Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Daling zet door: 1.606 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 77 minder dan dinsdag
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde woensdag opnieuw. Er liggen momenteel 1.606 patiënten met corona in de ziekenhuizen, 77 minder dan op dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensivecareafdelingen liggen 475 mensen met COVID-19, 3 minder dan de voorgaande dag. Door de aanhoudende drukte in ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal achttien patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, onder wie vier ic-patiënten.
13 minuten geleden
Veiligheidsberaad: Ook horeca moet regels naleven
Als er half januari nog beperkende bepalingen gelden voor de horeca moeten de regels nageleefd worden. Handhavers zullen daar dan ook op toezien. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls woensdag in een reactie op de aankondiging van horecabedrijven dat ze op 17 januari de deuren weer gaan openen, ook als dat dan nog niet mag.

"We begrijpen dat de nood hoog is bij veel horecabedrijven", aldus Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. Horecazaken in zijn stad hebben zich bij de actie aangesloten, net als bedrijven in 49 andere gemeenten en regio's. "De coronamaatregelen gelden echter voor ons allemaal, individuele burgers en ondernemers, en dus ook horecaondernemers."

"Het is nog geen januari en we weten dus nog niet welke regels dan gelden", aldus Bruls. Voor het half januari is zijn er nog momenten waarop het kabinet beslissingen neemt over vervolgstappen, te beginnen met volgende week dinsdag. De opstandige horecaondernemers zijn ervan overtuigd dat hun branche niet het probleem is qua coronabesmettingen. Als ze heropenen, doen ze dat binnen de coronaprotocollen die eerder zijn opgesteld voor de horecabranche.
39 minuten geleden
Rusland begint volgende week al met uitdelen coronavaccins
De gezondheidsautoriteiten in Rusland beginnen volgende week met een massale inentingscampagne tegen COVID-19. President Vladimir Poetin heeft ze woensdag die opdracht gegeven. "Laten we alvast aan de slag gaan", zei Poetin tegen vicepremier Tatiana Golikova. Leraren en artsen krijgen als eerste een inenting.

De eerste Russische burgers hebben overigens het Spoetnik V-vaccin tegen het coronavirus al toegediend gekregen. Eind vorige maand werden de eerste vaccins afgeleverd bij een ziekenhuis net ten zuiden van Moskou. Het middel stuit op enige scepsis in het westen, maar Moskou claimt dat het net zo effectief is als sommige andere vaccins. In Rusland zijn bijna 2 miljoen doses van Spoetnik V geproduceerd, zei Poetin. Het land telt ongeveer 145 miljoen inwoners.

Rusland meldde dinsdag een recordaantal coronadoden en -besmettingen. In een etmaal kwamen er 569 sterfgevallen bij, wat het totaal bracht op 40.464.
één uur geleden
Duitsland neemt langer de tijd voor goedkeuring coronavaccin om vertrouwen te vergroten
Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure om coronavaccins goed te keuren dan het noodproces dat het Verenigd Koninkrijk volgde. Dat is belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn van het land woensdag.

De Britse toezichthouder MHRA gaf woensdag al toestemming voor het gebruik van een middel van Pfizer en BioNTech. Het Verenigd Koninkrijk pochte dat het dankzij de brexit sneller mensen kan laten inenten tegen het coronavirus.

"We hebben lidstaten, waaronder Duitsland, die een dergelijke noodvergunning hadden kunnen afgeven als we dat hadden gewild. Maar we besloten dit niet te doen en we kozen voor een gemeenschappelijke Europese aanpak om samen verder te gaan", zei Jens Spahn op een persconferentie, toen hem werd gevraagd naar de Britse noodprocedure voor het Pfizer-vaccin.

"Het is erg belangrijk dat we dit doen om het vertrouwen in deze autorisatie te helpen bevorderen", voegde hij eraan toe. Spahn benadrukte dat het er niet om ging "op de een of andere manier de eerste te zijn".

In de EU zijn aanvragen ingediend voor twee vaccins: een van het in Mainz gevestigde bedrijf BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer en een van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het Europees Geneesmiddelenbureau moet de aanvragen onderzoeken en heeft uiterlijk 29 december een resultaat beloofd. (ANP)
één uur geleden
Oostenrijk versoepelt maatregelen, skiseizoen gaat op 24 december van start
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft versoepelingen aangekondigd en een datum geprikt voor de opening van het skiseizoen in zijn land. Volgens Kurz is skiën tijdens de kerstdagen verantwoord. De pistes in Oostenrijk mogen vanaf 24 december weer open. Dat is later dan waar populaire bestemmingen als Mayrhofen en Ischgl op hadden ingezet, maar eerder dan sommige regeringsleiders hadden gehoopt.

Als in het land van herkomst meer dan 100 per 100.000 inwoners positief testen, moeten de wintersporters bij aankomst in Oostenrijk tien dagen in quarantaine. Volgens de laatste data van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) treft deze maatregel vrijwel heel Europa, inclusief Nederland en buurlanden Duitsland en Italië.

Tijdens het skiseizoen worden geen winterse markten georganiseerd en blijven restaurants aanvankelijk gesloten. De horecagelegenheden mogen op 7 januari de deuren weer openen. Aankomende maandag gaan winkels en basisscholen weer open en mogen mensen met een contactberoep weer aan de slag. Het uitgaansverbod wordt beperkt tot de periode tussen 20.00 en 6.00 uur.
2 uur geleden
4.932 nieuwe positieve coronatests in Nederland
Het RIVM meldt vandaag 4.942 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er bijna honderd meer dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (4.850). Daarnaast zijn in het afgelopen etmaal ook 66 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dit betekent niet dat deze op dezelfde dag plaatsvonden. De meldingen komen vanwege de verwerkingstijd van de gegevens soms op een later moment binnen. Lees hier meer.
3 uur geleden
Deel van horeca dreigt op 17 januari open te gaan ondanks maatregelen
Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land dreigen op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
EMA kritisch over snelle goedkeuring coronavaccin in VK
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) reageert kritisch op de snelle goedkeuring van een coronavaccin door het Verenigd Koninkrijk. Het EMA, dat beoordeelt of vaccins veilig en werkzaam zijn, vindt dat de eigen procedure meer op zijn plaats is dan de noodprocedure die de Britse medicijnautoriteit MHRA heeft gevolgd. Het Europese agentschap zou bijvoorbeeld meer controles uitvoeren.

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste westers land een coronavaccin goedgekeurd. De Britse medicijnautoriteit is het niet eens met kritiek. Bij de beoordeling van het vaccin van Pfizer en BioNTech zouden alle EU-normen zijn gehanteerd. Het Britse vertrek uit de EU heeft volgens het MHRA geen rol gespeeld in de snelheid of zorgvuldigheid van de beoordeling.

Net als het EMA is het MHRA al tijdens de onderzoeksfase begonnen met de beoordeling van het vaccin. Bij zo'n zogeheten 'rolling review' beoordelen de toezichthouders de gang van zaken tijdens de eerste twee onderzoeksfases alvast, terwijl de cruciale derde fase nog gaande is. Tijdens die laatste fase worden grote groepen proefpersonen gevaccineerd en moet blijken of het vaccin effectief is.
5 uur geleden
Meer dan een miljoen coronabesmettingen in Polen
In Polen is het aantal coronabesmettingen de miljoen gepasseerd. Het land heeft nu 1.013.747 gevallen en 18.208 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, meldt het Poolse ministerie van Volksgezondheid woensdag. In Polen wonen bijna 38 miljoen mensen.

Het land kampt tijdens de tweede golf van de pandemie met een tekort aan artsen en medische hulpmiddelen. In de strijd tegen het coronavirus heeft de regering een gedeeltelijke lockdown ingesteld. Zwembaden, sportscholen, culturele instellingen en de meeste winkels in winkelcentra zijn gesloten, terwijl scholen in het hele land zijn overgestapt op thuisonderwijs.
5 uur geleden
Achterstand in strafrecht eind 2021 weggewerkt
Alle misdrijfzaken die begin dit jaar vanwege de coronacrisis noodgedwongen moesten worden uitgesteld, zijn waarschijnlijk eind 2021 afgehandeld. Dat verwacht de Raad voor de rechtspraak. 

Tussen 17 maart en 11 mei konden veel fysieke zittingen door de uitbraak van COVID-19 niet doorgaan. Het Openbaar Ministerie (OM) kwam daarom afgelopen zomer met een beleid om de achterstand weg te werken. Van de zestienduizend misdrijfzaken is inmiddels ruim 40 procent behandeld

Om de achterstand weg te werken, zijn onder meer zestig gepensioneerde rechters van zeventig jaar of ouder weer gaan werken. Daarnaast worden avondzittingen gehouden en worden sommige zaken door één rechter in plaats van drie rechters afgehandeld.

De coronacrisis heeft ook in andere rechtsgebieden haar tol geëist, aldus de Raad voor de rechtsspraak. Zo zijn de werkvoorraden in het civiel- en bestuursrecht dit jaar met zo'n 11 procent opgelopen, bijvoorbeeld doordat zittingen niet konden doorgaan vanwege coronabesmettingen of betrokkenen die in quarantaine moesten.
5 uur geleden
Frankrijk wil wintersportreizen naar Zwitserland voorkomen
De Franse premier Jean Castex wil met maatregelen om een uittocht van Franse skiërs naar Zwitserland voorkomen. In Frankrijk zijn de skiliften in het kader van de bestrijding van het coronavirus zeker tot 10 januari gesloten. Zwitserland is niet van plan wintersport te verbieden.

In Bern wordt wel gediscussieerd over of er een plan moet komen om het aantal wintersporters terug te dringen. Sommige wintersportplaatsen hebben aangekondigd het aantal gasten te beperken.

Castex zei te denken aan extra grenscontroles, extra coronatests en een verplichting om na een skivakantie in het buitenland een week thuis te blijven. Volgens de premier worden de eigen coronamaatregelen ondermijnd als Franse skiërs de grens overgaan. (Foto: ANP)
6 uur geleden
Johnson over goedkeuring vaccin: 'Fantastisch nieuws'
De Britse premier Boris Johnson noemt het "fantastisch" nieuws dat de Britse geneesmiddelenautoriteit het vaccin van Pfizer en BioNTech formeel heeft goedgekeurd voor gebruik. Volgens hem kan deze stap de economie weer op gang brengen.

Het vaccin zal vanaf volgende week in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. "Het is de bescherming van vaccins die ons uiteindelijk in staat zal stellen onze levens terug te krijgen en de economie weer op gang te brengen." De eerste 800.000 doses worden in de komende dagen geleverd.

Chris Whitty, medisch adviseur van de Britse regering, zegt dat het tot de lente zal duren om kwetsbare personen te vaccineren.
7 uur geleden
Verenigd Koninkrijk keurt coronavaccin goed, vanaf volgende week vaccinaties
Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag als eerste land het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor noodgebruik. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn. De Britse regering heeft de aanbeveling van de medicijnautoriteiten over het gebruik van het desbetreffende vaccin overgenomen. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk tevens het eerste westerse land dat een coronavaccin heeft goedgekeurd. Lees hier meer. (Foto: ANP)
10 uur geleden
Boer, kweker en teler verkopen twee keer zoveel als voor de crisis

De boer, teler en kweker hebben de verkoop aan consumenten sinds maart verdubbeld. Dat gaat om producten variërend van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK. Lees hier meer.
10 uur geleden
Gemeenten opgeroepen coronaproof activiteiten voor jongeren te organiseren
De werkgroep-Depla, die de sociale gevolgen van het coronavirus voor jongeren in kaart brengt, roept gemeenten op coronaproof activiteiten voor jongeren te organiseren. 

"Het offer dat jongeren brengen door de coronamaatregelen is groot, terwijl het medisch risico dat zij lopen klein is. We moeten de gevolgen van de maatregelen voor jongeren niet onderschatten. Dus neem ze serieus en bied hen perspectief", aldus burgemeester van Breda en voorzitter van de werkgroep Paul Depla. 

Volgens werkgroep-Depla zijn er genoeg mogelijkheden voor activiteiten in coronatijd. Als voorbeeld noemt de werkgroep de digitale pubquiz die Breda organiseert en de opening van een selfiemuseum in een leegstaand pand in Venray. De werkgroep vraagt gemeenten op korte termijn met jongeren over de mogelijkheden in gesprek te gaan.
11 uur geleden
Politie beëindigt studentenfeestjes in Leiden
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee studentenfeestjes in Leiden beëindigd. Volgens de politie waren er te veel mensen in te kleine ruimtes bijeengekomen. 

"Letterlijk schouder aan schouder werd er gefeest", schrijft de politie op Twitter. Alle feestgangers hebben een bekeuring gekregen en zijn naar huis gestuurd.
11 uur geleden
'Oscar-uitreiking ondanks coronacrisis in 2021 met publiek'
De organisatie achter de Oscars zet ook voor de op 25 april geplande Oscar-uitreiking in op een evenement met publiek, meldt Variety woensdag. Op de locatie waar het evenement volgend jaar plaatsvindt, zijn al meerdere opties bekeken. Daarbij wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. Lees hier meer.
11 uur geleden
Ruim zeventienduizend nieuwe positieve tests in Duitsland
Het aantal nieuwe positieve coronatests in Duitsland is weer iets toegenomen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde woensdag 17.270 nieuwe gevallen.

Dinsdag ging het nog om zo'n 13.500 nieuwe positieve tests en maandag rond de 11.000. In totaal is het coronavirus nu bij 1.084.743 personen in Duitsland vastgesteld. Nog eens 487 coronapatiënten zijn overleden, wat het totale aantal sterfgevallen op 17.123 brengt.
11 uur geleden

Vaccinatieplan schiet volgens vakbond CNV tekort
Vakcentrale CNV is van mening dat de vaccinatieplannen van het kabinet tekortschieten. Er moet volgens CNV snel een grootschalig vaccinatieplan komen. "Het inenten van miljoenen mensen is een immense, ongekende operatie zoals nooit eerder vertoond in Nederland. Het kabinetsplan sorteert daar echter nauwelijks op voor", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

De bond vindt dat Nederland een voorbeeld aan Duitsland moet nemen. "Momenteel bouwt Duitsland zijn teststraten om tot vaccinatiestraten. Over twee weken staat daar alles klaar. Nederland wacht rustig af tot het vaccin kant-en-klaar wordt afgeleverd. Om pas dan te kijken hoe de implementatie verloopt. Pure tijdverspilling. Als we zo doorgaan, duurt het nog een jaar voordat iedereen is ingeënt", aldus de voorzitter.

Het CNV vreest in dat geval een grotere economische schade en het risico dat Nederland in een derde coronagolf terechtkomt. Het kabinet moet daarom haast maken met het ombouwen van teststraten naar vaccinatiestraten. Het spoedig inenten van miljoenen werkenden heeft volgens de vakbond prioriteit, zodat iedereen weer volledig aan de slag kan. Ook moet wat het CNV betreft de bedrijfsarts een belangrijke rol spelen bij de vaccinatie van werkenden.

Fortuin: "Het kabinet investeert miljarden in het derde steunpakket voor bedrijven. Maar als er geen grootschalig vaccinatieplan komt, is dit dweilen met de kraan open. Het kabinet moet vijf stappen vooruit gaan denken, in plaats van één stap, zoals nu. We blijven hiermee achter de feiten aan lopen. Het is alle hens aan dek om Nederland uit de coronagreep te halen."

14 uur geleden
Opnieuw recordaantal positieve tests op Curaçao
Op Curaçao is dinsdag opnieuw een recordaantal positieve tests geregistreerd: 124. Er zijn nu in totaal 1.305 personen op het eiland positief getest op het virus.

Tussen maandagavond en dinsdagmiddag overleden in totaal drie personen aan de gevolgen van het virus, allemaal boven de 70 jaar oud. Het totale aantal doden op Curaçao ligt nu op zeven. Vijftien coronapatiënten liggen in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care.

Op het eiland van zo'n 160.000 inwoners zijn inmiddels meer dan 22.500 mensen getest. Het Epidemiologische team dat zich bezighoudt met de coronabesmettingen heeft meer personeel gekregen, omdat het door het toegenomen aantal testen steeds langer duurde voordat mensen hun uitslag kregen.

Sinds 1 september gelden op het eiland strengere maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Mensen mogen alleen nog thuis alcohol nuttigen. Tot in ieder geval 21 december geldt een avondklok van 9 uur 's avonds tot half vijf 's ochtends.
16 uur geleden
Engeland beëindigt nationale lockdown en stapt over op regionale maatregelen
Het Britse parlement is dinsdagavond akkoord gegaan met een systeem van trapsgewijze regionale beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee komt er vanaf woensdag een einde aan de nationale lockdown die het land eind oktober invoerde. Lees hier meer.
gisteren om 23:41
Uitverkoop in Belgische winkels begint later om te grote drukte tegen te gaan
Belgische winkels mogen in januari toch uitverkoop houden. Het was de vraag of de jaarlijkse opruiming van het winterassortiment voor een habbekrats kon doorgaan, omdat te grote drukte het coronavirus in de kaart kan spelen.

De zogeheten wintersolden beginnen wel twee dagen later, zodat de openingsdag niet op zaterdag valt, laat minister Pierre-Yves Demargne (Economie) weten. Zo hoopt hij te voorkomen dat winkels op de eerste dag de toeloop niet aankunnen.

De Belgische detailhandel vreesde dat de uitverkoop niet zou doorgaan of zou worden uitgesteld, omdat de regering de coronamaatregelen ditmaal uiterst behoedzaam versoepelt uit angst anders een nieuwe golf coronabesmettingen te ontketenen. Op de supermarkten en apotheken na moesten winkels in België tot dinsdag gesloten blijven. Winkeliers klagen dat veel klanten uitwijken naar de buurlanden.

Belgische kappers roeren zich ook nu zij al weken dicht moeten blijven en daar nog geen verandering in lijkt te komen. Ze gaan bij wijze van protest zaterdag op de stoep voor hun zaak een klant knippen.
gisteren om 23:36
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 1 december:

Binnenland
 • Reisspecialisten zagen hun verkopen in het derde kwartaal met gemiddeld 60,4 procent kelderen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • Het gaat nog zeker één tot twee weken duren voordat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) de eerste boetes gaan uitschrijven voor het niet dragen van een mondkapje. De administratie is namelijk nog niet op orde.
 • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 4.073 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het daggemiddelde van de afgelopen week (4.825). Daarnaast hebben de GGD's nog eens 62 coronagerelateerde sterfgevallen doorgegeven. Er liggen dinsdag 1.683 coronapatiënten in het ziekenhuis, 38 minder dan op maandag.
 • Zeeuws-Vlamingen hebben bij de provincie in totaal 36.000 euro geclaimd als tegemoetkoming voor de extra reiskosten die ze moesten maken toen de grens met België gesloten was, meldt Omroep Zeeland.
 • Zorginstanties hebben in de herfst opnieuw een hoger percentage ziekteverzuim onder personeel gemeld. Waar het verzuimpercentage in september op 6,28 procent lag, steeg dit in oktober tot 7,22 procent, aldus kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.

Buitenland
 • Scott Atlas, een omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van coronazaken, heeft ontslag genomen, meldt nieuwszender Fox News. Atlas, die in augustus aan de coronataskforce van het Witte Huis werd toegevoegd, legt zijn taken volgende week neer.
 • De Chinese overheid zou in februari kleinere aantallen positieve coronatests hebben gemeld dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN staaft die bewering dinsdag met informatie uit gelekte documenten van de dienst voor infectieziektebestrijding van de provincie Hubei. Onder meer de miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, behoort tot die Chinese provincie.
 • Het aantal nieuwe positieve tests in Duitsland dat dinsdagochtend wordt gemeld, is iets groter dan het aantal van maandagochtend. Het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldt 13.604 nieuwe positieve tests, waar dat er maandag zo'n 11.000 waren.
 • Door de coronapandemie hebben komend jaar zo'n 235 miljoen mensen noodhulp nodig. Dat is een toename van circa 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse overzicht van de Verenigde Naties (VN).
 • Lewis Hamilton doet komend weekend niet mee aan de Grand Prix van Sakhir. De Mercedes-coureur, die al zeker is van de wereldtitel in de Formule 1, is positief getest op het coronavirus.
 • Farmaceut Pfizer zegt dinsdag voorwaardelijke toelating aan te vragen bij het Europees medicijnagentschap (EMA) zodat zijn coronavaccin sneller op de markt kan komen. Maandag werd al bekend dat vaccinontwikkelaar Moderna een dergelijke stap zet.
 • Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona. Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus president Emmanuel Macron.