Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Tilburg staat stil bij één jaar corona met onthulling van dankraam
Een dankraam is zaterdagochtend officieel onthuld aan de gevel van het Paleis-Raadhuis in Tilburg. Dat gebeurde in de aanwezigheid van wethouder Marcelle Hendrickx en burgemeester Theo Weterings. De gemeente staat stil bij het uitbreken van de coronapandemie in Nederland, precies een jaar geleden.
een paar seconden geleden
België meldt grootste aantal corona-opnames in maanden
België registreerde gisteren het grootste aantal corona-ziekenhuisopnames in ongeveer twee maanden. Er moesten 204 patiënten worden opgenomen, meldt omroep VRT. Het was de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 uitkwam.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten stijgt in België al geruime tijd. Het ging in de periode van 20 tot 26 februari om gemiddeld 138 patiënten per dag. Dat was een stijging van 16 procent ten opzichte van een week eerder.

Er liggen momenteel 1838 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er vierhonderd op de intensive care worden behandeld.
een paar seconden geleden
Nieuw-Zeelands grootste stad Auckland vanaf zondag weer in lockdown
De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft zaterdag bekendgemaakt dat Auckland vanaf zondag in een lockdown van zeven dagen zal gaan, nadat een besmetting van onbekende oorsprong werd geregistreerd in de gemeenschap.

Voor de rest van Nieuw-Zeeland gelden andere beperkingen die onder andere publieke bijeenkomsten limiteren, zo vertelde Ardern in een persconferentie.

Half februari zijn de bijna 2 miljoen inwoners van Auckland in een driedaagse lockdown gegaan, nadat bij een gezin de Britse variant van het coronavirus werd vastgesteld.
een paar seconden geleden
Opnieuw bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld in Duitsland
In Duitsland zijn er in de afgelopen 24 uur 9.762 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Het nieuw gemelde aantal is iets minder dan een dag eerder, toen het RKI 9.997 besmettingen meldde.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland komt nu op 2.434.446 te staan. Het RKI meldt ook dat er in het afgelopen etmaal 369 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld, waarmee het totaal stijgt naar 69.888. De stijging is iets lager dan vrijdag, toen het totale dodental door het coronavirus steeg met 394.
6 minuten geleden
Honderden Belgen doen mee aan test met Chinees coronavaccin
Tussen de 300 en 400 Belgen doen binnenkort mee aan een proef en laten zich inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in België getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf, schrijven verschillende Belgische media zaterdag.

Het Chinese Clover Biopharmaceuticals Inc heeft als eerste bedrijf een aanvraag ingediend om een vaccin uit te testen, bevestigt het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Het Chinese bedrijf wacht nog op een positief advies van het Ethisch Comité en een definitieve goedkeuring van het FAGG, maar mikt zelf op de tweede helft van maart om zijn klinische proef op te starten.
4 uur geleden
Bijna 20.000 corona-overlijdens in Tsjechië
In Tsjechië, dat in verhouding zeer zwaar te lijden heeft van de coronacrisis, is het officiële dodental vrijdag met 84 opgelopen tot 19.999. Het ministerie van Volksgezondheid maakte tevens bekend dat er de afgelopen 24 uur liefst 14.457 besmettingsgevallen zijn bijgekomen. In totaal zijn er in het land, dat 10,7 miljoen inwoners telt, nu meer dan 1,2 miljoen corona-infecties vastgesteld sinds de uitbraak vorig jaar.

Het Tsjechische parlement nam een zogenoemde pandemiewet aan. Daarmee kunnen nog verdergaande maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zonder dat de noodtoestand hoeft te gelden. Deze liep af en de afgevaardigden wilden geen verlenging. Premier Andrej Babis riep 's avonds voor de komende 30 dagen niettemin een uitzonderingstoestand wegens corona uit.
5 uur geleden
Meer dan de helft van inwoners Saba al gevaccineerd
Op Saba is vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat meer dan 1.100 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus sinds afgelopen maandag is begonnen met vaccineren. Op het eiland wonen bijna tweeduizend personen. Dat betekent dat in een week tijd meer dan de helft van de bevolking een injectie heeft gekregen met het vaccin van Moderna. Nederland heeft vorige week 1.500 Moderna-vaccins afgeleverd op het kleinste eiland in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Saba heeft ruim 1.450 volwassen bewoners. De overheid zegt dat zeker 80 procent van de volwassen bevolking zich heeft aangemeld voor een coronaprik. Saba heeft als doel gesteld om 90 procent van de volwassenen te vaccineren. Zaterdag en maandag is daartoe nog een mogelijkheid. Daarna vindt er over vier weken de tweede vaccinatieronde plaats.
6 uur geleden
Bruls noemt handhaven noodzakelijk maar hoopt op versoepeling
Als horecazaken dit weekend illegaal hun terrassen openen voor het publiek, dan zal er handhavend worden opgetreden. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters vrijdagavond in Nieuwsuur. Tegelijk is Bruls blij dat in politiek Den Haag de discussie is gestart of er in de sector nu toch niet lichte versoepelingen van de maatregelen kunnen komen, met name in de buitenlucht. Daarover vindt komende week overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en vertegenwoordigers van de horecabranche.

"Er komt natuurlijk wel een moment dat je wat meer opening moet geven", aldus Bruls. "Maar we moeten ook dit weekend blijven controleren op het naleven van de coronaregels. Alleen iedereen die denkt dat je alles maar met handhaven kan oplossen, die heeft geen ervaring met hoe handhaven in de praktijk werkt."

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.
 Wie zijn terras openstelt, riskeert een forse boete van 4.000 euro en een zaak kan zelfs op last van de burgemeester worden gesloten.
gisteren om 22:13
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 26 februari.

Binnenland:
  • Het kabinet mocht bij de invoering van de avondklok wél gebruikmaken van een noodwet, zo oordeelt het gerechtshof. Hiermee is het hof het oneens met de rechtbank, die eerder bepaalde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven.
  • Vorige week zijn naar schatting circa 3.600 mensen overleden, ruim 150 meer dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige sterftecijfers.
  • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 5.151 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.547).
  • Het vertrouwen in het coronabeleid is verder afgenomen. Slechts twee op de vijf Nederlanders staan nog achter de keuzes van het demissionaire kabinet. Desondanks worden de coronamaatregelen nog wel goed nageleefd, meldt het RIVM.
  • Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het bezoek van Thierry Baudet en zijn campagneteam aan Urk. De Forum voor Democratie-partijleider schudde dinsdag mensen de hand en at met zijn team in een restaurant.
  • De terrassen van restaurants en cafés mogen komende weken zeker nog niet open, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kabinet stelt dat er voorlopig heel weinig ruimte is voor versoepelingen.

Buitenland:
  • EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van een EU-top over de coronapandemie. Ook Nederland heeft er in principe geen bezwaar tegen, maar premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg om een beslissing te nemen.
  • De Britse mutatie van het coronavirus is in bijna alle EU-lidstaten aangetroffen, blijkt tijdens een overleg van de Europese Commissie. De Zuid-Afrikaanse variant is opgedoken in veertien EU-landen en de Braziliaanse in zeven. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.
  • België heeft besloten voorlopig geen versoepelingen door te voeren in verband met de opnieuw stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier Alexander De Croo.
  • De helft van de Israëlische bevolking heeft in ieder geval de eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat zijn ongeveer 4,65 miljoen mensen. Ruim een derde van de bevolking is al volledig ingeënt tegen COVID-19, meldt minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.