Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Reisadvies voor heel Zwitserland naar 'oranje'
Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft vanochtend in navolging van de Portugese stad Porto en diverse regio's in Oostenrijk ook heel Zwitserland op 'oranje' gezet. Voor Zwitserland gold al een aangescherpt reisadvies omdat het land reisbeperkingen heeft ingesteld voor onder meer Nederland. 

Nederlanders die vanuit de kantons Genève, Fribourg en Vaud weer naar Nederland terugkeren, kregen al het dringende advies om tien dagen in zelfquarantaine te gaan. Daar komen nu de kantons Schwyz, Wallis, Neuchatel en Zug bij, omdat daar het aantal positieve tests in rap tempo oploopt. Niet-noodzakelijke reizen worden daarom afgeraden. 
27 minuten geleden
Viroloog Osterhaus ongerust: 'Tijd voor een totale lockdown'
Viroloog Osterhaus ongerust: 'Tijd voor een totale lockdown'
42 minuten geleden
Verhoren zaak-Holleeder achter gesloten deuren vanwege coronabesmettingen
De voor woensdag en donderdag geplande verhoren in de rechtszaak tegen Willem Holleeder hebben plaats achter gesloten deuren. De openbare zittingen kunnen niet doorgaan vanwege een geconstateerde coronabesmetting in het huishouden van een van de rechters, zo heeft het gerechtshof laten weten.

Om te voorkomen dat het hoger beroep van Holleeder vertraging oploopt gaan de verhoren wel door, maar in beslotenheid bij een onderzoeksrechter van het hof. Woensdag staat het verhoor gepland van Ferry de Kok, persfotograaf met een verleden in de onderwereld. Hij reisde begin deze eeuw naar Thailand met John Mieremet, die daar in 2005 werd geliquideerd. Donderdag wordt een financiële man verhoord die meer zou weten van de manier waarop de zaken rond de criminele erfenis van Cor van Hout afgehandeld zouden zijn.
één uur geleden
Reisadvies voor grote Portugese stad Porto aangescherpt
Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Portugese stad Porto veranderd van 'geel' naar 'oranje'. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. In Porto nam het aantal positieve tests en de besmettingsgraad de laatste weken in rap tempo toe.

Binnen Portugal is verder alleen de omgeving rond de hoofdstad Lissabon oranje, ook vanwege een groot aantal positieve tests. De regio's Leziria en Tejo waren oranje, maar zijn afgeschaald naar geel.

Nederlanders die toch afreizen naar Porto of Lissabon worden bij terugkomst dringend geadviseerd om tien dagen in zelfquarantaine te gaan.
2 uur geleden
Student via campagne opgeroepen om regels na te leven
Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint vandaag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepel van studentenverenigingen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) geeft het startschot.

De campagne wordt gelanceerd omdat nog steeds een fors deel van de besmettingen plaatsvindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen. Er hoort ook een website bij waarop de campagne wordt toegelicht en initiatieven van (verenigings)studenten te vinden zijn.

De LKvV is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden in Nederland. Ze vertegenwoordigt daarmee 44.000 hbo- en universiteitsstudenten.
2 uur geleden
Tsjechië meldt opnieuw dagrecord
In Tsjechië zijn het afgelopen etmaal bijna twaalfduizend inwoners positief getest op het coronavirus, het recentste dagrecord in het Oost-Europese land. In Tsjechië nam het aantal positieve tests de afgelopen weken in rap tempo toe.

Tevens wordt er vandaag een relatief groot aantal coronagerelateerde sterfgevallen gemeld: 106. Daarmee neemt het totale aantal doden toe naar 1.619. De coronapatiënten kwamen niet allemaal op één dag om het leven: ook in Tsjechië kan er vertraging zitten tussen het moment van overlijden en de melding aan gezondheidsautoriteiten.
3 uur geleden
Overheid Mexico wil begraafplaatsen dicht op Dag van de Doden
Mexico wil dat de begraafplaatsen worden gesloten in de aanloop naar Día de Muertos, de gedenk- en feestdagen die daar met Allerheiligen en Allerzielen worden gehouden. De autoriteiten vrezen dat honderdduizenden Mexicanen zich ondanks de coronapandemie naar de begraafplaatsen zullen begeven om hun overleden dierbaren te eren.

Het tweedaagse feest op 1 en 2 november is een mengeling van rooms-katholieke gedenkdagen en prekoloniale folklore. De oorspronkelijke bewoners van Mexico geloofden dat de doden eens per jaar terugkeren uit de onderwereld. Het is op de eerste dagen van november van oudsher erg druk op de begraafplaatsen.

Onderminister van Volksgezondheid Hugo López-Gatell zei te vrezen dat de begraafplaatsen "plaatsen met een hoog besmettingsrisico" worden. "Het advies is om mensenmenigtes te mijden", aldus López-Gatell. Mexico staat tiende op de ranglijst van landen met de meeste besmettingen en is het land met het drie na hoogste dodental. Volgens de officiële cijfers overleden tot dusver ruim 86.000 personen in Mexico aan de gevolgen van het virus.
3 uur geleden
Brazilië wil begin januari Chinees vaccin gebruiken
De gouverneur van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo, João Doria, heeft gezegd dat Brazilië tientallen miljoenen dosissen van het Chinese vaccin CoronaVac heeft aangekocht. Begin januari wil het Zuid-Amerikaanse land beginnen met het ontwikkelen van groepsimmuniteit, schrijft BBC News.

Het zou gaan om het tweede goedgekeurde vaccin binnen Brazilië. Het land wil ook gebruikmaken van het ontwikkelde vaccin van farmaceut AstraZeneca, dat Nederland ook besteld heeft.

Inmiddels telt Brazilië bijna 5,3 miljoen positieve tests, het grootste aantal in de wereld na India en de Verenigde Staten. Het laatstgenoemde land is bovendien het enige land dat meer doden telt.
4 uur geleden
PostNL maakt zich op voor tsunami aan pakketjes voor de feestdagen
PostNL houdt voor de komende feestdagen rekening met een duizelingwekkende 60 tot 70 procent meer pakketjes vergeleken met de aantallen van begin dit jaar. Door corona werd de capaciteit met 40 procent vergroot, met de feestdagen komt daar nog eens 20 tot 30 procent bovenop, zegt PostNL directeur Pakketten & Logistiek Liesbeth Kaashoek in gesprek met NU.nl.
 
"Normaal gesproken hebben we met de feestdagen al tientallen miljoenen pakketten meer te bezorgen", zegt Kaashoek. Voor het coronatijdperk leverde PostNL dagelijks zo'n 900.000 pakketten af, dat liep sinds medio maart op tot zo'n miljoen per dag en gaat nu richting de 1,5 miljoen per dag op de piekdagen.

Het piekseizoen voor de pakketbezorging begint volgens Kaashoek, die tijdens de drukke feestdagen zelf ook weleens in de rol van bezorger kruipt, op de dag dat Sinterklaas aan land komt. "Dat is op 14 november", weet de directeur. "Vanaf dan begint het te lopen." Lees hier meer.
5 uur geleden
Duitse coronabesmettingen nemen weer toe
Het Robert Koch-Insti­tut (RKI) meldt 7.595 nieuwe Duitse besmettingen het afgelopen etmaal. Dinsdagochtend werden er nog 6.868 nieuwe gevallen gemeld.

Het aantal Duitse besmettingen stijgt de laatste dagen steeds weer. Dinsdag was er nog sprake van toename ten opzichte van de 4.325 en 5.587 besmettingen die de dagen ervoor waren gemeld. De afgelopen 24 uur zijn er 39 Duitsers overleden die besmet waren met het coronavirus, het dodental loopt daarmee op naar 9.875.
6 uur geleden
Twee nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn woensdag twee nieuwe binnenlandse coronabesmettingen vastgesteld. Ook zijn 23 buitenlandse bezoekers in Nieuw-Zeeland positief getest op het virus . De besmette bezoekers behoren tot een groep Oekraïense en Russische vissers die in Nieuw-Zeeland in isolatie verblijven. 

Nieuw-Zeeland heeft strenge en langdurige maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot dusver zijn er in Nieuw-Zeeland 1.556 mensen positief getest op het virus.
10 uur geleden
Oversterfte van 299.000 in VS, impact coronacrisis nog groter dan gedacht
Sinds het begin van dit jaar zijn in de Verenigde Staten ruim 299.000 meer mensen overleden dan gemiddeld in de vijf voorgaande jaren, meldt het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC dinsdag. De cijfers laten volgens de onderzoekers zien dat de impact van de coronapandemie groter is dan gedacht. Lees hier meer.
10 uur geleden
Minister kan niks doen tegen 'dumpvluchten' naar oranje gebieden
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het "onwenselijk" dat luchtvaartmaatschappijen tegen zeer lage tarieven vluchten aanbieden naar gebieden met een oranje reisadvies, maar zegt ook dat het kabinet dit soort 'dumpvluchten' niet kan verbieden. Lees hier meer.
10 uur geleden
'GGD's hebben geen tijd om huisartsen over positieve tests te informeren'
Een deel van de GGD's hebben geen tijd huisartsen te informeren over de positieve tests van hun patiënten, blijkt uit een brief in handen van NRC van André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR. Met name toestemming vragen aan de positief geteste mensen voor het doorgeven van de informatie aan de huisarts, zou te veel tijd kosten. Meerdere huisartsen laten weten aan NRC dat ze woedend zijn over de situatie, omdat herstelkansen groter zijn wanneer je bij een ernstig zieke coronapatiënt gelijk begint met zuurstof toedienen en het geven van de onstekingsremmer dexamethason.
10 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 55.587 positieve coronatests. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van de week ervoor (43.903). De stijging vlakt daarmee af, want in de twee weken daarvoor groeide het aantal nieuwe positieve tests met ruim 40 procent.
 • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (1.492) groeide ook minder hard: in de afgelopen week ging het om een toename van 30 procent, terwijl de stijging in de voorgaande week 60 procent bedroeg. Het aantal nieuwe ic-opnames (287) steeg in de afgelopen week met 49 procent, tegenover 59 procent een week eerder (192).
 • Daarnaast blijkt dat nog eens 185 Nederlanders met COVID-19 zijn overleden, een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande week (150).
 • Verder vingen meerdere horecaondernemers vandaag bot bij de rechter: de horeca blijft gesloten. De rechtbank in Den Haag besloot dat de Staat mocht overgaan tot de sluiting van de horeca in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
 • Nederlanders gooien steeds meer mondkapjes op straat. De maskertjes liggen al sinds het begin van de coronacrisis tussen het zwerfafval, maar de aantallen zullen in de komende tijd alleen maar toenemen. Dat verwacht directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon, de stichting die zich inzet tegen zwerfafval. Lees hier meer.
 • En tot slot bleven de prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun vakantie afbraken, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond. De twee oudste dochters van het koningspaar keerden vanavond terug naar huis. Er was ophef over de reis, omdat het kabinet Nederlanders eerder op het hart drukten niet onnodig te reizen.

Buitenland:
 • Franse autoriteiten meldden vandaag ruim dertienduizend positieve tests. Dat zijn er fors minder dan afgelopen weekend (32.000 en 29.800), maar Frankrijk meldt op maandag vaker kleinere aantallen dan in het weekend.
 • Ierland neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat vanaf donderdag in een gedeeltelijke lockdown. Zo blijven de scholen open, zei de Ierse premier Micheál Martin gisteravond op een persconferentie. 
 • België gaat mogelijk in lockdown als een trendbreuk uitblijft, zei viroloog Yves Van Laethem. In Wallonië en de omgeving van Brussel zou een "tsunami van positieve testen" nabij zijn, aldus minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Die regio's zouden de hoogste besmettingsgraad van Europa hebben.
 • De Italiaanse regio Lombardije voert een avondklok in. Naar verwachting wordt de maatregel donderdag van kracht. De maatregel geldt in ieder geval tot 3 november.
 • In Bulgarije is het vanaf donderdag verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen. De maatregel wordt ingevoerd, omdat het land 1.024 nieuwe positieve tests in 24 uur tijd registreerde. Dat is het grootste aantal sinds maart. 
 • De Amerikaanse first lady Melania Trump ziet af van een gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst met haar man Donald Trump. Ze raakte eerder besmet met het coronavirus en heeft volgens haar woordvoerder last van een hoest.