Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
Spaanse wet verplicht werkgevers kosten voor thuiswerken te vergoeden
Spaanse werkgevers moeten in de toekomst de extra kosten die werknemers maken als ze vanuit huis moeten werken vergoeden, heeft de Spaanse regering afgesproken met vakbonden en werkgevers. De vergoedingen worden verplicht wanneer personeel 30 procent of meer van de werkweek vanuit huis werkt.

Onder de kosten die vergoed moeten worden vallen bijvoorbeeld computers, kantoormeubels en extra internet- of telefoonrekeningen. Bedrijven mogen hun werknemers daarnaast nooit dwingen vanuit huis te werken.
één uur geleden
'Derde steunpakket vraagt om aanpassingsvermogen maatschappij'
De Tweede Kamer stemt deze week over het derde steunpakket voor de Nederlandse economie. Woensdag worden nog snel de laatste puntjes op de i gezet. Politiek verslaggever Edo van der Goot vertelt in de Dit wordt het nieuws-podcast meer over wat de oppositie verwacht van het pakket en hoe de Tweede Kamer gezamenlijk de crisis wil aanpakken. Luister hier naar de podcast.
3 uur geleden
Iets minder positieve tests in Duitsland dan dag eerder
Het Robert Kock-Institut (RKI), het Duitse RIVM, meldt sinds gisteren 1.769 positieve tests in Duitsland. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder toen er 1.821 mensen positief werden getest op het virus. Het aantal doden ligt wel iets hoger dan gisteren. Het RKI meldt vandaag dertien doden, tegenover tien doden een dag eerder. In totaal zijn er in Duitsland nu 275.927 besmettingen en 9.409 doden geregistreerd.
5 uur geleden
Toon in coronadebat slaat om: 'Het beleid van staat onder curatele'
De Tweede Kamer is klaar met clementie voor de kabinetsaanpak van het coronavirus. Dinsdag in het Kamerdebat over de laatste stand van zaken was de Kamer snoeihard over het kabinetsbeleid. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie was meer dan kritisch. Lodewijk Asscher: “Het coronabeleid van het duo Rutte en De Jonge staat onder curatele.”

Ongekend fel was de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. Hoewel de partijen in de afgelopen maanden steeds kritischer werden, bleef het oordeel van de meeste fracties mild en constructief. Lees hier meer. (Foto: ANP)
6 uur geleden
Famke Louise en Tim Douwsma: Oproep #ikdoenietmeermee verkeerd begrepen
Famke Louise en Tim Douwsma zeggen dinsdag dat de BN'er-campagne #ikdoenietmeermee door het grote publiek verkeerd is begrepen. Louise zegt in Jinek dat het nooit haar bedoeling was om haar volgers op te roepen zich niet meer aan de coronaregels van de overheid te houden. 

De 21-jarige zangeres stelt dat ze juist met haar oproep wilde bereiken dat het kabinet meer medeleven toont naar de jongeren die zich zorgen maken over de maatregelen. Douwsma stelde dat achteraf gezien de hashtag verkeerd is gekozen. Lees hier meer. (Foto: BrunoPress)
7 uur geleden
Brazilië meldt ruim twintigduizend meer positieve tests dan dag eerder
In Brazilië zijn sinds gisteren 33.536 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er meer dan 20.000 meer dan een dag eerder, toen er 13.439 mensen positief werden getest. Het aantal doden verdubbelde ruim van 377 gisteren naar 836 vandaag. Brazilië is wereldwijd één van de zwaarst getroffen landen wereldwijd.
7 uur geleden
Rutte: 'Deze week komen er nog acht zorgelijke regio's bij'
Vanwege de toename van het aantal positieve coronatests worden deze week waarschijnlijk acht Nederlandse regio's toegevoegd aan het rijtje gebieden met een zorgelijke situatie, zei premier Mark Rutte dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Volgens Rutte kunnen we "ervan uitgaan" dat het risiconiveau in nog eens acht regio's wordt opgeschaald naar 'zorgelijk' (het tweede van de in totaal drie niveaus). Het is nog niet duidelijk om welke regio's het gaat en of daar nieuwe maatregelen worden ingevoerd. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:37
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland:
  • In de afgelopen week zijn 13.471 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 63 procent ten opzichte van een week eerder. Daarnaast werden 33 sterfgevallen en 152 ziekenhuisopnames geregistreerd. Het RIVM schat dat nu zo'n 104.000 Nederlanders zéér besmettelijk zijn.
  • Het aantal zeventigplussers dat positief op het coronavirus test, is in de afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande week. In totaal ging het om 816 positief geteste ouderen, die volgens het RIVM veelal besmet worden door jongeren.
  • Vandaag kwamen er 2.250 nieuwe besmettingen bij. Het aantal coronapatiënten op de ic's steeg met 8 naar 95, terwijl op reguliere afdelingen nu 325 coronapatiënten behandeld worden, 49 meer dan gisteren.
  • Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de virusbestrijding. Hij herhaalde dat Nederland aan het begin van de gevreesde tweede golf staat.
  • De verdeling van coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland wordt vanaf woensdag weer landelijk gecoördineerd. Dat betekent dat patiënten uit bijvoorbeeld het westen van het land ook weer in het noorden, oosten en zuiden verzorgd gaan worden. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) neemt de stap om ervoor te zorgen dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gewaarborgd blijft.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft (delen van) Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk op oranje gezet. Het gaat om heel Tsjechië, de Oostenrijkse steden Wenen en Innsburk en negen arrondissementen in Frankrijk.
  • Een speciaal fonds heeft de afgelopen tijd voor in totaal 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zorgverleners die zelf zijn getroffen door corona. Het geld ging naar dertig mensen die als gevolg van hun werk op de intensive care (ic) zijn beland en naar de nabestaanden van zes zorgverleners die aan het virus zijn overleden.
Buitenland:
  • De regering van de Schotse premier Nicola Sturgeon wil aanvullende maatregelen nemen naast de maatregelen die de Britse premier Boris Johnson gisteren aankondigde. Zo komt er een maximum aan het aantal personen dat iemand thuis mag uitnodigen. Noord-Ierland ging gisteren al over tot dergelijke maatregelen. 
  • Meer dan 200.000 Amerikanen die positief zijn getest op het coronavirus zijn overleden, blijkt dinsdag uit cijfers van de Johns Hopkins University. De afgelopen twee weken werden de meeste besmette overledenen gemeld in de staten Texas, Florida en Californië. Sinds april zijn de Verenigde Staten het land met de meeste besmette doden wereldwijd.