Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Steun voor coronabeleid kabinet slinkt flink
De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep.

Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca, kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vinden dat de terrassen open kunnen.

Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, meldt I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is.
over 2 dagen
Britten gaan aangepaste coronavaccins versneld goedkeuren
De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.

Er wordt gevreesd dat sommige bestaande vaccins minder effectief zijn tegen nieuwe varianten, die onder meer zijn aangetroffen in Brazilië en Zuid-Afrika. "Het is een prioriteit voor ons om te zorgen dat effectieve vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen voor het publiek, zonder compromissen te doen op het gebied van veiligheid", zegt een topmedewerker van toezichthouder MHRA.
over 2 dagen
Brazilië krijgt coronavirus maar niet onder controle, wat is er aan de hand?
De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten meldden woensdag voor de tweede dag op rij een recordaantal coronagerelateerde overlijdens. Terwijl bijna de hele wereld is begonnen met vaccineren, blijft het grootste Zuid-Amerikaanse land achter en zijn er nog nauwelijks mensen ingeënt. Wat is er aan de hand in Brazilië? Lees hier verder.
over 2 dagen
117.000 jongeren raakten baan kwijt tijdens eerste golf
Tijdens de eerste golf van de coronaepidemie in het voorjaar van 2020 zijn 173.000 mensen in Nederland hun baan kwijtgeraakt. Van hen waren er 117.000 jonger dan 25 jaar; dat is ruim twee derde. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten heeft gebracht.
over 2 dagen
Duitsland meldt bijna 12.000 nieuwe corona-infecties
Opnieuw zijn er in Duitsland in de afgelopen 24 uur meer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen.

Woensdag meldde het RKI ruim negenduizend besmettingen. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.471.942 personen in Duitsland vastgesteld. Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 359 personen aan de gevolgen van het coronavirus. COVID-19 heeft daarmee tot dusver zeker 71.240 levens geëist in Duitsland.
over één dag
De lockdown in Duitsland wordt tot 28 maart verlengd, zo maakten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de deelstaten woensdagavond bekend. Wel komt de regering met een vijfstappenplan om de coronamaatregelen geleidelijk te versoepelen.
over één dag
Iedere Duitser kan wekelijks een gratis coronatest krijgen
Inwoners van Duitsland kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen worden toegestaan. De regering gaat proberen de tests sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.
over één dag
Biden boos op staten die mondkapjesplicht afschaffen
Het besluit van de Amerikaanse staten Texas en Mississippi om de mondkapjesplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. "Het laatste dat we nodig hebben is primitief denken", zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondkapjes doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten.

Amerikaanse staten kunnen een groot deel van hun gezondheidsbeleid zelf bepalen. Meerdere staten versoepelen hun lockdownmaatregelen, maar Texas gaat het verst. Die staat met 29 miljoen inwoners beëindigt alle coronamaatregelen waaronder de mondkapjesplicht, liet gouverneur Greg Abbott dinsdag weten. Hij erkende dat het virus niet is verslagen, maar wees op de miljoenen Texanen die al zijn gevaccineerd, de voorraad beschermingsmiddelen en de vele testmogelijkheden.
over één dag
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 maart.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt woensdag 5.090 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.658). De hoeveelheid coronapatiënten in ziekenhuizen daalde met 38 naar 1.946.
  • Woensdag mochten vrijwel alle contactberoepen weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Ook mogen niet-essentiële winkels op afspraak weer klanten ontvangen en jongeren tot 27 jaar weer met elkaar sporten.
  • Bij een GGD-teststraat in de Noord-Hollandse plaats Bovenkarspel is woensdagochtend een explosief afgegaan. Vijf ramen sneuvelden, niemand raakte gewond. Demissionair premier Mark Rutte veroordeelde de daad.
  • Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij 60- tot en met 64-jarigen, maar in Engeland en Schotland is gebleken dat het vaccin ook werkt bij 65-plussers.
  • Het welzijn van jongvolwassenen, scholieren, studenten, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond is in het afgelopen jaar afgenomen, concludeerde het SCP woensdag.
  • Reisorganisaties TUI, Corendon en ANVR kondigen woensdag aan dat ze samen een zogenaamde coronavrije vakantie organiseren "onder regie van het RIVM". Het RIVM ontkent er iets van te weten, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er gesprekken lopen.
  • De Gezondheidsraad stelt dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen of het slikken van extra vitamine D-pillen COVID-19 kan voorkomen. Ouderen, kinderen tot vier jaar en mensen met een donkere huid wordt nog steeds wel aangeraden om vitamine D te slikken.

Buitenland:
  • De vliegverboden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn verlengd tot 1 april. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond bekendgemaakt. Het enige vliegverbod dat vervalt, is het verbod voor Kaapverdië.
  • Alle volwassen Amerikanen kunnen tegen eind mei gevaccineerd zijn tegen COVID-19, heeft president Joe Biden dinsdag beloofd. Eerder ging het land nog uit van juli.
  • Griekse autoriteiten hebben de lockdown in het land verlengd vanwege een oplaaiing van het coronavirus. Woensdag werden ruim 2.700 besmettingen gemeld, het grootste aantal van het jaar.