Door de zorgen om het coronavirus komt er van alle kanten steeds meer druk op het internationaal olympisch comité (IOC) om de Olympische Spelen van Tokio in ieder geval niet komende zomer te houden. Een overzicht van de drie mogelijke scenario's.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De Spelen gaan gewoon door van 24 juli tot en met 9 augustus

IOC-voorzitter Thomas Bach wilde lang de woorden 'afgelasting' en 'uitstel' niet eens bespreekbaar maken. "Ons standpunt is duidelijk: we zijn volledig gecommitteerd aan de Spelen van komende zomer", zei hij meerdere keren.

Op 22 maart, toen veel sporters al dagen- of wekenlang niet konden trainen en bijna alle sportwedstrijden waren afgelast, erkende het IOC voor het eerst dat uitstel een mogelijk scenario is.

Maar de mogelijkheid dat het evenement - wellicht in een kleinere vorm - op de geplande data doorgaat, blijft voor het IOC open. "In Japan is de situatie de laatste dagen flink verbeterd. Het IOC heeft veel vertrouwen in Japan als organiserend land, mogelijk met bepaalde veiligheidsrestricties."

IOC-voorzitter Thomas Bach. (Foto: Pro Shots)

De Spelen worden uitgesteld

Uitstel van een mega-evenement als de Zomerspelen lijkt een haast onmogelijke opgave, maar toch is het momenteel de meest logische oplossing. Een verplaatsing naar het najaar van 2020 is een optie, maar uitstel van precies een jaar, naar de zomer van 2021, is waarschijnlijker.

"Als het te moeilijk is om de Spelen in volledige vorm te organiseren en als we denken dat de veiligheid van de atleten in het geding komt, dan is uitstel onvermijdelijk", zei de Japanse premier Shinzo Abe op 23 maart in een toespraak aan het parlement.

Veel sportbonden, nationale olympische comités en sporters hebben het IOC opgeroepen om de Spelen uit te stellen, het liefst zo snel mogelijk. "Zorg dat de Spelen worden gehouden op een moment waarop de rust in de wereld is teruggekeerd en alle atleten een eerlijke kans hebben gehad op kwalificatie", aldus hoogspringer Douwe Amels, de voorzitter van de atletencommissie van de Atletiekunie.

Uitstel zou een deel van de (financiële) problemen van een afgelasting kunnen oplossen, maar het zou ook voor een flink aantal extra problemen zorgen. Zo is de internationale sportkalender volledig ingericht op Zomerspelen eind juli/begin augustus 2020 en zou een verschuiving voor een heleboel conflicten zorgen. Daarnaast zijn alle trainingsprogramma's van olympische atleten ingericht op piekmomenten in de zomer en zijn veel logistieke zaken - vliegtickets en hotelkamers voor atleten, officials en pers - al lang en breed geregeld.

De Spelen worden afgelast

Gezondheid en sportieve prestaties zijn belangrijk, maar er zijn toch vooral veel financiële redenen waarom afgelasting van de Spelen een strop zou zijn:

  • Het budget van het organisatiecomité van Tokio 2020 is officieel 11,4 miljard euro, al zouden de werkelijke kosten van de Spelen meer dan het dubbele daarvan kunnen zijn.
  • Het IOC verdiende in de vier jaar tussen 2013 en 2016 - met de Winterspelen van Sotsji en de Zomerspelen van Rio de Janeiro - 5 miljard euro. 73 procent van dat bedrag kwam uit tv-rechten voor de Spelen.
  • Er is meer dan 3 miljard euro aan sponsorgeld binnengehaald voor Tokio 2020. De Amerikaanse zendgemachtigde NBC heeft al meer dan 1 miljard euro aan advertenties verkocht voor de Spelen.
  • Volgens een recent onderzoek van het Japanse SMBC Nikko Securities zou afgelasting van de Spelen de Japanse economie 65,6 miljard euro kosten.

Sinds de eerste Spelen in 1896 ging het evenement alleen niet door tijdens de Eerste Wereldoorlog (1916) en de Tweede Wereldoorlog (1940 en 1944). Als het aan het IOC ligt, komt daar niet nog een afgelasting bij. "De Spelen schrappen lost geen enkel probleem op, voor wie dan ook", vindt de sportkoepel.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.