Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houden een persconferentie over de coronamaatregelen. De persconferentie is te volgen via de stream of dit liveblog.
"De meeste sectoren kunnen het zo veilig organiseren dat je zou denken dat alles wel open kan. Maar een deel van die contacten verloopt niet veilig, hoe goed je het ook probeert te organiseren. Dat is geen verwijt, maar een constatering", aldus De Jonge. "We nemen risico's, dat weten we. Maar geen onverantwoorde risico's, zodat de zorg straks niet overbelast raakt. De situatie nu is erg kwetsbaar."
Dankzij toegangstests moeten bepaalde evenementen doorgang kunnen vinden, zegt De Jonge. Er wordt gewerkt aan een tijdpad hiervoor.
De app kan waarschijnlijk vanaf mei worden gebruikt, mede doordat niet kan worden voorkomen dat persoonsgegevens worden verwerkt bij het gebruik van de app. Daarvoor is een wetswijziging nodig en dat kost tijd.
De routekaart heeft vandaag overigens weer een update gehad. "Die wijst ook de weg daar waar je over een breder front kleine stappen kan zetten in versoepelingen", zegt De Jonge, die vervolgens verwijst naar het feit dat de horeca nog niet helemaal open mag, maar op 31 maart mogelijk wel de terrassen mag openen.
"Wat wij vandaag doen, zijn enkele correcties die niet per se meer epidemiologische ruimte innemen", aldus Rutte. Het zijn verfijningen, benadrukt hij. "Als je de avondklok zou weghalen terwijl het aantal besmettingen nog zo groot is, is dat niet verstandig." Of de maatregel eind maart dan wel wordt geschrapt, kan Rutte nog niet zeggen.
"De eerste resultaten zijn echt bemoedigend", zegt De Jonge. Er wordt gewerkt aan een CoronaCheck-app, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze een negatief getest zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar de toevoeging van een bewijs van vaccinatie. Maar, benadrukt De Jonge, niemand moet zich verplicht voelen zich te laten vaccineren. Een vaccinatieplicht komt er niet.
Wel plaatst hij de kanttekening dat het virus van ons blijft vragen voorzichtig te blijven. "Meer beheersing nu, betekent meer vrijheid straks." De vooruitzichten voor een komende derde golf zijn niet goed, mede door de opkomst van de Britse variant. "Als de slechtste vooruitzichten uitkomen, liggen de ziekenhuizen volgende maand weer net zo vol als vorig jaar. Maar of dat gebeurt, hebben we ook voor een deel zelf in de hand."
Hij noemt de voortgang van de vaccinatiestrategie "bemoedigend". "De meeste mensen van tachtig jaar en ouder zijn in de afgelopen periode gevaccineerd, net als een deel van de zorgmedewerkers. Het aantal besmettingen neemt onder die groep fors af."
"Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer echt van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen." Maar eerder moet ook meer mogelijk zijn, zegt De Jonge. Dat is wel afhankelijk van het aantal mensen dat dan gevaccineerd is.
Het aangescherpte reisadvies blijft tot 15 april gelden. Bij de volgende persconferentie wordt opnieuw gekeken naar de mogelijkheid om naar het buitenland te reizen in bijvoorbeeld de meivakantie.
Een andere aanpassing geldt voor buitensporten boven de 27 jaar: vanaf dinsdag 16 maart mogen maximaal vier mensen van 27 jaar en ouder buiten sporten. Daarbij moeten ze wel onderling 1,5 meter afstand houden en bij een sportaccommodatie sporten.
Ambtenaren die tijdens de verkiezingen moeten werken, kunnen een schriftelijk bewijs krijgen waarmee ze worden gevrijwaard van de avondklok. Ook mensen die om een of andere reden alleen na 21.00 uur kunnen stemmen, mogen dat. De uitzonderingen gelden alleen voor activiteiten bij de verkiezingen horen, benadrukt hij.
Maar het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt, zegt Rutte. De komende dagen wordt gekeken naar alle economische steunpakketten.
Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat gaan demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgens ingewijden maandagavond aankondigen.
Ook voor grote winkels komt er een versoepeling: meer mensen kunnen tegelijkertijd op afspraak winkelen. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen. Dat is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.
Rutte en De Jonge geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie, waarin ze waarschijnlijk versoepelingen aankondigen en een toelichting geven.

De Gezondheidsraad adviseert het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de University of Oxford ook in te zetten bij 65-plussers. Het ministerie het adviesorgaan eerder nog eens te kijken naar de inzet van het vaccin bij ouderen, nadat uit onderzoek in Engeland en Schotland was gebleken dat het vaccin bij deze leeftijdsgroep ook goed werkt. Lees hier verder. (Foto: Getty Images)
Na vijf dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. In totaal liggen nu 1.905 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, 54 meer dan zondag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
558 van hen liggen op de intensive care (ic), 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat het om meer dan 550 mensen gaat. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.347 coronapatiënten, een toename van 41 ten opzichte van de dag ervoor.
Volgens het LCPS is de bezetting in de klinieken en op de ic vrijwel gelijk aan die van drie weken geleden. "Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuaties. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt."
Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 3.924 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.520).
De op maandag en dinsdag gepubliceerde cijfers waren in de laatste weken steevast kleiner dan de toenmalige gemiddelden over zeven dagen. Dat komt vermoedelijk doordat in het weekend minder getest wordt.
Het RIVM meldt maandag verder 26 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Het kabinet werkt aan een vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers van evenementen straks bij de ingang kunnen laten zien dat dat zij tegen COVID-19 gevaccineerd zijn. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag tegen de NOS. Lees hier meer. (Foto: ANP)
De sluiting van niet-essentiële winkels is nog altijd nodig om drukte in de winkelstraten te voorkomen. Dat zei een jurist van de Nederlandse Staat in een kort geding dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail. De organisatie hoopt op die manier een heropening van winkels af te dwingen.
De jurist zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. "De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie." Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan.
De politie heeft vorige week 6.014 boetes uitgedeeld voor het niet negeren van de avondklok. Dat zijn er minder dan in de week ervoor, toen de politie 6.966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Daarnaast beëindigde de politie in het afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van het weekend daarvoor.
Ook zijn vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen zich niet hielden aan het verbod op groepsvorming, maakte de politie maandag bekend. In de week ervoor ging het om 280 boetes. 228 mensen kregen vorige week een waarschuwing, omdat ze de coronaregels niet naleefden.
Zestien personen zijn in een fysiotherapiepraktijk in Gorinchem in aanraking gekomen met de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant. In januari werd de mutatie aangetroffen bij zeker drie mensen, bij vervolgonderzoek bleek dat nog eens dertien mensen de besmettelijke variant onder de leden hadden.
De uitbraak is volgens de GGD Zuid-Holland Zuid nu onder controle. Van de zestien besmette personen hoefde voor zover bekend niemand in een ziekenhuis te worden opgenomen. Het gaat niet alleen om mensen uit Zuid-Holland Zuid, maar ook mensen uit andere delen van het land. Volgens de GGD waren negen regio's betrokken bij het onderzoek naar de uitbraak.
De gevallen in Gorinchem zijn de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland. De partner van een medewerker van de praktijk was onlangs in Zuid-Afrika geweest en kreeg na terugkeer klachten. Vervolgens bleek dat acht medewerkers en acht bezoekers het coronavirus hadden. Alle 387 bezoekers en medewerkers van de praktijk werden opgeroepen om zich te laten testen, 199 van hen gaven gehoor aan de oproep.

Tussen maart en mei 2020 zijn in Den Haag en Rotterdam veel coronaboetes uitgeschreven in wijken waar de meerderheid van de bewoners een niet-westerse migratieachtergrond heeft, blijkt maandag uit onderzoek van Vrij Nederland en Controle Alt Delete, een organisatie die zich inzet voor de gelijke behandeling van mensen door wetshandhavers.
Vooral Den Haag sprong erbovenuit. Daar werd 69 procent van de boetes in een dergelijke wijk uitgeschreven, in Rotterdam 48 procent. Controle Alt Delete trekt de conclusie dat er sprake is van etnisch profileren. De politie spreekt dat tegen.
"Er is geen beleid om in de ene wijk meer of anders te handhaven dan in de andere. Wel kunnen er logischerwijs verschillen tussen wijken zijn in de mate waarin bewoners zich aan de coronamaatregelen houden", zegt de politie in een reactie. Bewijs leveren dat ze in alle buurten op dezelfde manier te werk is gaan, kan de politie niet.
"Er is geen sprake van beleid, inzetafspraken of handelingskaders waarin is afgesproken om in bepaalde wijken meer te handhaven op coronamaatregelen", aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
De politie wijst er bovendien op dat het alleen meldt waar boetes zijn uitgedeeld, niet aan wie en welke achtergrond deze persoon heeft. "De suggestie dat mensen op straat hele andere zijn dan de bewoners van de wijk waar die straat ligt, zéker in coronatijden, is twijfelachtig", werpt Vrij Nederland op. (Foto: ANP)
Experts willen dat kabinet testbewijzen slechts tijdelijk inzet
De Sociaal-Economische Raad (SER) beschouwt testbewijzen als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld de bioscoop of een festival vooral als hulpmiddel in het streven om delen van de samenleving weer te heropenen. Bovenal wil de SER dat de inzet van hiervan als toegangsbewijs van tijdelijke aard blijft. Het advies wordt maandag aangeboden aan het kabinet.
De SER zegt dat er al voldoende deelmaatregelen zijn, zoals afstand houden, goede ventilatie en buitensituaties, die het besmettingsrisico kunnen verminderen. Daarom zou er een zogeheten stoplicht-model ontwikkeld moeten worden, om in kaart brengen in welke situatie een testbewijs toegevoegde waarde kan hebben. Dat zou de openstelling van de samenleving kunnen versnellen.
Indien het tot de invoering van testbewijzen als toegangsbewijs komt, moet de overheid ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot testlocaties, dat hun privacy gewaarborgd is en dat het testbewijs eenvoudig hanteerbaar is.

Fieldlab Evenementen heeft zes van de acht testevenementen achter de rug. Programmamanager Pieter Lubberts gaat ervan uit dat er nog een tussenstap nodig is voordat evenementen weer op volle capaciteit kunnen plaatsvinden.
"Ik verwacht niet dat we van een pilot met 1.500 man in één keer naar 60.000 man op een festival kunnen. Dat hoop ik natuurlijk wel, maar dat denk ik niet", zegt Lubberts. "Ik denk dat er een tussenstap nodig is waarbij we de data die we nu verzameld hebben in combinatie met sneltesten kunnen toepassen. Dat is nodig voordat we weer volledig open kunnen gaan." (Foto: BrunoPress)
Russische autoriteiten melden maandag ruim tienduizend nieuwe besmettingen. Dat zijn er zo'n vijfhonderd tot duizend minder dan voorgaande dagen. Het aantal dagelijks gemelde positieve tests neemt sinds de jaarwisseling gestaag af. In Rusland zijn in totaal 4,3 miljoen positieve tests afgenomen.
Het dodental steeg met 379 naar 89.473. Daarmee is Rusland statistisch gezien een van de zwaarst getroffen landen wereldwijd.

De GGD treft voorbereidingen om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen uitvoeren. Daarvoor wordt het aantal priklocaties uitgebreid en de capaciteit van de locaties verhoogd. Er komen ruimere openingstijden en er worden meer prikken per uur gezet.
De GGD noemt het een mega-prikoperatie. André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland, verwacht in mei 140 priklocaties te hebben. Nu zijn dat er ongeveer 60 en eind deze maand 75.
"We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD'ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn", aldus Rouvoet. (Foto: ANP)
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 5.011 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zondag toen het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 8.103 nieuwe gevallen meldde.
Zaterdag meldde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9.557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe infecties werden vastgesteld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.505.193 inwoners van Duitsland vastgesteld.
Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 34 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 62 minder dan een dag eerder. COVID-19 heeft tot dusver zeker aan 71.934 Duitsers het leven gekost.
In verschillende Italiaanse regio's zijn de coronabeperkingen verscherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. Vanaf maandag gaan veel scholen weer dicht en mogen restaurants in de getroffen gebieden geen gasten meer ontvangen.
De Zuid-Italiaanse vakantieregio Campanië, die Napels en de kust van Amalfi omvat, is de derde regio in het land van 60 miljoen inwoners die door het ministerie van Volksgezondheid als rode zone is aangemerkt. Eerder zijn Basilicata in het zuiden en de kleine Adriatische regio Molise als dusdanig bestempeld. In deze gebieden zijn alle scholen gesloten en moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven.
In heel Italië geldt nog steeds een avondklok vanaf 22.00 uur en regionale grenzen mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gepasseerd.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verwacht dat vanaf volgende maand aanzienlijk meer vaccindoses beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. "Vanaf april zouden de hoeveelheden weer kunnen verdubbelen volgens de plannen van de fabrikanten, ook omdat er binnenkort nog meer vaccins worden goedgekeurd", zegt ze tegen Stuttgarter Zeitung en Stuttgarter Nachrichten.
Ze verwacht "een gemiddelde van ongeveer 100 miljoen doses per maand in het tweede kwartaal, een totaal van 300 miljoen tegen eind juni". Tot dusver zijn vaccins van drie fabrikanten, Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, goedgekeurd in de EU. Donderdag zal het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) naar verwachting ook de goedkeuring van het vaccin van bedrijf Janssen uit Leiden aanbevelen.
UNICEF vreest dat de impact die het coronavirus heeft op meisjes in sommige landen kan uitmonden in tien miljoen extra kindhuwelijken in dit decennium, meldt de kinderwelzijnsorganisatie van de Verenigde Naties op basis van een nieuwe analyse die maandag bekendgemaakt is.
"COVID-19 heeft de toch al moeilijke situatie voor miljoenen meisjes nog erger gemaakt", aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore. "Gesloten scholen, afgesloten zijn van vrienden en ondersteunende netwerken, en toenemende armoede hebben olie op het vuur gegooid van een brand die de wereld toch al met veel moeite probeerde te blussen."
Deze trend zou een serieuze achteruitgang betekenen ten opzichte van de winst die de afgelopen jaren op het gebied van kindhuwelijken is geboekt. Volgens de studie is het aandeel vrouwen dat als kind getrouwd is de afgelopen tien jaar met 15 procent afgenomen. Die vooruitgang wordt nu bedreigd, aldus de studie.
Binnenland:
- Het afgelopen etmaal testten 4.567 mensen positief op het coronavirus, blijkt uit data van het RIVM. Dat ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.507). Er werden dertig coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
- Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag opnieuw afgenomen. Op het moment liggen 1.851 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 12 minder dan zaterdag.
- Kinderen zouden vanaf medio maart weer zwemlessen kunnen volgen. Dat gaat het kabinet waarschijnlijk maandag bekendmaken op de persconferentie. Vanuit de sector werd al langere tijd opgeroepen de zwemlessen weer te hervatten.
- Het negatieve reisadvies gaat waarschijnlijk nog tot in ieder geval 15 april gelden. Het kabinet hoopt maandag op de persconferentie perspectief te kunnen geven over reizen in de meivakantie.
- Bij een betoging tegen de coronamaatregelen op het Museumplein heeft de politie 28 aanhoudingen verricht. Zo'n zevenhonderd mensen verzamelden zich voor de demonstratie op het plein, maar hielden daarbij geen rekening met de geldende maatregelen.
Buitenland:
- In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd dan op de dag ervoor.
- In Israël zijn zondag nieuwe versoepelingen doorgevoerd: cafés, restaurants en universiteiten mogen de deuren weer open voor mensen die kunnen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus.
- Oostenrijk heeft het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. De maatregel is uit voorzorg genomen: er is momenteel geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie.
- Inwoners van Noorwegen moeten zich voorbereiden op mogelijk strengere maatregelen. Premier Erna Solberg liet zondag op televisie weten dat ze zich zorgen maakt over de recente opleving van het virus. Het is nog niet bekend om wat voor aanscherpingen het gaat.