
Rutte: Niet nodig om extra boodschappen in te slaan
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) merkt dat het in de supermarkten drukker is dan normaal. Er is vooral een run op houdbare producten. Tegelijkertijd zijn er tot nu toe nog in weinig supermarkten lege schappen. Het CBL zegt in nauw contact te staan met de fabrikanten om eventueel extra in te slaan als dat nodig is.
Het kabinet kondigde eerder op de dag een nieuw pakket aan maatregelen aan die een verregaande impact hebben op het dagelijks leven van mensen.
Zo moet er zoveel mogelijk worden thuisgewerkt en moet iedereen met griep-, koorts- of hoestklachten thuisblijven. Sociale contacten moeten zoveel mogelijk vermeden worden en evenementen met meer dan honderd mensen worden afgelast.
Het kabinet spreekt van ingrijpende maatregelen. In landen waar eveneens verregaande maatregelen zijn getroffen, is te zien dat mensen producten inslaan. Wat premier Rutte betreft is dat in Nederland dus niet nodig.
Wel noemt hij de situatie zorgelijk. "Wij zijn als land ziek. We zijn een patiënt en proberen heel goed te kijken waar het medicijn moet worden opgevoerd", aldus de minister-president.

Zo veranderen de coronamaatregelen het sociale leven in Nederland
Kamer wil weten of kabinet voldoende doet
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met de premier, minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de nieuwe maatregelen.
Hoewel de Kamer de nieuwe maatregelen steunt, vragen de Kamerleden zich wel af of het kabinet voldoende doet. De SP en de PVV willen weten waarom de scholen niet dichtgaan. Ook willen zij weten of de zorg de uitbraak van het virus wel aankan. Volgens PVV-leider Geert Wilders komt het pakket aan maatregelen te laat en wordt er te weinig gedaan. Hij vindt dat het kabinet inreisverboden moet instellen voor besmettingshaarden zoals Iran. "Er is tijd verspild. Die laksheid neem ik het kabinet kwalijk."
Ook D66 vraagt zich af of het kabinet voldoende doet. Rob Jetten pleit voor een duidelijkere Europese aanpak. "Ik woon zelf een paar kilometer van de Duitse grens. Waarom gelden daar andere regels?" PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van een "nationale crisis". Hij vindt dat het kabinet de crisismaatregelen moet opleggen.
Gert-Jan Segers is ook kritisch. Hij vindt dat de communicatie vanuit het kabinet beter kan. "Mensen hebben het gevoel dat Nederland steeds een stapje achterloopt." Hij roept het kabinet op open en eerlijk te zijn en niet te suggereren dat het de situatie onder controle heeft.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
- Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.
NUjij: Uitgelichte reacties