Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Ziekteverzuim in zorgsector blijft toenemen: 71.000 zieken per dag
Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw toegenomen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar, wat meer is dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.

Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim steeg in alle regio's. De regio Noord liet - net als een jaar geleden - het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.
over één dag
Nieuwe variant virus verspreidt zich in New York 
Onderzoekers maken zich zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus die zich verspreidt in New York, melden Amerikaanse media. In november dook de variant, B.1.526 genaamd, voor het eerst op in de stad. De onderzoekers ontdekten de variant in de gedeelde database GISAID. In februari kwam de B.1.526 mutatie voor in een kwart van de sequenties uit de database die de wetenschappers onderzochten. 

De New Yorkse variant van het virus heeft overeenkomsten met die uit Zuid-Afrika en Brazilië, zeggen de wetenschappers. Het zou besmettelijker zijn en de immuunreactie van het lichaam verzwakken. Wetenschappers van het California Institute of Technology en een team van Columbia University deden onderzoek naar de nieuwe variant in New York. Ze hebben nog geen peer reviews ontvangen.
over één dag
Vaccinatie 80.000 medewerkers wijkverpleging van start
Medewerkers in de wijkverpleging mogen zich de komende tijd laten vaccineren tegen COVID-19. Vanaf donderdag kunnen ze een afspraak maken bij het callcenter van de GGD. Dat kunnen ze doen nadat ze via hun werkgever een uitnodiging hebben ontvangen. Alle zorgmedewerkers die direct contact met cliënten hebben, komen ervoor in aanmerking. Dat zijn zo'n 80.000 mensen, meldt het RIVM.

Om drukte te voorkomen, worden de medewerkers in groepen uitgenodigd. De mensen die in de wijkverpleging werken, krijgen het vaccin van AstraZeneca toegediend. Mensen van 65 jaar en ouder en mensen met specifieke medische aandoeningen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.
over één dag
Moderna heeft coronavaccin aangepast op Zuid-Afrikaanse variant
 Vaccinproducent Moderna heeft een aangepaste versie van zijn coronavaccin gemaakt die specifiek de Zuid-Afrikaanse variant van het virus onschadelijk moet maken. De fabrikant heeft een partij van de nieuwe kandidaat-vaccins naar de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten gestuurd voor klinisch onderzoek. Als dat een succes is, kan het bedrijf bij de medische toezichthouders een aanvraag doen om de nieuwe versie op de markt te mogen brengen.

Moderna gaat er op basis van voorlopige cijfers van uit dat het bestaande, goedgekeurde coronavaccin ook werkt bij besmettingen met gemuteerde versies van het virus. Toch zijn in het onderzoek wat zorgen naar voren gekomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het bestaande vaccin minder lang bescherming biedt bij besmettingen met de variant die in Zuid-Afrika is ontstaan.
over één dag
Helft bewoners reformatorische verzorgingstehuizen zou zich niet laten vaccineren
De helft van de bewoners van reformatorische verzorgingstehuizen weigert een coronavaccin op basis van religieuze bezwaren. Dat meldt dagblad Trouw na een rondgang langs tientallen instellingen voor bewoners met een reformatorische leefstijl.

"Een deel van onze bewoners vertrouwt in de voorzienigheid van de Heere en wil dat vertrouwen niet schaden met de tussenkomst van een vaccin”, stelt een bestuurder van een reformatorisch tehuis in de krant. Veel behoudende protestanten laten hun kinderen ook niet inenten.

Het valt wel op dat de vaccinatiegraad met zo'n 50 procent iets hoger ligt dan bij de jaarlijkse griepprik. Op Urk, waar het grootste deel van de bevolking gereformeerd is, kiest een kwart van de oudere bewoners voor een griepprik. In deze plaats ligt de algehele vaccinatiegraad onder 50 procent.

Als te veel Nederlanders zich niet laten vaccineren, is de kans groot dat er een infectieziekte uitbreekt. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2013, toen de Biblebelt met een mazelenuitbraak te maken kreeg.
over één dag
'Brazilië heeft geen plan om verspreiding coronavirus tegen te gaan'
Het aantal nieuwe besmettingen daalt in veel landen, maar in Brazilië blijft dat aantal stabiel. Geen goed nieuws voor de inwoners, nu het land ook te maken heeft met de Braziliaanse variant van het virus. Dat zou juist een reden zijn om met man en macht de verspreiding van het virus te voorkomen en het vaccinatieprogramma op de rails te krijgen. We praten erover met Latijns-Amerikacorrespondent Marjon van Royen in de Dit wordt het nieuws-podcast.
over één dag
Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt opnieuw
Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het laatste etmaal verder gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend bijna twaalfduizend nieuwe gevallen gemeld. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 2.414.687 personen vastgesteld.

Het officiële dodental werd donderdag met nog eens 385 sterfgevallen naar boven bijgesteld. Bijna 70.000 personen in Duitsland zijn tot dusver aan COVID-19 overleden.
over één dag
Zorgen over snelle stijging aantal ziekenhuisopnames op Aruba
Op Aruba wordt met zorg gekeken naar de snelle stijging van het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Zo lagen er op 19 februari nog acht mensen met COVID-19 in het Horacio Oduber Hospitaal, het enige ziekenhuis op het eiland. Vier lagen op de intensive care. Op 24 februari waren dat er al 27, van wie 7 op de ic.

De stijging is opmerkelijk, omdat het aantal besmette personen op het eiland al langere tijd licht daalt. Zo waren er op 19 februari 286 gevallen op het eiland en vijf dagen later waren dat er 268.

Aruba is vorige week begonnen met de vaccinatiecampagne. Het eiland wil zoveel mogelijk volwassenen vaccineren om de coronapandemie te bestrijden en zich weer open te kunnen stellen voor toerisme. Een relatief grote groep mensen op het eiland heeft echter bedenkingen bij de vaccins. Om de mensen ervan te overtuigen dat de vaccins veilig zijn, zijn maandag minister-president Evelyn Wever-Croes en twee andere ministers gevaccineerd.
over één dag
Organisatoren Tokio 2020 vrezen voor drukte bij olympische vlam
De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio hebben donderdag gezegd dat de ceremonie met de olympische vlam mogelijk wordt opgeschort als grote mensenmassa's zich langs de estafetteroute gaan verzamelen.

De estafette met de olympische vlam door Japan begint op maart 25 en zal live worden uitgezonden op televisie om te voorkomen dat geïnteresseerden een kijkje komen nemen langs de route. "Als er een kans bestaat dat er drukte kan ontstaan op straat wordt de ceremonie stilgelegd, omdat we de prioriteit geven aan veiligheid en zekerheid."

De beslissing of de estafette door kan gaan is tot dusver uitgesteld vanwege regionale regelgeving. Sommige districten in Japan roepen op om geen onnodige activiteiten buiten te verrichten. Strengere maatregelen, zoals een estafette zonder toeschouwers behoren ook tot de mogelijkheden. Waarvoor uiteindelijk gekozen wordt, zal afhankelijk zijn van het verloop van de epidemie in Japan, aldus de organisatoren.
een paar seconden geleden
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
een paar seconden geleden
Effectiviteit Pfizer-vaccin ook buiten proefomgeving aangetoond
De effectiviteit van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook daarbuiten aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.

Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid met alle extra variabelen van dien.

Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen.

Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen. De conclusies van de veldstudie liggen erg dichtbij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses.
een paar seconden geleden
Vondelpark vanaf donderdag beperkt open vanwege drukte
De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen, heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Woensdagmiddag greep de politie in omdat het in het park te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij optreden van de politie werd met flessen gegooid en werden twee personen aangehouden.

Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente leiden tot minder drukte. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek, laat de gemeente weten.
een paar seconden geleden
Tilburg wil grote drukte in parken in toekomst voorkomen
De gemeente Tilburg en de directie van het Spoorpark willen maatregelen nemen om grote drukte in het park in het vervolg te voorkomen. De twee partijen gaan in overleg nadat woensdagmiddag het park moest worden ontruimd vanwege het te grote aantal bezoekers, meldt Omroep Brabant.

In het Spoorpark kwamen woensdagmiddag honderden mensen bijeen. Om 16.00 uur werd besloten dat de bezoekers moesten vertrekken. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zegt tegen de regionale omroep dat het aanspreken van bezoekers door vrijwilligers "niet meer het gewenste effect" had.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 24 februari

Binnenland:
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.420 positieve coronatests gemeld. Dat aantal ligt in lijn met het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.425).
 • Veel middelbare scholen hebben nog niet besloten hoe zij vanaf volgende week weer deels moeten opengaan. Vooral het garanderen van voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden, kost heel wat hoofdbrekens.
 • Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, meldt de hulporganisatie woensdag.
 • Intensivecarebaas Diederik Gommers heeft begrip voor de versoepelingen van het kabinet. Wel benadrukt hij in gesprek met NU.nl dat het al maandenlang drukker is dan normaal op de intensive care (ic) en dat zorgt ervoor dat het ic-personeel "nog steeds op de tenen loopt".
 • In de Tweede Kamer wordt de roep om de terrassen weer te openen steeds luider. Verschillende partijen willen dat het kabinet 8 maart kijkt naar de mogelijkheden.
 • Het mooie weer van woensdag zorgde op meerdere plekken voor te grote drukte in parken. De politie moest onder meer in het Vondelpark in Amsterdam, het Tilburgse Spoorpark en het Noorderplantsoen in Groningen ingrijpen.
 • Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op een mogelijke versoepeling van coronamaatregelen in verpleeghuizen.

Buitenland:
 • De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin dat door de Leidse farmaceut Janssen is ontwikkeld veilig en effectief. Het middel zou een effectiviteit van ongeveer 72 procent hebben.
 • De gratis mondkapjes die de Belgische overheid vorig jaar verstrekte kunnen uit voorzorg beter niet worden gebruikt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke geeft die waarschuwing nadat de Hoge Gezondheidsraad onlangs wees op mogelijke gezondheidsrisico's vanwege zilver- en titaniumdioxidedeeltjes in de kapjes.
 • Hongarije heeft woensdag als eerste EU-lidstaat het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm toegediend aan eigen inwoners. Het Europese medicijnagentschap EMA heeft het middel nog niet goedgekeurd, de Hongaarse toezichthouder wel.
 • De Amerikaanse regering deelt vanaf volgende maand meer dan 25 miljoen mondkapjes uit in voedselbanken en buurtgezondheidscentra.
 • Ghana is het eerste land ter wereld dat in het kader van het COVAX-programma van gezondheidsorganisatie WHO een gratis levering coronavaccins ontvangt.