Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Kabinet treft nieuwe coronamaatregelen
Het kabinet heeft woensdag een pakket aan maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van de verschillende coronavirusvarianten het hoofd te bieden. Premier Rutte meldt dat we ons "schrap moeten zetten nu de besmettelijkere coronavarianten op ons afkomen". 

Zo worden passagiersvluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika voorlopig verboden en moeten reizigers naar Nederland een sneltest ondergaan.

Ook wordt maandag het maximale aantal aanwezigen bij uitvaarten ingeperkt van honderd naar vijftig en wil het kabinet dat mensen minder bezoek over de vloer krijgen. Mensen mochten thuis maximaal twee gasten van dertien jaar of ouder ontvangen, maar nu is het dringende advies om niet meer dan één gast uit te nodigen. 

De zwaarste maatregel is de avondklok, het kabinet wil deze over een paar dagen laten ingaan. De avondklok zou moeten gelden van 20.30 tot 4.30 uur. De Tweede Kamer moet eerst nog instemmen met het plan.

Ook onderzoekt het kabinet een quarantaineplicht. Er is volgens De Jonge een groep mensen die de quarantaineplicht negeert en het kabinet wil handvatten om dit tegen te gaan. Nu al zullen inkomende reizigers geregistreerd en steekproefgewijs gecontroleerd worden. Als ze de plicht negeren, kunnen ze een boete krijgen.
een paar seconden geleden
Toch geen uitzondering op avondklok voor mensen die examen hebben
Het kabinet maakt een aantal uitzonderingen op de avondklok die mogelijk dit weekend wordt ingevoerd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat zo'n uitzondering ook zou gaan gelden voor mensen die naar een al gepland examen reizen, maar dat klopt niet. Die uitzondering is ten onrechte op het lijstje gezet, aldus de minister. De andere uitzonderingen, waaronder die voor mantelzorgers, blijven wel overeind.
één uur geleden
Ipsos: 'Kwart van de Nederlanders aangekomen tijdens coronacrisis'
Een kwart van de Nederlanders is aangekomen tijdens de coronacrisis en vier op de tien Nederlanders (42 procent) af te vallen, stelt onderzoeksbureau Ipsos na een wereldwijde enquête. Gemiddeld zijn de Nederlandse ondervraagden 5,6 kilo aangekomen.

Ondanks dat de helft van de Nederlanders wil afvallen door meer te sporten, zijn Nederlanders niet massaal meer gaan bewegen. Slechts 16 procent van de ondervraagden is meer gaan sporten, terwijl meer dan een kwart (27 procent) van de bevolking juist minder is gaan bewegen.

Tussen 23 oktober tot 6 november 2020 zijn er in totaal 22.008 interviews uitgevoerd onder volwassen consumenten verspreid over 30 landen. Bijna een derde van de wereldbevolking is aangekomen tijdens de coronapandemie en 45 procent van de ondervraagden is nu bezig met afvallen, stelt Ipsos.
2 uur geleden
OM eist drie maanden tegen winkeleigenaar voor mishandeling politie 
De officier van justitie heeft een celstraf van drie maanden geëist tegen een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven, die een politieagent zou hebben mishandeld tijdens een controle op mondkapjes. De verdachte herinnert zich door een black-out weinig van het incident, vertelde hij woensdag aan de politierechter in de rechtbank in Den Bosch.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 59-jarige man van onder meer mishandeling en poging tot zware mishandeling. Boa's constateerden tijdens een controle op vrijdag 8 januari dat het winkelpersoneel weigerde mondkapjes te dragen, waarna de politie kwam om de handhavers van de gemeente te assisteren.

In de winkel aan de Kleine Berg kwam het vervolgens tot een aanvaring tussen de agenten en meerdere personeelsleden, onder wie de twee eigenaren. Een agent werd in een krachtige wurggreep genomen. Hij kreeg geen lucht meer en moest de noodknop indrukken. De andere agent werd tegen haar been geschopt. Ze heeft nog steeds last van haar knie.

Winkeleigenaar Erik van V. wilde de hardhandige aanhouding van zijn echtgenoot en mede-eigenaar van de winkel voorkomen. "Als mijn partner pijn lijdt, is dat heel moeilijk te verkroppen", zei Van V. Hij zit sinds het incident vast.
3 uur geleden
Ziekenhuizen mogen zevende dosis uit flesje met Pfizer-vaccin halen
Ziekenhuizen mogen niet zes, maar zeven mensen vaccineren met een flesje met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat moet wel worden gedaan door getrainde mensen die een speciale spuit gebruiken. Het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geven daar toestemming voor, bevestigt het RIVM na een bericht van EenVandaag.

Buiten het ziekenhuis blijft het maximum op zes doses staan. Eerder gaf de Europese toezichthouder EMA toestemming om zes in plaats van vijf doses uit een flacon Pfizer-vaccin te halen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemde het eerder "onwenselijk" dat zorginstellingen op eigen initiatief zeven doses uit één flacon probeerden te halen.
3 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen iets boven gemiddelde
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5.615 positieve coronatests geregistreerd, het grootste aantal in bijna een week. Op woensdagen is het aantal positieve tests vaak wat groter dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekend.

In de afgelopen zeven dagen werden bij het RIVM 38.232 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld bijna 5.500 per dag.
3 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Het kabinet heeft ondanks de invoering van strengere coronamaatregelen ingestemd met het organiseren van testevenementen, zo is bekendgemaakt. Deze praktijktesten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in het verkleinen van de besmettingsrisico's op evenementen. Het zou onder meer gaan om twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten.

De proeven zouden aanvankelijk later deze maand worden gehouden, maar dat voornemen werd vorige week losgelaten. Nu wil het kabinet er in februari alsnog mee beginnen.
3 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
De Jonge herhaalt na een vraag van NU.nl dat hij handelt binnen de contouren die zijn gegeven door onder meer de Gezondheidsraad en het EMA over het uitstellen van de tweede vaccinatie. Normaal gesproken zou iemand binnen drie weken na het ontvangen van de eerste prik de tweede vaccinatie moeten krijgen, maar dat wordt nu uitgesteld naar binnen zes weken. 

Zo kunnen meer mensen sneller worden ingeënt. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Denemarken doen dit ook. Hier kun je meer lezen over het uitstellen van de tweede prik.
In overleg met het gezondheidsinstituut RIVM is besloten dat voortaan niet voor iedereen die de eerste Pfizer-prik krijgt, ook al een tweede voorradig moet zijn. Hoewel het aantal geleverde vaccins zich niet elke week laat voorspellen, biedt een voorraad van 50 procent voldoende zekerheid dat de tweede prik op tijd kan worden gezet.

De Jonge heeft ook goed nieuws over de mate van verspilling van het Pfizer-vaccin. Die werd vooraf geschat op 10 procent, maar in de praktijk blijkt slechts 3 procent verloren te gaan. De minister dankt dat aan "een efficiënt en professioneel proces". De meevallende verspilling maakt ook een versnelling van het vaccineren mogelijk.
3 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Inmiddels staat de informatie over de avondklok op de site van de Rijksoverheid. De tekst kun je hier vinden.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Rutte roept mensen op geen "leenhond" te regelen, mocht de avondklok ingaan. "Als je je hond in de hele familie gaat doorgeven, zodat iedereen tot diep in de nacht naar buiten kan, is dat gewoon heel erg stom." 

In de afgelopen dagen verschenen ook advertenties voor kledingstukken voor bezorgers van bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl. Voor maaltijdbezorgers gaat tijdens de avondklok een uitzondering gelden, omdat ze ook 's avonds hun werk moeten kunnen uitvoeren. Rutte zegt dat iedereen die voor werk over straat moet een werkgeversverklaring moet kunnen overleggen.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Volgens De Jonge blijft hij met het uitstellen van de tweede Pfizer-prik naar de zesde week "binnen de contouren" van de adviezen. Volgens het Europese geneesmiddelenbureau EMA mag het maximaal 42 dagen duren voordat de tweede prik wordt gegeven. 

Nederland gaat nu dus naar het einde van die bandbreedte om sneller meer mensen te kunnen inenten.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
De Jonge kondigt nu ook aan dat de tweede prik van Pfizer na zes weken in plaats van drie weken plaatsvindt.

Dat is opmerkelijk, want het uitstellen van een tweede prik werd eerder afgeraden door zowel Pfizer als de Nederlandse medicijnwaakhond. De werking van het vaccin is niet getest met langere periodes tussen de eerste en de tweede prik.

Door meer tijd tussen de twee prikken aan te houden, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden. Door deze maatregel kunnen zestigplussers sneller worden ingeënt.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Voor de duidelijkheid: de Tweede Kamer moet zich nog buigen over de avondklok, de andere maatregelen gaan al wel in. De Kamer zal niet vandaag, maar morgen hierover debatteren. Dat heeft tot gevolg dat - als de Kamer ermee instemt - de avondklok zaterdag of zondag zal ingaan.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
"Deze boodschap is somber, maar het perspectief is dat niet", zo zegt De Jonge. Hij herhaalt dat vaccinatie de weg uit deze crisis is.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
De Jonge legt uit dat de Britse coronavariant in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. Nu is deze mutatie goed voor een op de tien besmettingen, vanaf februari gaat het mogelijk al om de helft van de nieuwe besmettingen. "We weten dat veel meer mensen er ziek van gaan worden", aldus de minister.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Ook het reizen wordt aan banden gelegd. Niet alleen komt er een verbod op vluchten van en naar het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, ook wordt een sneltest verplicht voor alle reizigers die naar Nederland komen.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Ook wordt het maximale aantal aanwezigen bij een uitvaart ingeperkt van honderd naar vijftig. Deze aanpassing gaat vanaf maandag 25 januari gelden.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Niet alleen wil het kabinet een avondklok, ook wordt de visite ingeperkt. Mensen mogen thuis niet langer maximaal twee, maar maximaal één persoon thuis ontvangen. Deze maatregel gaat onmiddellijk in. Veel besmettingen vinden namelijk plaats in de thuissituatie.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
De avondklok zorgt er ook voor dat supermarkten eerder dichtgaan. De premier wil dan ook oproepen om indien mogelijk vooral 's ochtends boodschappen te doen. Dit moet voorkomen dat het in het laatste uur voor sluiting enorm druk wordt.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Mensen die voor hun werk naar buiten moeten, zoals mensen die aan de weg werken, moeten wel een werkgeversverklaring hebben. Een schriftelijk bewijs vervalsen, is een misdrijf.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Als de Kamer met de avondklok instemt, gaat die vrijdag in. Tussen 20.30 en 4.30 uur moet de avondklok dan gaan gelden. Er zullen wel uitzonderingen gaan gelden, zoals het uitlaten van een huisdier, essentieel werk en hulpverlening.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Het belangrijkste is dat we komen met het voornemen van een avondklok, zo legt Rutte uit. En hij wijst er weer op dat niemand daar zin in heeft, omdat de avondklok een zware maatregel is. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen. "Het advies van het OMT is helder. Doe nu het maximale, zodat we straks klaarstaan voor wat komt."
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
"We zijn allemaal coronamoe. Ik ook. Na tien maanden van beperkingen gaat het onder je huid zitten." Rutte wijst erop dat de beperkingen straks juist voor ruimte zullen zorgen.
4 uur geleden
Persconferentie over maatregelen
Rutte neemt het woord. "We komen hieruit. Maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu besmettelijkere varianten op ons afkomen. De experts waarschuwen voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen."
5 uur geleden
Gommers komt terug op uitspraak, hij is nu toch voor een avondklok
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is nu toch voorstander van een avondklok. De gezondheidsexpert vertelde dinsdagavond in de uitzending van Jinek dat hij geen voorstander van de maatregel is, maar stelt vanmiddag op zijn Instagram-pagina dat een avondklok gerechtvaardigd is.

Gommers baseert zich op nieuwe onderzoeksdata, die hij vanmorgen te zien kreeg. Zijn uitspraken bij Jinek deed hij op basis van data van afgelopen vrijdag. "De nieuwe data zien er beduidend minder goed uit", schrijft Gommers.

Het kabinet twijfelt al enkele dagen over de invoering van een avondklok. Vandaag is een beslissing genomen: mogelijk wordt de avondklok om 14.00 uur aangekondigd tijdens een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen.
6 uur geleden
Vaticaan begonnen met kosteloos vaccineren van dak- en thuislozen in Rome 
Het Vaticaan is woensdag begonnen met het vaccineren van dak- en thuislozen in Rome. De gratis vaccins wordt toegediend in de Paus Paulus VI Aula en staat onder leiding van de Poolse kardinaal Konrad Krajewski. Inmiddels zijn 25 mensen gevaccineerd, zo meldt persbureau Reuters.
6 uur geleden
Venezuela brengt zuurstofflessen naar Braziliaanse stad Manaus 
Venezolaanse vrachtwagens met zuurstofflessen zijn woensdag gearriveerd in de Noord-Braziliaanse stad Manaus, die zwaar door het coronavirus getroffen is. Vanwege de enorme toename van het aantal coronapatiënten was de zuurstof in de ziekenhuizen van de stad vrijwel op. Venezuela heeft 100.000 kubieke meter zuurstof geleverd, waarmee de stad waarschijnlijk anderhalve dag vooruit kan.

De vrachtwagens legden een afstand van ongeveer 1.500 kilometer af om de zuurstofflessen te kunnen leveren. Het is opvallend dat Venezuela hulpgoederen aan de Braziliaanse stad levert, aangezien het land zelf in een diepe economische crisis zit. Miljoenen Venezolanen zijn op de vlucht geslagen vanwege een tekort aan onder meer voedingsmiddelen.

De levering is des te opvallender, omdat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro weigert de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro te erkennen. Desondanks had Bolsonaro er geen enkel probleem mee de zuurstofflessen te ontvangen. Brazilië heeft met ruim 211.000 overleden coronapatiënten het op een na hoogste dodental (na de Verenigde Staten). Er zijn meer dan 8,5 miljoen besmettingen vastgesteld.
7 uur geleden
Push-ups voor buitenlanders zonder mondkapje op Bali 
Buitenlanders die op het Indonesische eiland Bali geen mondkapje dragen, lopen het risico zich te moeten opdrukken. Dat blijkt uit beelden die op sociale media circuleren.

Ongeveer dertig toeristen die geen geld op zak hadden om de boete van 100.000 roepia (omgerekend 5,86 euro) wegens het niet dragen van een mondkapje te betalen, moesten van de politie push-ups doen. Mensen zonder mondkapje moesten zich vijftig keer opdrukken. De toeristen die hun mondkapje verkeerd droegen, werden verplicht tot vijftien push-ups.

Mensen in Jakarta die geen coronaboete konden betalen, werden in oktober verplicht tot het delven van graven. Sommigen moesten zelfs in een doodskist gaan liggen.

Sinds de uitbraak van COVID-19 worden buitenlandse toeristen op Bali geweerd. Toeristen uit Indonesië zijn echter welkom, evenals buitenlanders die langere tijd op het eiland wonen. Buitenlanders die de coronaregels overtreden, kunnen het land worden uitgezet. Tot dusver is dat nog niet gebeurd.
7 uur geleden
's Avonds en 's nachts drukker op de weg en in ov dan tijdens eerste golf
Het is tijdens de uren van de mogelijke avondklok drukker in het openbaar vervoer en op de weg dan tijdens de eerste coronagolf. Dat blijkt uit woensdag uit gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

Het demissionaire kabinet is naar verluidt van plan woensdag een avondklok aan te kondigen. Het doel van de maatregel is dat mensen zich minder verplaatsen en daardoor minder contact met anderen hebben, zodat de verspreiding van het coronavirus kan worden tegengegaan. Ingewijden melden in de laatste plannen van een avondklok tussen 20.30 en 4.30 uur wordt gesproken.

Op de weg was het vorige week tussen 20.00 en 4.00 uur ongeveer een derde drukker dan tijdens week 14 van 2020, toen net een lockdown was ingegaan. Dit verschil is zowel doordeweeks als in het weekend te zien. Dat blijkt uit metingen van het NDW op tweehonderd locaties verspreid over het land, met name snelwegen. De gegevens zijn over hele uren bijgehouden en sluiten dus net niet aan op de tijden van de eventuele avondklok.

In het openbaar vervoer is het relatieve verschil ten opzichte van de lockdown in het voorjaar groter. Doordeweeks checkten in de afgelopen week tussen 20.00 en 4.00 uur gemiddeld 74 procent meer mensen in bij treinen, bussen, trams, metro's en veerponten. Dat blijkt uit een vergelijking tussen vorige week en week 14 op basis van gegevens van Translink. In het weekend is zelfs een ruime verdubbeling te zien.
8 uur geleden
'EU-lidstaten draaien mogelijk op voor schadevergoedingen'
EU-landen moeten eventuele schadevergoedingen wegens onverwachte bijwerkingen van het coronavaccin van farmaceut CureVac mogelijk zelf betalen. Dat blijkt uit het contract met het bedrijf dat de Europese Commissie voor een deel openbaar heeft gemaakt, zo schrijft de NOS woensdag. 

Europese bronnen melden weliswaar dat CureVac in veel gevallen aansprakelijk is, maar dat het niet ondenkbaar is dat "in sommige specifieke gevallen" de EU-lidstaten voor de mogelijke kosten moeten opdraaien. Onder anderen PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim wil daarom meer duidelijkheid.

Daarnaast bevat het deels openbaar gemaakte contract een clausule die het de EU verbiedt ongebruikte vaccins door te geven aan andere landen, bijvoorbeeld aan landen buiten de EU die de vaccins niet kunnen betalen. Daarvoor is toestemming van de producent nodig. "Een belachelijke voorwaarde", aldus Chahim.
8 uur geleden
Gedeeltelijke lockdown van kracht in Chinese hoofdstad Peking 
De Chinese autoriteiten hebben woensdag in de stadsprovincie Peking een gedeeltelijke lockdown ingevoerd, zo schrijven verschillende media. De maatregel geldt voor het zuidelijke district Daxing, waar in 2019 het nieuwe vliegveld van Peking geopend werd. In Daxing is de zogeheten Britse variant van het coronavirus opgedoken. 

De 1,6 miljoen inwoners van het gebied mogen de stad alleen met speciale toestemming verlaten. Daarbij moeten de inwoners een negatieve testuitslag kunnen overleggen. Schoolkinderen moeten thuisblijven, terwijl wordt opgeroepen bruiloften uit te stellen en begrafenissen te versoberen. Vorige week werd al een gedeeltelijke lockdown ingevoerd in Peking, toen voor het noordelijke district Shunyi. Die maatregel trof ruim een half miljoen mensen.
8 uur geleden
Nieuwe varianten van coronavirus verspreiden zich 
De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zestig landen en territoria vastgesteld. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt gezondheidsorganisatie WHO in Genève. De Zuid-Afrikaanse variant van het virus zou wereldwijd op zeker 23 plaatsen zijn opgedoken.

Die mutaties zijn besmettelijker dan eerdere varianten. Daardoor zien sommige landen zich genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen om de verspreiding van de nieuwe varianten tegen te gaan.
9 uur geleden
België liep bijna 2,5 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin mis
België heeft vanwege een vergeten handtekening een aantal weken geleden bijna naast 2,5 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gegrepen. Dat blijkt woensdag uit een reportage van nieuwsblad Knack. De fout kon met een gelukje worden rechtgezet, maar zorgde wel voor veel ophef.

Het ging volgens het magazine mis toen de Europese Commissie vorige maand een optie nam op de aankoop van 100 miljoen coronavaccins. Die middelen kunnen dan later worden verdeeld over de lidstaten. België wilde ook meedoen, maar de topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zou zijn vergeten op tijd een deelnamedocument te ondertekenen. De gevolgen van die fout zouden pas duidelijk zijn geworden toen het al te laat was. De aankoopprocedure liep rond de jaarwisseling af en daarna kon België zich niet meer inschrijven. Daardoor dreigde het land naast 2,5 miljoen vaccins te grijpen.

België had echter geluk. De blunder kon worden rechtgezet toen de Europese Commissie begin januari weer ging onderhandelen met Pfizer en BioNTech. "We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering", laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan Knack weten.
12 uur geleden
Vanwege coronacrisis vorig jaar 50.000 gestrande Nederlanders gerepatrieerd
Het ministerie, de reisbranche en de luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar 50.000 gestrande Nederlanders opgehaald, omdat grenzen waren gesloten of luchtruimen op slot waren gegaan. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel er veel minder werd gereisd dan gebruikelijk, werden de reisadviezen op de site van het ministerie in 2020 maar liefst 89,5 miljoen keer bekeken.
12 uur geleden
Coronacrisis leidt bij musea tot groter banenverlies
Voor het eerst hebben meerdere musea laten weten dat ze vanwege de coronacrisis vaste medewerkers hebben moeten ontslaan, zegt de Museumvereniging woensdag tegen NU.nl. Het gaat om ruim 10 procent van de meer dan 250 musea die tussen 20 december en 9 januari een enquête van de brancheorganisatie over de effecten van de coronacrisis hebben ingevuld.
 
Het is niet bekend om hoeveel banen en om welke van de ruim vierhonderd bij de vereniging aangesloten musea het gaat. De brancheorganisatie kreeg eerder geen bevestigend antwoord op de vraag of vaste banen verloren waren gegaan. (Lees hier verder)
12 uur geleden
Podcast: 'Bewust non-beleid tegen corona kost mensenlevens in Brazilië'
Brazilië heeft de epidemie niet meer onder controle. Maar terwijl er grote tekorten aan medische apparatuur en zuurstof zijn, is het land wel begonnen met vaccineren. Dat lijkt echter een druppel op een gloeiende plaat, mede vanwege wanbeleid van de regering en een president die niet gelooft in de werking van het vaccin. Je hoort Latijns-Amerikacorrespondent Marjon van Royen vanuit Rio de Janeiro in de Dit wordt het nieuws-podcast.
13 uur geleden
BN'ers lezen 'coronaproof' voor tijdens Nationale Voorleesdagen
Bekende Nederlanders als Jim Bakkum, Frits Barend, Willie Wartaal en Lucy Woesthoff lezen kinderen tijdens de Nationale Voorleesdagen via videoverbindingen voor. Het jaarlijkse evenement voor kinderen tot en met zes jaar wordt woensdag afgetrapt door prinses Laurentien.

Zij begint om 7.05 uur met een voorleesontbijt tijdens het tv-programma Zin in Zappelin. De prinses leest 25 thuiszittende kinderen voor in een videocall. Vanwege de coronamaatregelen kan het voorleesontbijt niet fysiek plaatsvinden, zoals normaal gesproken wel gebeurt.

Het voorleesontbijt wordt doorgaans georganiseerd op scholen, in bibliotheken, bij peuterspeelzalen en bij kinderdagverblijven. Die zijn nu dicht vanwege de lockdown. Voorleesontbijten vinden daarom dit keer online plaats. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met 30 januari.
15 uur geleden
'Avondklok gaat gelden tussen 20.30 en 4.30 uur'
De avondklok in Nederland gaat mogelijk gelden tussen 20.30 en 4.30 uur en zal vrijdag worden ingesteld. Zonder geldige reden mag iemand tussen die tijden niet naar buiten, melden ingewijden dinsdagavond aan onder meer NOS en RTL Nieuws. De details van de avondklok staan in het eerste voorstel dat dinsdagavond is besproken in het Veiligheidsberaad. De tijden kunnen nog aangepast worden. Eerder lekten plannen voor een avondklok tussen 20.00 en 4.00 uur uit.

Deze ochtend neemt het kabinet een beslissing over de avondklok. Die moet vervolgens nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Mocht de Kamer ermee instemmen, dan blijft de avondklok mogelijk tot het einde van de huidige lockdown (tot en met 9 februari) van kracht. Ook zou het kabinet willen dat mensen thuis nog maar één gast per dag ontvangen. Verder wordt gedacht aan minder aanwezigen bij uitvaarten.

Het is nog onduidelijk of de andere maatregelen die op tafel liggen ook worden genomen als er een avondklok komt. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd niet alleen de effecten van een avondklok te onderzoeken, maar ook naar alternatieven te kijken.

In de middag houden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie.
15 uur geleden
Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'
Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'
15 uur geleden
Bij invoering avondklok willen burgemeesters zo min mogelijk uitzonderingen
Als het kabinet woensdag besluit een avondklok in te voeren, dan moeten daar zo min mogelijk uitzonderingen op komen. Dat hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gezegd.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, verwees daarbij naar de eerste dagen na de sluiting van niet-essentiële winkels in december. Toen was er veel onduidelijkheid over welke winkels hun deuren mochten openen en welke niet.

Bruls wil na een eventuele invoering van een avondklok zo'n situatie voorkomen en zei: "Het moet zo strak mogelijk. Uitzonderingen moeten eerder beperkt worden dan uitgebreid." (Lees hier verder)
16 uur geleden
GGD waarschuwt voor oplichters die 'versnelde vaccinatie' aanbieden
De GGD waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als 'Team Thuiszorg' en aanbieden mensen versneld te vaccineren. De bellers geven de slachtoffers een datum waarop ze gevaccineerd kunnen worden en sturen vervolgens een Tikkie van 71,95 euro, schrijft De Telegraaf woensdag.

De oplichters vertellen hun slachtoffers dat ze een locatie aangewezen krijgen nadat ze hebben betaald. Ook wordt gesuggereerd dat de kosten bij de zorgverzekeraar te declareren zijn. Wat de truc extra zorgelijk maakt, is dat de oplichters beschikken over de geboortedata van de mensen die ze bellen, aldus de krant.
 
De GGD kreeg al diverse telefoontjes van mensen die het niet vertrouwden. Het is onduidelijk hoeveel mensen erin zijn getrapt. Ook bij de GGD-afdeling Hollands Noorden en in Brabant komen sinds deze week meldingen binnen.
16 uur geleden

Curaçao telt twintig overleden coronapatiënten
Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden. Tegelijkertijd blijft het aantal actieve coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december ging het om meer dan achttienhonderd besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen. Zeven COVID-19-patiënten liggen in het ziekenhuis. Die van hen liggen op de intensive care. Bijna 4.400 mensen zijn inmiddels hersteld van COVID-19.

Op het eiland geldt nog steeds een avondklok en moet er onderling afstand worden gehouden. Ook zijn mondkapjes verplicht in de openbare ruimte.

De autoriteiten zijn blij met de snelle afname van het aantal actieve besmettingen. Daaruit blijkt volgens de regering dat de bevolking van Curaçao zich tijdens de feestdagen goed aan de maatregelen heeft gehouden.

17 uur geleden
Biden en Harris staan stil bij overleden coronapatiënten
Aan de vooravond van de inauguratie hebben de Amerikaanse president elect Joe Biden en vicepresident Kamala Harris stilgestaan bij de ruim 400.000 mensen die in de VS zijn overleden aan COVID-19. Even verderop, in de stad Pittsburgh in Pennsylvania, werden de kerkklokken van de St. Peter's Episcopal Church vierhonderd keer geluid om een eerbetoon te brengen aan de overleden coronapatiënten.
gisteren om 23:35
Ondanks coronacrisis kwamen er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bij
Hoewel de coronacrisis er bij de horecasector flink in hakt, zijn er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bij gekomen ten opzichte van 2019. Het gaat om een toename van 5,2 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename is deels te verklaren door de coronasteun van de overheid. Daardoor is het aantal bedrijfsopheffingen, waaronder in de horecasector, sinds het tweede kwartaal van 2020 klein. Daar staat tegenover dat bijna 2.500 horecabedrijven er in het eerste kwartaal van vorig jaar bij kwamen. (Lees hier verder)