Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders maandag op om te stoppen met het schudden van handen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het daarnaast echter ook goed om lichamelijk contact in de algemene zin te vermijden - dus ook bijvoorbeeld de drie zoenen op de wang - zegt een woordvoerder dinsdag tegen NU.nl.

Maandagavond kondigde Rutte aan dat er enkele nieuwe maatregelen getroffen worden, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. "We zijn een nuchter landje, maar toch vragen we u opnieuw om scherp te kijken naar algemene hygiënemaatregelen."

Hoewel het RIVM geen expliciet advies geeft over alle omgangsvormen, is het volgens het Rijksinstituut beter om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden. "Handen geven is gebruikelijker dan bijvoorbeeld het geven van drie zoenen. Daarom is het advies daarop gericht", legt een woordvoerder van het RIVM uit aan NU.nl.

"Op internet zijn allerlei alternatieven te vinden om elkaar te begroeten", aldus de woordvoerder. "Bijvoorbeeld een elleboogstoot geven."

Hoewel het RIVM eerder adviseerde om te hoesten en niezen aan de binnenkant van je elleboog, is de kans dat je het virus via een elleboogstoot overbrengt erg klein. "Je niest en hoest aan de binnenkant van je elleboog, en je groet elkaar dan met de buitenkant van je elleboog. Daarnaast kan je niet met de buitenkant van je elleboog je eigen gezicht aanraken."

Rutte gaat zelf de fout in na oproep geen handen te schudden
27
Rutte gaat zelf de fout in na oproep geen handen te schudden

Contact met partner en huisgenoten nog niet vermijden

Het advies van het RIVM geldt voor iedereen, maar dat betekent niet dat je je partner geen kus meer mag geven. "Zeker als je bij elkaar in huis woont, is de kans al groter dat je elkaar besmet. Maar het is ook een beetje eigen inzicht, we geven geen advies over heel specifieke situaties", zegt de woordvoerder.

Het is volgens de woordvoerder wel zo dat het virus nog niet wijdverspreid is in het land. "Dus we adviseren nog niet om geen kus aan de partner te geven."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Landen met meer dan honderd COVID-19-besmettingen*

Bron: John Hopkins University© NU.nl/LocalFocus

* China heeft wereldwijd de meeste besmettingen, namelijk ruim 80.000. Om een betere weergave te geven van het aantal besmettingen in de rest van de wereld, is dit land niet meegenomen in het staafdiagram.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.