De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat al het personenverkeer vanuit heel Europa vanaf vrijdag middernacht voor dertig dagen zal worden stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn nog wel welkom in de VS.

Waarom er een uitzondering gemaakt wordt voor het Verenigd Koninkrijk is niet bekend. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, meldt dat donderdag de situatie onder de loep wordt genomen om "economische ontwrichting" te voorkomen.

Het inreisverbod geldt voor alle mensen die veertien dagen voor hun geplande vertrek naar de Verenigde Staten in de landen zijn geweest die onder het Europese Schengenverdrag vallen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor Amerikaanse burgers, mits ze vooraf gescreend worden op het virus.

Het inreisverbod geldt alleen voor personen, niet voor goederen vanuit Europa. Het reisverbod is de zoveelste klap voor de luchtvaartsector door het coronavirus. De voorzitter van de Amerikaanse luchtvaartgroep Airlines for America verwacht dat dit verbod de luchtvaartmaatschappijen, hun werknemers en reizigers "enorm hard zal treffen."

Trump: 'Europa nam onvoldoende maatregelen tegen coronavirus'
48
Trump: 'Europa nam onvoldoende maatregelen tegen coronavirus'

Trump kondigde ook economische maatregelen aan

"Om te voorkomen dat er nieuwe gevallen (van het virus, red.) ons land binnenkomen zullen we alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten voor dertig dagen opschorten", aldus Trump. Er was al een inreisverbod in de Verenigde Staten voor reizigers vanuit China en Iran.

Trump deed de aankondiging tijdens een speciaal ingelaste toespraak vanwege het coronavirus. Daar liet hij ook weten dat er economische maatregelen komen voor mensen in de VS die niet kunnen werken omdat ze het virus hebben, in quarantaine zitten of voor iemand moeten zorgen. Ook krijgen kleine bedrijven uitstel voor het betalen van hun belasting en een lening van de overheid als hun bedrijf in nood is gekomen door het virus.

In de Verenigde Staten zijn tot en met donderdag 1.118 mensen besmet met het virus en zijn in totaal 36 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

Amerikanen op Schiphol: 'Van plan om het Kanaal over te zwemmen'
116
Amerikanen op Schiphol: 'Van plan om het Kanaal over te zwemmen'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.