Spanje meldt recordaantal sterfgevallen
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is sinds maandag gestegen met 849. Dit is de hoogste stijging per 24 uur die tot nu toe in het land is gemeten. In totaal zijn in Spanje nu 8.189 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

In ons liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

een paar seconden geleden
Bouwmarkten doen goede zaken door kluswoede
De omzet van Nederlandse bouwmarkten is in de derde week van maart met ongeveer 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook supermarkten hadden het in week 12 (16 tot en met 22 maart) nog altijd drukker dan normaal.

De omzet voor bouwmarkten komt zelfs 6 procent hoger uit dan de week van Hemelvaartsdag, doorgaans de week waarin Nederlanders massaal naar bouwmarkten trekken voor klusjes in en rondom het huis.
11 minuten geleden
Lelystad Airport jaar later open
Lelystad Airport gaat een jaar later open vanwege de coronacrisis. Aanvankelijk zou de luchthaven, die vooral vakantievluchten van het overvolle Schiphol moet overnemen, voor het einde van dit jaar de deuren openen, maar dat blijkt niet haalbaar, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) dinsdag.
18 minuten geleden
Ook in India groot tekort aan medische uitrusting
Tekorten aan beschermende uitrusting in India dwingen sommige artsen om kapotte regenjassen en zelfs motorhelmen te dragen als bescherming tegen het coronavirus. Indiase artsen zijn bang dat ze door de slechte bescherming ook besmet zullen raken. 

De regering van premier Narendra Modi heeft maandag beloofd dat India probeert om grote hoeveelheden medische hulpmiddelen aan te schaffen in Zuid-Korea en China. In India zijn tot dusver 1.251 bevestigde besmettingen en 32 mensen zijn er aan de gevolgen van COVID-19 overleden. Verwacht wordt dat half mei mogelijk 100.000 mensen in het land besmet zullen zijn geraakt.
één uur geleden
Italië eist steun voor coronacrisis en hekelt in krant Nederlandse houding
Een aantal Italiaanse politici hebben dinsdag in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gesteld hoe onsolidair Nederland is in de coronacrisis. Nederland verzet zich tegen het geven van noodsteun. De politici roepen in de brief Duitsland op om afstand te nemen van Nederland.
één uur geleden
Buitenlandupdate coronanieuws:

- Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland is dinsdag opgelopen tot 61.913. Sinds een dag eerder zijn er 4.156 besmettingen bij gekomen. Het aantal overledenen aan de gevolgen van COVID-19 in het land staat momenteel op 583.
- British Airways heeft dinsdag besloten om alle vluchten van en naar Gatwick Airport, het op één na grootste vliegveld in Londen, tijdelijk op te schorten.
- In het Afrikaanse Tanzania is dinsdag de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
- In Rusland is het aantal bevestigde besmettingen dinsdag opgelopen tot 2.337.
Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben medische hulpmiddelen naar Iran gestuurd. De levering van de spullen maakt deel uit van een opgezet handelsmechanisme.
- In totaal zijn er in België sinds maandag 867 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het totale aantal bevestigde besmettingen daar ligt nu op 12.775. In het land zijn inmiddels 705 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, waaronder een kind van twaalf.
één uur geleden
Dodental in België opgelopen tot 705
In België is het dodental als gevolg van het coronavirus dinsdag opgelopen tot 705. Het aantal bevestigde besmettingen in België is sinds gisteren opgelopen tot 12.775.  Onder de overledenen is een meisje van twaalf jaar oud, zo meldt de Vlaamse nieuwsorganisatie VRT dinsdag. Viroloog Steven Van Gucht zegt in gesprek met de nieuwsorganisatie: "Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden complicaties kunnen ontwikkelen. Het is wel belangrijk om mee te geven dat dit zeer uitzonderlijk is."
2 uur geleden
Museumvereniging verwacht ook na coronacrisis uitvallen exposities
De museumvereniging voorziet ook na de coronacrisis problemen met tijdelijke tentoonstellingen en kunstwerken in bruikleen, zo antwoordt de directeur van de brancheorganisatie van musea in Nederland op vragen van NU.nl.
2 uur geleden
Chinese industrie groeit weer in maart na diep dal
De Chinese industrie is in maart gegroeid nadat de sector in het begin van het jaar door een diep dal is gegaan, blijkt dinsdag uit een peiling van de Chinese overheid.
2 uur geleden
Koolmees: Hoop om geld binnen paar weken bij bedrijven te krijgen
Minister Koolmees spreekt uit dat er alles aan zal worden gedaan om het geld binnen een aantal weken bij bedrijven te krijgen. "Ook met het oog op de salarisbetalingen van april bijvoorbeeld."
2 uur geleden
Maatregelen kunnen eventueel met drie maanden verlengd worden
De maatregelen voor bedrijven kunnen eventueel met drie maanden worden verlengd. Dit geldt in ieder geval voor de regeling voor het noodloket en de regeling die beschikbaar is gesteld voor zzp'ers.
2 uur geleden
Nogmaals een oproep om geen misbruik te maken van regeling
Minister Koolmees drukt bedrijven nogmaals op het hart om geen misbruik te maken van de regeling die beschikbaar wordt gesteld. "Je moet als bedrijf wel bijzonder slechte bedoelingen hebben om hier misbruik van te maken," aldus de minister.
2 uur geleden
UWV: Mogelijk om zo'n 60.000 werkgevers per dag te helpen
Fred Paling van het UWV spreekt de verwachting uit dat er als het moet zo'n 60.000 werkgevers per dag kunnen worden geholpen "Er is echt rekening gehouden met grote aantallen," aldus Paling.
2 uur geleden
Naheffing of compensatie na afloop van regeling
Bedrijven waarbij het omzetverlies lager blijkt te zijn geweest dan van tevoren gedacht wordt, moeten na afloop van de regeling geld terugbetalen. Als het omzetverlies hoger blijkt te zijn, wordt er achteraf meer geld uitgekeerd.
2 uur geleden
Ook payrollbedrijven en uitzendbureaus hebben recht op vergoeding
Payrollorganisaties en uitzendbureaus die de lonen van werknemers doorbetalen, kunnen ook aanspraak maken op de vergoeding van 90 procent van de loonkosten.
3 uur geleden
Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies kunnen aanspraak maken
Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies in de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op de regeling, zo zegt minister Koolmees.
3 uur geleden
'Uitgangspunt van regeling is omzetverlies'
Op de vraag hoe het nu te zeggen is wanneer een bedrijf de regeling echt nodig heeft, antwoord minister Koolmees: "Het uitgangspunt van de regeling is omzetverlies." "De regeling is echt bedoeld om mensen in dienst te houden, en ze door te kunnen betalen."
3 uur geleden
UWV hoopt loket aankomende maandag te openen
Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV zegt dat de organisatie haar best doet om het loket waar bedrijven en werknemers zich kunnen melden om aanspraak te maken op de regeling van het kabinet, aankomende maandag te openen.
3 uur geleden
Minister Koolmees roept bedrijven op om regeling niet te misbruiken
Minister Koolmees roept in een persconferentie bedrijven op, om de tegemoetkoming die beschikbaar gesteld wordt, niet te misbruiken en er alleen aanspraak op te maken als dit nodig is. "Dit is in het belang van ons allen," aldus Koolmees.
3 uur geleden
Dinsdagavond persconferentie over huidige coronamaatregelen tot 6 april
In een persconferentie die dinsdag om 19.00 uur plaats zal vinden, wordt duidelijk hoe het na 6 april verdergaat met de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. Het kabinet voert dinsdag opnieuw een crisisoverleg.
Maandag meldden Haagse bronnen aan NU.nl al, dat veel van de huidige maatregelen verlengd zullen worden tot een nog onbekende datum. Dit zou in ieder geval betekenen dat er na maandag 6 april nog steeds zoveel mogelijk thuis gewerkt zal moeten worden. Bijeenkomsten waar een vergunning voor nodig is blijven in ieder geval tot 1 juni verboden.
4 uur geleden
Aantal doden wegens coronavirus in Duitsland stijgt naar 583
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland is met 128 gestegen naar 583. Het aantal gemelde besmettingen in dat land is met ruim 4.600 gevallen toegenomen tot bijna 62.000, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van het RIVM, dinsdag.
4 uur geleden
Florida wil besmet Nederlands cruiseschip niet hebben
Gouverneur Ron DeSantis van Florida wil niet dat de met het coronavirus besmette passagiers van het Nederlandse cruiseschip Zaandam aan land gaan in de Amerikaanse staat om te worden behandeld. Aan boord zijn vier personen overleden aan het virus en zijn meerdere andere passagiers besmet geraakt. De bemanning hoopt af te kunnen meren in de haven van Fort Lauderdale in Florida, maar volgens DeSantis moet dit een "vergissing" zijn. (Foto: Reuters)
5 uur geleden
Deel van tenniscomplex US Open wordt noodhospitaal
Een deel van het tenniscomplex van de US Open in New York wordt de komende dagen ingericht als noodhospitaal. Op het beroemde Flushing Meadows zullen zo'n 350 patiënten worden opgevangen, meldt de Amerikaanse tennisbond (USTA) dinsdag.
7 uur geleden
Ook in België 100.000 onbruikbare mondkapjes 
Ook in België blijkt een lading van in totaal 100.000 mondkapjes onbruikbaar, meldt de Vlaamse krant De Tijd. De maskers werden vorige week verspreid onder revalidatieziekenhuizen, maar ze dragen geen kwaliteitsmerk of certificaat. Ook blijken ze niet bedoeld te zijn voor medische doeleinden. Daarnaast zouden de maskers uit China komen, maar ze blijken uit Colombia te komen. 

Zaterdag werden in Nederland al 600.000 mondkapjes teruggeroepen, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldeden.
7 uur geleden
In Las Vegas slapen daklozen bij een tijdelijke opvang op een parkeerplaats. Om genoeg afstand te bewaren tussen elkaar liggen ze binnen de parkeervakken. (Foto: Reuters).
8 uur geleden
Dodenaantal VS loopt op tot meer dan drieduizend
Het aantal overlijdensgevallen in de Verenigde Staten is maandag met 540 opgelopen tot 3.017. Het betekent de dodelijkste dag tot nu toe. Het aantal vastgestelde besmettingen is daarnaast opgelopen tot meer dan 163.000. Maandag kwamen er 23.415 gevallen bij. Het land heeft momenteel wereldwijd de meeste bevestigde besmettingen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat er tot nu toe al een miljoen Amerikanen zijn getest op het virus.
8 uur geleden
App OLVG stelt bij bijna drieduizend mensen coronaverdenking vast 

De zogenoemde coronacheck-app die het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) eerder deze maand heeft geïntroduceerd voor inwoners van de gemeente Amsterdam is volgens AT5 de afgelopen twee weken al meer dan een miljoen keer gebruikt. Bij 2.849 mensen werd tot nu toe een verdenking van het coronavirus vastgesteld. 35 mensen werden naar aanleiding van de verdenking ook echt doorgestuurd naar een coronascreeningsunit van het OLVG.
De app is bedoeld om hulp te bieden bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Lees hier meer.
9 uur geleden
China meldt weer meer besmettingen 
China heeft voor het eerst in vier dagen tijd weer meer besmettingen gemeld dan een dag eerder. Maandag werd bij 48 mensen het coronavirus vastgesteld. Een dag eerder waren dat er 31. Geen van de besmette mensen heeft het virus in China zelf opgelopen, zeggen de lokale gezondheidsautoriteiten. 

In de stad Wuhan, waar het coronavirus in december uitbrak, werden opnieuw geen nieuwe gevallen geregistreerd. Het is nu een week geleden dat er voor het laatst officieel een besmetting bijkwam in de stad. 

In totaal zijn er nu 81.518 bevestigde besmettingen in China en 3.305 sterfgevallen.
10 uur geleden
11 uur geleden
Verlenging noodtoestand in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland verlengt de noodtoestand met nog eens zeven dagen. In eerste instantie zou de noodtoestand een week duren, maar inmiddels is dit dus verlengd naar twee weken. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Peeni Henaire is dit nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

De noodtoestand in Nieuw-Zeeland werd op 25 maart uitgeroepen en kan zo vaak verlengd worden als nodig is.
11 uur geleden
Cruciale beroepen zijn het vaakst emotioneel betrokken. 
Werknemers in pedagogische beroepen raken het vaakst emotioneel betrokken bij hun werk, meldt het CBS. Bijna dertig procent van de werknemers in deze beroepen ervaart dit. Onder de pedagogische beroepen die vaak emotioneel betrokken zijn bij hun werk vallen onder meer artsen, verpleegkundigen, en leerkrachten. 

De tien meest emotioneel betrokken beroepsgroepen staan ook op de lijst met cruciale beroepen die door de Nederlandse overheid is samengesteld naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus. Deze lijst bepaalt bijvoorbeeld of een werknemer zijn of haar kinderen naar school mag sturen en of iemand naar het werk mag als iemand in zijn of haar huishouden koorts heeft. Lees hier meer.
11 uur geleden
Minder passagiers door wegvallen vluchten 
In de maand februari van dit jaar daalde het aantal vliegtuigpassagiers dat uit en naar Nederland reisde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er sprake is van een daling in deze periode.

Met name het aantal passagiers dat uit en naar China en Hongkong reisde holde achteruit sinds het coronavirus in Azië opdook. Volgens het CBS daalde het aantal reizigers tussen Nederland en China met bijna 80 procent en dat tussen Nederland en Hongkong met ruim 40 procent. KLM schrapte begin februari de vluchten tussen Nederland en China.
12 uur geleden
Bolsonaro: 'Geen verdere maatregelen mogelijk'
Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het land alle mogelijke maatregelen genomen en zijn er geen verdere maatregelen mogelijk om het coronavirus te bestrijden. Bolsonaro vindt dat banen worden verwoest en dat de armen lijden onder de maatregelen.

Ook herhaalde de president nogmaals dat hij vindt dat er een grote hysterie rond het coronavirus hangt.
12 uur geleden
Trump: Meer dan een miljoen Amerikanen getest
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak gezegd dat meer dan een miljoen Amerikanen inmiddels getest zijn op het coronavirus. Volgens Trump kan het land per dag ongeveer 100.000 testen doen. 

Trump zei tijdens zijn toespraak dat de huidige maatregelen mogelijk nog worden versterkt. Ook drong de president er nogmaals op aan bij Amerikanen om sociale onthouding uit te oefenen. "Iedereen speelt een rol in het winnen van deze oorlog. Het is onze gedeelde patriottische taak. Er liggen moeilijke tijden voor ons de komende dertig dagen en deze dertig dagen zijn heel belangrijk", zei hij tegen journalisten bij het Witte Huis. 

Volgens Trump heeft hij gesproken met de Italiaanse premier Giuseppe Conte en gaat de VS medische beschermmiddelen ter waarde van 100 miljoen dollar die in de VS niet nodig zijn naar Italië sturen. De VS krijgt op zijn beurt weer beschermmiddelen vanuit andere landen aangeleverd.
12 uur geleden
Burgemeesters positief over gedrag van burgers
Nederlandse burgemeesters zijn over het algemeen positief over het gedrag van mensen tijdens het afgelopen weekend. Dat vertelden ze maandagavond na een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad in Utrecht.

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) was aanwezig bij het overleg tussen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

"We hebben met zijn allen uitgesproken dat de mensen in Nederland een compliment verdienen voor de manier waarop ze het afgelopen weekend hebben gedaan", aldus Grapperhaus. Klik hier voor het volledige artikel.
12 uur geleden
KLM-personeel maakt zich zorgen en wil controles voor passagiers
Het cabinepersoneel van KLM maakt zich grote zorgen over de veiligheid, meldt NRC. Ze vrezen besmet te raken met het coronavirus omdat reizigers uit bijvoorbeeld New York niet worden gecontroleerd op koorts. Bij KLM-vluchten uit landen als Zuid-Korea, Singapore en Canada zijn wel controles, en als het aan de stewards en stewardessen ligt, gaat dat ook voor vluchten uit andere landen gelden. De vakbond voor cabinepersoneel vraagt KLM zelfs per direct te stoppen met vluchten uit New York.
12 uur geleden
Honderden gestrande Nederlanders teruggehaald uit Peru
Video
Honderden gestrande Nederlanders teruggehaald uit Peru
12 uur geleden
Kardinaal Angelo De Donatis test positief
Kardinaal Angelo De Donatis is besmet met het coronavirus. Hij is de hoogst gerangschikte binnen de katholieke kerk die positief getest is en ligt inmiddels in een ziekenhuis in Rome. De naaste medewerkers van de 66-jarige Italiaan zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan, meldt het Vaticaan in een verklaring.
12 uur geleden
12 uur geleden
Dagoverzicht coronanieuws: maandag 30 maart

Nederland
 • Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Nederland met 93 gestegen naar 864, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse update. Niet al deze mensen zijn in de afgelopen 24 uur overleden. Daarnaast zijn 507 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen.
 • Het kabinet gaat de coronamaatregelen die tot 6 april zouden gelden, zoals de sluiting van de horeca, verlengen. Dinsdag zal dit officieel bekend worden gemaakt. Het is nog onbekend tot wanneer de maatregelen gaan gelden en of ze worden aangescherpt.
 • Politieagenten mogen met antispuugmaskers gaan patrouilleren. Sinds het virus opdook, is het meerdere keren gebeurd dat een arrestant probeerde een agent te bespugen en zo met besmetting dreigde.
 • Het RIVM is voorzichtig positief over de afgenomen stijging van ziekenhuisopnames in Noord-Brabant. Mogelijk is de piek van in de provincie achter de rug.  
 • Honderden tropenartsen gaan in ziekenhuizen helpen bij de organisatie van de hulpverlening voor coronapatiënten. Zij hebben internationale ervaring met de aanpak van ziekte-epidemieën en zijn daarom opgeroepen om te komen helpen tijdens de COVID-19-crisis.
 • Luchtvaartmaatschappijen mogen tijdelijk vouchers gebruiken om passagiers tegemoet te komen bij geschrapte vluchten. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.
 • De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft alle ziekenhuizen gevraagd maximaal op te schalen. Als dit lukt, heeft Nederland zondag ongeveer 2.400 ic-bedden.
 • In Rotterdam Ahoy wordt een zorglocatie ingericht. In totaal worden er zevenhonderd plekken gecreëerd voor kwetsbare Rotterdammers.

Internationaal

 • De regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft door de coronacrisis de bevoegdheid gekregen om per decreet te regeren. De nieuwe wet bevat geen einddatum.
 • De gezondheidsorganisatie WHO ziet de situatie in Italië stabiliseren. Er is sinds zondag een recordaantal van 1.590 mensen genezen verklaard. Het aantal nieuwe besmettingen ligt met iets meer dan 4.000 aanzienlijk lager dan in de afgelopen dagen. Wel zijn er 812 mensen overleden in diezelfde tijd, meer dan de dag ervoor.
 • Duitsland wil een app ontwikkelen die bijhoudt met wie een smartphonegebruiker in contact komt. Op deze manier kan bij een besmetting worden achterhaald met wie de patiënt in contact is geweest, zodat al deze personen getest kunnen worden.