Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Rusland start met productie van vaccin
Rusland is als eerste gestart met de productie van een COVID-19-vaccin, zegt het ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau Interfax. Volgens de autoriteiten zal het vaccin aan het einde van deze maand worden uitgerold.
 
Het ministerie gaf dinsdag groen licht voor de ingebruikname van het vaccin. Rusland wil, als de laatste testfases zijn afgerond, als eerste land overgaan tot een grootschalige inentingscampagne.

Rusland heeft geen onderzoeksgegevens gedeeld met buitenlandse wetenschappers. Sommige wetenschappers vrezen dat Moskou voor nationaal prestige gaat in plaats van veiligheid. Gezondheidsorganisatie WHO heeft Rusland om toestemming gevraagd om het vaccin te keuren om zo de betrouwbaarheid te kunnen garanderen.
11 minuten geleden
Denemarken verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer
Reizigers van het Deense openbaar vervoeren moeten voortaan mondkapjes dragen. Premier Mette Frederiksen van Denemarken heeft zojuist aangekondigd dat de mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag gaat gelden.
2 uur geleden
Britse quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland
De Britse quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland ingegaan. De maatregel ging om 4.00 uur in. Ook onder meer Frankrijk, Monaco en Malta zijn van de lijst met 'veilige landen' gehaald. Uit voorzorg moeten reizigers uit deze landen na aankomst in het Verenigde Koninkrijk twee weken in quarantaine.

De Britse premier Boris Johnson zei eerder dat zijn regering niet zal twijfelen om nieuwe maatregelen in te dienen, als hiermee kan worden voorkomen dat besmette personen het land binnenkomen.
3 uur geleden
Oekraïne meldt dagrecord: 1.847 nieuwe besmettingen
Oekraïne meldt dat in de afgelopen 24 uur 1.847 nieuwe coronabesmettingen aan het licht zijn gekomen. Dat is het voor het land grootste aantal op één dag. Het vorige dagrecord (1.732) was nog maar een dag oud. 

Het aantal besmettingen in Oekraïne stijgt sterk sinds de autoriteiten begonnen met het versoepelen van coronamaatregelen. Zo mogen cafés, kerken en het openbaar vervoer sinds juni weer alle werkzaamheden hervatten. Oekraïne telt 89.719 besmettingen en 2.044 sterfgevallen. (Foto: Pro Shots)
4 uur geleden
De scholen beginnen weer, ondanks twijfels over ventilatieregels
De scholen gaan vanaf maandag weer volledig open, te beginnen in regio Noord. Het kabinet heeft schoolleiders richtlijnen gegeven voor 'coronaproof' onderwijs. Zo moeten schoolgebouwen goed geventileerd zijn, om eventuele besmettingen te voorkomen. Niemand lijkt echter te weten of alle scholen wel kunnen voldoen aan die ventilatievoorschriften, regels waarover experts bovendien hun twijfels hebben. Lees hier verder.
6 uur geleden
Zeven nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is het aantal bevestigde besmettingen gestegen met zeven. Gisteren nog werd besloten om de lockdown in de grootste stad van het land, Auckland, met twee weken te verlengen. Zes van de zeven nieuwen besmettingen worden gelinkt aan het al bekende cluster van besmettingen in Auckland.
9 uur geleden
Tweede testdag Terschelling levert nog geen positieve testen op
De tweede testdag op Terschelling heeft tot nu toe nog geen positieve testuitslagen opgeleverd, meldt de GGD Fryslân. Er zijn inmiddels in totaal 169 uitslagen binnen en 131 anderen krijgen zaterdag de uitslag. Op donderdag testte een persoon positief.

Op Terschelling zijn snelle teststraten geopend nadat bleek dat zeker acht jongeren die op de camping Appelhof verbleven besmet waren. De jongerencamping heeft besloten om zondag de deuren te sluiten.
10 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Premier Mark Rutte denkt ondanks het tumult en de verontwaardigde reacties na de stemming over de verhoging van de salarissen in de zorg nog niet anders over een hogere beloning voor het zorgpersoneel. "Er zijn al aanzienlijke loonstijgingen geweest. Het is niet zo dat er niets gebeurt", zei hij na afloop van de ministerraad. Maar hij zet ook de hakken niet in het zand en wil de Kameruitspraak eerst afwachten.
 • De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gekrompen vergeleken met het kwartaal ervoor, toen ook al sprake was van een teruggang. "Een dergelijke krimp is niet eerder gemeten", meldde het CBS. 
 • Het Vincent van Gogh Collega in Assen (locatie Lariks) gaat voor twee weken een mondkapjesplicht invoeren voor leerlingen vanaf de vierde klas. De school wil het zekere voor het onzekere nemen aangezien veel scholieren terugkomen van vakantie. Ook de leerlingen van het Gemeentelijk Gynmasium in Hilversum moeten in het nieuwe schooljaar mondkapjes dragen zodra ze de klas uit lopen, vanwege de smalle gangen.
 • De Europese Commissie neemt de deal die door onder andere Nederland is gesloten voor de levering van honderden miljoenen coronavaccins over. Dat betekent dat het kabinet minder financiële lasten heeft.
 • Vanaf 17 augustus kunnen ook inwoners van de provincie Overijssel de CoronaMelder-app testen. Ook in Drenthe start dan een test met de app.
 • De GGD in Amsterdam gaat de coronacijfers vanaf nu wekelijks per stadsdeel publiceren. Het aantal coronabesmettingen loopt snel op en de GGD maakt zich hier zorgen over. Volgens de gemeente bestaan er echter grote verschillen, zo telt stadsdeel Nieuw-West de meeste besmettingen. 
 • Het aantal coronapatiënten op de ic is vandaag met 7 gestegen naar 38. Het aantal patiënten is de laatste twee weken verdubbeld.

Buitenland:
 • Nederland scherpt het reisadvies aan voor het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britse regering een quarantaineplicht heeft ingesteld voor reizigers uit Nederland. De maatregel wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 5.00 uur van kracht. Reizigers die daarna vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven niet in zelfquarantaine.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag 1.441 nieuwe besmettingen gemeld. Het hoogste aantal in twee maanden tijd. Als gevolg hiervan is de lockdown in het noorden van Engeland verlengd.
 • Duitsland zal naar verwachting Spanje, op uitzondering van de Canarische eilanden verklaren tot risicogebied. Duitse reizigers die terugkomen uit risicolanden moeten zich sinds vorige week verplicht laten testen op het coronavirus.
 • Noorwegen adviseert reizigers in het openbaar vervoer in en rond Oslo om mondkapjes te dragen, omdat het daar niet mogelijk is voldoende afstand te houden.
 • Spaanse regio's hebben vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen besloten alle nachtclubs in het land te sluiten. Ook mag in openbare ruimtes alleen nog gerookt worden als het mogelijk is om voldoende afstand te houden. Donderdag kwamen 2.935 besmettingen aan het licht. Sinds de beëindiging van de lockdown (ongeveer zeven weken geleden) was het aantal nieuwe besmettingen niet zo groot.
 • Het aantal in Belgische ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten stijgt hard. Waar er begin juli nog gemiddeld 10 ziekenhuisopnames per dag waren, zijn dat er nu 33. Het gaat om een verdrievoudiging.