Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
Ook sinterklaasintocht in Amsterdam afgelast, wel tv-verslag
De Amsterdamse intocht van Sinterklaas bij het Zeeburgereiland gaat dit jaar niet door. De Stichting Sinterklaas in Amsterdam en de gemeente zien af van de intocht die "vrijwel zonder publiek" zou zijn vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in de hoofdstad. Wel wordt een televisieverslag live uitgezonden.

Voor de eerder geplande intocht, die al een minimumvariant zou zijn van de normale intocht, waren ruim 350 vrijwilligers nodig. Nu de besmettingen in de stad oplopen, neemt de kans volgens de organisatie toe dat de vrijwilligers en de gasten elkaar kunnen besmetten. Ook zouden er in de toekomst wellicht strengere maatregelen kunnen volgen voor Amsterdam. "Grootschaligheid is een term die in de huidige tijd gewoonweg niet past", aldus de organisatie.

Sinterklaasintochten zijn in veel gemeenten al afgelast vanwege de coronamaatregelen. Wel houden meerdere gemeenten alternatieve coronaproof intochten. De landelijke intocht gaat wel door, maar vindt plaats zonder publiek. De locatie waar de Sint wordt verwelkomd, wordt dan ook niet bekendgemaakt, zo meldde de NTR vorige week.
één uur geleden
EU-president Michel niet besmet met coronavirus, EU-top gaat door
EU-president Charles Michel is niet besmet met het coronavirus. Michel zat sinds dinsdag in quarantaine omdat een van zijn beveiligers het virus onder de leden bleek te hebben. De EU-top, die donderdag had moeten plaatsvinden maar door Michels quarantaine werd uitgesteld, kan daardoor volgende week doorgaan.

De voorzitter van de Europese Raad "is niet langer in quarantaine en gaat verder met de voorbereidingen" voor de bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komende week, laat zijn woordvoerder weten.
één uur geleden
Dagrecord positieve tests in Frankrijk, zorgen in Parijs
Frankrijk maakt vandaag melding van ruim zestienduizend besmettingen, een dagrecord voor het land, schrijft The Guardian. Frankrijk meldde de laatste weken vaak meer dan tienduizend nieuwe positieve tests per dag, mede doordat het land veel intensiever is gaan testen.

De nieuwe recordstijging valt echter niet aan het nieuwe testbeleid toe te schrijven. Frankrijk test nog altijd ruim een miljoen inwoners per week, maar het percentage inwoners dat positief test is gestegen van 2,4 naar 6,5 procent. Ook zijn meer Fransen op de intensivecareafdelingen beland. 

In Parijs zouden inmiddels een op de vijf operaties uitgesteld moeten worden doordat ziekenhuizen amper genoeg tijd en ruimte hebben voor coronapatiënten.
één uur geleden
Spaanse regering pleit voor totale lockdown Madrid
De Spaanse regering heeft een lockdown voor de hoofdstad Madrid aanbevolen, nadat lokale autoriteiten al strengere maatregelen hadden getroffen voor delen van de regio. Volgens gezondheidsminister Salvador Illa is het de beste manier om de uitbraak van COVID-19 tegen te gaan.

Spanje telt inmiddels meer dan 700.000 besmettingen. Een derde van alle positieve tests werd afgenomen in Madrid.
2 uur geleden
Minister De Jonge: Gedrag Willem II-fans op plein 'onverantwoord'
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt het gedrag van Willem II-supporters bij het kijken van de voetbalwedstrijd tegen Rangers FC op een plein nabij het stadion "onverantwoord". De fans overtraden daar de coronaregels door geen 1,5 meter afstand te houden en liederen te zingen. "Dit is de snelste manier om onze vrijheden weer kwijt te raken", zei hij in de aanloop naar de ministerraad vanmiddag in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal.
2 uur geleden
Disneyland Hongkong heropent, maar op de foto met Mickey zit er niet in 
Themapark Hongkong Disneyland opent de deuren vrijdag weer voor het publiek, nadat het park medio juli dicht moest vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Iets minder dan een maand daarvoor mocht het park juist weer open.

Op de website van het park staat dat er nieuwe regels gelden met betrekking tot social distancing. "De omgang met de Disney-karakters zijn aangepast, zodat contact van dichtbij wordt vermeden." Ook zijn er geen live optredens.
2 uur geleden
Burgemeester Tilburg: Verantwoordelijkheid ligt bij fans
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg legt de verantwoordelijkheid voor het schenden van de coronaregels op het plein bij het voetbalstadion van Willem II bij de feestende voetbalfans.

"Het is de verantwoordelijkheid van de mensen daar dat ze zich niet aan de regels gehouden hebben", zei Weterings vrijdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Naar eigen zeggen gaf Weterings na overleg met politie en justitie een vergunning voor de samenkomst omdat de fans anders toch bij elkaar gekomen zouden zijn. "We moesten er hoe dan ook van uitgaan dat ze bij elkaar zouden komen. We willen graag weten waar ze komen", aldus Weterings.
3 uur geleden
Zeventien medewerkers van het HagaZiekenhuis positief getest
Zeventien personeelsleden van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn vorige week positief getest op het coronavirus, meldt het AD. Daarnaast zitten er ook medewerkers thuis in afwachting van hun testuitslag.

Als gevolg hiervan kampt het ziekenhuis met problemen met het rondkrijgen van de roosters, waardoor niet alle reguliere zorg kan doorgaan. "De stijging komt overeen met de groei van het aantal besmettingen in de regio", zegt een woordvoerder van het Haagse ziekenhuis tegen de krant. "Het overgrote deel van de geteste medewerkers werkt niet in de directe patiëntenzorg, maar in een kantoor- of ondersteunende functie."
6 uur geleden
Scholieren met coronaklachten mogen schoolexamens niet altijd inhalen
Scholieren die vanwege coronagerelateerde klachten geen schoolexamens mogen maken, krijgen op sommige scholen geen kans op de toets om een later moment alsnog te maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat. Voorzitter Nienke Luijckx van scholierenbond LAKS bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Scholieren moeten volgens de coronaregels thuisblijven als ze bijvoorbeeld verkoudheidsklachten of koorts hebben. Het LAKS hoopt dat de VO-raad en het ministerie van Onderwijs schoolleiders oproept dit goed te regelen. In De Telegraaf zegt de VO-raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, het probleem te herkennen. De organisatie noemt het een "ernstige kwestie".

Om hoeveel scholen het precies gaat, is niet bekend. Volgens Luijckx gaat het om tientallen. Nederland telt ongeveer 650 middelbare scholen met samen ongeveer 1.450 locaties. (Foto: Pro Shots)
6 uur geleden
Noord-Korea biedt excuses aan voor doden van Zuid-Koreaanse ambtenaar
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor de dood van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. De man werd eerder deze week door Noord-Koreaanse militairen gedood toen hij vermoedelijk probeerde over te lopen naar het noorden vanwege de corona-aanpak van het land. Na de schietpartij werd het lichaam verbrand.

Het 47-jarige slachtoffer verdween maandag van een schip op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de grens met Noord-Korea. Hij werd met tien kogels gedood, om eventuele besmettingen met het coronavirus in Noord-Korea te voorkomen; volgens de lokale autoriteiten zijn er tot dusver geen positieve tests afgenomen in het land. (Foto: Pro Shots)
7 uur geleden
Podcast: 'Tweede lockdown in Israël wordt een doodklap voor de economie'
Israël gaat vanaf vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown". Premier Benjamin Netanyahu maakte dat woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte maatregelen komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld. Wat kunnen de gevolgen zijn van deze zware maatregel? Je hoort het in onze ochtendpodcast Dit wordt het nieuws.
7 uur geleden
Opnieuw zo'n tweeduizend nieuwe positieve gevallen in Duitsland
Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is in Duitsland voor de tweede dag op rij met meer dan tweeduizend gevallen gestegen. Volgens het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, kwamen er in de afgelopen 24 uur 2.153 vastgestelde infecties bij. Dat zijn er 10 meer ten opzichte van een dag eerder, toen ging het om 2.143 besmettingen. Woensdag werden er nog 1.769 gevallen gemeld.
10 uur geleden
Geen carnavalsoptocht in Rio de Janeiro
De wereldberoemde carnavalsoptocht in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Het evenement stond gepland tussen 12 en 17 februari, maar zal nu pas uiterlijk plaatsvinden als er een vaccin is. (Foto: ANP)
11 uur geleden
CBS: Sterfgevallen door corona mogelijk invloed op de levensverwachting
De levensverwachting is de afgelopen jaren toegenomen, maar de sterfgevallen als gevolg van het coronavirus hebben mogelijk een effect op die groeiende levensverwachting. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van nieuw onderzoek.

In het voorjaar van 2020 stierven er bijna negenduizend mensen meer dan normaal die besmet waren met het coronavirus. In hoeverre het virus een effect heeft op de levensverwachting van 2020 hangt volgens het CBS af van de ontwikkelingen in de rest van het jaar.

Het CBS heeft voor de rest van het jaar vijf mogelijk scenario's doorgerekend, waarbij in het gunstigste geval de levensverwachting gelijk blijft met die in 2019. In het meest ongunstige scenario, waarbij door een tweede golf twee keer zoveel doden vallen als in het voorjaar, verwacht het CBS dat de levensverwachting zal dalen naar het niveau van 2010. Lees hier meer.
gisteren om 23:42
Kuipers: 'Zitten in dezelfde situatie als in maart'
"We zitten in precies dezelfde situatie als in maart, of eigenlijk al een stapje verder", aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) over het aantal ziekenhuisopnames donderdagavond in Jinek. "Op dit moment zie je dat het aantal ziekenhuisopnames per week verdubbelt."

"Ik heb deze week gezegd: 'Als we aan het einde van de week geen effect zien, moeten we weer maatregelen nemen.' Het gaat nog steeds verder omhoog en dat betekent dat je nu al moet nadenken over wat je dit weekend kunt doen aan strengere maatregelen."

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verdeelt sinds woensdag, net als tijdens de corona-uitbraak in maart, weer coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland.  Lees hier meer.
gisteren om 23:38
Nog maar duizend mensen per dag welkom op Roland Garros
De organisatie van Roland Garros mag nog maar duizend mensen per dag toelaten, zo heeft de Franse premier Jean Castex donderdagavond bevestigd. Dat zijn er vierduizend minder dan gepland.

De Franse regering heeft die beslissing genomen vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in het land. Frankrijk is een van de landen in Europa die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:19
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland
 • De politie heeft vandaag bekendgemaakt dat agenten zich tijdelijk versneld kunnen laten testen. De tests worden afgenomen door een commercieel bedrijf en gaan niet ten koste van de huidige testcapaciteit van de GGD's.
 • Het kabinet wil dat mensen die de coronaregels overtreden geen strafblad krijgen. De justitiële aantekening van personen die al een boete hebben gekregen, zal worden geschrapt.
 • Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care (ic) ligt, bedraagt 106. Dat zijn twee patiënten meer dan gisteren.
 • 21 van de 25 GGD's in Nederland leggen het bron- en contactonderzoek deels in handen van coronapatiënten zelf. Door de grote hoeveelheden positieve tests komen de werknemers van de GGD's er zelf niet meer aan toe.
 • Het aantal positieve coronatests is donderdag toegenomen met 2.552, blijkt uit data van het RIVM. Ook kwamen er 25 nieuwe ziekenhuisopnames en 16 coronagerelateerde sterfgevallen bij.
 • Sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg zijn dit jaar verboden vanwege de coronacrisis. Daartoe besloten de burgemeesters van de vijftien gemeenten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Buitenland
 • Het Verenigd Koninkrijk scherpt het reisadvies voor Denemarken, Slowakije, Curaçao en IJsland aan.
 • Voor het eerst sinds 8 juni liggen er in Frankrijk weer meer dan duizend coronapatiënten op de intensive care. Verder steeg het aantal ziekenhuisopnames met 136 naar bijna 6.000.
 • Ruim vierduizend inwoners van Bali testen op verzoek van de overheid of de coronaprotocollen die voor het toerisme zijn opgesteld in de praktijk werken. Het toerisme in Indonesië is in april volledig stilgelegd. Het land is in hoge mate afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme.
 • De landen van de Europese Unie moeten de coronamaatregelen "onmiddellijk" opvoeren nu een tweede golf over het continent spoelt. Dat zegt verantwoordelijk EU-commissaris Stella Kyriakides.
 • Niet alleen luchtvaartmaatschappijen, maar ook reisorganisaties gaan steeds verder in hun pogingen om consumenten te verleiden een reis te boeken. Zo laat Ryanair donderdag weten dat klanten bij het boeken van een ticket er ook één cadeau krijgen.