Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen-en buitenland.
Spaanse regering kondigt lockdown aan voor Madrid, regionale regering verzet zich
De Spaanse regering heeft een nieuwe lockdown aangekondigd voor de eigen hoofdstad Madrid vanwege een oplaaiing van het coronavirus. In de stad en directe omgeving werden de laatste twee weken meer dan een derde van alle 133.604 positieve coronatests afgenomen.

Als de lockdown van kracht is, mogen inwoners de regio niet verlaten, tenzij zij een zwaarwegende reden hebben, zoals werk of een medische afspraak. Daarnaast worden veel faciliteiten gesloten en wordt het samenscholingsverbod aangescherpt tot zes personen. 

De regionale regering van Madrid verzette zich al langer tegen de lockdown en sluit niet uit naar de rechter te stappen. Volgens BBC News vraagt men zich af of de lockdown in de rechtbank te verdedigen valt. De regionale regering besloot meermaals niet tot een lockdown over te gaan en trof alleen maatregelen voor de 45 zwaarst getroffen wijken.
26 minuten geleden
Rechtspraak geeft dringend advies tot dragen mondkapje in gerechtsgebouwen
Vanaf vrijdag 2 oktober wordt in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen "dringend geadviseerd een mondkapje te dragen", zo laat de rechtspraak donderdag weten. In de zittingszalen kan het mondkapje afgedaan worden zodra je op je plek zit. Eerder werd al bekendgemaakt dat fysieke zittingen gewoon doorgaan omdat alle gerechtsgebouwen zo zijn ingericht dat 1,5 meter afstand houden overal mogelijk is.
3 uur geleden
De Bijenkorf stelt in alle filialen mondkapjes verplicht
De Bijenkorf gaat vanaf donderdag ook klanten in zijn overige warenhuizen in Amstelveen, Utrecht en Maastricht verplichten een mondkapje te dragen. Eerder waren de mondkapjes alleen verplicht in de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Premier Mark Rutte zei woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer dat voor heel Nederland een dringend advies geldt om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Maandag gold dat advies alleen nog voor de grote steden. "De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten hebben altijd onze prioriteit", laat een woordvoerder van de Bijenkorf weten.

Lees hier hoe het nu precies zit rondom mondkapjes binnen Nederland.
3 uur geleden
Opnieuw besmetting ontdekt bij nertsenbedrijf
Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat het coronavirus opnieuw is aangetroffen bij een nertsenbedrijf in Nederland. De nertsenfokkerij zit gevestigd in het Limburgse Egchel en telt ongeveer 5.750 moederdieren, die spoedig geruimd zullen worden. Het coronavirus is nu in totaal is bij 59 nertsenbedrijven aangetroffen. 

De nieuwe besmettingen kwamen aan het licht doordat het bedrijf was opgenomen in een monitoringssysteem. Daardoor werden dieren wekelijks getest op het virus. Eind augustus werd bekendgemaakt dat het kabinet in maart 2021 een einde wil maken aan de nertsenfokkerij, drie jaar eerder dan gepland.
4 uur geleden
'Opnamestop Supergirl en andere series door gebrek coronatestcapaciteit'
De opnames van onder meer de stripverfilming Supergirl, heksenserie Charmed en detectiveserie Nancy Drew liggen stil. De opnamelocatie van de series, de Canadese stad Vancouver, kampt met een tekort aan coronatestcapaciteit. Het is niet bekend of de opnamevertraging zal leiden tot een latere verschijningsdatum van de series.
5 uur geleden
CBS: Ruim 10.000 mensen aan COVID-19 overleden tussen maart en juni
Tussen maart en juni zijn 10.067 mensen overleden aan COVID-19, meldt het Centraal Bureau Statistiek (CBS) donderdag. Bij 7.797 sterfgevallen was het virus vastgesteld door de behandelende arts en bij 2.270 overledenen gaf een arts aan dat COVID-19 de vermoedelijke doodsoorzaak was.

Lees hier meer.
6 uur geleden
Lockdown en avondklok in Havana worden opgeheven
Cuba heeft besloten de lockdown en gedeeltelijke avondklok in Havana op te heffen. De maatregelen golden in de Cubaanse hoofdstad sinds 1 september. Het aantal dagelijkse positieve coronatests is gedaald naar 21 per stad en het reproductiegetal staat momenteel op 0,87. Daardoor vind de Cubaanse regering het gepast om de maatregelen te versoepelen.

Volgende week moet het openbaar weer worden opgestart, winkels kunnen hun gebruikelijke openingstijden weer aanhouden en onder meer horeca mag weer beperkt open. In november mogen scholen naar verwachting weer open. In heel Cuba zijn momenteel zesduizend positieve tests bekend en 122 personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
9 uur geleden
Duitsland past reisadviezen aan voor gebieden in 11 Europese landen
Duitsland heeft de reisadviezen voor regio's in elf Europese landen aangescherpt wegens een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus. Heel België in plaats van delen van het land krijgt nu een rood reisadvies.

Heel Frankrijk, behalve Grand Est, is nu ook een rood gebied. In Groot-Britannië zijn Wales en Noord-Ierland ook als risicogebieden bestempeld. Daarnaast zijn ook een aantal regio's in Oost-Europese landen aan de lijst toegevoegd, zoals in Estland en Hongarije.

Klik hier voor de complete lijst met aangescherpte reisadviezen.
10 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 30 september

Nederland:
 • Nederland heeft met 3.302 nieuwe positieve coronatests een nieuw dagrecord gevestigd, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren waren dat er nog 3.011. De GGD's hebben in de afgelopen week meer dan twintigduizend nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld.
 • Premier Mark Rutte roept iedereen op een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat zei hij vandaag in een Kamerdebat na een Kamerbrede oproep. Het gaat om een "dringend advies" dat per direct geldt. Lees hier hoe het precies zit in de praktijk.
 • In hetzelfde Kamerdebat erkende Rutte dat het kabinet twee weken geleden niet stevig genoeg heeft ingegrepen toen het aantal coronabesmettingen stevig begon te stijgen. "Het pakket aan maatregelen had steviger gemoeten", aldus de minister-president.
 • Horecabond KHN vindt dat ondernemers zelf moeten bepalen of zij het dragen van mondkapjes verplichten in hun zaak. KHN voegt eraan toe dat het kabinet beter moet onderbouwen wat het nut van de kapjes is.
 • Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan zich goed voorstellen dat mensen het soms even helemaal gehad hebben met de coronamaatregelen. Toch heeft ieder individu er volgens hem belang bij om zich aan de adviezen van het kabinet te houden.
 • De loonsubsidie in het derde steunpakket dat op 1 oktober ingaat, krijgt een kleine aanpassing. In de zogenoemde NOW 3-regeling worden werkgevers aangespoord mee te helpen bij het vinden van een nieuwe baan als zij iemand ontslaan. Doet een werkgever dat niet, volgt een boete 5 procent op de NOW-uitkering.
 • Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), en zangeres Famke Louise hebben vanmiddag samen gesproken over hoe ze jongeren beter kunnen bereiken om het coronavirus te bestrijden. Hij heeft de ontmoeting ervaren als "ontzettend leuk".

Internationaal:
 • Duitsland heeft de coronamaatregelen in het land verder aangescherpt. In gebieden waar veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld, mogen nog maximaal vijftig mensen een privéfeest of familiebijeenkomst bijwonen. Daarmee moet een landelijke lockdown koste wat kost worden voorkomen, zei bondskanselier Angela Merkel. 
 • De bij Nederlanders uiterst populaire kerstmarkt in de Duitse stad Düsseldorf gaat ondanks de coronapandemie door. Ook in andere steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgen de markten groen licht.
 • België geeft ook Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen code rood. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet vanaf vrijdagmiddag bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine.
 • Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat mogelijk is en horecagelegenheden mogen de deuren weer openen. Deze coronamaatregelen zijn onderdeel van een nieuw pakket dat gezaghebber Edison Rijna heeft aangekondigd. 
 • De Spaanse regering heeft woensdag een akkoord bereikt om een gedeeltelijke lockdown op te leggen aan de hele stad Madrid, waar gevallen van het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreiden.
 • De regering van Slowakije heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het aantal coronabesmettingen snel stijgt. De autoriteiten krijgen buitengewone bevoegdheden: ze mogen medisch personeel dwingen te werken, zelfs als een personeelslid vakantie heeft. Ook kan de overheid medisch materiaal herverdelen, ook als het om leveringen gaat die al zijn besteld.
 • Het Israëlische parlement is woensdagochtend na urenlange debatten akkoord gegaan met een wet die demonstraties beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Critici menen dat de wet erop gericht is tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu de mond te snoeren.