Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
VVD: 'Gevaarlijk om tweede prik alvast aan anderen te geven'
De VVD vindt dat het kabinet "een bewust en een gevaarlijk risico" neemt door vaccins die als tweede prik bedoeld zijn alvast aan anderen te geven. Op die manier wil het kabinet op korte termijn met name ouderen tegen COVID-19 inenten. Daarmee wordt voorkomen dat de helft van de huidige voorraad vaccins enkele weken op de plank blijft liggen voor de tweede prikken.

VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman wijst erop dat dit betekent dat de leveringen van de vaccins wel op tijd moeten zijn. Hij wil weten welk plan zorgminister Hugo de Jonge achter de hand heeft voor het geval de leveringen de komende weken niet op tijd komen of kleiner zijn dan verwacht.

Met een eerste prik zijn mensen al enigszins beschermd tegen COVID-19. Een tweede prik zorgt volgens de fabrikanten Pfizer en Moderna voor de optimaalste bescherming. De bedrijven zeggen dat de tweede dosis na drie weken toegediend moet worden, maar volgens deskundigen kan dit ook later.

De VVD kan zich vinden in de avondklok die het kabinet voorstelt en de andere maatregelen boven op de al bestaande harde lockdown. Volgens Veldman moet het beleid proactief zijn, omdat "het noodzakelijk is" en erger moet worden voorkomen.

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de invoering van een avondklok en andere coronamaatregelen. Dat debat is hier live te volgen.
over 2 dagen
GGD's willen komende weken opschalen naar 175.000 coronatests per dag
De komende weken wil koepelorganisatie GGD GHOR de testcapaciteit in het land verder opschalen. Op dit moment nemen de GGD's zo'n 120.000 coronatests per dag af, maar dit moeten er 175.000 worden, vertelt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet in het NPO1-radioprogramma 1 op 1. (Lees hier meer)
over 2 dagen
Duizenden Britse overtreders van coronaregels vervolgd
CPS, het openbaar ministerie van Engeland en Wales, kreeg in een half jaar tijd te maken met bijna 6.500 strafzaken die verband houden met de coronapandemie. Het ging bijvoorbeeld om de vervolging van mensen die dreigend liepen te hoesten of spugen. Ook fraudeurs die probeerden een slaatje uit de gezondheidscrisis te slaan, kregen het aan de stok met justitie.

De CPS zei donderdag dat aanvallen op hulpverleners bovenaan de lijst van veelvoorkomende 'coronadelicten' staan. Vooral politiemensen moesten het ontgelden. Die zijn bespuugd, geschopt, gebeten en geslagen met zware voorwerpen als ze ingrepen omdat mensen zich niet aan de regels leken te houden. Dat leidde tussen 1 april en 30 september vorig jaar 1.688 keer tot vervolging.

Ook mensen die reisbeperkingen negeerden of een feest gaven, moesten zich voor de rechter verantwoorden. Dergelijke vergrijpen hebben volgens de CPS bijna twaalfhonderd keer tot een strafzaak geleid. Justitie noemt het voorbeeld van een man die illegaal een gebiedsgrens was overgestoken om een prostituee te bezoeken.

De CPS houdt intern bij welke zaken verband houden met de pandemie. Dat verband kan dan worden aangevoerd als reden om een zwaardere straf op te leggen.
over 2 dagen
D66 stuurt aan op later tijdstip voor avondklok
Coalitiepartij D66 ziet een avondklok vanaf 20.30 uur niet zitten. Fractieleider Rob Jetten zei donderdag tijdens een Kamerdebat dat hij nog niet overtuigd is van de noodzaak van deze maatregel. Hij vraagt het kabinet of eraan is gedacht om de avondklok vanaf 22.00 uur te laten ingaan. Een ingangstijdstip van 20.30 uur kan "sowieso" niet op steun van zijn fractie rekenen, voorspelt Jetten.

D66 was tot vorige week tegen een avondklok, maar Jetten zegt dat hij nu "ongeruster" is vanwege nieuwe informatie over de besmettelijkere Britse coronavirusvariant. Hij wil de waarschuwingen hierover van deskundigen "serieus meewegen".

Maar eerst wil hij weten wat de impact van de voorgestelde avondklok op het sociale welzijn van mensen is en hoe die door de politie te handhaven is. Volg het debat hier live.
over 2 dagen
Duitsland wil met 'intensieve samenwerking' sluiting van grenzen voorkomen
Duitsland wil dat de Europese landen heel nauw gaan samenwerken om het aantal nieuwe coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden. Berlijn hoopt dat een sluiting van grenzen dankzij intensieve samenwerking achterwege kunnen blijven. Dat is de boodschap van regeringscoördinator of Chef des Bundeskanzleramts Helge Braun op de dag dat Europese leiders online een topconferentie over de bestrijding van het coronavirus houden.

Braun beklemtoonde dat Duitsland "synchroon wil handelen" met buurlanden. Het doel is volgens hem voorkomen dat er grenzen gesloten moeten worden, maar dat kan niet worden uitgesloten als buurlanden te weinig doen om het aantal nieuwe coronabesmettingen omlaag te krijgen. Duitsland heeft negen buurlanden.

In de Bondsrepubliek rapporteren de gezondheidsautoriteiten steeds minder nieuwe positieve tests. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal nieuwe positieve tests per 100.000 inwoners donderdag op 119. Dat is het kleinste aantal sinds 1 november en dit aantal is tien dagen achtereen gedaald. Volgens Braun streeft de regering er met de recentste coronamaatregelen naar dit getal omlaag te brengen naar gemiddeld 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

De regionale verschillen zijn echter groot. Volgens Braun moeten in de deelstaten mogelijk strengere maatregelen worden getroffen.
over 2 dagen
Stadsbussen in Londen worden gebruikt als ambulances
De Britse gezondheidsdienst NHS gaat twee stadsbussen in Londen als ambulances gebruiken, omdat het gezondheidsstelsel door de Britse variant van het coronavirus onder grote druk staat. Dat schrijft The Guardian donderdag.

Het gaat niet om de iconische rode dubbeldekkers, maar om reguliere stadsbussen. De meeste stoelen zijn uit de bussen gehaald, zodat er tot vier patiënten mee vervoerd kunnen worden.
over 2 dagen
PostNL bezorgde recordaantal pakketjes in 2020
PostNL heeft in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Daarnaast werd er in de laatste weken van het jaar uitzonderlijk veel post verstuurd, doordat mensen tijdens de lockdown meer wenskaarten dan gebruikelijk verstuurden. Dat meldt het bedrijf donderdag. (Lees hier verder)
over 2 dagen
Zorgmedewerkers willen vaker een FFP2-masker, wat voor masker is dit?
Het Outbreak Management Team (OMT) gaat waarschijnlijk vrijdag bekijken of verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers vaker meer beschermende mondkapjes moeten dragen. Dit doet het OMT na een oproep van zorgmedewerkers. Wat is eigenlijk het verschil tussen de mondkapjes die de zorg wil en de mondkapjes die nu meestal worden gedragen? (Lees hier verder)
over 2 dagen
Opnieuw meer dan duizend coronapatiënten in Duitsland overleden
In Duitsland zijn in de laatste 24 uur 20.398 nieuwe positieve tests en 1.013 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee op 2.088.400 uitgekomen. Duitsland telt 49.783 overleden coronapatiënten.
over 2 dagen
University of Oxford past coronavaccin vanwege mutaties aan
Wetenschappers van University of Oxford werken aan nieuwe versies van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, meldt de Britse krant The Telegraph donderdag. De verspreiding van mutaties van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië zijn opgedoken, moet daarmee worden tegengegaan.

Het team achter het Oxford/AstraZeneca-vaccin onderzoekt de haalbaarheid van de herontwikkeling van de technologie achter het coronavaccin, schrijft The Telegraph.

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verwees voor commentaar naar University of Oxford. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat zorgvuldig wordt uitgezocht in hoeverre de nieuwe varianten van het coronavirus tegen de vaccins bestand zijn en welke processen nodig zijn voor een snelle ontwikkeling van een aangepast coronavaccin.

De Britse premier Boris Johnson zei woensdag dat de Britse toezichthouder zal klaarstaan voor de beoordeling en goedkeuring van een aangepast vaccin.
over 2 dagen
Toch geen uitzondering op avondklok voor mensen die examen moeten afleggen
Het kabinet maakt een aantal uitzonderingen op de avondklok die mogelijk dit weekend wordt ingevoerd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat zo'n uitzondering ook zou gaan gelden voor mensen die een al gepland examen moeten afleggen, maar dat klopt niet. Die uitzondering is ten onrechte op het lijstje gezet, aldus de minister. De andere uitzonderingen, waaronder die voor mantelzorgers, blijven wel staan.
over 2 dagen
Eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19
De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen, maar de vaccinatie is vervroegd vanwege wijzigingen in het vaccinatiebeleid. De ouderen worden zoals eerder is bekendgemaakt van oud naar jong gevaccineerd. De circa 90.000 negentigplussers krijgen de eerste uitnodigingen. (Lees hier meer)
over 2 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 20 januari

Binnenland:
  • Het demissionaire kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal sociale contacten te verminderen. Thuis mag per direct nog maar één persoon per dag uitgenodigd worden in plaats van twee, terwijl het maximale aantal aanwezigen bij uitvaarten maandag wordt gehalveerd tot vijftig.
  • Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben bekendgemaakt dat zij een avondklok willen invoeren. Daarvoor moeten ze nog wel steun van de Tweede Kamer krijgen.
  • Er zijn in het afgelopen etmaal 5.615 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.462). 
  • Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag weer wat gedaald.
  • De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen.

Buitenland:
  • De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zestig landen en territoria vastgesteld. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt gezondheidsorganisatie WHO.
  • Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden. Tegelijkertijd blijft het aantal actieve coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december ging het om meer dan achttienhonderd besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen.
  • Venezolaanse vrachtwagens met zuurstofflessen zijn woensdag gearriveerd in de Noord-Braziliaanse stad Manaus, die zwaar door het coronavirus getroffen is. Vanwege de grote toename van het aantal coronapatiënten was de zuurstof in de ziekenhuizen van de stad vrijwel op.