Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Stijgende coronacijfers Frankrijk en Spanje
In Frankrijk en Spanje is het aanal coronabesmettingen weer gestegen. In Frankrijk werden woensdag 1.695 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds eind mei. In Spanje werden woensdag 1.772 nieuwe coronabesmettingen genoteerd, de meeste in Madrid en het noordoosten van het land.
3 uur geleden
'Ventilatiesysteem verspreidde waarschijnlijk coronavirus in verpleeghuis'
Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis heeft het ventilatiesysteem van het pand waarschijnlijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het virus, melden de Volkskrant en EenVandaag woensdag op basis van een vertrouwelijk RIVM-rapport.

Zeventien bewoners en achttien medewerkers van verpleeghuis De Tweemaster raakten in juni besmet, ondanks dat het personeel chirurgische mondmaskers droeg. Alleen in de pauzes gingen de maskers af. Zes bewoners overleden uiteindelijk aan COVID-19.

Omdat het aantal besmettingen door onbekende reden snel steeg, werd het ventilatiesysteem in de gedeelde woonkamer onderzocht. Deeltjes van het coronavirus zouden toen zijn aangetroffen op onderdelen van het ventilatiesysteem dat lucht door één ruimte laat circuleren. Lees hier meer.
4 uur geleden
'Bron- en contactonderzoek ingewikkeld omdat mensen locaties verzwijgen'
De GGD's hebben moeite met het goed uitvoeren van bron- en contactonderzoek bij mensen die besmet zijn met het coronavirus, omdat zij geregeld niet volledig eerlijk zijn over waar ze mogelijk het virus hebben opgelopen. "Als je een paar weken geleden aan iemand vroeg waar die geweest was, waren dat twee of drie plekken. Nu gaat het, met name bij jongere mensen, om wel tien plekken", aldus GGD-directeur Sjaak de Gouw tegen NPO Radio 1.

"We zien in meer regio's dat mensen verzwijgen waar ze geweest zijn. Dan willen ze bijvoorbeeld niet dat anderen veertien dagen in quarantaine moeten, of willen ze niet vertellen dat ze op een illegaal feest zijn geweest. Wij zijn geen politie, wij zijn een gezondheidsdienst. We geven die gegevens niet door, maar hebben ze wel nodig om ons werk goed te doen."
4 uur geleden
426 nieuwe besmettingen, 30 coronapatiënten op ic
Volgens het coronadashboard van de overheid is het aantal bevestigde besmettingen in Nederland de afgelopen 24 uur gestegen met 426. Net zoals de afgelopen dagen bestaat ongeveer de helft van de nieuwe besmettingen uit mensen tussen de twintig en veertig jaar.

Het aantal COVID-patiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt dertig. Dat is vier patiënten meer dan gisteren. Het aantal COVID-opnames buiten de ic bedraagt 88, een stijging van vijf ten opzichte van gisteren.

"Het aantal COVID patiënten op de IC is nu hoger dan in juli. Op basis van het aantal nieuwe besmettingen verwachten we een verdere stijging in de komende twee weken", schrijft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

"Ruim de helft van de opgenomen COVID patiënten ligt in de ROAZ regio's Amsterdam en Rotterdam. Dit komt overeen met de regionale verschillen in het aantal nieuwe besmettingen."