Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Sneltest voor vlucht mag straks maximaal 24 uur oud zijn
De verplichte negatieve sneltest die reizigers naar Nederland moeten kunnen tonen, mag straks maximaal 24 uur oud zijn. Nu moeten mensen nog een test niet ouder dan vier uur overleggen, maar die korte termijn zorgt in de praktijk voor problemen, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Reizigers moeten twee negatieve testresultaten kunnen tonen voor ze naar Nederland reizen per vliegtuig of boot: een PCR-test, niet ouder dan 72 uur, en de antigeensneltest. Volgens het OMT heeft een negatieve sneltest een geldigheidsduur van 24 uur, aldus De Jonge.

Voor vliegpassagiers die in Nederland overstappen op een ander toestel, wordt de verplichting voor een sneltest geschrapt. Omdat deze mensen meteen doorreizen "vormen zij een beperkter risico van COVID-19 in Nederland dan andere passagiers", zo redeneert De Jonge.
een paar seconden geleden
Ruim 5,5 miljoen kijkers voor persconferentie
Ruim 5,5 miljoen mensen keken maandagavond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat is minder dan bij de vorige persconferenties op 2 en 23 februari. Toen keken er respectievelijk 6,3 miljoen en 6,5 miljoen mensen, aldus Stichting KijkOnderzoek.

De meeste mensen, zo'n 3,58 miljoen, bekeken de persconferentie op NPO1. Ongeveer 1,43 miljoen mensen volgden de persconferentie via RTL 4 en ongeveer 543.000 via SBS6.
4 uur geleden
VS noteert voor het eerst sinds maanden minder dan duizend doden per dag
De Verenigde Staten noteerden maandag voor het eerst sinds 29 november minder dan duizend doden per dag door de gevolgen van het coronavirus, blijkt dinsdag uit cijfers van de Johns Hopkins University. De afgelopen 24 uur overleden er 749 Amerikanen die besmet waren met het coronavirus, ver onder de piek van 4.473 doden op 12 januari.

De VS lijkt deze piek van het coronavirus, waarschijnlijk veroorzaakt door het vele reizen tijdens Halloween, Thanksgiving en andere eindejaarsvakanties, achter zich te hebben gelaten.
7 uur geleden
Ruim 140.000 bedrijven hebben vorig jaar besloten om ermee te stoppen. Dat is het grootste aantal sinds de metingen in 2007 begonnen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Lees hier meer.
gisteren om 22:04
Reproductiegetal ligt volgens De Jonge onder de 1
Het reproductiegetal (R) ligt onder de 1, zo maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekend op de persconferentie. De zogenoemde R-waarde is 0,98. 

Als de R-waarde 1 is, dan steekt iedere besmette persoon gemiddeld één ander aan. Als het reproductiegetal onder de 1 ligt, dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af en dooft de uitbraak uit. Zit de R-waarde boven de 1, dan neemt het aantal nieuwe besmettingen toe en laait de uitbraak juist op.

Toch zijn de vooruitzichten nog steeds niet goed, zegt De Jonge. "Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar", waarschuwt hij.
gisteren om 22:03
Avondklok Curaçao vervroegd vanwege opmars Britse variant
Curaçao scherpt de coronamaatregelen per direct opnieuw aan. In de afgelopen week is er sprake geweest van een duidelijke toename van het aantal vastgestelde besmettingen. Zo waren er zondag 112 gevallen geregistreerd, tegenover 67 een week eerder. Daarbij komt volgens het RIVM dat het bij 75 procent van de nieuwe gevallen om besmettingen met de zogenoemde Britse variant gaat.

Als gevolg daarvan heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandag aangekondigd dat de avondklok per direct van 22.00 uur, in plaats van 0.00 uur, tot 4.30 uur geldt. Restaurants en andere horecagelegenheden moeten daardoor om 21.00 uur al sluiten. De afgelopen weken was de avondklok juist steeds wat versoepeld. Daarnaast moeten mensen nog steeds sociale afstand houden en in de openbare ruimte mondkapjes dragen.

Op 19 maart zijn er parlementsverkiezingen op het eiland. Door het nemen van de nieuwe maatregelen hoopt de regering de stijging van de afgelopen periode om te buigen. Mocht het in de komende dagen nodig zijn, dan worden er meer maatregelen genomen, waaronder mogelijk een alcoholverbod, zo liet Rhuggenaath weten.
gisteren om 22:02
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 8 maart.

Binnenland:
 • Het moment waarop meer mogelijk wordt nadert, zei demissionair premier Mark Rutte maandag op de persconferentie.
 • Echte versoepelingen werden maandag niet aangekondigd. Het huidige pakket maatregelen blijft, op een paar correcties na, tot 30 maart van kracht. Zo komt er meer ruimte voor buitensport, zwemles en verpleeghuizen.
 • Indien de coronacijfers dat toelaten, mogen de terrassen rond Pasen mogelijk weer open. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het perspectief "onvoldoende".
 • Zodra gezonde 18- tot en met 59-jarigen gevaccineerd worden, krijgen mensen met een essentieel beroep geen voorrang, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag.
 • De Gezondheidsraad adviseert het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de University of Oxford ook in te zetten bij mensen van 65 jaar en ouder.
 • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 3.924 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.520).
 • Het kabinet werkt aan een vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers van evenementen straks bij de ingang kunnen laten zien dat dat zij gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

Buitenland:
 • Het verbod op vluchten en bootreizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vervalt dinsdag om 0.00 uur. De Britse coronavirusvariant is al zodanig verspreid in Nederland, dat het verbod volgens het ministerie geen toegevoegde waarde meer heeft.
 • Het aantal in Italië overleden coronapatiënten is de 100.000 gepasseerd.
 • Amerikanen die tweemaal zijn gevaccineerd tegen COVID-19 mogen zonder mondkapje of zonder afstand te houden binnenshuis afspreken met mensen die geen groot risico op een coronabesmetting lopen, zo maakte het CDC (het Amerikaanse RIVM) maandag bekend.
 • Miljoenen kinderen in het Verenigd Koninkrijk gaan nu of binnenkort weer naar school na ruim twee maanden thuisonderwijs.
 • Farmaceut AstraZeneca heeft tot nu toe nog geen 10 procent van het aantal aan de Europese Unie beloofde coronavaccins geleverd, zegt voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen maandag.