Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.

Tientallen coronabesmettingen bij visverwerker in Twello 
Bij visverwerker ProFish in Twello zijn de afgelopen weken 43 medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. "De 43 personen die besmet zijn of waren, hadden allemaal geen of lichte klachten. Zij hebben allen de aanwijzingen met betrekking tot quarantaine opgevolgd", laat Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan Omroep Gelderland weten. 

Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over het dragen van beschermingsmiddelen. Ook worden de medewerkers beter geïnformeerd (in meerdere talen) over de Nederlandse coronamaatregelen. 

De GGD doet bron- en contactonderzoek. "Af en toe zullen in het land kleine brandhaarden ontstaan. Juist door er direct bovenop te zitten, voorkomen we dat er meer besmettingen komen."

2 uur geleden
Reisadvies Lissabon en Porto terug naar oranje
Op 15 juni ging het reisadvies voor Portugal terug van oranje naar geel. Gisteravond is het reisadvies voor Lissabon en Porto echter teruggegaan naar oranje (vakantiereizen afgeraden), omdat de verspreiding van het coronavirus in de twee grootste steden van het land weer was toegenomen, aldus het RIVM. Klik hier voor het actuele reisadvies per land.
3 uur geleden
Tokio meldt grootste aantal besmettingen in twee maanden tijd
In de Japanse stad Tokio zijn donderdag meer dan honderd nieuwe coronabesmettingen gemeld. De laatste keer dat er meer dan honderd besmettingen werden gemeld, was op 2 mei. 

De stad versoepelde op 25 mei de coronamaatregelen, waarna het aantal besmettingen in de stad weer steeg. Het bestuur van Tokio gaf eerder deze week al aan niet meer te streven naar numerieke doelen, maar af te gaan op adviezen van experts om de verspreiding van het virus te beperken en een verdere afzwakking van de economie te voorkomen.
3 uur geleden
Vakantiegangers uit Nederland en buurlanden blijven dit jaar dicht bij huis
Door de coronacrisis gaan dit jaar meer mensen op vakantie in eigen land. Dat blijkt donderdag uit een tweede meting van het Nederlands Bureau Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met Schiphol.

Twee op de vijf Nederlanders gaan dit jaar op vakantie in eigen land. Ook buitenlandse vakantiegangers zeggen te denken aan vakantie in eigen land: zo heeft 49 procent van de ondervraagden in Duitsland plannen voor een vakantie in eigen land. Als er wel een vakantie in het buitenland wordt gepland, dan blijven de vakantiegangers dicht bij huis. Hierdoor lijkt Nederland populairder te zijn geworden bij buurlanden Duitsland, België en Groot-Brittannië.
4 uur geleden
Dodental Duitsland nadert negenduizend
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Duitsland is donderdag met negen gestegen naar 8.994 , blijkt uit de meest recente cijfers van het Robert Koch Instituut. 

Het instituut meldde daarnaast 503 nieuwe besmettingen. In totaal zijn nu 195.228 Duitsers besmet met het virus.
5 uur geleden
Aantal coronadoden in Mexico overstijgt dodental Spanje
Volgens de Mexicaanse overheid is het aantal coronadoden in het land toegenomen met 741. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in het land op 28.510, meer dan in Spanje, waar 28.363 coronadoden zijn gemeld.

Daarnaast liet Mexico weten dat het aantal bevestigde besmettingen met 5.681 is toegenomen naar 231.770.
6 uur geleden
Nieuw-Zeelandse gezondheidsminister stapt op na fouten in corona-aanpak
David Clark, de minister van Gezondheid in Nieuw-Zeeland, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend om fouten die het ministerie heeft gemaakt in de corona-aanpak in het land. Zo mochten twee met corona besmette vrouwen hun verplichte quarantaine verlaten, daags nadat het land zich 'coronavrij' verklaarde.

De minister kwam daarnaast in opspraak omdat hij tijdens de strenge lockdown twee keer een reis heeft gemaakt: zo nam hij zijn gezin mee op een vakantie naar het strand, en reed hij naar een mountainbikepark. 

"Het is mij duidelijk geworden dat het voortzetten van mijn functie afleidend is in de aanpak van COVID-19 door de overheid en de wereldwijde pandemie", aldus Clark tijdens een persconferentie. 

Premier Jacinda Ardern zegt het eens te zijn met de beslissing van Clark. Ze heeft onderwijsminister Chris Hipkins aangesteld om de functie van gezondheidsminister waar te nemen tot de verkiezingen in september. Een permanente plaatsing van Hipkins als gezondheidsminister sluit Ardern niet uit.
7 uur geleden
Versoepelingen teruggedraaid in delen Californië
Inwoners van achttien bestuurlijke gebieden in Californië, waar ook de stad Los Angeles onder valt, kunnen niet langer naar cafés, restaurants, musea en bioscopen. De gouverneur van de staat heeft besloten een aantal van de eerder aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen terug te draaien, nadat het aantal besmettingen in het gebied weer flink toenam.

In de afgelopen 24 uur werden bijna 6.000 nieuwe besmettingen gemeld en 110 nieuwe sterfgevallen.
9 uur geleden
Meer dan 100.000 besmettingen in Colombia, grootste dagelijkse stijging tot nu toe
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Colombia is woensdag (lokale tijd) gestegen naar 102.009. Woensdag werd de grootste dagelijkse stijging in het aantal besmettingen in het land tot nu toe gemeten: 4.163.

Van de meer dan 100.000 besmettingen zijn bijna 55.000 actief, laten de gezondheidsdiensten weten. In totaal zijn 3.470 mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus.
gisteren om 23:47
Meer dan 60.000 sterfgevallen in Brazilië 
Het aantal sterfgevallen in Brazilië blijft flink toenemen. In de afgelopen 24 uur zijn 1.016 overlijdens gemeld, aldus het ministerie van Gezondheid. Dit betekent dat het dodental in het land stijgt naar 60.610. Het aantal besmettingen is eveneens flink toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 45.482 personen positief getest op het coronavirus. Tot dusver bekend zijn in Brazilië 1.447.523 besmettingen vastgesteld.
gisteren om 23:46
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 1 juli:

Nederland:
- Op 1 juli zijn nieuwe versoepelingen doorgevoerd. Woensdag mochten ook de laatste contactberoepen weer aan de slag, zoals sekswerkers, en krijgen alle sportclubs groen licht om opnieuw open te gaan. Wat vanaf 1 juli wel of niet kan.
- Nederlanders zijn weer welkom in Griekenland: het land heropende vandaag de grenzen voor onder meer toeristen uit Nederland. Ook reizen vanuit Nederland naar het Caribisch gebied is weer mogelijk. Het ministerie verscherpte woensdag wel het advies van reizen naar bepaalde gebieden in Portugal: de regio rondom Lissabon heeft nu een oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden) vanwege een verhoogde verspreiding van het virus.
- Ondanks dat kermissen vanaf woensdag weer zijn toegestaan, gaan vier op de vijf kermissen dit jaar toch niet door. Kermisbond Bovak luidde de noodklok bij Hart van Nederland.

Buitenland:
- Met meer dan 100.000 nieuwe besmettingen in Los Angeles is het gebied de nieuwe brandhaard van de Verenigde Staten. Woensdag steeg het aantal bevestigde besmettingen in het gebied naar 100.985.
- In de Verenigde Staten is het totaal aantal besmettingen in de afgelopen 24 uur gestegen naar ruim 2,6 miljoen. Nog eens 560 mensen stierven aan de gevolgen van het virus, wat het totale dodental op 127.299 brengt.