Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Zwaar getroffen Brazilië begint deze week met vaccineren
Het door het coronavirus zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden zondag twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse middel van Oxford-AstraZeneca. Er wordt een massale inentingscampagne voorbereid, die woensdag moet beginnen.

Een 54-jarige verpleegster in de metropool Sao Paulo kreeg kort na de goedkeuring al de eerste prik met het Chinese spul. De Braziliaanse president Bolsonaro, die corona slechts een griepje noemde en zelf besmet raakte, sprak herhaaldelijk denigrerend over het Chinese vaccin.

Brazilië telt na de Verenigde Staten de meeste coronadoden ter wereld: ruim 209.000. In de VS gaat het om bijna het dubbele aantal.
over 2 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 17 januari.

Binnenland:
  • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 5.622 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.728).
  • Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg naar 2.379, een stijging van 19 ten opzichte van zaterdag. Het betreft de eerste stijging in vijf dagen tijd.
  • Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de eventuele invoering van een avondklok. Deze week wordt er verder gesproken over de ingrijpende maatregel.
  • Bij een illegale demonstratie tegen het kabinet en het huidige beleid waren zondag zo'n 2.000 demonstranten aanwezig. De ME moest eraan te pas komen om de demonstratie te ontbinden. 115 mensen werden tijdens de ongeregeldheden gearresteerd.
  • Basisscholen en kinderopvangcentra blijven zeker tot 8 februari gesloten, meldt het kabinet zondag.

Buitenland:
  • Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt de regering.
  • De Britse regering hoopt in maart de coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.
  • Het is nog te vroeg voor een vaccinatiebewijs voor mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, vindt EU-president Charles Michel.
  • Het door corona zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden meteen twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse middel van Oxford-AstraZeneca.