Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
over 4 dagen
'Verenigd Koninkrijk verplicht quarantaine in hotel'
Het Verenigd Koninkrijk gaat mensen verplichten om bij aankomst in het land in quarantaine te gaan in een hotel. Dat gaat de regering dinsdag aankondigen volgens het Britse ITV.

Met een verplichte quarantaine in een hotel zouden de regels beter worden nageleefd. Het zou gaan om een verplichte isolatie van tien dagen. Het verblijf, inclusief drie maaltijden, zou rond de 1.500 Britse pond (bijna 1.700 euro) moeten gaan kosten. De quarantaine moet door de reiziger zelf worden betaald.

De reiziger zal worden geëscorteerd van het vliegveld naar zijn of haar hotelkamer. Daar zal ook strikt worden gecontroleerd op de naleving van de quarantaine.

Het plan zou volgens de Britse zender al zo goed als rond zijn, enkel over de details wordt dinsdagochtend nog gediscussieerd.
over 3 dagen
Biden: Verenigde Staten hebben in de zomer groepsimmuniteit
De Verenigde Staten zijn op weg om in de zomer voldoende groepsimmuniteit tegen het coronavirus te hebben opgebouwd, zegt president Joe Biden. Hij denkt dat het aantal vaccinaties in zijn eerste honderd dagen als president op 150 miljoen kan staan, 50 miljoen meer dan de eerdere doelstelling.

Het dagelijkse aantal vaccinaties kan omhoog naar 1,5 miljoen per dag, maar dat is wel een enorme logistieke uitdaging, zei Biden op een persconferentie. Hij heeft eerder al plannen uiteengezet om op veel meer plekken massaal te gaan inenten. Farmaceuten zouden hebben toegezegd meer te gaan produceren.

Het aantal sterfgevallen door COVID-19 in de VS ligt boven de 420.000. Dagelijks sterven een paar duizend mensen aan de ziekte in de VS, waar meer dan 25 miljoen besmettingen zijn vastgesteld. Biden vreest het dodental stijgt tot zeker 600.000 doden.
over 3 dagen
Britse coronavariant aangetroffen op Aruba
Arubaanse autoriteiten hebben maandag vanuit Nederland bevestiging gekregen dat de Britse variant van het coronavirus op het eiland is geregistreerd. Er is bij vijf testen, die naar Nederland waren gestuurd, bevestigd dat het om de nieuwe variant gaat. In twee gevallen gaat het om mensen die op bezoek zijn op het eiland, in drie gevallen om inwoners van het eiland.

Op Aruba werden maandag achttien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal besmettingen bedraagt 391. Op het eiland is nog geen informatie gegeven uit welk land de mensen komen die de Britse variant van het coronavirus hebben.

In de komende dagen zal worden besloten welke maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De autoriteiten hebben maandag de bevolking alvast aangeraden familiebezoeken te beperken.
over 3 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 25 januari.

Binnenland:
  • Zeker 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn vorig jaar uitgesteld als gevolg van het coronavirus. 
  • Burgemeesters willen voorkomen dat ook in andere Nederlandse steden rellen uitbreken, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls vandaag in het NOS Radio 1 Journaal in een reactie op het geweld van zaterdag en zondag.
  • De regionale gezondheidsdiensten hebben tot nu toe meer dan 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen COVID-19.
  • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 37 gestegen naar 2.380, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).
  • Nederland zou op dit moment donkerrood kleuren op de nieuwe 'coronakaart' waaraan de Europese Commissie (EC) werkt. Dat zou betekenen dat niet-noodzakelijke reizen van en naar Nederland krachtig ontmoedigd moeten worden, vindt de commissie.
  • Gezondheidsexperts van het Outbreak Management Team (OMT) weten nog niet welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van opgedoken virusmutaties, schrijft de NOS die het laatste OMT-advies in handen heeft.

Buitenland:
  • De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft laten weten dat hij positief is getest op het coronavirus en milde klachten heeft. Het 67-jarige staatshoofd krijgt medische hulp.
  • De reiziger die in Nieuw-Zeeland besmet bleek te zijn met het coronavirus, heeft de extra besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant opgelopen.
  • De Amerikaanse farmaceut Merck stopt na tegenvallende testuitslagen met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins.