Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
over 21 uur
'Hoog vaccinatietempo in het Verenigd Koninkrijk is zeer effectief'
De wereld kijkt met open mond naar het vaccinatietempo van het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels hebben twintig miljoen mensen al de eerste dosis van het coronavirusvaccin gehad. In hoeverre werpt het enorme aantal vaccinaties al zijn vruchten af? Dat vragen we aan Tim de Wit, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de NOSNieuwsuur en Trouw, in de Dit wordt het nieuws-podcast.
over 19 uur
WHO raadt gebruik malariamiddel hydroxychloroquine af
Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om COVID-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, concludeert een deskundigenpanel van de gezondheidsorganisatie WHO dinsdag. Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is "niet de moeite waard" om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel.

Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan 6.000 deelnemers, onder wie zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. "Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om COVID-19 te voorkomen", aldus de onderzoekers.
een paar seconden geleden
Twitter gaat ook misleidende berichten over vaccins van waarschuwing voorzien
Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8.400 geschrapt.

Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen nog vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 1 maart.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt maandag 3.826 nieuwe positieve coronatests, fors minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.545). Nog eens 22 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
  • Voor de tweede dag op rij steeg het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Maandag werden 1.911 coronapatiënten in het ziekenhuis behandeld.
  • Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) ziet vanuit het oogpunt van ziekenhuizen geen ruimte voor verdere versoepelingen van de maatregelen. Ook burgemeesters zeggen weinig ruimte voor versoepelingen te zien.
  • Middelbare scholen zijn vanaf maandag weer deels open gegaan. Leerlingen kunnen sinds maandag weer minstens één dag per week naar school.
  • Er zijn geen besmettingen vastgesteld tijdens de testvoorstelling van Guido Weijers. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het echter moeilijk conclusies te verbinden aan de voorstelling, omdat 20 procent van de bezoekers zich na de show niet liet testen.
  • Burgemeesters zien een eventuele avondklok tijdens de verkiezingen niet zitten, omdat er dan veel uitzonderingen moeten worden gemaakt.

Buitenland:
  • Binnen twee weken zegt de Europese Commissie (EC) met een plan voor een Europees vaccinatiebewijs te komen. Het inentingsbewijs moet vrij reizen binnen de Europese Unie weer mogelijk maken, zegt de EC.
  • In Tsjechië is maandag een strengere lockdown van kracht gegaan. Inwoners van het land krijgen nu ook reisbeperkingen opgelegd, terwijl de fabrieken wel openblijven.
  • De president van Ghana heeft zich maandag publiekelijk laten inenten met het gratis coronavaccin COVAX.
  • Japan heeft China gevraagd om te stoppen met het uitvoeren van anale coronatests op Japanse burgers.