Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Strenge avondklok van kracht in Frankrijk
Voor alle Franse departementen geldt vanaf zaterdag een strenge avondklok. Tussen 18.00 uur en 6.00 uur moeten de Fransen binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, net als ouders die hun kinderen brengen of halen van de school en het kinderdagverblijf. De strenge avondklok was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel deze week voor het hele land af. De avondklok geldt zeker voor de komende twee weken.

Het aantal corona-infecties wil in Frankrijk maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land ruim 69.000 coronadoden. Vanaf maandag wordt er ook strenger gecontroleerd aan de grenzen van het land.
over 14 uur
Het gezondheidssysteem in de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus staat op instorten vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. Er is onvoldoende zuurstof voor alle patiënten en een tekort aan ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal, melden verschillende Braziliaanse media. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Piloot breekt start af nadat Nederlandse man weigerde mondkapje te dragen
Een 51-jarige Nederlandse man heeft donderdagavond op de luchthaven van München voor vertraging gezorgd, omdat hij weigerde een mondkapje te dragen aan boord van een vlucht naar Zuid-Afrika, meldt Die Welt.

De man zat al op zijn stoel toen het cabinepersoneel opmerkte dat hij geen mondkapje droeg. Ook bij herhaaldelijk aandringen weigerde de man die op te zetten. De gezagvoerder zag af van het opstijgen en keerde terug naar de gate op de luchthaven. Vier agenten haalden de man daar van boord.

Het Lufthansa-toestel kon even later - met een kleine vertraging - alsnog vertrekken. Het toestel is zonder hem vertrokken. De Nederlander is aangeklaagd voor het overtreden van de luchtveiligheidswet.
een paar seconden geleden
Bonaire gaat weer open voor vluchten uit VS en Canada
Bonaire is vanaf zaterdag weer open voor vluchten vanuit Canada en de Verenigde Staten. Binnenkomende reizigers moeten wel een negatieve PCR-test kunnen overhandigen, zegt gezaghebber Edison Reina vrijdagmiddag (lokale tijd). Het is een gevolg van het opheffen van het vliegverbod voor de BES-eilanden.

Volgens Reina duurt het waarschijnlijk even voordat de vluchten weer op gang komen, maar hij is blij met de mogelijke komst van toeristen.

Een week geleden voerde Bonaire strengere coronamaatregelen in om stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. In de eerste week van januari steeg het aantal besmettingen op het eiland opeens snel van dertien tot honderd. Reden voor het eiland, met 20.000 inwoners, om strengere regels in te stellen voor onder meer privébezoeken en horeca. In de afgelopen week was geen sprake meer van een grote stijging. Vrijdag stond het totaalaantal besmettingen op 113.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 januari.

Binnenland:
  • Het kabinet is afgetreden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis.
  • Alle GGD-priklocaties zijn nu open. Eerder werd al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen. De overige negentien vaccinatielocaties zijn vrijdag van start gegaan.
  • Het RIVM meldt 6.093 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.166).
  • RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent.
  • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager zal gaan dan eerder voorspeld.

Buitenland:
  • Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland twee miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental ligt op bijna 45.000.
  • Het internationale team van gezondheidsorganisatie WHO dat in de Chinese stad Wuhan de herkomst van het coronavirus onderzoekt, is vrijdag vanuit quarantaine alvast aan de slag gegaan.
  • Spanje meldt 40.197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord voor het land.
  • Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen aan de grens om te voorkomen dat mutaties van het coronavirus het land bereiken. Vanaf maandag moeten alle reizigers uit het buitenland na aankomst verplicht in quarantaine.
  • Catalonië verplaatst de verkiezingen die vervroegd op 14 februari zouden worden gehouden, naar 30 mei.