Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen-en buitenland.
Gevolgen van besmettingen in de horeca zijn groter vanwege clustergrootte
Mensen raken het meest besmet in de thuissituatie, blijkt uit cijfers van het aantal actieve clusters vanaf 1 juni. In totaal zijn daar 1.222 clusters geconstateerd. Ook op het werk raken veel mensen besmet, daar zijn 432 clusters geregistreerd.

Van Dissel licht daarnaast het aantal clusters in de horeca uit, omdat het kabinet in deze sector drastische maatregelen treft. In de horeca zijn sinds 1 juni 131 actieve clusters geteld. Volgens van Dissel moet je echter niet alleen kijken naar het aantal, maar ook naar de grootte van zo'n cluster. In de horeca bestaat zo'n cluster uit gemiddeld tien personen. Alleen clusters binnen studentenverenigingen zijn met gemiddeld 13,1 personen groter. Daar doen zich echter maar 21 actieve clusters voor. "De consequentie van een besmetting in de horeca is dus groter, omdat je als het ware naar het product van het aantal clusters vermenigvuldigd met de grootte moet kijken", legt van Dissel uit. 

De clusters op het werk kennen een gemiddelde grootte van 5,5 personen. In thuissituaties ligt dit gemiddelde op 3,8 personen. De grootste clustergrootte in Nederland (342 personen) heeft zich ook voorgedaan in de horeca.
een paar seconden geleden
Kuipers: 'Geen aanwijzing dat virus minder besmettelijk is'
Volgens Kuipers zijn er geen aanwijzingen dat het virus op dit moment minder besmettelijk is dan in maart en april. Ook het beeld dat mensen minder ziek zouden worden is niet aangewezen. Kuipers benadrukt dat het aantal ziekenhuisopnames minder hard stijgt doordat meer jongeren besmet raken, die minder kans lopen in het ziekenhuis te belanden. Daarnaast is er nu meer kennis van het virus, waardoor er op tijd kan worden ingegrepen om ziekenhuisopnames te voorkomen.
13 minuten geleden
Kuipers neemt het woord tijdens technische briefing
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) neemt het woord tijdens de technische briefing om te praten over de stand van zaken rond het coronavirus. "Maatregelen die we vandaag nemen, hebben pas na drie weken effect in de ziekenhuizen", benadrukt Kuipers.
18 minuten geleden
Het laatste nieuws uit het buitenland:
 • Iran telt officieel meer dan 450.000 positieve tests. Het land meldt dinsdag 3.677 nieuwe positieve tests. Het dodental steeg met 207 naar 25.986.
 • Rusland ziet het aantal positieve tests verder toenemen. Dinsdag gaat het om 8.232 nieuwe gevallen, waarmee het totaal op 1.167.805 uitkomt. Enkele weken geleden meldde Rusland dagelijks zo'n vijfduizend positieve tests. In het land stierven ruim twintigduizend coornapatiënten.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft studenten beloofd dat zij, ondanks regionale lockdowns, met Kerst gewoon naar huis mogen reizen. "We gaan dat samen met universiteiten oplossen", zei onderwijsminister Gavin Williamson.
 • En ten slotte Indonesië, dat de 300.000 positieve coronatests nadert. Dinsdag warden ruim vierduizend positieve tests gemeld, waarmee het totale aantal verder steeg naar 282.724. Het dodental steeg met 128 naar 10.601.
23 minuten geleden
KNVB benadrukt dat amateurvoetbal in komende drie weken doorgaat
De KNVB heeft dinsdag benadrukt dat al het amateurvoetbal in de komende drie weken doorgaat, ook al zijn de coronamaatregelen maandagavond flink aangescherpt door de overheid.

Premier Mark Rutte kondigde aan dat bij alle sportwedstrijden geen publiek welkom is, maar dat contactsporten blijven toegestaan. De KNVB heeft nu besloten geen streep door het amateurvoetbal te halen.

De voetbalbond laat weten dat het veilig en verantwoord is om te blijven sporten en dat sportkoepel NOC*NSF en alle andere sportbonden in Nederland er hetzelfde over denken.
37 minuten geleden
Clusters in verpleeghuizen nemen ook toe
Ook in de verpleeghuizen zijn de clusters met gemiddeld 9,6 personen groot, laat Van Dissel zien. "Het aantal clusters is toenemende", zegt hij daarnaast. In totaal zijn sinds 1 juni 153 actieve clusters van besmettingen geteld in de verpleeghuizen.
één uur geleden
Een overzicht van de clusters en de grootte. (Bron: RIVM) 
één uur geleden
10,6 procent van geteste horecamedewerkers kreeg positieve uitslag
Vorige week kreeg 10,6 procent van de horecamedewerkers die zich bij de GGD hebben laten testen een positieve testuitslag. Dat blijkt uit de cijfers per doelgroep, die Van Dissel tijdens de technische briefing bespreekt. Dit percentage is alleen hoger onder de groep die zich liet testen vanuit een bron- en contactonderzoek. Na de horecamedewerkers is het percentage positieve testen het grootst onder mensen die werkzaam zijn in de handhaving, zoals bij de politie, bij de brandweer of als boa.
2 uur geleden
Experts praten Tweede Kamer bij over het coronavirus
Kamerleden krijgen op dit moment een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zullen het woord nemen.
2 uur geleden
Minister De Jonge reageert op supermarkten en winkels
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil inhoudelijk niet ingaan op de aankondiging van supermarkten en andere winkelketens dat die klanten zonder mondkapjes toch toelaten. "Het is vooralsnog een advies", benadrukte hij dinsdagochtend in een eerste reactie.

"Er geldt een advies voor het winkelend publiek om een mondkapje te dragen. Maar het is vooralsnog een advies. We vragen eerst advies aan het OMT en op basis daarvan zullen wij een besluit nemen."

De Jonge verwijst naar een advies van het Outbreak Management Team (OMT) van de afgelopen zomer. "Op dit moment zien wij geen aanleiding, maar dat kan anders zijn als de besmettingsgraad oploopt. Die zien we nu oplopen."
3 uur geleden

Rijksmuseum stelt vanaf woensdag een mondkapje verplicht
Iedereen vanaf dertien jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam wil bezoeken, moet daar vanaf woensdag een mondkapje dragen. "Veiligheid staat voorop", zegt een woordvoerster van het museum.

De instelling gaat ervan uit dat de bezoekers de kapjes zelf meebrengen. Er wordt wel een oplossing gezocht voor de bezoekers die tijdens de eerste dagen onverhoopt geen mondmasker bij zich hebben.

In verscheidene musea werd dinsdagochtend overlegd over de nieuwe coronamaatregelen en de wens van de burgemeesters van de drie grote steden en Eindhoven om mensen ook in publieke binnenruimtes zoals musea mondkapjes te laten dragen. Het kabinet gaf alleen het advies om dat in winkels te doen.

3 uur geleden
Kabinet sluit een avondklok niet uit
Het kabinet sluit een avondklok niet uit als het aantal nieuwe besmettingen met de huidige maatregelen niet voldoende wordt teruggedrongen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

De maatregelen die premier Mark Rutte en De Jonge maandag aankondigden, komen grotendeels overeen met het advies van het Outbreak Management Team (OMT). De experts uit die groep adviseerden echter ook enkele maatregelen die vooralsnog niet zijn doorgevoerd. Een avondklok is daar één van. Een andere is de sluiting van douchegelegenheden en kleedkamers bij sportfaciliteiten.

Het kabinet houdt deze "achter de hand om eventueel in een latere fase zo nodig toe te passen", schrijft De Jonge.
3 uur geleden
Cultuursector reageert op nieuwe coronamaatregelen: 'Hopen op uitzondering'
Het kabinet heeft maandag strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mogen bijna nergens meer dan dertig bezoekers binnen zijn. De cultuursector toont in gesprek met NU.nl begrip voor de maatregelen die de sector raken, maar hoopt ook op uitzonderingen.
3 uur geleden
Ook supermarkten stellen mondkapjes niet verplicht voor klanten
De Nederlandse supermarkten laten klanten zonder mondkapje de komende tijd gewoon binnen. Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden in winkels een mondkapje te dragen, maar laten aan klanten de keus of zij dit daadwerkelijk doen.

Het kabinet kwam maandag met het dringende advies in bepaalde gebieden tijdens het winkelen een mondkapje te dragen. Winkels mogen klanten zonder mondkapje weigeren, maar de supermarktbranche heeft via koepelorganisatie CBL laten weten dat niet te doen om discussies aan de deur te voorkomen.

Eerder liet warenhuisketen HEMA al weten klanten zonder mondkapje niet te zullen weigeren.
3 uur geleden
Boa-bonden: 'Nationale maatregelen zijn beter te handhaven' 
De Nederlandse BOA Bond en BOA ACP zijn blij dat de aangekondigde maatregelen grotendeels landelijk en niet regionaal zijn, zeggen de bonden in gesprek met NU.nl. De organisaties hebben in de afgelopen weken hun ongenoegen geuit, omdat in de veiligheidsregio's verschillende regels gelden. Dat leidt volgens de bonden tot minder draagvlak onder de bevolking. Daardoor zouden regionale coronamaatregelen moeilijker te handhaven zijn.

"Als je maatregelen neemt, dan moet het nationaal, eenvoudig en eenduidig zijn. Dan weten de mensen waar ze aan toe zijn", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. "Dat regionale gedoe werkt wat ons betreft niet." Volgens voorzitter Richard Gerrits van BOA ACP is er geluisterd naar de zorgen van de bonden, die in de afgelopen tien dagen drie keer met het ministerie van Justitie hebben gesproken.

Premier Mark Rutte zei gisteravond dat de verantwoordelijkheid voor de naleving van de regels in de eerste plaats bij mensen zelf ligt. Maar als er onvoldoende nageleefd wordt, zullen boa's en de politie volgens de minister-president "niet aarzelen" om in te grijpen. Gerrits: "Ik denk dat in de persconferentie goed is uitgelegd waarom de verantwoordelijkheid voornamelijk thuis en bij de burgers ligt", zegt Gerrits. "Wij handhaven alleen wanneer het noodzakelijk is."
4 uur geleden
HEMA weigert klanten zonder mondkapje niet
HEMA gaat klanten zonder mondkapje niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen. HEMA zal klanten in overeenstemming met het regionale beleid in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. In die vestigingen moet het HEMA-personeel wel een mondmasker dragen.

Het kabinet heeft maandagavond nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de tweede golf te breken. Voor winkels in grote steden als Amsterdam en Rotterdam luidt het advies om in winkels mondkapjes te dragen. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen van het kabinet wel klanten zonder mondkapje weren.
4 uur geleden
NOC*NSF gaat in overleg met overheid over nieuwe financiële steun
NOC*NSF snapt de beslissing van het kabinet om de komende drie weken geen publiek toe te laten bij sportwedstrijden. De sportkoepel is waarschijnlijk wel van plan opnieuw een beroep te doen op overheidssteun.

"Voor verenigingen breken moeilijke tijden aan. Een aantal inkomsten van een sportvereniging valt nu geheel weg vanwege het verbod op publiek, het ontbreken van evenementen en het sluiten van de kantines", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen op de website van NOC*NSF.

"Deze situatie kan zonder afdoende compensatie zo niet lang duren. We treden daarom direct in overleg met de overheid om na te gaan in welke mate het derde steunpakket afdoende is en welke steun mogelijk extra nodig is."
5 uur geleden

Duitsland meldt meer dan tweeduizend nieuwe positieve tests
Het Robert Koch-Institut (RKI) meldt dinsdag dat nog eens 2.089 personen in Duitsland positief op het coronavirus zijn getest. Maandag werden nog 1.189 nieuwe gevallen gemeld. In de afgelopen 24 uur zijn tevens elf coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Het dodental komt daarmee uit op 9.471.

Het totale aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland staat op 287.421. Het aantal is in de afgelopen zeven dagen met 12.094 gestegen.

5 uur geleden

Internisten: Coronapatiënten lijken minder ziek, ligduur in ziekenhuis ingekort
Nederlanders die momenteel positief op het coronavirus testen, lijken minder ernstig ziek te worden dan coronapatiënten bij de eerste golf, meldt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) dinsdag op basis van een inventarisatie onder 180 patiënten in 9 ziekenhuizen.

Van de groep ondervraagden werd de helft in maart en april behandeld. Twee weken geleden werd een tweede groep van negentig patiënten ondervraagd. Toen lagen er in totaal zo'n 160 coronapatiënten op reguliere afdelingen in ziekenhuizen.

De gemiddelde ligduur van patiënten is volgens de NIV met een derde ingekort. En het aantal patiënten dat naar een intensivecareafdeling wordt overgeplaatst, zou zijn gehalveerd.

5 uur geleden
OMT-lid: 'Mondkapjesplicht in verpleeghuizen gaat niet ver genoeg'
Een mondkapjesplicht in verpleeghuizen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam gaat niet ver genoeg, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Cees Hertogh in het NOS Radio 1 Journaal. Het OMT zou twee weken geleden tegen het kabinet hebben gezegd dat de regels in alle verpleeghuizen aangescherpt moeten worden om te voorkomen dat de verpleeghuizen opnieuw moeten worden gesloten voor bezoek. 

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten het personeel en de bezoekers een chirurgisch mondkapje dragen, schreef Hugo de Jonge vannacht in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Hertogh moet er echter een landelijke richtlijn voor verpleeghuizen komen, omdat ook de situatie in sommige gebieden buiten de drie grote steden "voorbij zorgelijk" is.
6 uur geleden
Persconferentie van Rutte trekt fors meer kijkers: ruim 6,4 miljoen
De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van maandag heeft fors meer kijkers getrokken dan de voorgaande persconferentie. Waar toen nog zo'n 3,6 miljoen mensen live via de televisie keken, is het aantal kijkers maandag opgelopen tot 6,4 miljoen.

Veruit de meeste mensen keken via NPO1 naar de uitzending: 4,66 miljoen kijkers. Via RTL 4 keken 1,34 miljoen mensen en via SBS schakelden 404.000 personen in. De toespraak was ook via diverse kanalen online te bekijken en via de radio te beluisteren.

Hoewel het aantal kijkers flink is toegenomen, is het aantal niet zo groot als bij de persconferenties tijdens de eerste golf. Op het hoogtepunt keken zo'n zeven miljoen mensen per keer.
6 uur geleden
Eredivisie CV baalt van lege stadions: 'Waarom nog wel naar de Efteling?'
De Eredivisie CV baalt er flink van dat er in de komende drie weken geen publiek welkom is bij wedstrijden in het betaald voetbal. Voorzitter Jan de Jong vindt dat er met twee maten wordt gemeten.

"Waarom mag je niet naar het voetbal met een paar duizend man, maar kunnen we wel met vierduizend of vijfduizend mensen naar de Efteling?", vroeg De Jong zich maandagavond af in de talkshow Jinek.

"Het voetbal past zich aan, accepteert het en kreeg juist complimenten omdat het alles uitstekend voor elkaar heeft. Alles wordt geregeld en getest. Laat het voetbal een onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem."
6 uur geleden
Amerikaanse experts bezorgd over over Trumps adviseur
De Amerikaanse gezondheidsexperts Robert Redfield en Anthony Fauci hebben hun zorgen over een adviseur van president Donald Trump geuit. Adviseur Scott Atlas verspreidt volgens Redfield en Fauci "misleidende informatie", schrijft CNN.

Redfield, het hoofd van het Amerikaanse equivalent van het RIVM, zou tijdens een vlucht hebben gezegd dat alles wat Atlas zegt "onwaar" is. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control klopt het dat de experts "verschillende standpunten" hebben.

Atlas was in het verleden tegen het gebruik van mondkapjes en botste regelmatig met andere adviseurs van Trump, onder wie Fauci. Laatstgenoemde vreest dat de Atlas af en toe "foutieve informatie" doorspeelt aan Trump, terwijl hij volhoudt zich te beroepen op de wetenschap.
7 uur geleden
India meldt kleinste aantal nieuwe sterfgevallen in bijna twee maanden
India meldt opnieuw een relatief klein aantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen. Het dodental stijgt met 776, het kleinste aantal sinds begin augustus. Ook werden nog eens ruim 70.000 positieve tests afgenomen.

Sinds een week vertonen de coronacijfers van India een dalende lijn. Daarvoor meldde India vrijwel dagelijks 1.000 tot 1.500 doden per dag, terwijl op het toppunt ruim 96.000 positieve tests binnen een etmaal werden gemeld. Inmiddels telt India bijna 100.000 doden, alleen de Verenigde Staten (205.000) en Brazilië (142.000) tellen meer sterfgevallen.
7 uur geleden
Ook Aboutaleb wil niet alleen in winkels een mondkapjesplicht
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb schaart zich achter zijn ambtgenoten Femke Halsema (Amsterdam), Jan van Zanen (Den Haag) en Annemarie Jorritsma (Eindhoven). De burgemeesters verwelkomen de mondkapjesplicht in hun regio's, doordat het aantal positieve tests in de laatste tijd snel opliep.

Tegen het AD zegt Aboutaleb dat mondkapjes niet alleen in winkels, maar ook in andere publieke ruimtes gedragen zouden moeten worden. "Als het aan mij ligt, hoeft dat niet te worden beperkt tot winkels en supermarkten. Eigenlijk zou dit een advies moeten zijn voor alle bewoners en voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk ook aan gemeentehuizen en musea."

Maandag adviseerde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie een mondkapje te dragen in winkels. Dat is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten die geen mondkapje willen dragen wel weigeren. "Mijn verwachting is dat winkeliers zich gaan gedragen naar de oproep van het kabinet. Winkeliers en supermarkthouders zijn gezagsgetrouwe mensen en dragen verantwoordelijkheid", aldus Aboutaleb. (Foto:Pro Shots)
8 uur geleden
Zo komt het sterftecijfer onder coronapatiënten tot stand
Dagelijks schrijft NU.nl over het aantal overleden COVID-19-patiënten. Waar komen deze cijfers vandaan? Wanneer is iemand volgens de definitie overleden aan COVID-19 en wat vertellen de cijfers niet? Lees het hier.
11 uur geleden
Meer dan een miljoen coronapatiënten overleden
Het aantal overledenen coronapatiënten is in de nacht van maandag op de dinsdag de miljoen gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De meeste sterfgevallen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten (ruim 205.000), Brazilië (ruim 104.000) en India (ruim 95.000).
12 uur geleden
Analyse: 'Halfslachtig advies over mondkapjes geeft onduidelijkheid'
Het kabinet zal vanwege de aankondiging van nieuwe maatregelen de komende drie weken op het puntje van de stoel zitten. NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie bespreekt met NU.nl-verslaggever Bas Scharwachter waarom de komende weken spannend voor het kabinet zijn.
Analyse: 'Halfslachtig advies over mondkapjes geeft onduidelijkheid'
Analyse: 'Halfslachtig advies over mondkapjes geeft onduidelijkheid'
12 uur geleden
Ziekteverzuim in de zorg blijft stijgen en loopt sneller op dan elders
Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 6,1 procent. Dat is het hoogste verzuimpercentage van alle bedrijfstakken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Al sinds het tweede kwartaal van 2017 loopt zorg en welzijn vrijwel onafgebroken voorop waar het gaat om het hoogste ziekteverzuim. Dat verschil liep dit jaar nog verder op.

In zorg en welzijn liep het ziekteverzuim op van 5,7 naar 6,1 procent. "In alle bedrijfstakken nam het verzuim toe van 4,3 procent naar 4,5 procent." Het verzuimcijfer over de maanden april, mei en juni lag volgens het CBS bovendien op het hoogste niveau sinds 2003. Lees hier meer.
14 uur geleden
Amerikaanse viroloog Fauci pleit voor het dragen van mondkapjes in Nederland
De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci is voor het dragen van mondkapjes in Nederland. Dat zegt de adviseur van president Donald Trump maandag in gesprek met Nieuwsuur. De vooraanstaande viroloog laat in een reactie op de cijfers weten dat Nederland "de verkeerde kant op gaat". Volgens Fauci, die niet voor een mondkapjesplicht is, doet Nederland er goed aan het dragen van mondkapjes onder burgers te stimuleren. Lees hier meer.
14 uur geleden
Website Rijksoverheid korte tijd onbereikbaar
De website van de Rijksoverheid is maandagavond korte tijd onbereikbaar geweest. De site lag eruit op het moment dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie gaven over de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus.

Rutte zei tijdens de persconferentie dat alle nieuwe maatregelen overzichtelijk op de website zullen verschijnen. Www.rijksoverheid.nl was rond 20.30 uur weer bereikbaar.
14 uur geleden
Hierom scherpt het kabinet de coronamaatregelen aan
Op maandagavond hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) extra maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk hier waarom dat nodig is.
Hierom scherpt het kabinet de coronamaatregelen aan
Hierom scherpt het kabinet de coronamaatregelen aan
14 uur geleden
Europarlementariërs reizen niet af naar Straatsburg
Ook de volgende plenaire zitting van het Europees Parlement wordt in Brussel gehouden. Voor volgende week stond een zitting in Straatsburg gepland, maar mede vanwege de grote aantallen nieuwe besmettingen in de omgeving van de Franse stad blijven de Europarlementariërs in Brussel.

De zetel van het Europees Parlement is officieel in Straatsburg. Daarom moet daar eigenlijk maandelijks plenair vergaderd worden. Om het risico op verspreiding van het virus tegen te gaan, werden de plenaire sessies sinds maart in Brussel gehouden.
14 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 28 september

Nederland:
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 43 toegenomen naar 660. Op de intensive care (ic) liggen 142 coronapatiënten, een stijging van 15 ten opzichte van zondag. 518 coronapatiënten liggen op andere ziekenhuisafdelingen.
 • Uit data van het RIVM blijkt dat het aantal positieve tests licht is afgenomen ten opzichte van gisteren. Toen werden 2.999 gevallen gemeld, vandaag gaat het om 2.914 positieve tests.
 • Daarnaast zijn nog eens zes coronapatiënten overleden.
 • Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben op een persconferentie nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd. Die gaan dinsdag om 18.00 uur in.
 • Mensen mogen buiten, zoals op een terras, in groepen van maximaal veertig personen samenkomen. Binnen geldt een groepsgrootte van maximaal dertig personen.
 • Thuis wordt aangeraden nog slechts drie gasten te ontvangen. Kinderen tot dertien jaar vallen niet onder dit advies.
 • In andere gebouwen mogen maximaal vier personen uit verschillende huishoudens bij elkaar zitten.
 • De horeca moet landelijk om 22.00 uur de deuren sluiten. Vanaf 21.00 uur mag niemand meer naar binnen en gaat het licht aan.
 • Horecagelegenheden moeten bezoekers registreren.
 • Bij sportwedstrijden (zowel amateursport als topsport) mag de komende drie weken geen publiek op de tribune zitten.
 • In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden aanvullende maatregelen genomen, omdat in die steden het aantal besmettingen sterk stijgt. Zo wordt het dragen van een mondkapje in winkels geadviseerd. Winkeliers kunnen klanten die geen mondkapje dragen bij de deur weigeren.
 • In een groot deel van de Randstad en in en rond Eindhoven krijgen inwoners het dringende advies een mondkapje te dragen in alle openbare binnenruimtes.
 • Het derde steunpakket voor werknemers en bedrijven dat per oktober ingaat en tot en met juni 2021 loopt, wordt waarschijnlijk nu al aangepast. De geplande versobering voor zzp'ers gaat mogelijk van tafel.
 • Uit de weekcijfers van koepelorganisatie GGD GHOR blijkt dat tussen 21 en 27 september 207.670 coronatests zijn afgenomen. Niet eerder namen de GGD's zoveel coronatests af.
 • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft sinds medio maart 337 misdrijfzaken in behandeling genomen die verband houden met het coronavirus. De zaken hebben vooral betrekking op hoesten of spugen in de richting van agenten of anderen met een publieke taak, onder wie winkelpersoneel. In veel gevallen beweerden de verdachten besmet te zijn met het coronavirus.
 • Het aantal buitenlandse toeristen dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Ook is het aantal binnenlandse toeristen met 40 procent afgenomen. Daarmee is het toerisme in Nederland terug op het niveau van de jaren negentig.
 • Het aantal bezoekers van Pathé- en Euroscoop-bioscopen is gehalveerd sinds de heropening op 1 juni. Vanwege de coronamaatregelen kunnen de Pathé- en Euroscoop-bioscopen momenteel slechts een derde van de maximale capaciteit benutten.

Internationaal:
 • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag het reisadvies voor België aangescherpt van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen), omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen.
 • Bondskanselier Angela Merkel is bezorgd over het toenemende aantal positieve tests in Duitsland. Als de huidige trend doorzet, zouden er volgens haar 19.200 nieuwe positieve tests per dag bij kunnen komen.
 • Het aantal besmettingen in India is met de 82.170 nieuwe gevallen in het afgelopen etmaal tot boven de 6 miljoen gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn 1.039 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Daarmee staat het totale dodental op 95.542.
 • Op het eerste cruiseschip dat sinds de lockdown vanuit Griekenland is vertrokken, zijn twaalf crewleden positief getest op het coronavirus. Het schip van TUI Cruises telt ongeveer 920 passagiers.