouw emoties over. Houd je emoties dus onder controle. Vooral kinderen vanaf negen jaar maken nieuws soms groter dan het is. Als het voor jou heel groot is, maken zij het nog veel groter. Houd hier dus rekening mee bij het uiten van jouw emoties en het brengen van het nieuws."

Ze vervolgt: "Voorkom dat het thuis alleen nog maar over het coronavirus gaat. Als er over niks anders meer wordt gesproken, wordt het voor jouw kind nog groter en misschien ook enger."

Máxima over corona:  'Raar om nu ver weg te zijn van kinderen'
79
Máxima over corona: 'Raar om nu ver weg te zijn van kinderen'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.