Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Rusland meldt recordaantal sterfgevallen en coronabesmettingen
Rusland heeft dinsdag een recordaantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. De gezondheidsautoriteiten verklaarden in de afgelopen 24 uur 569 mensen zijn overleden die besmet waren met het virus. Het officiële dodental met corona komt daarmee op 40.464.

Het land registreerde over het afgelopen etmaal 26.402 nieuwe besmettingen, waarvan 6.524 in de hoofdstad Moskou. Sinds het begin van de pandemie heeft Rusland zeker 2,3 miljoen besmettingen vastgesteld.

Rusland is begonnen met het vaccineren van burgers in Moskou. De eerste Spoetnik V-vaccins tegen het coronavirus zijn afgelopen week afgeleverd aan een ziekenhuis net ten zuiden van Moskou, zeiden de autoriteiten maandag.
41 minuten geleden
Groei videobeldienst Zoom zet door in derde kwartaal
Videobeldienst Zoom heeft ook in het derde kwartaal geprofiteerd van het vele thuiswerken. Het bedrijf zag de omzet met 367 procent oplopen tot 777,2 miljoen dollar (649,9 miljoen euro), zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Het aantal gebruikers ligt inmiddels 485 procent hoger dan een jaar eerder, zo meldt Zoom. Volgens het bedrijf maken nu zo'n 433.700 klanten gebruik van de videobeldienst. Dat zijn volgens Zoom bedrijven met tien of meer medewerkers. Lees hier meer.
één uur geleden
Coronacrisis en zelfwoonplicht schrikken belegger op woningmarkt niet af
Particuliere beleggers kochten ook in de eerste helft van dit jaar veel woningen om ze te verhuren, ondanks overheidsmaatregelen die dit een halt moeten toeroepen. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster en een rondgang langs diverse aanbieders van hypotheken voor woningverhuurders.

Kleine beleggers kopen vaak woningen om er vervolgens niet zelf in te gaan wonen, maar ze aan te bieden in de vrije huursector. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld starters moeilijker om een woning te kopen.

Overheden zijn hier niet gelukkig mee. Onder meer de gemeenten Utrecht en Amstelveen hebben het kopen van een woning voor de verhuur verboden. Ook komt er een landelijk plafond voor huurverhogingen in de particuliere sector en gaat de overdrachtsbelasting begin volgend jaar omhoog voor woningverhuurders. Lees hier meer.
2 uur geleden
Hamilton ontbreekt wegens positieve coronatest bij Grand Prix van Sakhir
Lewis Hamilton doet komend weekend niet mee aan de Grand Prix van Sakhir. De Mercedes-coureur, die al zeker is van de wereldtitel in de Formule 1, is positief getest op het coronavirus.

Hamilton werd maandag wakker met milde symptomen, waarna hij positief testte op COVID-19. Vorige week gaven al zijn tests nog een negatief resultaat.

Het is nog niet bekend wie Hamilton vervangt bij Mercedes in de voorlaatste race van het Formule 1-seizoen. De Brit stelde vorige maand al zijn zevende wereldtitel veilig en Mercedes is al zeker van de constructeurstitel.

2 uur geleden
VN: Noodhulpvraag neemt door coronapandemie met 40 procent toe
Door de coronapandemie hebben komend jaar zo'n 235 miljoen mensen een vorm van noodhulp nodig. Dat is een toename van circa 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse overzicht van de Verenigde Naties (VN). Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
'Boetes uitdelen geen oplossing voor drukke straten in coronatijd'
Na een druk winkelweekend vanwege Black Friday werd er opgeroepen tot extra maatregelen om herhaling te voorkomen. Maar welke juridische middelen zijn er om die drukte tegen te gaan? Een belangrijk vraagstuk, want Sinterklaas is nog altijd bezig met inkopen en voor je het weet is het alweer Kerst. Over de mogelijkheden tegen die drukte hoor je hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen in de Dit wordt het nieuws-podcast.
4 uur geleden
Vuurpijlen en knalvuurwerk sterven stille dood na algeheel verbod
Het afsteken van pijlen en knalvuurwerk is vanaf dinsdag 1 december verboden. Waar dat verbod aan het begin van dit jaar nog flink de gemoederen bezighield, wordt het nu overschaduwd door het algehele afsteekverbod in verband met corona. De branche kan zich vinden in het verbod op knallers en heeft compensatie gekregen, zegt Marcel Teunissen van branchevereniging BPN. Lees hier verder.
4 uur geleden
Na bericht van GGD of corona-app mag je je ook zonder klachten laten testen
Mensen die naar voren komen in het bron- en contactonderzoek van de GGD of die een waarschuwing hebben gekregen via de CoronaMelder-app, kunnen zich vanaf dinsdag ook zonder klachten laten testen op het coronavirus. Bovendien wordt hun thuisquarantaineplicht verkort van tien naar minimaal vijf dagen. Lees hier meer.
4 uur geleden
Ruim 13.000 nieuwe positieve tests in Duitsland
Het aantal nieuwe positieve tests dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is gemeld, is iets toegenomen ten opzichte van het aantal dat maandagochtend werd gemeld. Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldt 13.604 nieuwe positieve tests, waar dat maandag rond de 11.000 waren.

Het coronavirus is in Duitsland nu bij 1.067.473 personen vastgesteld. Het aantal doden steeg in het laatste etmaal met nog eens 388, waarmee nu in totaal 16.636 Duitsers zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
5 uur geleden
De mondkapjesplicht is een feit: deze locaties kom je niet meer in zonder mondmasker
Vanaf dinsdag is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van dertien jaar en ouder in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en theaters. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 95 euro boete. Lees hier wat de mondkapjesplicht voor jou gaat betekenen.
7 uur geleden
CNN: China meldde in februari te klein aantal positieve tests
De Chinese overheid meldde in februari lagere aantallen positieve coronatests dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al lang vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN bericht dat dinsdag op basis van gelekte documenten van de dienst voor infectieziektenbestrijding van de provincie Hubei, met onder meer de miljoenenstad Wuhan waar het coronavirus voor het eerst de kop op stak.

Op 10 februari meldden de Chinese autoriteiten dat het coronavirus bij nog eens 2.478 personen was vastgesteld. Daarmee kwam het officiële wereldwijde aantal positieve tests tot boven de 40.000. Minder dan 400 gevallen waren tot dan toe buiten China vastgesteld.

In werkelijkheid was het aantal nieuwe positieve tests alleen al in de provincie Hubei meer dan twee keer zo hoog dan het landelijke aantal dat de nationale autoriteiten op 10 februari meldden. In het gelekte rapport van de autoriteiten in Hubei, geclassificeerd als een intern en vertrouwelijk document, staat dat er op die dag in de provincie bijna 6.000 nieuwe gevallen waren gemeld. Volgens CNN gaat het om het gevoeligste lek tot nu toe omtrent de Chinese reactie op de uitbraak van COVID-19 begin dit jaar.

De Chinese regering heeft altijd stellig ontkend dat het informatie over de corona-uitbraak heeft achtergehouden. Onder meer de Verenigde Staten beschuldigden de Chinese autoriteiten daarvan. Andere landen, zoals Australië, eisten tot woede van Peking dat er onafhankelijk internationaal onderzoek naar de uitbraak zou worden gedaan.

Hoewel de gelekte documenten geen bewijs zijn dat de Chinese autoriteiten bewust lagere aantallen meldden dan er in werkelijkheid waren, laat het rapport volgens CNN wel zien dat er in feite een groot verschil is tussen wat de Chinese overheid in februari wist en wat er aan het publiek werd verteld.
8 uur geleden
Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag
Scott Atlas, de omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van coronazaken, heeft ontslag genomen, meldt nieuwszender Fox News. Atlas, die in augustus aan de coronataskforce van het Witte Huis werd toegevoegd, legt zijn werk volgende week neer. Onder anderen topexperts op het gebied van volksgezondheid Anthony Fauci en Robert Redfield plaatsten eerder al vraagtekens bij de geschiktheid van Atlas en diens uitspraken.

In zijn ontslagbrief, die Fox News in handen heeft, prijst Atlas het werk van de regering-Trump op het gebied van de pandemie en wenst hij de aankomende regering van Democraat Joe Biden succes. "Ik werkte hard met een enkel doel - om levens te redden en Amerikanen door deze pandemie te helpen", schrijft Atlas. Hij zegt dat hij altijd de recentste wetenschappelijke inzichten en bewijzen heeft gevolgd "zonder politieke overwegingen of beïnvloeding".

Juist om dat laatste lag Atlas al in september onder vuur. Anthony Fauci, de topimmunoloog die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, zei toen te vrezen dat Atlas informatie gaf aan president Trump die "echt uit de context is gehaald of zelfs incorrect is". 

Atlas, een neuroradioloog die niet gespecialiseerd is in infectieziekten, werd onder meer bekritiseerd omdat hij het belang van het dragen van mondmaskers bagatelliseerde.
10 uur geleden
Reisbranche zag ook in derde kwartaal groot deel van omzet verdampen
Reisspecialisten zagen hun verkopen in het derde kwartaal kelderen met gemiddeld 60,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is nog altijd minder dan de daling in het tweede kwartaal, toen de inkomsten krompen met 89,2 procent. Lees hier verder.
gisteren om 23:38
Geen landelijke maatregelen vanwege drukte in winkelstraten
Er komen geen landelijke maatregelen om drukte in winkelstraten tegen te gaan. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vanavond. Volgens Bruls is de drukte het beste met "lokaal maatwerk" aan te pakken.

Afgelopen weekend grepen onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in omdat het er te druk was. "We kunnen lokaal goed uit de voeten met de mogelijkheden die we hebben en enkele collega's hebben daar ook gebruik van gemaakt", aldus Bruls. "Het heeft ook niet zoveel toegevoegde waarde om elk dorp en elke stad te laten lijden terwijl er geen problemen waren."

Wel benadrukte Bruls maar weer eens om niet op drukke momenten inkopen te doen voor de feestdagen. "Spreid het over de week en ga niet op zaterdagmiddag de laatste Sinterklaasinkopen doen."

Volgens Bruls gaat het ook helpen dat in België vanaf morgen "niet-essentiële" winkels weer open gaan."We denken dat de druk op met name de zuidelijke steden daardoor fors zal afnemen."
gisteren om 23:38
Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Winkeliers wel zelf verantwoordelijk voor handhaving mondkapjesplicht'
Winkeliers zijn wel degelijk zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de mondkapjesplicht, zei Hubert Bruls maandagavond. De voorzitter van het Veiligheidsberaad reageerde daarmee op uitspraken van verschillende winkelketens, die meldden de plicht niet te gaan handhaven. 

"Je hebt de wet te gehoorzamen", aldus Bruls. Als blijkt dat winkeliers niet voldoende hebben gedaan om een klant te dwingen een mondmasker te dragen kan door de burgemeester een boete van enkele duizenden euro's worden opgelegd of in het uiterste geval zelfs een winkel worden gesloten.
gisteren om 23:36
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
gisteren om 23:35
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 30 november:

Binnenland:
  • Het RIVM meldt 4.610 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week (4.912). Daarnaast zijn nog eens 29 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
  • Momenteel liggen 1.721 coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 21 meer dan gisteren. Het is de eerste stijging binnen een week.
  • Op nog maar vier Nederlandse nertsenfokkerijen zijn op dit moment daadwerkelijk nog nertsen aanwezig. De verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden gepelsd (afgemaakt om hun vacht), waardoor er vanaf dan geen nertsen meer in Nederland zijn. Het verbod op het fokken van nertsen is een aantal jaren naar voren gehaald omdat de dieren besmet kunnen raken met het coronavirus.
  • Het kabinet heeft voor veel meer zorgmedewerkers aanvragen voor de coronabonus van 1.000 euro ontvangen dan was verwacht, zo bevestigen bronnen maandag na berichtgeving door RTL Nieuws. Daardoor gaat de zorgbonus dit jaar 800 miljoen euro meer kosten dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd.
  • Het was dit jaar op Black Friday en de dag erna drukker in de Rotterdamse en Eindhovense binnensteden dan op dezelfde dagen vorig jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren. Dat meldt onderzoeksbureau RMC, dat de drukte in de winkelstraten het hele jaar door monitort op basis van wifisignalen van mobiele telefoons. 
  • Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in publiek toegankelijke ruimtes dus ook in alle winkels. Winkeliers zullen echter geen strijd voeren met klanten over het al dan niet dragen van het kapje maar laten mensen zelf de situatie inschatten, blijkt uit een rondgang langs ketens als HEMA, Albert Heijn en Kruidvat. 

Buitenland:
  • Vaccinontwikkelaar Moderna gaat voorwaardelijke toelating aanvragen bij het Europees medicijnagentschap (EMA). Dit zou ervoor moeten zorgen dat het coronavaccin van het bedrijf snel op de markt komt. Ook bevestigt Moderna de eerder al naar buiten gebrachte voorlopige onderzoeksresultaten: het vaccin is voor 94,5 procent effectief.
  • In de strijd tegen het coronavirus gaat Turkije in de weekenden helemaal op slot. Niemand mag dan zonder zwaarwegende reden naar buiten. Doordeweeks gaat een avondklok gelden van 21.00 tot 5.00 uur. De maatregelen gelden vanaf dinsdag.
  • Het aantal Vlaamse coronapatiënten dat naar het ziekenhuis moet, daalt niet meer. Het is nog onduidelijk waardoor de snelle daling van de afgelopen weken is gestokt, zegt viroloog Steven Van Gucht namens het Belgische coronacrisiscentrum. In de rest van België zet de afname voorlopig wel door, terwijl in Vlaanderen een stabilisatie is waargenomen.