Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de rest van Italië aangepast naar code oranje, wat inhoudt dat alle niet-noodzakelijke reizen richting het land worden afgeraden. In een gedeelte van Noord-Italië geldt nog steeds code rood, het ministerie raadt alle reizen richting die gebieden af.

Het ministerie heeft de code geel die in de rest van Italië gold, aangepast naar code oranje door de verdere noodmaatregelen die de Italiaanse regering heeft afgekondigd. De reisbeperkingen die eerder alleen voor het noorden van het land golden, gelden nu voor het gehele land. Reizen binnen Italië zijn nu alleen toegestaan als deze strikt noodzakelijk zijn.

Zondag verscherpte het ministerie het reisadvies voor delen van Noord-Italië naar code rood. In die gebieden is het openbare leven vrijwel stil komen te liggen door de maatregelen die zijn afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De code rood geldt voor de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië.

Italië wordt zwaar getroffen door het coronavirus. In totaal zijn bijna 8.000 mensen in het land besmet met het virus en het dodental steeg maandagavond naar 436.

De door de Italiaanse regering ingevoerde noodmaatregelen zijn volgens premier Giuseppe Conte nodig om "de kwetsbaarste mensen van de samenleving" te beschermen. Ook adviseerde hij maandag de Italianen thuis te blijven.

* China heeft wereldwijd de meeste besmettingen, namelijk ruim 80.000. Dit land is om een betere weergave te geven van het aantal besmettingen in de rest van de wereld, niet meegenomen in het staafdiagram.