Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Aantal dagelijkse Duitse besmettingen voor eerst boven 10.000
Het afgelopen etmaal zijn er voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch Instituut, de Duitse equivalent van het RIVM, meldde donderdag 11.287 nieuwe gevallen. Het aantal overleden met het coronavirus is met 30 opgelopen naar 9905.

Woensdag werden er nog 7.600 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland loopt al een aantal dagen op.
8 minuten geleden
Opnieuw coronabesmetting bij nertsenbedrijf
Bij een nertsenbedrijf in Meerlo is het coronavirus vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid deze ochtend. De fokkerij in Limburg telt ruim zevenduizend moederdieren, die naar verwachting spoedig worden geruimd. In totaal zijn nu 68 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.
11 minuten geleden
Steeds meer coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen
De ziekenhuizen in de Verenigde Staten raken steeds voller door het grote aantal coronapatiënten. Tien staten melden recordniveaus. Verspreid over het land liggen er ruim 39.000 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen, het grootste aantal sinds 22 augustus. Op de intensive care liggen er bijna 8.200, in twee maanden is dit cijfer niet zo hoog geweest. 1.889 mensen worden kunstmatig beademd.

De Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC citeerde onderzoeken waarin wordt voorspeld dat er de komende vier weken dagelijks 6.200 patiënten bijkomen. De hardst geraakte regio’s liggen in het midwesten van de VS, maar ook in bijvoorbeeld New York gaat het de verkeerde kant op.

De VS hebben wereldwijd met ruim 8,3 miljoen besmettingen de meeste coronagevallen gerapporteerd. Het land voert ook de ranglijst van sterfgevallen aan, met meer dan 221.000 doden. Het CDC heeft sinds eind januari een oversterfte van ongeveer 300.000 mensen gemeld, een indicatie dat er meer Amerikanen zijn overleden aan het virus.
33 minuten geleden
India nadert 8 miljoen positieve tests 
India meldt donderdag bijna 56.000 nieuwe positieve tests, waarmee het totaalaantal verder is opgelopen naar 7.71 miljoen. Deskundigen verwachten dat het land binnen enkele weken de Verenigde Staten aflost als het land met de meeste positieve tests. De VS telt nu 8.3 miljoen positieve tests, maar in India stijgt het aantal al maandenlang in recordtempo. 

Tijdens een piek medio september werden bijna 100.000 positieve tests per dag gemeld. Het dodenaantal steeg met 702 naar 116.616, bijna twee keer zo laag als dat in de VS. Wereldwijd zijn 41 miljoen positieve tests en 1.1 miljoen doden geregistreerd.
39 minuten geleden
Bonaire wil weer Nederlandse toeristen ontvangen
Gezaghebber van Bonaire Edison Rijna heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor Bonaire van oranje in geel te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire toe. Dat maakte Rijna woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens een toespraak aan de bevolking van Bonaire bekend. Volgens Rijna onderzoekt het RIVM nu of dat kan.

Vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Bonaire een maand geleden Nederland gevraagd het eiland als 'code oranje'-bestemming te bestempelen, waardoor alleen nog noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Maar omdat er op Bonaire in de laatste dertien dagen geen nieuwe gevallen van COVID-19 zijn bijgekomen, is het volgens Rijna tijd om "stap voor stap te beginnen met de regels die nu nog van kracht zijn aan te passen".

Op Bonaire, ruim 20.000 bewoners, zijn sinds maart 2.221 mensen getest. Er zijn nu nog vier mensen besmet. Reizigers uit Curaçao kunnen vanaf maandag 26 oktober weer met het vliegtuig of de boot naar Bonaire. Dat geldt ook voor bezoekers uit Aruba, Sint-Maarten, Canada en de Verenigde Staten. Ze moeten via Curaçao reizen en komen alleen Bonaire binnen met een negatieve PCR-test. Passagiers uit Sint-Eustatius en Saba die naar Bonaire reizen hoeven geen PCR-test te doen.
4 uur geleden
Aruba heft avondklok op
Aruba heft donderdag de avondklok op die vanaf eind augustus op het eiland gold vanwege het coronavirus. In plaats daarvan komt er voor sommige plaatsen een gebiedsverbod tussen middernacht tot 5.00 uur in de ochtend. Het verbod geldt vooral voor openbare stranden, zo wil de overheid voorkomen dat mensen daar bij elkaar komen om te drinken en te feesten. Ook moeten winkels om 23.00 uur dicht.

Het aantal besmettingen in Aruba is de laatste maand flink gedaald. Er zijn om het moment 250 mensen besmet op het eiland, een maand geleden waren dat er nog 1.600. Op Aruba zijn er in totaal 35 mensen overleden bij het virus was vastgesteld.
gisteren om 23:53
Coronasituatie 'zeer ernstig' in nog acht regio's, nog geen gevolgen
In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' in 'ernstig'. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.
gisteren om 23:52
Ook Rome stelt nachtklok in voor bestrijding corona
De Italiaanse hoofdstad Rome en haar regio Lazio stellen een nachtklok in. Dit naar het voorbeeld van Lombardije.

Het uitgaansverbod geldt vanaf vrijdag van middernacht tot 05.00 uur in de morgen. In Lombardije gaat de avondklok om 23.00 uur al in. (Foto: ANP)
gisteren om 23:51
Spanje passeert grens van 1 miljoen besmettingen
Spanje is het eerste Europese land na Rusland dat de grens van 1 miljoen coronabesmettingen is gepasseerd. Vandaag kwamen er bijna zeventienduizend nieuwe gevallen bij, waardoor het totale aantal infecties sinds de corona-uitbraak uitkwam op 1.006.295 bevestigde gevallen. Het land heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.

Het dodental steeg vandaag met 156 tot 34.366 sterfgevallen.
gisteren om 23:50
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 21 oktober

Binnenland
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 8.764 nieuwe positieve coronatests, dinsdag waren dat er nog 8.182.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 84 gestegen naar 1.943. 31 van hen liggen op de intensive care.
 • Het Amsterdam UMC gaat poliklinische zorg tijdelijk afschalen vanwege het grote aantal coronapatiënten.
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in een videoboodschap hun excuses aangeboden voor hun vakantie in Griekenland.
 • PostNL verwacht dat rond de aankomende feestdagen 60 tot 70 procent meer pakketjes worden verzonden dan een jaar eerder. Het bedrijf houdt daar rekening mee, omdat tijdens de coronacrisis aanzienlijk meer pakketjes worden verstuurd dan gebruikelijk.
 • De koepel van studentenverenigingen begint met een landelijke campagne om studenten aan te moedigen zich aan de coronamaatregelen te houden.

Buitenland
 • Spanje telt meer dan een miljoen coronabesmettingen.
 • In Duitsland neemt het aantal nieuwe positieve tests weer toe. Woensdag werden 7.595 nieuwe besmettingen gemeld, tegenover 6.868 op dinsdag.
 • Mexico wil op de nationale Dag van de Doden begraafplaatsen sluiten. Autoriteiten vrezen dat mensen ondanks de coronamaatregelen toch massaal hun overleden dierbaren komen herdenken.
 • Tsjechië meldt woensdag opnieuw een dagrecord: bijna twaalfduizend nieuwe positieve tests. Het land gaat woensdag in lockdown en er komt een vergaande mondkapjesplicht.
 • De reisadviezen voor de Portugese stad Porto, de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) en Salzburg, Zwitserland en Luxemburg zijn aangescherpt van 'geel' naar 'oranje'.
 • In Rome en de omliggende regio geldt vanaf vrijdag een nachtklok, die van 0.00 tot 5.00 uur geldt.