Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Wereldwijd meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld
Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.

Meer dan 70 miljoen mensen die als besmet zijn geregistreerd hadden nooit ziekteverschijnselen of zijn genezen. Ruim twee miljoen coronapatiënten zijn overleden. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen het virus gehad, maar niet iedereen is getest.

De Verenigde Staten zijn statistisch gezien het zwaarst getroffen land met ruim 25 miljoen besmettingen en 420.000 coronadoden. Nederland telt bijna een miljoen besmettingen en ruim dertienduizend doden.
een paar seconden geleden
Veelbelovend resultaat in onderzoek naar behandeling tegen COVID-19
Een middel van medicijnproducent Eli Lilly and Company zou de kans op ziekenhuisopname of sterfte na besmetting met het coronavirus met 70 procent kunnen verminderen. Dat meldt de medicijnproducent dinsdag op basis van nieuwe onderzoeksgegevens.
een paar seconden geleden
Franse farmaceut gaat coronavaccin concurrent Pfizer produceren
De Franse farmaceut Sanofi gaat dit jaar nog meer dan 100 miljoen doses van het coronavaccin van concurrenten Pfizer en BioNTech produceren. Dat heeft topman Paul Hudson van Sanofi in de Franse krant Le Figaro gezegd. Daarmee wil Sanofi naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het beëindigen van de coronacrisis.

Sanofi werkt samen met branchegenoot GlaxoSmithKline aan een eigen vaccin. De komst daarvan liep onlangs vertraging op en nu verwachten de beide bedrijven het vaccin pas eind dit jaar op de markt te kunnen brengen.

Om toch al wat te kunnen doen besloot Sanofi om Pfizer te benaderen. De twee bedrijven bereikten een akkoord waarbij Sanofi het Pfizer/BioNTech-vaccin gaat produceren. Dat gebeurt vanaf juli. Het is onduidelijk of de totale productie van dat vaccin dit jaar hoger uitvalt door de deal.
een paar seconden geleden
Boete dreigt voor agenten Londen die haren lieten knippen
Ruim dertig politieagenten in Londen moeten rekening houden met een boete van omgerekend ruim 220 euro omdat ze tijdens hun dienst hun haar lieten knippen en daarmee de coronaregels schonden. De politie begon een onderzoek na een melding dat agenten naar een professionele kapper op een station in Oost-Londen waren gegaan. Volgens de lockdownregels die begin januari zijn ingevoerd, behoren kapperszaken tot de winkels die gesloten moeten blijven om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tegen de twee initiatiefnemers van de knipbeurt, die ook bedoeld was als liefdadigheidsactie, loopt een onderzoek voor wangedrag. Een leidinggevende noemt het uiterst teleurstellend en frustrerend dat zijn agenten niet hebben voldaan aan de verwachting dat ze de COVID-19-voorschriften naleven. Hoewel de 31 betrokken agenten als onderdeel van de knipactie geld hebben geschonken aan een goed doel, is dit geen excuus voor de ​​zeer slechte beslissing, aldus de politie.

Vorige week benadrukte de Britse minister van Binnenlandse Zaken nog dat degenen die de lockdownregels overtreden bestraft zullen worden door de politie. Ook werd een nieuwe boete van omgerekend zo'n 900 euro aangekondigd voor degenen die huisfeesten bijwonen.
een paar seconden geleden
Onderzoek naar werking coronavaccins op kwetsbare patiënten
Groningse wetenschappers gaan onderzoek doen naar de werking van vaccins tegen COVID-19 op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn de huidige beschikbare vaccins vooral bij relatief gezonde volwassenen onderzocht. "Specifieke risicogroepen worden niet of slechts heel beperkt in deze studies meegenomen", aldus het UMCG.

Transplantatiepatiënten, patiënten met immuunstoornissen en patiënten met kanker horen bij de kwetsbare groepen voor wie COVID-19 extra gevaarlijk kan zijn. Om een veilig en goed werkend vaccin voor deze groepen te garanderen gaan de onderzoekers gerichter onderzoek doen. Het UMCG ontvangt voor de studie in totaal 7,4 miljoen euro subsidie van ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg
een paar seconden geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gedaald
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 5 gedaald naar 2.375, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het aantal COVID-19-patiënten op intensive cares (ic's) steeg met 10 naar 670 en op reguliere afdelingen bevinden zich nu 1.705 coronapatiënten, 15 minder dan gisteren.

Het afgelopen etmaal werden in totaal 271 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, van wie 52 zijn opgenomen ic-afdelingen. De afgelopen dagen werden steevast tweehonderd tot driehonderd nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. 

Veertien patiënten, onder wie vier ic-patiënten, zijn de afgelopen 24 uur uitgewisseld tussen ziekenhuizen door de toenemende druk op de regionale zorg. Net zoals de afgelopen twee dagen liggen er vier Nederlandse ic-patiënten in Duitse ziekenhuizen.
een paar seconden geleden
Rusland kondigt massaproductie tweede coronavaccin aan
Het tweede Russische coronavaccin EpiVacCorona gaat volgende maand in massaproductie. De regering heeft daar 2 miljard roebel (22 miljoen euro) voor vrijgemaakt, vertelt de Russische premier Michail Misjoestin dinsdag.

Rusland begon vorig jaar al inwoners te vaccineren met een ander vaccin van eigen bodem: Spoetnik V. Dat vaccin zou voor meer dan 90 procent effectief zijn en wordt ook al verkocht aan andere landen. De Russische vaccinatiecampagne is deze maand flink opgevoerd. Het nieuwe vaccin EpiVacCorona is afkomstig van het instituut Vector in Siberië. Dat middel lijkt 100 procent effectief te zijn, aldus de Russische toezichthouder deze maand. Die baseerde zich op voorlopige onderzoeksresultaten.

Rusland heeft melding gemaakt van 3,7 miljoen coronabesmettingen, het grootste aantal in de wereld na de Verenigde Staten, India en Brazilië. De Russische autoriteiten hebben eerder de verwachting uitgesproken dat dit jaar 60 procent van de bevolking ingeënt kan worden.
15 minuten geleden
Hoger beroep van bedreiger Wilders verplaatst naar donderdag
De behandeling van het hoger beroep van de Pakistaan Junaid I., die van plan was PVV-leider Geert Wilders te vermoorden, is verplaatst naar donderdag. De zitting zou dinsdag plaatsvinden, maar werd op het laatste moment afgelast.

De voorzitter van het hof moest in quarantaine, omdat iemand in haar directe omgeving coronagerelateerde klachten heeft. Als er geen sprake is van een besmetting, dan is de voorzitter donderdag aanwezig. Een andere rechter is zich voor de zekerheid aan het inlezen in het dossier, meldt een woordvoerder van het gerechtshof Den Haag.
20 minuten geleden
IMF in nieuwe prognose optimistischer over groei dan in oktober
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn wereldwijde groeiprognose voor dit jaar dinsdag naar boven bijgesteld. In de nieuwe berekening van de organisatie komt de krimp in 2020 door het coronavirus bijna 1 procentpunt lager uit dan in de eerdere prognose in oktober.
 
Door de snelle goedkeuring van coronavaccins en het voortvarende prikbeleid in sommige landen is het IMF nu optimistischer over een snel einde aan de pandemie. Toch waarschuwt het fonds dat daar nog veel onzekerheden over bestaan. En de economische terugval in 2020 is nog steeds de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.
20 minuten geleden
Tot nu toe 163.931 coronavaccins toegediend in Nederland
In Nederland hebben inmiddels 163.931 mensen een coronavaccin toegediend gekregen. GGD's hebben 106.886 prikken gezet, in ziekenhuizen is 40.216 keer geprikt en de teller bij zorginstellingen staat op 16.829. 

Nederland is op 6 januari als laatste EU-land begonnen met vaccineren tegen COVID-19. Daarbij is maandag door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt dat het tempo van de vaccinatiecampagne omlaag zal gaan, omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder doses van het coronavaccin kan leveren dan afgesproken.
40 minuten geleden
Minder optimisme bij RIVM: Daling stagneert, Britse variant rukt op
Hoewel vorige week minder besmettingen zijn gemeld dan in de voorgaande week, neemt het optimisme bij het RIVM af. De ingezette daling van de hoeveelheid positieve tests stagneert. "De Britse variant rukt op, deze mutatie drukt zijn stempel", vertelt RIVM-topvrouw Aura Timen in gesprek met NU.nl

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 35.635 positieve coronatests, 8 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen (38.776). Van de mensen die vorige week besmet raakten, heeft naar schatting een derde de besmettelijkere Britse variant opgelopen, ruim drie keer zoveel als de voorgaande week.
2 uur geleden
WHO: Mogelijk om zes weken tussen eerste en tweede Moderna-prik aan te houden
Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie toe te dienen. Dat concludeert VN-gezondheidsorganisatie WHO.

Meerdere landen, waaronder Nederland, hadden al aangekondigd de tweede dosis uit te stellen. Zo kunnen sneller meer mensen een eerste prik krijgen en alvast wat bescherming opbouwen. Volgens de WHO is het beter om niet meer dan vier weken tussen de eerste en de tweede Moderna-prik aan te houden. Maar in "uitzonderlijke omstandigheden" is het mogelijk om tot 42 dagen te wachten. Eerder zei de WHO dat al over het vaccin van concurrent Pfizer.
3 uur geleden
Zweden schort betalingen aan Pfizer op
Zweden heeft betalingen aan farmaceut Pfizer voor coronavaccins opgeschort. Het land eist opheldering over het aantal doses dat in iedere flacon zit, bericht de krant Dagens Nyheter. De Zweedse tak van de multinational wilde daar niet op reageren.

De Zweedse autoriteiten zeggen dat Pfizer per flesje zes doses van het vaccin in rekening brengt, één meer dan eerder was afgesproken. Zweden wil dat de Europese Commissie en Pfizer om de tafel gaan om die kwestie op te lossen. In de tussentijd wordt er niet betaald, zegt gezondheidsfunctionaris Anders Tegnell in de krant.

De EU en Pfizer waren aanvankelijk overeengekomen dat er vijf doses in een flacon zaten.
4 uur geleden
Kabinet houdt vast aan avondklok
Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan, is het in verscheidene steden onrustig geweest. Agenten werden belaagd en winkels geplunderd.

De avondklok is nodig om het coronavirus te bestrijden, aldus de bewindsman die is belast met de handhaving van de coronamaatregelen. Het deskundigenteam OMT heeft de avondklok geadviseerd. De maatregel blijft tot het einde van de huidige lockdown (zeker tot en met 9 februari) van kracht, meldde het kabinet eerder.

Volgens Grapperhaus treedt de politie hard op tegen de relschoppers. "Mensen komen hier niet mee weg." Personen die worden aangehouden, zullen zo snel mogelijk berecht worden, zegt hij. "De inzet is onvoorwaardelijke gevangenisstraf." Ook zal de schade waar mogelijk op daders worden verhaald.

De inzet van de politie zal later worden geëvalueerd, maar volgens de minister kunnen de politie en ME het nog wel samen aan. "We blijven gewoon inzetten zoals de politie dat nu doet."
4 uur geleden
Ook schenking voor schoonmakers en receptionisten met COVID-19
Ook mensen die zorg aan coronapatiënten mogelijk maakten door bijvoorbeeld schoon te maken, kunnen voortaan een financiële bijdrage krijgen als ze zelf op de intensive care belanden door een besmetting met het coronavirus op hun werk. De stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die sinds april vorig jaar dergelijke bijdragen levert aan zorgpersoneel zoals (ambulance)verpleegkundigen, breidt haar doelgroep uit naar bijvoorbeeld schoonmakers, diëtisten, laboranten en baliemedewerkers.

Wie bij noodzakelijke zorgwerkzaamheden besmet raakt, kan 30.000 euro krijgen om na de ic-opname weer op te krabbelen. Bij overlijden krijgen nabestaanden 50.000 euro. Sinds de oprichting kreeg de stichting praktische en financiële steun van individuen, organisaties en bedrijven. In totaal is nu ruim 4,3 miljoen euro opgehaald. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet er 10 miljoen euro bij, meldt ZWiC.
4 uur geleden
Colombiaanse minister overlijdt aan longontsteking gelinkt aan coronavirus
De Colombiaanse minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo is overleden aan een virale longontsteking die wordt gelinkt aan het coronavirus. Dat laat de Colombiaanse regering dinsdag weten.

Eerder deze maand werd vastgesteld dat Trujillo met het coronavirus besmet was. Later werd hij overgeplaatst naar de intensive care. 

In Colombia zijn meer dan twee miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld, daarnaast zijn bijna 52.000 personen overleden aan COVID-19.
4 uur geleden
Verenigd Koninkrijk telt 100.000 overleden coronapatiënten
Het Verenigd Koninkrijk is de grens van 100.000 overleden coronapatiënten gepasseerd. Vooral in Engeland zijn sinds het begin van de pandemie veel personen overleden aan COVID-19. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is onverminderd groot. Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Eerste thuiswonende negentigplussers ingeënt tegen COVID-19
De eerste thuiswonende negentigplussers in Nederland zijn vanochtend ingeënt tegen COVID-19. De GGD's maken hiermee een begin met de vaccinatie van thuiswonende ouderen.
 
Nederland telt circa 90.000 thuiswonende negentigplussers. Ongeveer de helft van hen is in staat om, eventueel onder begeleiding, naar een van de centrale priklocaties te komen. Zij ontvangen via hun huisarts een uitnodiging voor de vaccinatie.

De 220.000 thuiswonende ouderen van 85 tot 90 jaar komen daarna aan de beurt. De uitnodigingen worden vanaf het eind van deze week verstuurd door het RIVM. Ouderen die niet in staat zijn een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken, worden zodra het mogelijk is door een huisarts ingeënt. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Autocratische president Tadzjikistan: 'Corona-epidemie in Tadzjikistan voorbij'
Het Centraal-Aziatische Tadzjikistan heeft volgens president Emomali Rahmon het coronavirus bedwongen. Er is geen enkele actieve besmetting meer en sinds het begin van het jaar is er niemand meer aan COVID-19 overleden. Volgens de autoritaire leider van het geïsoleerde bergachtige land met 9,5 miljoen inwoners is de epidemie voorbij.

Aan de officiële coronastatistieken van het land is al twee weken niets meer veranderd. Het aantal doden staat nog steeds op negentig en het aantal vastgestelde besmettingen is blijven steken op 13.308.

Rahmon waarschuwde dat de voorzorgsmaatregelen van kracht blijven. Iedereen die het land binnenkomt, blijft veertien dagen onder strikt medisch toezicht in quarantaine.
5 uur geleden
FNV: Veel zorgmedewerkers hebben beloofde zorgbonus nog niet ontvangen 
De zorgbonus, een bedrag van 1.000 euro als blijk van waardering voor zorgmedewerkers, blijft voor veel onrust zorgen. FNV Zorg & Welzijn kreeg in de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. Dit voor het geval dat achteraf blijkt dat de medewerkers er toch geen recht op hebben.

Daarnaast houdt een andere groep werkgevers het geld op de rekening tot de volledige afhandeling via loonbelasting of de eindcontrole van het ministerie van Volksgezondheid heeft plaatsgevonden. "In beide gevallen kan het tot in 2023 duren voordat zorgmedewerkers de bonus, bedoeld over het jaar 2020, pas kunnen uitgeven. Bovendien eist het ministerie bij de verlening van de bonus dat deze binnen vijf maanden wordt uitgekeerd aan de werknemers", aldus de vakbond.

FNV ontvangt vooral klachten van medewerkers in de kraamzorg, verpleeghuizen en thuiszorg.

Donderdag zal de vakbond het probleem bespreken in een overleg met minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport).
7 uur geleden
Hoger beroep van Wilders' bedreiger uitgesteld vanwege quarantaine
De behandeling van het hoger beroep van de Pakistaan Junaid I., die dreigde PVV-leider Geert Wilders te vermoorden, is dinsdag uitgesteld. Een woordvoerder van het gerechtshof in Den Haag meldt dat de voorzitter van het hof in quarantaine gaat, omdat iemand in haar directe omgeving coronagerelateerde klachten heeft. De voorzitter blijft thuis in afwachting van de uitslag van een coronatest.

I. werd in november 2019 door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De wedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die de PVV'er had uitgeschreven, was voor I. een aanleiding om Wilders te willen doden.

Wilders had aangekondigd dat hij bij de zitting van dinsdag zou zijn.
8 uur geleden
Mexico registreert als vierde land ter wereld 150.000 overleden coronapatiënten
Mexico heeft als vierde land in de wereld melding gemaakt van meer dan 150.000 overleden coronapatiënten. Alleen in India, Brazilië en de Verenigde Staten valt het officiële dodental tot dusver hoger uit. 

In het bijna 130 miljoen inwoners tellende Mexico liggen veel ziekenhuizen vol en hebben ook prominente burgers het virus opgelopen. President Andrés Manuel López Obrador (67) maakte zondag bekend dat hij positief is getest. Ook de rijkste Mexicaan, de tachtigjarige telecommagnaat Carlos Slim, raakte onlangs besmet met het virus.

Mexico begon vorig maand inwoners het Pfizer-vaccin toe te dienen. Obrador zei maandag na een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin dat zijn land ook 24 miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin aanschaft. Dat moet nog wel worden goedgekeurd door de Mexicaanse toezichthouder. (Foto: ANP)
8 uur geleden
Grootschalig testprogramma in Rotterdamse wijk Charlois gaat van start
Tienduizenden inwoners van de Rotterdamse wijk Charlois kunnen zich de komende tijd laten testen op het coronavirus, ook als ze geen klachten hebben. Dat moet duidelijk maken hoe wijdverbreid het virus is in de wijk. Het testprogramma begint dinsdag en duurt tot en met 5 maart. Het is de tweede grootschalige testronde in Nederland, na die in Lansingerland. Binnenkort volgen massale testrondes in Dronten en Bunschoten.

Verspreid over Charlois zijn elf testlocaties. Een daarvan is de extra grote teststraat in Ahoy. Bewoners kunnen ook naar onder meer metrostation Maashaven en de uitgang van de Maastunnel.

GGD Rotterdam-Rijnmond en ziekenhuis Erasmus MC hadden een tijd geleden al besloten om uitgebreid in Charlois te testen. Op basis van de hoeveelheid virusdeeltjes in het riool denken onderzoekers dat veel inwoners van Charlois met het coronavirus besmet zijn. Toch laten relatief weinig wijkbewoners zich testen. Het begin van de grote testronde in Charlois werd echter uitgesteld vanwege een uitbraak in Lansingerland. Daar bleken tientallen inwoners de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus te hebben opgelopen.
8 uur geleden
Eerste thuiswonende negentigplussers in Nederland dinsdag gevaccineerd
De vaccinatie van negentigplussers die zelfstandig wonen, begint dinsdag. In een sporthal in Apeldoorn krijgt de eerste oudere uit deze groep een prik tegen COVID-19. Binnenkort volgen de thuiswonende 85- tot 90-jarigen.

De GGD's vaccineren naar verwachting 45.000 mensen van negentig jaar en ouder. Dat is ongeveer de helft van alle Nederlanders ouder dan negentig.

Op 6 januari werd de eerste persoon in Nederland gevaccineerd tegen COVID-19. Sindsdien is begonnen met de vaccinatie van medewerkers van verpleeghuizen, artsen en verpleegkundigen in de acute zorg, ambulancepersoneel, huisartsen en ouderen en gehandicapten in grote en kleine instellingen.
10 uur geleden
Nieuw-Zeelandse premier: grenzen blijven nog lang gesloten
Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat de grenzen voor het grootste deel van 2021 nog gesloten zullen blijven. Tot die tijd mogen buitenlandse reizigers het land niet betreden. "Vanwege de risico's om ons heen en de onzekerheid over de wereldwijde uitrol van een vaccin, verwachten we dat onze grenzen het grootste deel van dit jaar nog gesloten zullen zijn", aldus Ardern.

Om weer buitenlandse toeristen toe te laten, moet het volgens Ardern zeker zijn dat gevaccineerde personen anderen niet kunnen infecteren of moet het overgrote deel van de Nieuw-Zeelanders zijn ingeënt. Volgens de premier neemt beide tijd in beslag.

Nieuw-Zeeland - met bijna vijf miljoen inwoners - was zeer succesvol met de aanpak van het coronavirus: er zijn slechts 2.288 coronabesmettingen geconstateerd en er zijn 25 mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus. Vrijwel alle coronamaatregelen zijn inmiddels opgeheven en de economie groeit weer. De toerismesector wordt echter nog hard geraakt door de reisbeperkingen. Ook voor Nederlanders houdt Nieuw-Zeeland al bijna een jaar de grenzen gesloten.

De Nieuw-Zeelandse regering heeft dinsdag bekendgemaakt het vaccin van Pfizer en BioNTech mogelijk volgende week versneld te zullen goedkeuren. Massale vaccinatiecampagnes worden echter pas halverwege dit jaar verwacht, aldus Ardern.

Nieuw-Zeeland heeft een zogenoemde reisbubbel met Australië en enkele landen in de Grote Oceaan, wat inwoners van die landen in staat stelt binnen dat gebied zonder quarantainemaatregelen te reizen. Australië heeft die regeling dinsdag echter voor minimaal drie dagen gepauzeerd vanwege een nieuwe coronabesmetting in Nieuw-Zeeland.
13 uur geleden
'Verenigd Koninkrijk verplicht reizigers tot quarantaine in hotel'
Het Verenigd Koninkrijk gaat reizigers verplichten om bij aankomst in een hotel in quarantaine te gaan. Dat gaat de regering volgens het Britse ITV dinsdag aankondigen.

Met een verplichte quarantaine in een hotel zouden de regels beter worden nageleefd. Het zou gaan om een verplichte isolatie van tien dagen. Het verblijf, inclusief drie maaltijden, zou ongeveer 1.500 Britse pond (bijna 1.700 euro) moeten gaan kosten. De quarantaine moet door de reiziger zelf worden betaald.

De reiziger zal van het vliegveld naar zijn of haar hotelkamer worden geëscorteerd. Daar zal ook strikt worden gecontroleerd op de naleving van de quarantaine.

Het plan is volgens de Britse zender al zo goed als rond, enkel over de details wordt dinsdagochtend nog gediscussieerd.
15 uur geleden
Biden: VS bereikt in de zomer groepsimmuniteit
De Verenigde Staten zijn op weg om in de zomer voldoende groepsimmuniteit tegen het coronavirus te hebben opgebouwd, zegt de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag. Hij denkt dat het aantal toegediende vaccins in zijn eerste honderd dagen als president op 150 miljoen kan uitkomen. Dat zijn 50 miljoen vaccinaties meer dan de eerdere doelstelling.

 
Het dagelijkse aantal vaccinaties kan omhoog naar 1,5 miljoen, maar dat is wel een logistieke uitdaging, zei Biden op een persconferentie. Hij kondigde eerder al aan dat de VS op veel meer plekken mensen massaal wil inenten. Farmaceuten zouden hebben toegezegd meer doses te gaan produceren.

Het aantal overleden coronapatiënten in de VS ligt boven de 420.000. Dagelijks sterven een paar duizend mensen aan COVID-19 in de VS, waar meer dan 25 miljoen besmettingen zijn vastgesteld. Biden vreest dat het dodental tot zeker 600.000 oploopt.
15 uur geleden
Britse coronavariant aangetroffen op Aruba
Arubaanse autoriteiten hebben maandag vanuit Nederland bevestiging gekregen dat de Britse variant van het coronavirus op het eiland is opgedoken. Bij vijf testen die naar Nederland waren gestuurd, is bevestigd dat het om de nieuwe variant gaat. In twee gevallen gaat het om mensen die op bezoek zijn op het eiland en in drie gevallen om inwoners van het eiland.

Op Aruba werden maandag achttien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het totale aantal besmettingen bedraagt 391. Uit welk land de twee met de Britse variant besmette personen komen, is niet bekendgemaakt.

In de komende dagen zal worden besloten welke maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De autoriteiten hebben maandag de bevolking aangeraden familiebezoeken te beperken.

Op Curaçao heeft de regering maandagavond (lokale tijd) direct maatregelen genomen. Iedereen die vanuit Aruba naar Curaçao vliegt, is vanaf nu (26 januari) verplicht een PCR-test te ondergaan. Ook raadt de regering iedereen af om naar Aruba te vliegen en alleen te reizen als het noodzakelijk is.
15 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 25 januari.

Binnenland:
  • Zeker 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn vorig jaar als gevolg van het coronavirus uitgesteld. 
  • Burgemeesters willen voorkomen dat ook in andere Nederlandse steden rellen uitbreken, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in het NOS Radio 1 Journaal in een reactie op het geweld van zaterdag en zondag.
  • De regionale gezondheidsdiensten hebben tot nu toe meer dan 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen COVID-19.
  • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 37 gestegen naar 2.380, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).
  • Nederland zou op dit moment donkerrood kleuren op de nieuwe 'coronakaart' waaraan de Europese Commissie (EC) werkt. Dat zou betekenen dat niet-noodzakelijke reizen van en naar Nederland krachtig ontmoedigd moeten worden, vindt de Commissie.
  • Gezondheidsexperts van het Outbreak Management Team (OMT) weten nog niet welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van opgedoken virusmutaties, meldt de NOS op basis van het laatste OMT-advies.

Buitenland:
  • De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft laten weten dat hij positief is getest op het coronavirus en milde klachten heeft. Het 67-jarige staatshoofd krijgt medische hulp.
  • De reiziger die in Nieuw-Zeeland met het coronavirus besmet bleek te zijn, heeft de extra besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant opgelopen.
  • De Amerikaanse farmaceut Merck stopt vanwege tegenvallende testuitslagen met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins.