Ongeveer 4 procent van onderzochte medewerkers van zeven Brabantse en twee niet-Brabantse ziekenhuizen zijn besmet met het coronavirus, blijkt uit steekproeven onder dit personeel. Ook werden patiënten getest, waarbij gemiddeld 9 procent besmet bleek te zijn. De tests werden zaterdag en zondag op verzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgevoerd op medewerkers die milde luchtwegklachten hadden.

Het RIVM liet 1.097 medewerkers en 200 patiënten testen, verspreid over negen ziekenhuizen. Alle geteste personen hadden al klachten.

De tests werden uitgevoerd in het Bredase Amphia Ziekenhuis, het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom, het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Udense Bernhoven Ziekenhuis en het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).

Ook in twee ziekenhuizen buiten Noord-Brabant, namelijk het Radboud UMC in Nijmegen en het VieCuri in Venlo, werden testen uitgevoerd. Met de steekproeven wil het RIVM zien in hoeverre het virus in Nederland wordt verspreid.

Besmette medewerkers EZT kwamen niet uit risicogebieden

Eerder dinsdag werd al bekend dat 28 van 301 geteste medewerkers in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis positief testten op het COVID-19-virus. Zij zitten in thuisisolatie. De medewerkers van het ETZ zijn niet in een risicogebied geweest en hebben ook geen contact gehad met besmette patiënten. Of dit ook het geval is bij het geteste personeel in de andere vijf ziekenhuizen, is niet duidelijk.

Het RIVM liet de tests in Brabantse ziekenhuizen uitvoeren, omdat de bron van besmetting bij veel patiënten nog onbekend is. Wel komen veel van deze patiënten uit Brabant of hebben ze enigszins een link met de provincie. De twee niet-Brabantse ziekenhuizen werden meegenomen in de reeks tests, omdat hier veel mensen werken die in Noord-Brabant wonen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.