Nu het aantal coronavirusinfecties in Nederland stijgt, roept het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mensen op om voorzorgsmaatregelen te nemen. Met een aantal eenvoudige acties kun je de kans verkleinen dat je het virus oploopt, of verder verspreidt als je het virus onder de leden hebt zonder dat te weten.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

1. Nies of hoest niet in je hand, maar in je elleboog

Het coronavirus verspreidt zich via hoest- en niesdruppeltjes. Die kunnen niet heel erg lang buiten het lichaam blijven leven, maar wel eventjes.

Als jij in je hand zou niezen of hoesten, en je vervolgens anderen (indirect) aanraakt, kunnen zij het virus oppikken als de virusdeeltjes in hun mond, neus of ogen belanden.

2. Nies of hoest in een papieren zakdoek

En gooi die zakdoek daarna meteen weg.

3. Mijd lichamelijk contact als handen schudden en zoenen

Premier Mark Rutte riep Nederlanders maandagavond op om geen handen meer te schudden. Zo kunnen virusdeeltjes niet rechtstreeks van hand tot hand verspreid worden.

Het RIVM voegde daar dinsdag aan toe dat daarnaast het beste ook ander lichamelijk contact vermeden kan worden, zoals zoenen op de wang. Zoenen met de partner kan nog wel, benadrukte het instituut: "Zeker als je bij elkaar in huis woont, is de kans al groter dat je elkaar besmet."

4. Was je handen regelmatig (en goed)

Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid. Was je handen daarom regelmatig. "Doe dit als je handen vuil zijn geworden, als je eten hebt klaargemaakt, na een toiletbezoek of na een hoest of nies", aldus het RIVM.

Wie dit goed wil doen, maakt eerst de handen goed nat, om vervolgens met zeep de handen over elkaar te wrijven. De boven- en onderkant zijn nu met zeep bedekt. Zorg daarbij dat je vingertoppen goed zijn ingezeept.

Neem ook je polsen mee en wrijf de zeep ook goed tussen je vingers. Hierna spoel je alle zeep weer af onder de kraan.

Zorg dat je je handen goed droogt, ook tussen de vingers. Dit hele ritueel moet zo'n twintig seconden duren, adviseert het Rode Kruis.

Ook na het snuiten van de neus, buiten spelen, het verschonen van een kind, het aaien van dieren en een schoonmaaksessie wordt geadviseerd je handen te wassen.

5. Werk (indien mogelijk) vanuit huis

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland heeft premier Mark Rutte donderdagmiddag tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd die van kracht zijn tot 31 maart. Hieronder valt thuiswerken als dit mogelijk is.

6. Heb je lichte luchtwegklachten, blijf dan uit voorzorg thuis

Ook wordt iedereen opgeroepen om thuis te blijven bij milde griep-, koorts- of hoestklachten.

7. Woon je in Noord-Brabant, beperk dan je sociale contacten

Beperk je sociale contacten en ga geen nieuwe sociale contacten aan als dit niet nodig is. Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast - probeer zelf ook grote groepen te vermijden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.