Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Ruim vier weken geen plezierreizen van en naar België
België verbiedt recreatieve en toeristische reizen vanuit en naar het land tot 1 maart. Alleen essentiële trips, in of uit België, zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.

Sinds maandag al moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor 'essentiële zaken' het land in komen bij aankomst tien dagen in quarantaine, met een verplichte PCR-test op de eerste en nog een op de zevende dag.

"Wij nemen deze drastische maatregel om de huidige gunstige situatie in ons land te beschermen door een aantal dammen op te werpen, verdedigingslinies", zei premier Alexander De Croo over de nieuwe maatregel.
over 16 uur
Eerste Nederlanders krijgen tweede prik
Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen COVID-19. verpleegkundige Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

Elkadiri krijgt het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat kwam als eerste vaccin in Nederland op de markt. Het is toegediend aan mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en aan de mensen voor wie ze zorgen. Artsen en verpleegkundigen op de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert intensivecarearts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleegkundige Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien en Burggraaf Gommers inent. Drie weken geleden waren zij de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

In de acute zorg krijgen ruim 40.000 medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf woensdag een tweede prik. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook 15.000 huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken.
over 15 uur
Aantal positieve tests in Duitsland stijgt weer na afname
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, neemt weer toe na een paar dagen afname. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 13.202 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag.

Sinds vorige week donderdag nam het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland af. Het is de gewoonlijke trend in Duitsland dat tijdens en vlak na het weekend lagere cijfers worden gemeld en hogere cijfers naarmate de week vordert. In totaal zijn er bij de oosterburen 2.121.279 coronabesmettingen vastgesteld sinds de uitbraak van de pandemie.

In het afgelopen etmaal overleden er in de Bondsrepubliek nog eens 982 personen aan de gevolgen van COVID-19. Het totale aantal coronadoden staat er nu op 53.972.
over 15 uur
Canadese CEO die zich voordeed als motelmedewerker om vaccin te krijgen neemt ontslag
In Canada is ophef ontstaan nadat een CEO van een grote casinoketen en zijn vrouw afreisden naar een klein dorp en zich voordeden als motelmedewerkers, om zo voor te dringen bij het krijgen van een coronavaccin.

De twee reisden afgelopen week met een privévliegtuig naar het afgelegen Beaver Creek in de Canadese provincie Yukon, waar de inwoners al een vaccinatie konden krijgen. Het stel deed ze zich voor als nieuwe medewerkers van een motel. Nadat ze het vaccin hadden gekregen ontdekten de inwoners dat ze hadden gelogen en gaven ze aan bij de autoriteiten.

De CEO en zijn vrouw kregen daarop een bekeuring van 575 Canadese dollar (370 euro). Overigens niet voor het voordringen, maar voor het breken van de quarantainemaatregelen. De twee kwamen uit Vancouver, zo'n 3.000 kilometer ten zuiden van Beaver Creek, en hielden zich niet aan de tweeweekse quarantaineregel van de provincie Yukon. De CEO besloot zondag, nadat Canadese media erover hadden bericht, zijn positie als directeur op te geven.

Inwoners van afgelegen dorpjes in Canada krijgen voorrang op een coronavaccin, omdat ze vaak ver verwijderd zijn van ziekenhuizen. Het stel is voorlopig nog niet aan de beurt voor de tweede vaccinatieronde. Daarvoor moeten ze wachten tot zeker augustus, als hun leeftijdscategorie aan de beurt is, meldt het Canadese CBC.
over 15 uur
AstraZeneca: Coronavaccins voor EU worden niet elders verkocht
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. De uitspraak van Soriot komt nadat eind vorige week bekend werd dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.

Het elders verkopen van vaccins voor winst zou geen zin hebben, zei Soriot, omdat het bedrijf beloofd heeft geen winst te maken op de verkoop van het vaccin tijdens de pandemie. Volgens Soriot waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. Daar wijst hij op "omdat de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk leveringen wilde krijgen, ook al werd het contract drie maanden later getekend."

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. De Europese Commissie heeft AstraZeneca opgeroepen om transparant te zijn.
over 12 uur
Twee weekenden lockdown in Suriname
Suriname heeft een lockdown in het weekend voor de komende twee weken afgekondigd. Dat besluit is genomen, omdat de regering vindt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt. Deze informatie lekte dinsdagmiddag (lokale tijd) uit.

Suriname gaat door deze maatregel in het weekend op slot tussen vrijdag 19.00 uur en maandag 5.00 uur. Mensen mogen alleen nog naar buiten met een goede reden, zoals boodschappen doen.

Het aantal besmettingen ligt al enkele weken gemiddeld rond de 65 nieuwe gevallen per dag. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoopte enkele weken geleden dat de situatie er deze week beter uit zou zien, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn extra maatregelen nodig, volgens de minister.
over 10 uur
Bulgarije verlengt noodtoestand, reizigers moeten zich verplicht laten testen
Bulgarije heeft de noodtoestand vanwege het coronavirus verlengd tot eind april. Daardoor kan de minister van Gezondheid de maatregelen aanscherpen of versoepelen door middel van een decreet, de goedkeuring van het parlement is niet nodig. Ook is besloten dat vanaf vrijdag alle reizigers die het land binnenkomen verplicht moeten worden getest op het coronavirus.

Het aantal nieuwe besmettingen loopt de laatste paar dagen terug, waardoor premier Boiko Borissov heeft aangekondigd dat de maatregelen licht worden versoepeld. Zo mogen binnenkort winkelcentra en sportscholen weer open en komt er een roulatiesysteem voor scholen, waardoor steeds een deel van de klas naar school kan en de rest onlineles krijgt. Borissov testte maandag zelf overigens positief op het virus.

De testmaatregelen voor reizigers geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs en piloten. Mensen die Bulgarije binnenkomen moeten binnen 72 uur na aankomst worden getest. Mensen die geen negatief testresultaat kunnen overleggen, moeten tien dagen in quarantaine.
een paar seconden geleden
'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'
Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico’s bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

De GGD maakt voor het inplannen van coronatests gebruik van het programma CoronIT. Dat programma wordt gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties. Het radioprogramma heeft achterhaald dat voor het registreren van vaccins ook medische gegevens worden opgeslagen. Het gaat, naast de registratie van het BSN en adresgegevens, om informatie over zwangerschappen en allergieën.

Hoewel de modules voor testplanning en vaccinregistratie gescheiden zijn en daarmee niet toegankelijk voor alle GGD-medewerkers, hebben er volgens de GGD op dit moment ongeveer 2.000 medewerkers toegang tot informatie over de vaccinregistratie. Verschillende GGD-medewerkers bevestigen dat zoekopdrachten in CoronIT niet gecontroleerd worden. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen.

RTL Nieuws ontdekte eerder dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden op chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. Zaterdag werden twee medewerkers opgespoord en opgepakt. Het duo zou persoonsgegevens te koop hebben aangeboden uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo die werkten voor een callcenter van de GGD.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de GGD om opheldering gevraagd.
een paar seconden geleden
AstraZeneca werkt met Oxford aan vaccin Zuid-Afrikaanse variant
Farmaceut AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin van de farmaceut ook al beschermt tegen die variant, al is niet zeker in welke mate.

Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.

Wetenschappers hielden er al rekening mee dat het coronavirus zou evolueren en dat er mutaties zouden worden ontdekt waarbij de huidige vaccins niet zouden werken. Weinig onderzoekers verwachtten dat dit zo snel zou gebeuren. Onderdeel van het probleem is de alom aanwezigheid van het virus.
een paar seconden geleden
Amerikaanse vicepresident Kamala Harris krijgt tweede inenting
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft dinsdag haar tweede inenting tegen het coronavirus gekregen. Harris kreeg op 29 december haar eerste dosis van het vaccin van farmaceut Moderna.

Tussen de twee inentingen van Moderna moet vier weken zitten om optimaal te kunnen werken, volgens het Amerikaanse bedrijf. Harris is precies vier weken na haar eerste spuit weer ingeënt.
een paar seconden geleden
AstraZeneca-topman: Vertraging ontstaan door late beslissing van EU over contract
De Britse farmaceut AstraZeneca heeft vertraging opgelopen in de levering van de coronavaccins doordat de Europese Unie pas laat besliste om een contract voor de levering af te sluiten, zegt topman Pascal Soriot dinsdag tegen de Duitse krant Die Welt. Hierdoor had het bedrijf niet genoeg tijd om problemen op te lossen bij externe partners in het productieproces van het coronavaccin. (Lees hier verder)
een paar seconden geleden
Veelbelovend resultaat in onderzoek naar behandeling tegen COVID-19
Een middel van medicijnproducent Eli Lilly and Company zou de kans op ziekenhuisopname of sterfte na besmetting met het coronavirus met 70 procent kunnen verminderen. Dat meldt de medicijnproducent dinsdag op basis van nieuwe onderzoeksgegevens.
een paar seconden geleden
Ziekenhuizen starten morgen met tweede vaccinatieronde
De ziekenhuizen starten morgen met de tweede vaccinatie van medewerkers in de acute zorg, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het gaat om 40.000 medewerkers van de intensive care (ic), spoedeisende hulp en de ambulance.De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 januari.

Binnenland:
 • De zorgbonus, een bedrag van 1.000 euro als blijk van waardering voor zorgmedewerkers, blijft voor veel onrust zorgen. FNV Zorg & Welzijn kreeg in de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. 
 • De eerste thuiswonende negentigplussers in Nederland zijn vanochtend ingeënt tegen COVID-19. De GGD's maken hiermee een begin met de vaccinatie van thuiswonende ouderen.
 • Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan, is het in verscheidene steden onrustig geweest. Agenten werden belaagd en winkels geplunderd.
 • Hoewel vorige week minder besmettingen zijn gemeld dan in de voorgaande week, neemt het optimisme bij het RIVM af. De ingezette daling van de hoeveelheid positieve tests stagneert. "De Britse variant rukt op, deze mutatie drukt zijn stempel", vertelt RIVM-topvrouw Aura Timen in gesprek met NU.nl.
 • In Nederland hebben inmiddels 163.931 mensen een coronavaccin toegediend gekregen. GGD's hebben 106.886 prikken gezet, in ziekenhuizen is 40.216 keer geprikt en de teller bij zorginstellingen staat op 16.829. 
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 5 gedaald naar 2.375, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 

Buitenland:
 • De Verenigde Staten zijn op weg om in de zomer voldoende groepsimmuniteit tegen het coronavirus te hebben opgebouwd.
 • Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat de grenzen voor het grootste deel van 2021 nog gesloten zullen blijven. Tot die tijd mogen buitenlandse reizigers het land niet betreden.
 • Mexico heeft als vierde land in de wereld melding gemaakt van meer dan 150.000 overleden coronapatiënten. Alleen in India, Brazilië en de Verenigde Staten valt het officiële dodental tot dusver hoger uit.
 • Het Centraal-Aziatische Tadzjikistan heeft volgens president Emomali Rahmon het coronavirus bedwongen. Er is geen enkele actieve besmetting meer en sinds het begin van het jaar is er niemand meer aan COVID-19 overleden.
 • Zweden heeft betalingen aan farmaceut Pfizer voor coronavaccins opgeschort. Het land eist opheldering over het aantal doses dat in iedere flacon zit, bericht de krant Dagens Nyheter. De Zweedse tak van de multinational wilde daar niet op reageren.
 • Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie toe te dienen. Dat concludeert VN-gezondheidsorganisatie WHO.
 • Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.