Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Vondelpark vanaf donderdag beperkt open vanwege drukte
De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen, heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Woensdagmiddag greep de politie in omdat het in het park te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij optreden van de politie werd met flessen gegooid en werden twee personen aangehouden.

Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente leiden tot minder drukte. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek, laat de gemeente weten.
over 3 dagen
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
over 3 dagen
Effectiviteit Pfizer-vaccin ook buiten proefomgeving aangetoond
De effectiviteit van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook daarbuiten aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.

Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid met alle extra variabelen van dien.

Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen.

Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen. De conclusies van de veldstudie liggen erg dichtbij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses.
over 3 dagen
Tilburg wil grote drukte in parken in toekomst voorkomen
De gemeente Tilburg en de directie van het Spoorpark willen maatregelen nemen om grote drukte in het park in het vervolg te voorkomen. De twee partijen gaan in overleg nadat woensdagmiddag het park moest worden ontruimd vanwege het te grote aantal bezoekers, meldt Omroep Brabant.

In het Spoorpark kwamen woensdagmiddag honderden mensen bijeen. Om 16.00 uur werd besloten dat de bezoekers moesten vertrekken. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zegt tegen de regionale omroep dat het aanspreken van bezoekers door vrijwilligers "niet meer het gewenste effect" had.
over 3 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 24 februari

Binnenland:
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.420 positieve coronatests gemeld. Dat aantal ligt in lijn met het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.425).
 • Veel middelbare scholen hebben nog niet besloten hoe zij vanaf volgende week weer deels moeten opengaan. Vooral het garanderen van voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden, kost heel wat hoofdbrekens.
 • Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, meldt de hulporganisatie woensdag.
 • Intensivecarebaas Diederik Gommers heeft begrip voor de versoepelingen van het kabinet. Wel benadrukt hij in gesprek met NU.nl dat het al maandenlang drukker is dan normaal op de intensive care (ic) en dat zorgt ervoor dat het ic-personeel "nog steeds op de tenen loopt".
 • In de Tweede Kamer wordt de roep om de terrassen weer te openen steeds luider. Verschillende partijen willen dat het kabinet 8 maart kijkt naar de mogelijkheden.
 • Het mooie weer van woensdag zorgde op meerdere plekken voor te grote drukte in parken. De politie moest onder meer in het Vondelpark in Amsterdam, het Tilburgse Spoorpark en het Noorderplantsoen in Groningen ingrijpen.
 • Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op een mogelijke versoepeling van coronamaatregelen in verpleeghuizen.

Buitenland:
 • De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin dat door de Leidse farmaceut Janssen is ontwikkeld veilig en effectief. Het middel zou een effectiviteit van ongeveer 72 procent hebben.
 • De gratis mondkapjes die de Belgische overheid vorig jaar verstrekte kunnen uit voorzorg beter niet worden gebruikt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke geeft die waarschuwing nadat de Hoge Gezondheidsraad onlangs wees op mogelijke gezondheidsrisico's vanwege zilver- en titaniumdioxidedeeltjes in de kapjes.
 • Hongarije heeft woensdag als eerste EU-lidstaat het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm toegediend aan eigen inwoners. Het Europese medicijnagentschap EMA heeft het middel nog niet goedgekeurd, de Hongaarse toezichthouder wel.
 • De Amerikaanse regering deelt vanaf volgende maand meer dan 25 miljoen mondkapjes uit in voedselbanken en buurtgezondheidscentra.
 • Ghana is het eerste land ter wereld dat in het kader van het COVAX-programma van gezondheidsorganisatie WHO een gratis levering coronavaccins ontvangt.