Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.

Sinterklaas rijdt ook Limburg stilletjes voorbij
Sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg zijn dit jaar verboden vanwege de coronacrisis. Daartoe besloten de burgemeesters van de vijftien gemeenten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

De veiligheidsregio verwijst naar de RIVM-voorschriften en de "verontrustende stijging" van het aantal besmettingen. "Traditionele intochten en optochten in de sinterklaasperiode zijn met de huidige richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan niet of nauwelijks te organiseren." Naleving van de maatregelen, zoals onderling 1,5 meter afstand houden en een verbod op zingen of roepen, kan volgens de veiligheidsregio "onvoldoende gegarandeerd worden".

Het is niet zo dat de Sint helemaal niet meer welkom is in dit deel van Limburg. Zijn komst moet dan wel kleinschalig of virtueel zijn. Ook 'doorstroombijeenkomsten' zijn een mogelijkheid. "We begrijpen dat hier behoefte aan is en die mogelijkheden zijn er", laat de veiligheidsregio weten.

Sinterklaasintochten zijn in veel gemeenten al afgelast vanwege de coronamaatregelen. Wel houden meerdere gemeenten alternatieve, 'coronageschikte' intochten. De landelijke intocht gaat wel door, maar vindt plaats zonder publiek. De locatie waar de Sint wordt verwelkomd, wordt dan ook niet bekendgemaakt, zo meldde de NTR vorige week.

één uur geleden
Engeland scherpt reisadvies aan voor Denemarken, Slowakije, Curaçao en IJsland
Reizigers die vanuit Denemarken, Curaçao Slowakije en IJsland in Engeland aankomen, moeten vanaf zaterdag veertien dagen verplicht in zelfquarantaine, laat de Britse minister voor Transport Grant Shapps weten op Twitter.
2 uur geleden
Kabinet wil coronaboete verlagen en aantekening op strafblad schrappen
Het kabinet wil dat mensen die de coronaregels overtreden geen strafblad krijgen. De justitiële aantekening van personen die al een boete hebben gekregen, zal worden geschrapt. Ook wordt het boetebedrag verlaagd, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van NOS.

Het kabinet neemt daar vrijdag in de ministerraad een besluit over. Het is nog niet duidelijk naar welk bedrag de boete van 390 euro zal worden verlaagd. Ook is nog niet besloten of de reeds uitgedeelde boetes gecompenseerd zullen worden.
3 uur geleden
106 coronapatiënten op intensive care, 2 meer dan gisteren
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care (ic) ligt, bedraagt 106. Dat zijn twee patiënten meer dan gisteren. 

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers laat weten dat het aantal opgenomen coronapatiënten in heel het land stijgt. "Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen", aldus Kuipers.
3 uur geleden
Bijna alle GGD's leggen contactonderzoek deels in handen van coronapatiënten
21 van de 25 GGD's in Nederland leggen het bron- en contactonderzoek deels in handen van coronapatiënten zelf. Door de grote hoeveelheden positieve tests komen de werknemers van de GGD's er zelf niet meer aan toe. Dat laat een woordvoerder van de overkoepelende GGD aan NU.nl weten na berichtgeving door het AD.

De laatste weken stapten steeds meer GGD's over op een dergelijke "risicogestuurde werkwijze". Werknemers bellen nog wél de positief geteste personen en kwetsbare personen in hun omgeving, maar inwoners met een lager risicoprofiel moeten door de coronapatiënt gebeld worden. Zij krijgen nog wel een schriftelijke melding van de GGD.
4 uur geleden
Musea lijden omzetverlies van 300 miljoen euro door coronacrisis
De Nederlandse musea lopen in 2020 ruim 300 miljoen euro aan inkomsten mis als gevolg van de coronacrisis, becijfert de Museumvereniging donderdag.

In de eerste helft van 2020 verloren de aangesloten musea minimaal 133 miljoen euro aan inkomsten uit de kaartverkoop, horeca, winkels en andere activiteiten. Voor de laatste zes maanden van dit jaar wordt een verlies van 169 miljoen euro geraamd. Het bedrag kan nog verder oplopen als sponsoren en private fondsen zich terugtrekken.

Het totale museumbezoek daalde in de eerste helft van 2020 drastisch ten opzichte van het jaar ervoor. Het ging om een daling van maar liefst 10,5 miljoen bezoeken, waarvan 6 miljoen bezoeken door toeristen.
4 uur geleden
Grootste aantal overleden coronapatiënten (16) sinds mei, 2.552 nieuwe positieve tests
Het aantal positieve coronatests is donderdag toegenomen met 2.552, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook kwamen er 25 nieuwe ziekenhuisopnames bij en zestien sterfgevallen.

Het aantal gemelde sterfgevallen is het grootst sinds mei, blijkt uit data van het RIVM. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus.
4 uur geleden
Frankrijk: Opnieuw meer dan duizend coronapatiënten op intensive care
Voor het eerst sinds 8 juni liggen er in Frankrijk weer meer dan duizend coronapatiënten op de intensive care. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte dat vandaag bekend. Verder steeg het aantal ziekenhuisopnames met 136 naar bijna 6.000.

Doordat het in Frankrijk de verkeerde kant op gaat met het aantal besmettingen, kondigde de regering in Parijs al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de bars in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaan alle horecagelegenheden op slot.
5 uur geleden
GGD-voorzitter waarschuwt voor testinitiatieven van scholen en politie
GGD-GHOR-voorzitter André Rouvoet vindt het een slechte ontwikkeling dat organisaties als de politie en basisscholen vanwege de lange wachttijden bij de GGD eigen initiatieven opstarten om hun personeel te laten testen op het coronavirus.

"Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten. We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen", zei hij vandaag op NPO Radio 1.

Het enige verschil is volgens hem dat er op de commerciële markt een hogere prijs betaald wordt. "Nu krijgen wij soms minder dan afgesproken."
5 uur geleden
Inwoners Bali testen of eiland weer vakantiegangers kan toelaten
Ruim vierduizend inwoners van Bali testen op verzoek van de overheid of de coronaprotocollen die voor het toerisme zijn opgesteld in de praktijk ook echt werken.

Volgens het Indonesisch bureau voor toerisme zullen 4.440 deelnemers aan de toerismetest worden opgedeeld in twaalf groepen. Per groep zullen ze dan in de periode tussen 7 oktober en 27 november twee nachten in verschillende resorts verblijven om de coronamaatregelen in de praktijk te testen.

Ook worden er lokale tripjes ondernomen en worden de deelnemers geacht hier filmpjes van te maken en die te delen op sociale media.

Het toerisme in Indonesië is in april volledig stilgelegd. Het land is in hoge land mate afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme.
6 uur geleden
Ziekenhuismedewerkers Zwijndrecht testen positief na afscheidsfeest
In het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht zijn zeker zes medewerkers positief getest op het coronavirus. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een afscheidsbijeenkomst voor een opgeheven afdeling.

Ongeveer dertig medewerkers waren vorige week vrijdag aanwezig op de bijeenkomst. De anderen kunnen volgens het ziekenhuis gewoon blijven werken, zolang ze hun gezondheid maar goed in de gaten houden. 

Bijeenkomsten die niet over zorg gaan zijn voortaan niet meer toegestaan in het ziekenhuis.
6 uur geleden
Buitenlandoverzicht:
 • Iran: Het dodental steeg de afgelopen 24 uur met 175 sterfgevallen tot boven de 25.000, maakte het ministerie van Volksgezondheid vandaag bekend. Ruim 3.500 Iraniërs testten de afgelopen 24 uur positief op het coronavirus.
 • Indonesië: De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 4.600 nieuwe positieve gevallen bij. Dat is de grootste dagelijkse stijging tot nu toe in het Aziatische land.
 • Verenigd Koninkrijk: Ruim negentienduizend Britten testten tussen 10 en 16 september positief op het virus. Dat zijn er drie keer zoveel als de laatste week van augustus, meldt de Britse zorginstantie NHS. Gisteren meldde het land ruim 6.100 nieuwe besmettingen, het grootste aantal sinds 1 mei, maar de testcapaciteit is ook vergroot.
 • Rusland: Het aantal besmettingen loopt ook in Rusland hard op. De afgelopen 24 uur kwamen daar circa 6.600 nieuwe gevallen bij. Dat is de grootste toename in twee maanden tijd. Alleen al in Moskou ging het om ruim duizend gemelde infecties.
 • Ook de situatie in Finland stemt treurgeestig. Na enkele maanden van relatieve rust waarschuwt het Scandinavische land donderdag dat de corona-epidemie zich in het land versnelt en in "alarmerende richting" gaat. Het aantal nieuwe gevallen is in de afgelopen twee weken verdubbeld naar 798.
6 uur geleden
EU: Landen moeten coronamaatregelen 'onmiddellijk' opvoeren
De landen van de Europese Unie moeten de coronamaatregelen "onmiddellijk" opvoeren nu een nieuwe golf besmettingen over het continent spoelt. "Het is misschien onze laatste kans om de toestand van afgelopen voorjaar af te wenden", waarschuwt verantwoordelijk EU-commissaris Stella Kyriakides.

In sommige EU-lidstaten is het al erger dan tijdens de piek van afgelopen lente, constateert Kyriakides. Dat stemt de EU-commissaris van Volksgezondheid "bezorgd". "De genomen maatregelen werken niet goed genoeg, of worden niet gehandhaafd of opgevolgd zoals zou moeten." Landen zouden ook valse informatie over het virus moeten bestrijden, vindt de EU-commissaris.
6 uur geleden
Corona-epidemie Finland versnelt, luchthaven Helsinki vertrouwt op speurhonden
Om het virus buiten de landsgrenzen te houden, zijn op de luchthaven van de hoofdstad Helsinki vier speurhonden actief, die getraind zijn in het herkennen van het coronavirus bij reizigers. Tien andere honden worden nog getraind om hetzelfde werk te gaan doen.

Voorlopige tests door dierenartsen van de Universiteit van Helsinki wijzen uit dat de gevoelige neuzen van de honden in staat zijn de aanwezigheid van het virus te ruiken. Bovendien kunnen zij dit doen ver voordat de symptomen zichtbaar zijn. "Een hond heeft slechts tien tot honderd moleculen nodig om het virus te identificeren, terwijl testapparatuur achttien miljoen virusdeeltjes vereist", luidt de verklaring van de luchthaven.

De viervoeters komen niet in direct contact met de mensen. Reizigers krijgen een doek over hun huid geveegd, waar de 'COVID-19-hond' in een aparte ruimte aan snuffelt. "We behoren tot de pioniers", zegt luchthavendirecteur Ulla Lettijeff. "Voor zover we weten heeft geen enkele andere luchthaven geprobeerd om de reukzin van honden op zo'n grote schaal te gebruiken tegen COVID-19." (Foto: ANP)
7 uur geleden
Koning gaat vanwege coronamaatregelen niet naar Duitsland
Koning Willem-Alexander gaat op 29 september niet meer voor een werkbezoek naar Duitsland. Vanwege de Duitse coronamaatregelen is in overleg met de autoriteiten in het land besloten om het bezoek voorlopig uit te stellen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Voor reizigers uit onder meer de provincie Zuid-Holland, waar de koning woont, gelden vanwege het coronavirus reisbeperkingen. Zij moeten zich preventief laten testen op het virus of na aankomst veertien dagen in quarantaine. (Foto: Pro Shots)
7 uur geleden
Oostenrijks wintersportseizoen gaat door, maar zonder après-ski
Het wintersportseizoen in Oostenrijk kan doorgaan, maar zonder après-ski. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Het aantal positieve coronatests neemt de afgelopen weken gestaag toe in Oostenrijk. Daarom wil Kurz het wintersportseizoen zo veilig mogelijk laten verlopen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", aldus de bondskanselier. Daarnaast wordt het verplicht om in skigondels afstand te houden en een mondkapje te dragen
8 uur geleden
Reissector gaat steeds verder om reizigers te verleiden toch te boeken
Luchtvaartmaatschappijen maar ook reisorganisaties gaan steeds verder in hun pogingen om consumenten te verleiden een reis te boeken. Zo laat Ryanair donderdag weten dat klanten een ticket cadeau krijgen bij het boeken van een ticket.

Eerder maakte KLM al bekend dat consumenten die een reis boeken met vertrek ergens tussen nu en eind maart volgend jaar, die op elk moment en zonder opgaaf van reden weer kunnen annuleren. Ze krijgen dan een voucher die ze kunnen omwisselen voor een ander ticket of geld.
 
Touroperator Sunweb laat donderdag weten dat mensen ook direct hun geld terug kunnen krijgen als ze een reis hebben geboekt naar een bestemming die binnen twee weken voor vertrek 'oranje' of 'rood' wordt. Tot dusver bieden reisorganisaties in eerste instantie een voucher aan in voorkomende gevallen.
9 uur geleden
Een Japanse kunstenaar heeft een mondkapje gemaakt dat op een kom met noedelsoep lijkt. Wanneer zijn glazen beslaan, lijkt het alsof er damp van de kom afkomt.
Japanse kunstenaar draagt 'kom met noedelsoep' als mondkapje
Japanse kunstenaar draagt 'kom met noedelsoep' als mondkapje
11 uur geleden
Maatregelen Israëlische lockdown worden aangescherpt
De huidige lockdownmaatregelen in Israël worden morgen aangescherpt, zo heeft het kabinet besloten. Tijdens de lockdown mogen volgens lokale media alleen nog bedrijven in noodzakelijke sectoren doorgaan met hun werkzaamheden. Daarnaast zou ook besloten zijn om de scholen dicht te houden.

Israëliërs mogen op dit moment alleen voor een beperkt aantal activiteiten, waaronder werk en boodschappen, verder dan 1 kilometer van huis zijn. Volgens de media gaat deze afstand ook gelden voor demonstraties. Daarmee komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan de protesten die bij de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu worden gevoerd. De politicus ligt al tijden onder vuur vanwege vermeende corruptie.

De lockdown wordt strenger vanwege de toename van het aantal nieuwe besmettingen in Israël. Ondanks de maatregel is het dagaantal gestegen naar bijna zevenduizend. De nieuwe lockdown werd op 18 september ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De eerste lockdown werd in mei versoepeld, waarna een tweede golf aan besmettingen werd waargenomen. In totaal telt Israël meer dan 200.000 besmettingsgevallen en 1.318 sterfgevallen.
12 uur geleden
Opnieuw coronabesmetting bij een nertsenbedrijf
Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse dorp America is een coronabesmetting vastgesteld. Hiermee stijgt het totale aantal besmette nertsenbedrijven naar 56. De Rijksoverheid meldt dat het bedrijf in America, dat zo'n vierduizend moederdieren heeft, zo snel mogelijk wordt geruimd. Het coronavirus werd aangetroffen na een melding van ziekteverschijnselen bij de dieren.
12 uur geleden
Leven van Brit die miljoenen ophaalde voor zorg wordt verfilmd
Er komt een verfilming van het leven van de Britse oorlogsveteraan Tom Moore. Hij haalde begin dit jaar bijna 33 miljoen pond (circa 36 miljoen euro) op voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. Dit deed hij door voor zijn honderdste verjaardag honderd rondjes in zijn tuin te wandelen. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
Projectleider coronatests: Overvallen door snel toenemende vraag naar testen
Dagelijks zitten duizenden Nederlanders thuis met een snotneus, terwijl ze alleen meer dan 100 kilometer verderop terechtkunnen voor een coronatest. Het capaciteitsgebrek in de laboratoria moet in oktober zijn opgelost. Edwin Boel, projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), zegt in gesprek met NU.nl overvallen te zijn door de snel toegenomen vraag naar testen. Lees hier het hele interview. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
Meer dan tweeduizend mensen positief getest in Duitsland 
Het aantal positieve tests in Duitsland is de afgelopen 24 uur op 2.143 vastgesteld, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse RIVM. Een dag eerder werden er nog 1.769 gevallen gemeld. Het totaal in Duitsland staat nu op 278.070.

Het aantal doden nam het afgelopen etmaal toe met 19, waardoor er nu in totaal 9.428 Duitsers zijn die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
18 uur geleden
Kabinet: Regionale teams gaan mensen die baan kwijtraken begeleiden
Regionale mobiliteitsteams moeten mensen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt gaan begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan, schrijven minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert donderdag over het derde steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die door de crisis in de problemen komen.

Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt, maar in veel andere sectoren is er wel werk. In de regionale teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners daarom met elkaar samen om mensen helpen met het zoeken van ander werk.

Het kabinet maakt in totaal 1,4 miljard euro vrij om mensen die hun baan verliezen te begeleiden naar nieuw werk. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
18 uur geleden
Coronacrisis kost 7 miljard euro aan inkomsten uit dienstenexport
De coronacrisis heeft ook de internationale handel in diensten geraakt. In het tweede kwartaal exporteerden Nederlandse ondernemers voor 7,4 miljard euro minder aan diensten naar het buitenland, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De dienstenexport viel met 12 procent terug ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De import van diensten viel 17 procent lager uit.

Vooral in de reissector nam de internationale handel af. De bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland lagen in het tweede kwartaal ruim 75 procent lager dan een jaar eerder; Nederlandse reizigers in het buitenland gaven zelfs ongeveer 90 procent minder uit. Lees hier meer. (Foto: 123RF)
19 uur geleden
Vanaf vrijdag complete lockdown in Israël 
In Israël geldt vanaf vrijdag een "complete lockdown" van zeker twee weken, maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. Sinds afgelopen vrijdag was er al een aangescherpte lockdown van kracht. Zo zijn uitgaansbeperkingen en scholen gesloten. Op deze manier moet overbelasting van het zorgsysteem voorkomen worden. Ziekenhuisdirecteuren waarschuwden eerder dat de capaciteitslimieten in zicht kwamen. 

In Israël werden dinsdag 6.950 mensen positief getest op het coronavirus, een dagrecord. Het aantal coronatesten neemt juist af. Inmiddels wordt 11,7 procent van de inwoners die zich laten testen positief getest.
19 uur geleden
Ruim 33.000 nieuwe positieve tests in Brazilië 
In Brazilië zijn sinds gisteren 33.281 mensen positief getest op het coronavirus. Ook meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid 869 nieuwe overlijdensgevallen. De nieuwe cijfers zijn vergelijkbaar met een dag eerder toen er 33.536 mensen positief werden getest en er 836 nieuwe doden geregistreerd werden. 

In totaal zijn er nu 4.624.885 Brazilianen positief getest. 138.977 inwoners overleden tot nu toe aan de gevolgen van het virus. Brazilië is hiermee één van de zwaarst getroffen landen wereldwijd.
gisteren om 23:39
Duitsland zet ook provincie Utrecht op lijst risicogebieden
Naast Noord-Holland en Zuid-Holland staat nu Utrecht als derde provincie op de Duitse lijst van risicogebieden, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI). Mensen die vanuit deze provincies naar Duitsland willen, moeten een negatieve test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Reizigers die dit niet kunnen doen, moeten veertien dagen in quarantaine. De quarantaine kan worden opgeheven als de test negatief is.
gisteren om 23:38
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland: 
 • In acht regio's wordt deze week het risiconiveau aangepast van 'waakzaam' naar 'zorgelijk', melden verschillende media woensdag op basis van bronnen in Den Haag. Het gaat om de veiligheidsregio's Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Zaanstreek-Waterland, Flevoland en Groningen.
 • Nederland is woensdag de grens van 100.000 positieve coronatests gepasseerd. Het aantal personen dat positief op het coronavirus is getest, is in de afgelopen 24 uur met 2.357 gestegen naar 100.597.
 • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensive cares (ic's) is met 13 gestegen naar 104. Buiten de ic om liggen 371 coronapatiënten in het ziekenhuis, 42 meer dan dinsdag. Daarmee komt het aantal ic-opnames op alarmniveau, omdat er gemiddeld meer dan tien opnames per dag zijn. De overschrijding van een signaalwaarde kan voor het kabinet een teken zijn om in te grijpen, zei minister Hugo de Jonge bij de lancering van het coronadashboard in juni. Momenteel zijn er gemiddeld 10,3 opnames per dag.
 • De aantallen op de ic's en in de ziekenhuizen blijven snel stijgen, ziet voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. "Momenteel met meer dan 10 procent per dag. Hierdoor komt in verschillende regio's de reguliere zorg onder druk. Sinds vanochtend zijn veertien patiënten verplaatst door Nederland, van wie één ic-patiënt.
 • Winkelcentra in binnensteden buiten de Randstad zijn het hardst getroffen door de uitbraak van COVID-19, meldt onderzoeksbureau Locatus. Onder meer de binnensteden van Zwolle, Den Bosch, Roermond en Goes hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis.
 • Het Rotterdamse college laat woensdag weten Diergaarde Blijdorp te steunen met een lening van 10 miljoen euro. De dierentuin heeft de financiële hulp hard nodig om een faillissement te voorkomen.

Buitenland:
 • In Brazilië zijn sinds gisteren 33.536 mensen positief op het coronavirus getest. Dat zijn ruim 20.000 meer dan een dag eerder, toen 13.439 personen positief werden getest. Het aantal overleden coronapatiënten verdubbelde ruim van 377 gisteren naar 836 vandaag. Brazilië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen.
 • Het Robert Koch-Institut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM, meldt sinds gisteren 1.769 positieve tests in Duitsland. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder toen 1.821 mensen positief werden getest op het virus.
 • Restaurants en cafés in de Franse stad Marseille moeten de deuren sluiten vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen, meldt de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran woensdagavond. Daarnaast worden in verschillende steden, waaronder Parijs, de openingstijden beperkt. In Frankrijk loopt het aantal besmetting fors op. 
 • In België zijn vandaag versoepelingen aangekondigd die op 1 oktober van kracht worden. In de openbare ruimte zijn mondkapjes alleen nog verplicht als geen 1,5 afstand kan worden gehouden. Daarnaast verdwijnt de zogenoemde 'bubbel van vijf', waarbij een huishouden nauwe contacten moest beperken tot een vaste groep mensen. Vanaf 1 oktober geldt dat je op individueel niveau maandelijks met maximaal vijf personen nauw contact mag hebben.