Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Ruim vier weken geen plezierreizen van en naar België
België verbiedt recreatieve en toeristische reizen vanuit en naar het land tot 1 maart. Alleen essentiële reizen zijn toegestaan, bijvoorbeeld reizen voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.

Sinds maandag moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor "essentiële zaken" bij aankomst in België tien dagen in quarantaine. Ze moeten op de eerste en zevende dag een PCR-test ondergaan.

"Wij nemen deze drastische maatregel om de huidige gunstige situatie in ons land te beschermen door een aantal dammen op te werpen, verdedigingslinies", zei premier Alexander De Croo over de nieuwe maatregel.
over 20 uur
Voor het eerst in maanden stijging aantal nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen in België 
Voor het eerst sinds begin november is het aantal nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen in België gestegen. Het aantal mensen dat het coronavirus oploopt, in het ziekenhuis terechtkomt en zelfs op de intensive care belandt, steeg al langer.

Virologen waarschuwen al weken dat België zich schrap moet zetten voor een onvermijdelijke derde golf. Nadat België in oktober met een tweede coronagolf te maken had gekregen en hard had ingegrepen, was het coronavirus op zijn retour. Maar sinds de kerstvakantie wint het virus weer aan kracht. Dat komt mede door het opduiken van de besmettelijkere Britse variant van het virus.

Besmette personen in België besmetten elk gemiddeld ruim één andere persoon. Het reproductiegetal staat nu op 1,01.
over 20 uur
China neemt nu ook anale coronatesten in gebruik 
China heeft ook anale coronatesten in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt wel tot ongemakkelijke reacties op sociale media.

China reageert ook bij kleinschalige corona-uitbraken door gebieden af te sluiten en op grote schaal inwoners te testen. Staatsmedia berichten dat inwoners van sommige wijken in Peking vorige week een anale test met een staafje hebben ondergaan. De testen worden ook al gebruikt in quarantainecentra.

Een Chinese arts legde bij staatszender CCTV uit dat sporen van het virus langer terug zijn te vinden in de anus dan in de luchtwegen, maar niet alle experts zijn enthousiast. De krant Global Times schrijft dat de ingrijpende testmethode omstreden is. Een wetenschapper van de universiteit van Wuhan zei dat testen die via de neus en keel worden afgenomen nog steeds het meeste efficiënt zijn.

Op sociale media wordt gegrapt over het testbeleid. "Ik heb twee anale testen gedaan en moest daarna ook een keeltest doen. Ik was zo bang dat de verpleegkundige zou vergeten een nieuw teststaafje te pakken", schreef een gebruiker op berichtensite Weibo. "Ik ben zo blij dat ik eerder al ben teruggekeerd naar China", merkte een andere gebruiker op.
over 16 uur
Eerste Nederlanders krijgen hun tweede prik
Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen COVID-19. Verpleegkundige Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de GGD-vaccinatielocatie in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis toegediend krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee tegen COVID-19 beschermd moeten zijn.

Elkadiri krijgt het coronavaccin toegediend dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat was het eerste vaccin dat in Nederland op de markt kwam. Mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en de mensen die ze verzorgen, hebben dit vaccin toegediend gekregen. Artsen en verpleegkundigen in de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert ic-arts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleegkundige Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien. Drie weken geleden waren zij de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

In de acute zorg krijgen ruim 40.000 ic-medewerkers, medewerkers op de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf woensdag een tweede prik. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook vijftienduizend huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken.
over 15 uur
Aantal nieuwe positieve tests in Duitsland stijgt weer
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in het afgelopen etmaal weer toegenomen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 13.202 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan het dubbele van het aantal dat dinsdag werd gemeld.

In de dagen daarvoor was nog sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande dag. In totaal zijn nu bij de oosterburen 2.121.279 coronabesmettingen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal zijn in het land nog eens 982 personen aan COVID-19 overleden. In totaal zijn in Duitsland 53.972 coronapatiënten overleden.
over 15 uur
Canadese CEO deed zich voor als motelmedewerker om vaccin te krijgen
In Canada is ophef ontstaan omdat een CEO van een grote casinoketen en zijn vrouw naar een klein dorp waren gereisd en zich hebben voorgedaan als motelmedewerkers, om zo sneller een coronavaccin te kunnen krijgen.

De twee reisden afgelopen week met een privévliegtuig naar het afgelegen Beaver Creek in de Canadese provincie Yukon, waar de inwoners al een vaccinatie konden krijgen. De twee deden zich voor als nieuwe medewerkers van een motel. Nadat de vaccinatie ontdekten de inwoners dat het stel had gelogen en ze meldden dit bij de autoriteiten.

De CEO en zijn vrouw kregen daarop een bekeuring van 575 Canadese dollar (370 euro). Overigens niet voor het voordringen, maar voor het overtreden van de quarantainemaatregelen. De twee kwamen uit Vancouver, zo'n 3.000 kilometer ten zuiden van Beaver Creek, en hielden zich niet aan de tweeweekse quarantaineregel van de provincie Yukon. De CEO besloot zondag, nadat Canadese media erover hadden bericht, zijn positie als directeur op te geven.

Inwoners van afgelegen dorpjes in Canada krijgen voorrang op een coronavaccin, omdat ze vaak ver van ziekenhuizen wonen. Het stel is voorlopig nog niet aan de beurt voor de tweede vaccinatieronde. Daarvoor moeten ze zeker tot augustus wachten, meldt het Canadese CBC. Pas dan zijn mensen in hun leeftijdscategorie aan de beurt.
over 15 uur
AstraZeneca: Coronavaccins voor EU worden niet elders verkocht
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. Eind vorige week werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal zijn dan werd verwacht.

Het elders verkopen van vaccins voor winst heeft volgens Soriot geen zin, omdat het bedrijf heeft beloofd tijdens de pandemie geen winst te maken op de verkoop van het vaccin. Volgens hem waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. Hij benadrukt dat "de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk leveringen wilde krijgen, ook al werd het contract drie maanden later getekend".

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. De Europese Commissie heeft het bedrijf opgeroepen om transparanter te zijn.
over 12 uur
Twee weekenden lang een lockdown in Suriname
Suriname heeft aangekondigd dat in de komende twee weekenden een lockdown van kracht is. De regering vindt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt. De beslissing lekte dinsdagmiddag (lokale tijd) uit.

Suriname gaat tussen vrijdag 19.00 uur en maandag 5.00 uur op slot. Mensen mogen dan alleen nog naar buiten als ze een goede reden hebben, zoals boodschappen doen.

Het aantal nieuwe besmettingen ligt al enkele weken gemiddeld rond de 65 nieuwe gevallen per dag. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoopte enkele weken geleden dat de situatie er deze week beter zou uitzien, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn volgens de minister extra maatregelen nodig.
over 10 uur
Bulgarije verlengt noodtoestand, reizigers moeten zich laten testen
Bulgarije heeft de noodtoestand vanwege het coronavirus verlengd tot eind april. Daardoor kan de minister van Volksgezondheid per decreet de maatregelen aanscherpen of versoepelen. Goedkeuring van het parlement is dan niet nodig. Ook is besloten dat vanaf vrijdag alle reizigers die het land binnenkomen moeten worden getest op het coronavirus.

Het aantal nieuwe besmettingen is in de afgelopen dagen teruggelopen, waardoor premier Boyko Borisov heeft aangekondigd dat de maatregelen iets worden versoepeld. Zo mogen binnenkort winkelcentra en sportscholen weer open en komt er een roulatiesysteem voor scholen, waardoor steeds een deel van de klas naar school kan en de rest online les krijgt. Borisov testte maandag positief op het coronavirus.

De verplichte test geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs en piloten. Reizigers die Bulgarije binnenkomen, moeten binnen 72 uur na aankomst worden getest. Mensen die geen negatief testresultaat kunnen overleggen, moeten tien dagen in quarantaine.
een paar seconden geleden
'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'
Het lek in de IT-systemen bij de GGD's, zorgt voor veiligheidsrisico's bij de registratie van vaccinaties. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden persoonsgegevens te verhandelen op internet.

De GGD maakt voor het inplannen van coronatests gebruik van het programma CoronIT. Dat programma wordt gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties. Het radioprogramma heeft achterhaald dat voor de registratie van vaccinaties ook medische gegevens worden opgeslagen. Het gaat, naast de registratie van het BSN en adresgegevens, om informatie over zwangerschappen en allergieën.

Hoewel de modules voor het plannen van tests en de registratie van vaccinaties gescheiden zijn en daarmee niet voor alle GGD-medewerkers toegankelijk zijn, hebben op dit moment ongeveer tweeduizend GGD-medewerkers toegang tot informatie over de vaccinaties. Verschillende GGD-medewerkers bevestigen dat zoekopdrachten in CoronIT niet gecontroleerd worden. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen.

RTL Nieuws ontdekte eerder dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden via chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. Zaterdag werden twee medewerkers opgespoord en opgepakt. Het duo zou persoonsgegevens te koop hebben aangeboden uit de systemen die de GGD's gebruikt voor de coronatests. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo die voor het GGD-callcenter werkten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft koepelorganisatie GGD GHOR om opheldering gevraagd.
een paar seconden geleden
AstraZeneca werkt vanwege Zuid-Afrikaanse variant met Oxford aan nieuw vaccin
Farmaceut AstraZeneca werkt vanwege de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin ook effectief is bij besmettingen met die variant, al is niet zeker in welke mate.

Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van vaccin. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.

Wetenschappers hielden er al rekening mee dat het coronavirus zou evolueren en dat er mutaties zouden opduiken waarbij de huidige vaccins niet goed zouden werken. Weinig onderzoekers verwachtten echter dat dit zo snel zou gebeuren. Onderdeel van het probleem is de alomtegenwoordigheid van het virus.
een paar seconden geleden
Amerikaanse vicepresident Kamala Harris krijgt tweede inenting
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft dinsdag haar tweede inenting tegen COVID-19 gekregen. Harris kreeg op 29 december haar eerste dosis van het Moderna-vaccin.

Volgens het Amerikaanse bedrijf moeten er vier weken tussen de twee prikken zitten. Harris is precies vier weken na haar eerste dosis opnieuw ingeënt.
een paar seconden geleden
AstraZeneca-topman: Vertraging ontstaan door late beslissing van EU over contract
De levering van coronavaccins van de Britse farmaceut AstraZeneca heeft vertraging opgelopen, doordat de Europese Unie pas laat besloot een contract voor de levering af te sluiten, zegt topman Pascal Soriot dinsdag tegen de Duitse krant Die Welt. Hierdoor had het bedrijf niet genoeg tijd om in het productieproces problemen bij externe partners op te lossen. (Lees hier verder)
een paar seconden geleden
Veelbelovend resultaat in onderzoek naar COVID-19-behandeling
Een middel van medicijnproducent Eli Lilly and Company zou de kans op ziekenhuisopname of sterfte na een besmetting met het coronavirus met 70 procent kunnen verkleinen. Dat meldt de medicijnproducent dinsdag op basis van nieuwe onderzoeksgegevens.
een paar seconden geleden
Ziekenhuizen beginnen woensdag met tweede vaccinatieronde
De ziekenhuizen beginnen woensdag met de tweede vaccinatie van medewerkers in de acute zorg, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het gaat om 40.000 ic-medewerkers, medewerkers op de afdeling spoedeisende hulp en ambulancemedewerkers. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 januari.

Binnenland:
 • De zorgbonus, een bedrag van 1.000 euro als blijk van waardering voor zorgmedewerkers, blijft voor veel onrust zorgen. FNV Zorg & Welzijn kreeg in de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. 
 • De eerste thuiswonende negentigplussers in Nederland zijn vanochtend ingeënt tegen COVID-19. De GGD's maken hiermee een begin met de vaccinatie van thuiswonende ouderen.
 • Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan, is het in verscheidene steden onrustig geweest. Agenten werden belaagd en winkels geplunderd.
 • Hoewel vorige week minder besmettingen zijn gemeld dan in de voorgaande week, neemt het optimisme bij het RIVM af. De ingezette daling van de hoeveelheid positieve tests stagneert. "De Britse variant rukt op, deze mutatie drukt zijn stempel", vertelt RIVM-topvrouw Aura Timen in gesprek met NU.nl.
 • In Nederland hebben inmiddels 163.931 mensen een coronavaccin toegediend gekregen. GGD's hebben 106.886 prikken gezet, in ziekenhuizen is 40.216 keer geprikt en de teller bij zorginstellingen staat op 16.829. 
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 5 gedaald naar 2.375, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 

Buitenland:
 • De Verenigde Staten zijn op weg om in de zomer voldoende groepsimmuniteit tegen het coronavirus te hebben opgebouwd.
 • Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat de grenzen voor het grootste deel van 2021 nog gesloten zullen blijven. Tot die tijd mogen buitenlandse reizigers het land niet betreden.
 • Mexico heeft als vierde land in de wereld melding gemaakt van meer dan 150.000 overleden coronapatiënten. Alleen in India, Brazilië en de Verenigde Staten valt het officiële dodental tot dusver hoger uit.
 • Het Centraal-Aziatische Tadzjikistan heeft volgens president Emomali Rahmon het coronavirus bedwongen. Er is geen enkele actieve besmetting meer en sinds het begin van het jaar is er niemand meer aan COVID-19 overleden.
 • Zweden heeft betalingen aan farmaceut Pfizer voor coronavaccins opgeschort. Het land eist opheldering over het aantal doses dat in iedere flacon zit, bericht de krant Dagens Nyheter. De Zweedse tak van de multinational wilde daar niet op reageren.
 • Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie toe te dienen. Dat concludeert VN-gezondheidsorganisatie WHO.
 • Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.