In ons liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Bekijk hier live Ruttes persconferentie over de coronamaatregelen
Video
Bekijk hier live Ruttes persconferentie over de coronamaatregelen
een paar seconden geleden

Waarom het kabinet nog geen besluit heeft genomen met het ook op de meivakantie zegt Rutte het volgende: "Op dit moment kunnen we drie a vier weken vooruit kijken. De deskundigen zeggen dat gegeven de verspreiding van het virus en de druk op de zorg, is het nodig om de maatregelen te verlengen. Het is geen zekerheid dat het naar 28 april weer normaal is."

3 minuten geleden
Rutte: "We gaan door een van onze zwaarste perioden in onze geschiedenis zonder oorlogstijd. In een volwassen democratie, met volwassen, trotse mensen, kun je dit alleen met z'n allen doen. Niet met een regering die zegt: 'je mot zus of zo'."
4 minuten geleden
Rutte: 'Het virus verspreidt zich nog steeds'
Rutte: "Je ziet heel voorzichtig dat wat we doen, begint te werken. Maar vandaag 175 doden, het virus verspreidt zich nog steeds in Nederland. Het is veel te vroeg om te gaan afschalen."
4 minuten geleden

Rutte: 'We zijn nog niet aan het eind van het begin'
Rutte zegt dat de hoop er is om het normale leven daarna weer op te pakken, maar dat het goed mogelijk is dat de maatregelen zullen worden verlengd. "We zijn voorbij de start, maar nog niet aan het eind van het begin."

7 minuten geleden
De Jonge: Laten we om kwetsbare personen gaan staan
"Voor kwetsbaren, zoals kinderen in onveilige thuissituaties, ouderen die ineens geen bezoek meer krijgen, mensen in de zorg... Laten we om hen heen gaan staan", aldus De Jonge.
8 minuten geleden
Minister belooft meer dan vier keer zoveel test per dag
Minister Hugo de Jonge: "Binnen enkele weken kunnen we meer dan vier keer zoveel tests per dag uitvoeren", belooft hij. Dat moet lukken met behulp van onder meer extra testlocaties en langere dagen.
10 minuten geleden

Rutte: 'Houd vol, deze moeilijke situatie is morgen niet voorbij'
Premier Rutte benadrukt dat de komende tijd nog veel gevraagd zal worden. De verlenging van de maatregelen betekent dan ook niet dat het normale leven na 28 april hervat kan worden.

"We zijn er nog lang niet", zei Rutte. "Deze moeilijke situatie is morgen nog niet voorbij."

17 minuten geleden

Maatregelen verlengd tot en met 28 april
Premier Mark Rutte kondigt aan dat de maatregelen tot en met 28 april verlengd worden. Dit betekent dat de scholen, horecagelegenheden en kapperszaken gesloten blijven.

Ook moeten Nederlanders nog altijd zoveel mogelijk thuiswerken, 1,5 meter afstand bewaren en zoveel mogelijk binnenblijven.

28 minuten geleden
De coronacijfers van 31 maart in zeven grafieken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl bracht de meeste cijfers die nu (dinsdag 31 maart) bekend zijn samen in zeven grafieken.
31 minuten geleden
Persconferentie over coronamaatregelen
Rond 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie over de verlenging van de coronamaatregelen. Wij houden je op de hoogte in dit liveblog. Ook is de persconferentie te volgen via onze livestream.
38 minuten geleden
Zorgpersoneel in Barcelona dankbaar voor steun
Ook in Barcelona wordt het zorgpersoneel gesteund met een applaus en ander kabaal vanaf daken en balkons. Een groep artsen en verpleegkundigen van het plaatselijke Hospital Clínic de Barcelona zijn dankbaar voor de steun en reageren daarom met een applaus. (Foto: Pro Shots/Adrià Salido Zarco/SOPA Images)
één uur geleden
Mensen in Napels krijgen warme maaltijden
Een Italiaanse non deelt warme maaltijden uit aan arme mensen in Napels. Enkele militairen zien erop toe dat alles ordelijk verloopt. (Foto: Pro Shots/IPA/Sipa USA)
één uur geleden
AEX beleeft slechtste maand sinds augustus 2011
De uitbraak van het coronavirus heeft de AEX-index flink geraakt in maart. De Amsterdamse aandelenindex sloot dinsdag op 479 punten, 10,5 procent lager dan aan het begin van de maand. Het was daarmee de slechtste beursmaand van de index sinds augustus 2011, toen verloor de AEX iets meer dan 11 procent. Lees hier meer details.
één uur geleden

Kindertelefoon: 40 procent meer gesprekken over zorgelijke thuissituatie
Vrijwilligers van De Kindertelefoon voerden in de afgelopen twee weken 40 procent meer gesprekken over huiselijk geweld, seksueel misbruik en ruzie. Het gaat nu om honderden gesprekken per week. De organisatie, waar kinderen terechtkunnen voor vragen, informatie en advies, merkt dat het aantal gesprekken over zorgelijke thuissituaties is toegenomen sinds scholen dicht zijn vanwege het coronavirus. Lees hier het hele artikel. 

één uur geleden
Nu meer doden in VS dan in China
In de Verenigde Staten zijn tot en met dinsdag 3.393 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee is het dodental in de VS voor het eerst hoger dan dat van China, dat volgens de officiële cijfers 3.305 doden heeft geregistreerd. Vooral de staat New York gaat zwaar gebukt onder het virus. Daar steeg het dodental naar 1.550 (een toename van ruim 300) en het aantal bevestigde besmettingen naar 75.795 (een toename van bijna 10.000). Het totale aantal bevestigde besmettingen in de VS komt nu uit op 174.684.
2 uur geleden
VN: Surveillance rond coronavirus kan privacy op lange termijn bedreigen
De surveillance die overheden inzetten in het kader van de coronacrisis, kan op de lange termijn het recht op privacy ondermijnen, waarschuwt de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties (VN) voor privacy. Maatregelen die nu worden getroffen om burgers in bijzondere omstandigheden te helpen, worden mogelijk ook na de coronacrisis nog gebruikt. Lees hier meer.
2 uur geleden
Zo wordt gewerkt op de corona-afdeling van het Deventer Ziekenhuis
Video
Zo wordt gewerkt op de corona-afdeling van het Deventer Ziekenhuis
2 uur geleden
101-jarige vrouw hersteld van coronavirus
Een 101-jarige vrouw mag het ziekenhuis weer verlaten nu ze hersteld is van het coronavirus. De vrouw werd anderhalve week geleden vanwege kortademigheid opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, waarna ze positief testte op het virus. Ze wordt nu naar een verpleeghuis gebracht om verder te herstellen. Lees hier meer. (Foto: IJsselland Ziekenhuis)
2 uur geleden

Klaagmuur gesloten voor gebeden en bezoek
De Westmuur in Jeruzalem, ook wel bekend als de Klaagmuur, is gesloten voor gebeden en bezoekers vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook het plein voor de muur, waar het normaal een drukte van belang is, is leeg.

3 uur geleden

Nederlander onder doden op cruiseschip MS Zaandam
Een van de vier opvarenden die vorige week op het cruiseschip MS Zaandam zijn overleden, was een Nederlander, schrijft buitenlandminister Stef Blok dinsdag aan de Tweede Kamer. Het cruiseschip van de Holland America Line (HAL), dat onder Nederlandse vlag vaart, zou eigenlijk aanmeren in Chili, maar is vanwege de besmettingen geweigerd. Lees er hier meer over. 

3 uur geleden
Hoekstra schuldbewust na kritiek Italië: 'Te weinig empathisch'
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) snapt de kritiek van Italië en Spanje op de houding van het Nederlandse kabinet wat betreft financiële hulp voor deze Zuid-Europese landen. "We waren te weinig empathisch. We hebben dat zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid. Zo eerlijk moet je zijn", aldus Hoekstra tegen RTL Z. Lees hier meer.
3 uur geleden

Politie deelt 250 boetes uit voor overtreden coronaregels
De politie heeft tussen donderdag 26 en zondag 29 maart ruim 250 mensen beboet die zich niet aan de nieuwe maatregelen hielden. Zo kwamen groepen van drie of meer personen samen in een openbare ruimte zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Wel zag de politie een daling in het aantal reguliere incidenten, zoals woninginbraak, fietsendiefstal of zakkenrollerij. Volgens de politie neemt dit af doordat veel mensen thuisblijven vanwege de coronacrisis. 

3 uur geleden
Wat als je werkgever onvoldoende maatregelen neemt?
Thuiswerken, beperkte kinderopvang of thuisblijven als één gezinslid ziek is: het coronavirus maakt de zaken op het werk een stuk lastiger. Niet iedere werkgever past de adviezen van het RIVM even goed toe. Wat kun je doen als je vindt dat de baas de coronamaatregelen onvoldoende in acht neemt? NU.nl zet enkele tips op een rijtje.
3 uur geleden
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
In de strijd tegen het coronavirus haalt Bavaria overgebleven bier terug uit de horeca om er desinfecterende handgel van te maken. De verdampte alcohol wordt gemengd met glycerine en waterstofperoxide om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen.
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
Video
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
3 uur geleden
Vlaggen halfstok in Italië
Op veel plekken in Italië hangen de vlaggen halfstok om de 11.591 mensen die tot nu toe in het land zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus te herdenken. Ook de vlag voor het Altare della Patria (het monument van Victor Emmanuel II) in Rome hangt halfstok. (Foto: Pro Shots/Alberto Lingria/Xinhua)
3 uur geleden

Meer dan driehonderd mensen overleden in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk zijn nog eens 367 coronapatiënten overleden. Op 28 personen na hadden alle op dinsdag geregistreerde overledenen onderliggende gezondheidsproblemen. In totaal zijn in het Verenigd Koninkrijk nu 1.651 mensen overleden die het virus hadden. 

4 uur geleden
In quarantaine in Madrid: 'Het wordt hier mogelijk erger dan in Italië'
Het normale leven in Spanje ligt al ruim twee weken plat en de situatie wordt alsmaar nijpender. Het land ging recent China voorbij in het aantal bevestigde besmettingen en heeft inmiddels 8.189 doden te betreuren. NU.nl sprak met rechter Carmen Delgado Echevarría, die er middenin zit.
4 uur geleden
Dierenpensions blijven leeg
Uitbaters van dierenpensions en hondenuitlaatdiensten zien hun omzet - net zoals de reisbranche - in één klap verdampen. "Met dat verschil dat wanneer je bij een reisbureau boekt, je dan een deel vooruitbetaalt. Bij pensions is dat niet zo", zegt voorzitter Joost de Jongh van branchevereniging Dibevo.
4 uur geleden

Russische staatstelevisie: Dokter die Poetin vorige week ontmoette is besmet
Een dokter die de Russische president Vladimir Poetin vorige week een rondleiding in een ziekenhuis in Moskou gaf, is besmet met het coronavirus, dat meldt de Russische staatstelevisie donderdag. Op beelden van de ontmoeting is te zien dat de dokter en de president afstand van elkaar houden. Ze droegen tijdens hun gesprek echter geen beschermende kleding. Volgens het Kremlin wordt Poetin regelmatig getest op het virus en is er geen reden tot zorg.

4 uur geleden
Overheid lanceert website om coronavirus simpel uit te leggen
De Nederlandse overheid is de website corona.steffie.nl gestart. Op de site legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden.
4 uur geleden
Tilburgs ziekenhuis maakt met 3D-printer ventielen voor zuurstofmaskers
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers, die worden gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten. Per dag worden zestig tot tachtig ventielen gebruikt. Met de drie beschikbare printers kunnen er ruim honderd per dag worden gemaakt. Lees hier meer.
4 uur geleden
Dienstauto besmette Britse premier wordt gereinigd
Dit is de dienstwagen van de Britse premier Boris Johnson. Omdat Johnson positief op het coronavirus is getest, moet de auto voor en na elke rit grondig gereinigd worden. (Foto: Pro Shots/i-Images)
5 uur geleden
Kind (9) in Zuid-Koreaans ziekenhuis positief getest op coronavirus 
Een negenjarig meisje in het Asan Medical Center in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is dinsdag positief getest op het coronavirus, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het Asan Medical Center is een van de grootste ziekenhuizen in Zuid-Korea. Daarom zijn er veel zorgen over de mogelijke besmetting van andere patiënten.
5 uur geleden
Sterftecijfer in Nederland passeert 1.000: nog eens 175 coronapatiënten overleden
Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 175 gestegen naar 1.039. Daarnaast zijn 722 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de dagelijkse update. In totaal zijn op dit moment 4.712 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Vanaf dinsdag geeft het RIVM het aantal ziekenhuisopnames per regio in een kaart weer.

Het RIVM meldt verder dat de provincie Noord-Brabant "over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames" heen te zijn. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames wel nog steeds toe.
5 uur geleden
Traumachirurgen Tilburgs ziekenhuis printen ventielen voor zuurstofmaskers
Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers. De zorgverleners doen dit in een eigen laboratorium.
6 uur geleden
Droge handen: 'Alle crème is goed, als hij maar vet is'
Een waarschuwing van het Huidfonds droeg bij aan de in rap tempo gegroeide vraag naar handcrème. Dermatoloog Menno Gaastra geeft advies: "Je kunt elke crème of zalf gebruiken die je maar wil, als het maar een vette is. Het hoeft niet per se handcrème te zijn. Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit. Dat is pure commercie."
6 uur geleden
7 uur geleden
Bouwmarkten doen goede zaken door kluswoede
De omzet van Nederlandse bouwmarkten is in de derde week van maart met ongeveer 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook supermarkten hadden het in week 12 (16 tot en met 22 maart) nog altijd drukker dan normaal.

De omzet voor bouwmarkten komt zelfs 6 procent hoger uit dan de week van Hemelvaartsdag, doorgaans de week waarin Nederlanders massaal naar bouwmarkten trekken voor klusjes in en rondom het huis.
7 uur geleden
Lelystad Airport jaar later open
Lelystad Airport gaat een jaar later open vanwege de coronacrisis. Aanvankelijk zou de luchthaven, die vooral vakantievluchten van het overvolle Schiphol moet overnemen, voor het einde van dit jaar de deuren openen, maar dat blijkt niet haalbaar, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) dinsdag.
7 uur geleden
Ook in India groot tekort aan medische uitrusting
Tekorten aan beschermende uitrusting in India dwingen sommige artsen om kapotte regenjassen en zelfs motorhelmen te dragen als bescherming tegen het coronavirus. Indiase artsen zijn bang dat ze door de slechte bescherming ook besmet zullen raken. 

De regering van premier Narendra Modi heeft maandag beloofd dat India probeert om grote hoeveelheden medische hulpmiddelen aan te schaffen in Zuid-Korea en China. In India zijn tot dusver 1.251 bevestigde besmettingen en 32 mensen zijn er aan de gevolgen van COVID-19 overleden. Verwacht wordt dat half mei mogelijk 100.000 mensen in het land besmet zullen zijn geraakt.
7 uur geleden
Spanje meldt recordaantal sterfgevallen
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is sinds maandag gestegen met 849. Dit is de grootste stijging in 24 uur die tot nu toe in het land is gemeten. In totaal zijn in het land nu 8.189 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus.
8 uur geleden
Italië eist steun voor coronacrisis en hekelt in krant Nederlandse houding
Een aantal Italiaanse politici heeft dinsdag in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gesteld hoe onsolidair Nederland is in de coronacrisis. Nederland verzet zich tegen het geven van noodsteun. De politici roepen in de brief Duitsland op om afstand te nemen van Nederland.
8 uur geleden
Buitenlandupdate coronanieuws:

- Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland is dinsdag opgelopen tot 61.913. Sinds een dag eerder zijn er 4.156 besmettingen bij gekomen. Het aantal overledenen aan de gevolgen van COVID-19 in het land staat momenteel op 583.
- British Airways heeft dinsdag besloten om alle vluchten van en naar Gatwick Airport, het op één na grootste vliegveld in Londen, tijdelijk op te schorten.
- In het Afrikaanse Tanzania is dinsdag de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
- In Rusland is het aantal bevestigde besmettingen dinsdag opgelopen tot 2.337.
Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben medische hulpmiddelen naar Iran gestuurd. De levering van de spullen maakt deel uit van een opgezet handelsmechanisme.
- In totaal zijn er in België sinds maandag 867 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het totale aantal bevestigde besmettingen daar ligt nu op 12.775. In het land zijn inmiddels 705 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, waaronder een kind van twaalf.
8 uur geleden
Dodental in België opgelopen tot 705
In België is het dodental als gevolg van het coronavirus dinsdag opgelopen tot 705. Het aantal bevestigde besmettingen in België is sinds gisteren opgelopen tot 12.775.  Onder de overledenen is een meisje van twaalf jaar oud, zo meldt de Vlaamse nieuwsorganisatie VRT dinsdag. Viroloog Steven Van Gucht zegt in gesprek met de nieuwsorganisatie: "Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden complicaties kunnen ontwikkelen. Het is wel belangrijk om mee te geven dat dit zeer uitzonderlijk is."
8 uur geleden
Museumvereniging verwacht ook na coronacrisis uitvallen exposities
De museumvereniging voorziet ook na de coronacrisis problemen met tijdelijke tentoonstellingen en kunstwerken in bruikleen, zo antwoordt de directeur van de brancheorganisatie van musea in Nederland op vragen van NU.nl.
8 uur geleden
Chinese industrie groeit weer in maart na diep dal
De Chinese industrie is in maart gegroeid nadat de sector in het begin van het jaar door een diep dal is gegaan, blijkt dinsdag uit een peiling van de Chinese overheid.
9 uur geleden
Koolmees: Hoop om geld binnen paar weken bij bedrijven te krijgen
Minister Koolmees spreekt uit dat er alles aan zal worden gedaan om het geld binnen een aantal weken bij bedrijven te krijgen. "Ook met het oog op de salarisbetalingen van april bijvoorbeeld."
9 uur geleden
Maatregelen kunnen eventueel met drie maanden verlengd worden
De maatregelen voor bedrijven kunnen eventueel met drie maanden worden verlengd. Dit geldt in ieder geval voor de regeling voor het noodloket en de regeling die beschikbaar is gesteld voor zzp'ers.