Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen
Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig vliegtuigen naar het eiland, goed voor ruim 3.500 passagiers.

Het gaat voornamelijk om Amerikaanse toeristen die met een negatieve PCR-test het land binnen mogen komen. Aruba is altijd erg in trek geweest bij toeristen uit de Verenigde Staten. De Arubaanse luchthavenautoriteit verwacht dat de passagiersaantallen op het eiland verder gaan stijgen nu de vraag naar vliegreizen op de Amerikaanse markt weer toeneemt, en steeds meer Amerikanen zijn gevaccineerd.
over 3 dagen
Avonturenpark Hellendoorn heeft zaterdag voor zo'n vijftienhonderd bezoekers de deuren geopend in het kader van een proef van de overheid. Mensen die naar binnen wilden moesten daarvoor wel een negatieve coronatest kunnen overleggen.
Pretpark Hellendoorn één dag open: 'Achtbaan was gisteren pas klaar'
Pretpark Hellendoorn één dag open: 'Achtbaan was gisteren pas klaar'
over 3 dagen
Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba
Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag waren er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart vorig jaar aan het virus is overleden, staat op 92. 

In het ziekenhuis zijn 33 patiënten met corona opgenomen, waarvan dertien op de intensive care. Daarbij zijn enkele patiënten die uit Curaçao zijn overgevlogen vanwege de nijpende situatie in het Curaçaose ziekenhuis.
over 3 dagen
Meer dan 1.500 aanwezigen bij rustig verlopen protestmars in Baarn
De onaangekondigde coronademonstratie in Baarn is zaterdag zonder grote incidenten verlopen, maakt de politie bekend. De protestmars tegen coronamaatregelen, georganiseerd door 'Police for Freedom', werd om 14.30 uur op verzoek van de gemeente beëindigd.

De gemeente zegt verrast te zijn door de demonstratie. Deze zou eerst in Hilversum plaatsvinden, maar wegens een verbod van die gemeente trokken de demonstranten richting Kasteel Groeneveld in Baarn. "Daar zijn, na oproepen op sociale media, in korte tijd veel mensen op afgekomen", aldus de gemeente Baarn. In totaal zouden zo'n vijftienhonderd tot tweeduizend mensen hebben meegelopen tijdens de protestmars.

Omdat de demonstratie rustig verliep, is besloten de-escalerend op te treden en de demonstratie zoveel mogelijk in goede banen te laten verlopen.
over 3 dagen
Belgische coronacommissaris tegen heropening horeca op 1 mei
Coronacommissaris Pedro Facon heeft zich uitgesproken tegen een eventuele heropening van Belgische cafés en restaurants op 1 mei. Volgens de topambtenaar, belast met de coördinatie van het coronabeleid, is het daarvoor nog te vroeg.

"Dit is geen vrolijke boodschap, maar het is de epidemiologische realiteit", zei Facon zaterdag in gesprek met De Tijd. Hij ziet liever een eventuele heropening halverwege de maand. Zijn boodschap vindt gehoor bij viroloog Marc Van Ranst, die op Radio 1 in België opriep tot realiteitszin. 

"Wanneer we zien dat de cijfers niet heel snel dalen, moet je op een gegeven moment durven zeggen dat 1 mei onmogelijk wordt om te halen."
over 2 dagen
Ruim honderd restaurantgangers in Parijs op de bon geslingerd 
In Parijs hebben 110 restaurantgangers vrijdag een bekeuring gekregen nadat ze betrapt waren in een illegale eetgelegenheid, zo meldt het Franse persbureau AFP zaterdag. In Frankrijk geldt sinds een week een derde lockdown, waarbij een avondklok van kracht is. Restaurants en andere horecagelegenheden zijn al sinds eind vorig jaar gesloten. 

De politie is extra alert op illegale diners, nadat op 2 april in een chique buurt van Parijs door televisiezender M6 met een verborgen camera beelden werden gemaakt van een groots diner, in het geniep georganiseerd door zakenman en verzamelaar Pierre-Jean Chalençon.

Hij verklaarde dat dit al het zoveelste evenement was geweest en dat hij meerdere ministers ontvangen had. Dat leidde tot grote verontwaardiging onder de Franse bevolking. Aanklagers hebben tot dusver geen aanwijzingen gevonden dat er inderdaad ministers aanwezig waren bij een van de evenementen.
over 2 dagen
Ruim 7.700 nieuwe besmettingen geregistreerd 
Het afgelopen etmaal zijn 7.725 nieuwe positieve coronatests gemeld, zo laat het RIVM zaterdag weten. Dat zijn er 955 meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.770). Nog eens 23 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
over 2 dagen
Opnieuw iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op vrijdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met vier naar 2.491, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen patiënten is nog steeds aanzienlijk groter dan in de vorige week.

Intensive cares (ic's) behandelen nu 787 coronapatiënten, drie meer dan op vrijdag. Een dag eerder daalde het aantal ic-patiënten nog met veertien. Verpleegafdelingen behandelen nu 1.704 mensen vanwege COVID-19.
over 2 dagen
Leeftijdsgrens of stoppen met prikken; wat andere landen doen met AstraZeneca
De afgelopen tijd is veel te doen geweest rondom het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Nadat het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde dat het vaccin gelinkt is aan zeer zeldzame trombose, besloot Nederland mensen onder de zestig jaar geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen. Wat hebben de andere landen besloten? Lees hier verder.
over 2 dagen
Honderden demonstranten bij protestmars in Baarn
In Baarn is zaterdag aan het einde van de ochtend een protestmars van start gegaan, georganiseerd door 'Police for Freedom'. De actie lijkt zich te richten tegen de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. De politie schat in dat er "zo rond de driehonderd" mensen aanwezig zijn. Op livestreams van verschillende actievoerders zijn mensen te zien die geen afstand houden en evenmin mondkapjes dragen.

De optocht werd eerder met een noodverordening verboden in Hilversum en Apeldoorn. Daarop hebben de demonstranten zich nu verzameld bij Kasteel Groeneveld in Baarn.

Ook de gemeente Baarn weet niet wat het plan van de actievoerders is. Een woordvoerder zegt "in nauw overleg te zijn met de politie en veiligheidsregio". "Vooralsnog verloopt het rustig. Het is een grote groep mensen. Ze zijn aan de wandel, maar ons is niet helemaal duidelijk wat hun plan is en waar ze heen willen." Het is de gemeente nog niet gelukt met de organisatie in contact te komen.
over 2 dagen
Petitie compensatie collegegeld massaal ondertekend
Het aantal mensen dat een petitie voor compensatie van collegegeld heeft ondertekend, is binnen een week verdrievoudigd. Begin deze week stond de teller nog op vijfduizend handtekeningen en inmiddels zijn dat er al ruim vijftienduizend. Er wordt gemikt op 40.000 handtekeningen om een initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer kracht bij te zetten.

De petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die groep vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het lesgeld dat ze hebben betaald voor het collegejaar 2020/2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen. 

Bovendien worden ervaringen van studenten verzameld om inzicht te krijgen in de problemen onder jongeren. Zo kreeg een student op een hogeschool nog maar twintig minuten per week les.
over 2 dagen
Pilot met testbewijzen gaat ministerie honderden miljoenen euro's kosten
Met de pilot met testbewijzen, waarbij onder meer musea, dierentuinen, en theaters de deuren openen voor bezoekers met een negatief testresultaat, zijn honderden miljoenen euro's gemoeid. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag aan de NOS weten dat het project, dat van april tot eind augustus loopt, in totaal zo'n 925 miljoen euro gaat kosten. Dat betekent dat de gehele organisatie, inclusief de door de overheid beschikbaar gestelde sneltests, zo'n 185 miljoen euro per maand gaat kosten.

Woensdag liet de voorman van de organisatie van de pilot, Stichting Open Nederland, aan de Volkskrant weten dat het project ongeveer 700 miljoen euro gaat kosten, exclusief de kosten voor de toegangstests. Tegenover zowel de Volkskrant als de NOS willen de betrokken partijen geen uitspraak doen over de precieze prijs die de overheid voor de sneltests betaalt, die worden aangekocht bij de commerciële testaanbieder Lead Healthcare.

Na de pilot is het de bedoeling dat de bedrijven zelf de preventieve tests regelen en betalen, schrijft de NOS. De prijs voor een commerciële sneltest verschilt per aanbieder en per afgenomen hoeveelheid, maar loopt al snel in de tientallen euro's.
over 2 dagen
Grootste academische ziekenhuis in Duitsland slaat alarm om derde golf
Het grootste academische ziekenhuis van Duitsland, het Charité in Berlijn, heeft grote zorgen over het verloop van de derde coronagolf in het land. Het ziekenhuis heeft de afgelopen twee weken fors meer coronapatiënten op zijn ic zien belanden en vreest over te lopen, zegt bestuurslid Martin Kreis.

Aan het begin van dit jaar kon het Charité geen coronapatiënten van buiten Berlijn meer opvangen op de ic, omdat die zo goed als vol zat. Het ziekenhuis ziet nu met name een stijging van het aantal ic-patiënten van tussen de dertig en zestig jaar oud. Mensen uit die groep zijn meestal nog niet gevaccineerd tegen COVID-19.

"Als de aantallen ernstig zieke COVID-19-patiënten die van de tweede golf overtreffen, zullen we in een kritieke situatie belanden", stelt Kreis. Ook wijst hij erop dat de meeste ziekenhuismedewerkers weliswaar zijn gevaccineerd, maar dat veel van hen door de coronacrisis uitgeput zijn en met mentale klachten kampen.
over 2 dagen
Dit wil de overheid te weten komen door de eerste coronatestevenementen
Dit wil de overheid te weten komen door de eerste coronatestevenementen
over 2 dagen
Moskeeën: Blijf thuis met ramadan
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt, roept moslims op de ramadan thuis met het gezin door te brengen en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. Voor de ongeveer miljoen moslims in Nederland begint deze week de vastenmaand ramadan, de tweede in tijden van corona.

De vastenmaand begint dit jaar rond 13 april; maandag of dinsdag, dat is een beetje afhankelijk van de stand van de maan. De periode van vasten wordt 's avonds met een maaltijd verbroken. Normaal gesproken wordt dat met tientallen mensen gevierd, maar dat kan nu evenals vorig jaar niet doorgaan.

"Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning om tot jezelf te komen", zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Hij verwacht dat de moslimgemeenschap zich, evenals vorig jaar, goed aan de coronamaatregelen zal houden en hij voorziet dan ook geen problemen.
over 2 dagen
Zo gaat het vaccineren: twee miljoen Nederlanders hebben eerste prik gehad
Het RIVM heeft nieuwe data vrijgegeven rondom het vaccinatieprogramma in Nederland. Bekijk in dit artikel, aan de hand van vijf grafieken, de stand van zaken rond het vaccinatieproces.
over 2 dagen
Nederland bungelt opnieuw onderaan lijst van EU-landen qua vaccinatiesnelheid
Hoewel vrijwel iedere seconde een prik wordt gezet en het demissionaire kabinet meermaals heeft gezegd dat het het vaccinatieprogramma wil versnellen, bungelt Nederland opnieuw onderaan de lijst van EU-landen als het gaat om uitgevoerde vaccinaties. Dat blijkt uit cijfers van het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het RIVM.

In zes landen werden relatief nog minder eerste prikken gezet, terwijl in slechts vijf landen het percentage volledig ingeënte inwoners nog lager ligt.

Uit de laatste vaccinatie-update van het RIVM blijkt dat ruim twee miljoen Nederlandse volwassenen één prik hebben gehad, zo'n 14,7 procent van de in totaal veertien miljoen volwassenen die een prik moeten ontvangen. 5,7 procent - zo'n 800.000 volwassenen - heeft een tweede dosis ontvangen. Het Europese gemiddelde ligt hoger: op 16,3 en 6,8 procent.
over 2 dagen
Mensen uit 1949, 1950 en 1951 kunnen prikafspraak maken
Mensen die in 1949, 1950 en 1951 geboren zijn, kunnen vanaf zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD's.

De overkoepelende organisatie, GGD GHOR Nederland, roept mensen op de afspraken zoveel mogelijk online te maken. "Omdat de komende weken steeds meer vaccindoses beschikbaar komen, wordt het vaccinatietempo verhoogd. Om ervoor te zorgen dat het maken van de honderdduizenden afspraken per week snel en soepel verloopt, is het maken van online afspraken onontbeerlijk."

De GGD's en huisartsen hebben vorige week bijna een half miljoen mensen gevaccineerd. In de loop van mei moeten per week meer dan een miljoen mensen worden gevaccineerd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil dat in juli iedere volwassene die dat wil in elk geval een eerste prik heeft gehad.
over 2 dagen
India blijft records breken en nadert 150.000 positieve tests per dag
India heeft zaterdag voor de vierde dag op rij meer dan 100.000 positieve tests gemeld. In het afgelopen etmaal werden 145.384 positieve testuitslagen geregistreerd. Het gemelde dodental was eveneens zorgwekkend: sinds vrijdag werden 794 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat is de grootste stijging in ruim vijf maanden.

Sinds de start van de coronapandemie kwamen 168.436 Indiërs om het leven, terwijl ruim 13,2 miljoen inwoners positief testten. Die cijfers gaan de komende weken nog fors oplopen, aangezien het land wordt getroffen door een zware tweede coronagolf. Autoriteiten verwijten de bevolking dat die weigert mondmaskers te dragen en te vaak in groepen bijeen is. Bedrijven die sinds februari weer aan de slag mochten, hebben de deuren weer moeten sluiten om de nieuwe golf te beteugelen.
over 2 dagen
De Jonge tempert verwachtingen van versoepeling coronamaatregelen
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil de verwachtingen van mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen temperen, zei hij vrijdagavond in het RTL-programma BEAU.
over 2 dagen
Toezichthouder VS ziet geen verband tussen Janssen-vaccin en bloedklachten
De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca is overleden.

In totaal zijn volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) nu vier meldingen, waarvan drie uit de Verenigde Staten, bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een klein aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De Amerikaanse toezichthouder zegt op de hoogte te zijn van "een paar" gevallen in de Verenigde Staten. "Op dit moment hebben we geen causaal verband gevonden met vaccinatie en we zetten ons onderzoek naar en de beoordeling van deze gevallen voort", aldus de FDA in een verklaring. "Beide aandoeningen kunnen veel verschillende oorzaken hebben."
over 2 dagen
Reproductiegetal daalt naar net onder de 1
Het zogenoemde reproductiegetal is gedaald van net boven de 1 naar net onder de 1 (0,96). Dat is voor het eerst sinds eind februari. Het betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt onder de Nederlandse bevolking en dat de uitbraak langzaam kan doven. Op dinsdag was het cijfer 1,01.

Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend; het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 25 maart. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december. Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18.
over 2 dagen
Pfizer/BioNTech wil goedkeuring vaccin voor jongeren vanaf twaalf jaar
De fabrikanten Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin wordt toegelaten voor jongeren vanaf twaalf jaar. Ze dienden in de Verenigde Staten al een verzoek in bij de verantwoordelijke instantie en zullen dat de komende dagen ook doen bij medicijnwaakhonden elders ter wereld, aldus de Amerikaanse farmaceut Pfizer vrijdag.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin is in de Verenigde Staten nu goedgekeurd voor gebruik vanaf zestien jaar. Een klinische studie in de leeftijdsgroep van twaalf tot vijftien jaar heeft een effectiviteit van 100 procent aangetoond. De vaccinatie werd goed verdragen. De bijwerkingen kwamen overeen met die in de leeftijdsgroep van 16 tot 25 jaar, melden de bedrijven.

Om veiligheidsredenen wordt de gezondheid van de 2.260 deelnemers aan de studie in de VS nog twee jaar na de eerste prik met het vaccin gecontroleerd. Bij de proefpersonen die als onderdeel van het onderzoek een placebovaccin kregen, werden achttien besmettingen vastgesteld, maar bij de 1.131 mensen die met het Pfizer/BioNTech-preparaat waren ingeënt niet één.
over 2 dagen
Nederland krijgt deze week ruim 50.000 minder AstraZeneca-vaccins 
De Europese Unie krijgt deze week flink minder coronavaccins van AstraZeneca dan waarop ze had gerekend. De helft van de partij vaccins moet nog getest worden en komt wat later, heeft de geplaagde fabrikant volgens EU-bronnen laten weten. De tegenvaller wordt eerlijk verdeeld over de EU-landen. Voor Nederland zou dat volgende week neerkomen op ruim 50.000 vaccins minder.

AstraZeneca kampt al maanden met tegenslag en levert keer op keer minder vaccins dan afgesproken. Het al fors verlaagde doel van 30 miljoen doses in de eerste drie maanden van dit jaar is evenmin gehaald. De Brits-Zweedse farmaceut houdt echter vol de voor het tweede kwartaal beloofde 70 miljoen doses wel te zullen leveren.