Er zijn 121 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Daarmee komt het totale aantal bevestigde besmettingen op 503. Ook overleed in Nederland opnieuw een patiënt aan de gevolgen van het virus.

Daadwerkelijk aantal besmettingen ligt hoger

Het aantal besmettingen dat het RIVM dagelijks meldt, betreft het aantal bevestigde gevallen. Dat is niet het volledige aantal besmettingen.

Huisgenoten van personen die positief op het virus zijn getest, worden niet langer getest als zij ook klachten krijgen. De gezondheidsdiensten gaan er dan van uit dat zij ook besmet zijn. Zo wordt efficiënter gebruikgemaakt van de relatief schaarse testcapaciteit.

Verder krijgt niet elke besmette persoon klachten, waardoor het virus niet bij iedereen wordt opgemerkt.

In totaal vijf bevestigde sterfgevallen

Het RIVM meldt woensdag dat een patiënt van 68 jaar met onderliggende gezondheidsproblemen is overleden aan het coronavirus. In totaal zijn nu zeker vijf mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vastgesteld.

199 besmette personen hebben het virus opgelopen het buitenland. Volgens het RIVM is de besmettingsbron van 92 mensen nog niet bekend. Het grootste aantal patiënten bevindt zich nog steeds in Noord-Brabant, in die provincie zijn 223 geïnfecteerde personen.

Het RIVM raadt inwoners van Noord-Brabant aan om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven en indien mogelijk thuis te werken.

Evenementen afgelast in Noord-Brabant

Meerdere grote evenementen en wedstrijden in het betaald voetbal en amateurvoetbal in Noord-Brabant van tot en met maandag zijn afgelast, meldden de burgemeesters van Tilburg, Den Bosch en Eindhoven dinsdag. Zo zijn de Eredivisie-duels PSV-FC Emmen, Willem II-sc Heerenveen en RKC Waalwijk-FC Groningen afgelast. Ook het Keuken Kampioen Divisie-duel TOP Oss-FC Den Bosch gaat niet door.

Daarnaast werden meerdere carnavalsoptochten, een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en meerdere dancefestivals en concerten verboden.

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Video
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Vermijd lichamelijk contact en tref hygiënemaatregelen

Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders maandag op om voorlopig te stoppen met handen schudden. Ook lichamelijk contact in de algemene zin, zoals drie zoenen op de wang geven, wordt voorlopig afgeraden.

Daarnaast raadt het RIVM aan om algemene hygiënemaatregelen te treffen, zoals goed je handen wassen, in je elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.