Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
486 nieuwe besmettingen in Nederland
In de afgelopen 4 uur zijn 486 nieuwe besmettingen met het coronavirus aan het licht gekomen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan gisteren (519) en eergisteren (601).
een paar seconden geleden
Mondkapjesplicht op drukke plekken in Parijs
Parijs verplicht vanaf maandag het dragen van mondkapjes op drukke plekken in de stad. Het mondkapjesplicht, dat wordt ingevoerd vanwege een snellere stijging van het aantal besmettingen, geldt voor iedereen die elf jaar of ouder is. De autoriteiten komen later met details over waar de mondkapjes gedragen moeten worden.
2 uur geleden
Feestlocatie in Amsterdam dicht vanwege coronabesmettingen
Het zalencentrum De Koning in Amsterdam is op last van de veiligheidsregio gesloten vanwege drie clusters met besmettingen die te herleiden zijn naar feesten op deze locatie. Daarnaast werden er verschillende coronaregels overtreden. De locatie blijft twee weken gesloten. De GGD en de veiligheidsregio vragen mensen die het centrum hebben bezocht extra alert te zijn.
3 uur geleden
Italië wil 28,5 miljard euro aan Europees geld voor financiering werktijdverkorting
De Italiaanse regering wil een beroep doen op het zogeheten SURE-instrument van de EU, dat in het leven is geroepen om werktijdverkortingsregelingen van lidstaten te financieren. Italië heeft een verzoek ingediend voor een lening 28,5 miljard euro, zo hebben de ministers van Economie en Arbeid zaterdag bekend gemaakt.

Volgens minister van Economie Roberto Gualtieri en minister van Arbeid Nunzia Catalfo hebben de coronamaatregelen een stevige impact op de Italiaanse economie en het sociale stelsel gehad, waardoor een lening noodzakelijk is. De regering zelf heeft ongeveer 12,5 miljard euro opzij gezet om de werkgelegenheid op peil te houden.

De EU wil vanaf september leningen aangaan om het SURE-instrument te financieren. Uiteindelijk moet 100 miljard euro beschikbaar komen in de vorm van gunstige leningen aan lidstaten.
3 uur geleden
Verenigd Koninkrijk roept bijna 750.000 testkits terug
Het Verenigd Koninkrijk haalt 741.000 testkits uit de omloop omdat de producten mogelijk niet voldoen aan de vereiste standaarden. De testkits zijn geproduceerd door een Noord-Ierse leverancier.

De aankondiging van de herroeping volgt daags nadat het Verenigd Koninkrijk ruim vijftig miljoen mondkapjes terugriep. Ook die beslissing werd omwille van voorzorgsmaatregelen gemaakt, omdat de maskers te los om het hoofd konden zitten, en een risico vormen voor de drager.
3 uur geleden
Waarom het coronavirus heftiger is voor mensen met overgewicht
Waarom het coronavirus heftiger is voor mensen met overgewicht
5 uur geleden
Ook nieuwe coronabesmetting bij speler van Feyenoord
Een speler van Feyenoord is vandaag positief getest op het coronavirus. De Rotterdammers maken niet bekend om wie het gaat. De speler gaat in quarantaine, maakt tijdelijk geen onderdeel uit van de wedstrijdselectie en niet zal deelnemen aan de groepstrainingen.
5 uur geleden
Oefenwedstrijd Willem II afgelast door coronabesmetting bij speler
Willem II oefent vandaag toch niet tegen de amateurs van IJsselmeervogels. Bij de Tilburgers heeft opnieuw een speler positief getest op het coronavirus. IJsselmeervogels heeft Willem II naar aanleiding daarvan laten weten niet af te willen reizen naar Tilburg voor de vriendschappelijke ontmoeting. De aftrap zou om 15.00 uur zijn in het Koning Willem II Stadion.

Willem II maakt op de eigen website niet de naam bekend van de desbetreffende speler. De club meldt wel dat hij geen symptomen of klachten had en per direct in thuisquarantaine is gegaan. Dat moet hij volgens het protocol gedurende twee weken. Er zijn bij zeven Nederlandse clubs al coronabesmettingen vastgesteld, onder wie Ajax, AZ en FC Utrecht.
6 uur geleden
Onderhandelingen over nieuw steunpakket in VS lopen spaak
Democraten en Republikeinen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag niet tot een akkoord gekomen over een nieuw steunpakket, die de Amerikaanse economie moet ondersteunen na de uitgedeelde klappen van de coronacrisis.  

Onderhandelaars kraakten harde noten en gaven aan dat er geen progressie was geboekt. President Donald Trump gaf vanaf zijn adres in New Jersey aan dat hij aan het einde van de week zelf maatregelen neemt, als beide partijen er niet uitkomen.

Het nieuwe steunpakket moet onder meer de terugbetaling van studentenleningen tijdelijk stopzetten, de staatskas bijvullen en huurders ondersteunen. Democraten willen 3.4 biljoen dollar vrijmaken, terwijl de Republikeinen niet verder willen gaan dan 1 biljoen dollar.
6 uur geleden
Veiligheidsregio Groningen sluit drie zaken door overtreden coronaregels
Drie horecazaken in de provincie Groningen zijn gesloten omdat zij herhaaldelijk coronaregels overtraden, meldt het Dagblad van het NoordenEigenaren zouden hebben getolereerd dat gasten niet op hun toegewezen plaatsen bleven zitten, en stonden hun toe om rond te lopen. Het is niet duidelijk om welke zaken het gaat.
8 uur geleden
Nieuwe mondkapjesplicht Engeland treedt in werking
Ook in Engeland treden vanaf vandaag nieuwe maatregelen in kracht, maar dan rondom de mondkapjesplicht. Zo moeten inwoners op locaties binnenshuis, waar veel personen samenkomen, voortaan een mondkapje dragen.

De Britse premier Boris Johnson noemde musea, bioscopen en gebedshuizen als voorbeeld. Britten moesten al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, winkels en enkele andere locaties.

Engeland maakte deze week bekend versoepelingen uit te stellen, om een tweede uitbraak van COVID-19 te voorkomen.
8 uur geleden
Duitse reizigers die risicogebied bezoeken vanaf vandaag verplicht tot coronatest
Duitse reizigers die terugkeren uit risicolanden moeten zich vanaf vandaag verplicht laten testen op het coronavirus. Personen die weigeren, riskeren een boete tot 25.000 euro. Volgens gezondheidsminister Jens Spahn is de maatregel nodig om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, nadat coronacijfers in recente weken sneller stegen dan voorheen. Mogelijk volgen aanvullende maatregelen.
9 uur geleden
Waarom bedrijven in coronatijd bewust grotere verliezen nemen
Beursgenoteerde ondernemingen maken flinke verliezen over het tweede kwartaal bekend en dat komt zeker niet alleen doordat ze minder binnenkrijgen dan ze uitgeven. Bedrijven moeten het huishoudboekje op orde brengen en dat zorgt voor de dieprode cijfers onder de streep. Hoe werkt dat precies?
10 uur geleden
Het laatste nieuws uit het buitenland:
 • De Australische deelstaat Victoria maakt vandaag melding van 466 nieuwe coronabesmettingen en twaalf doden. De miljoenenstad Melbourne blijft voorlopig in lockdown, en er is een avondklok ingesteld. Zes doden worden gelinkt aan een cluster besmettingen in een ouderentehuis.
 • India meldt 933 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus en ruim 60.000 nieuwe besmettingen. Daarmee nadert het land 2.1 miljoen ziektegevallen. Sinds medio juni signaleert India op dagelijkse basis 50.000 besmettingen
 • China zegt dat 31 mensen recentelijk het coronavirus hebben opgelopen. Dat zou zijn gebeurd in de Xinjiang regio, waar een uitbraak 750 mensen heeft besmet. Het land telt nu 84.596 coronabesmettingen, hoewel asymptotische patiënten niet worden meegeteld. Volgens officiële cijfers stierven 4.634 Chinezen.
12 uur geleden
Duizenden ouders in onzekerheid over coronacompensatie kinderopvang
Duizenden ouders hebben hun eigen bijdrage voor de kinderopvang nog steeds niet terug. Door de coronacrisis waren de kinderopvangcentra voor de meeste kinderen tijdelijk gesloten. Het kabinet riep toen op om de opvang wel te blijven betalen, en beloofde dat alle ouders daar compensatie voor zouden krijgen, maar voor een groep ouders is het nog altijd onduidelijk of ze hun geld terugkrijgen.

Zo'n drieduizend ouders hebben zich gemeld bij BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang. Maar die vereniging schat dat er in totaal ongeveer vijfduizend ouders zijn die het geld, soms duizenden euro's, nog niet hebben teruggekregen.

Het gaat om ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen. Bijna alle ouders die hun kinderen naar de kinderopvang of een gastouder brengen, krijgen kinderopvangtoeslag, ongeacht hun inkomen. Maar in specifieke situaties vervalt dat recht, bijvoorbeeld als een van de ouders niet werkt. Lees hier meer.
13 uur geleden
Duitsland betaalt miljoenenrekening voor ic-zorg Nederlandse coronapatiënten
Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse- en Nederlandse ministeries van Gezondheid in gesprek met NU.nl.

Tijdens de coronapandemie nam Duitsland maandenlang de zorg over van 58 COVID-19-patiënten, omdat de intensivecareafdelingen in Nederland overvol dreigden te raken. Het gros van de Nederlandse patiënten (48) werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst.

De laatste Nederlandse patiënt die in Duitsland werd behandeld, overleed begin juni in een Duits ziekenhuis. Duitsland kon de hulp aanbieden, omdat het over een van de grootste aantallen bedden op intensivecareafdelingen van Europa beschikt. In totaal zouden er meer dan dertigduizend bedden zijn. Daarnaast had het land de virusuitbraak snel onder controle.
16 uur geleden

Oud-directeur RIVM pleit voor landelijke mondkapjesplicht
Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, pleit vrijdagavond bij Nieuwsuur voor een landelijke mondkapjesplicht in winkels, restaurants en bij contactberoepen.  Coutinho vindt het huidige mondkapjesbeleid te vrijblijvend. "Het is erg veel van: we moeten het met z'n allen doen en daarmee is het erg vrijblijvend. Ik denk dat dat een risico is". Ook zou hij graag zien dat mensen die uit risicogebieden reizen verplicht worden getest op het virus. 

gisteren om 23:47
Reisadvies Marokko blijft staan op oranje
Het reisadvies voor Marokko blijft staan op oranje omdat de noodtoestand in het land vanwege het coronavirus nog altijd van kracht is. Marokko heeft de grenzen gesloten voor regulier verkeer zoals toerisme. De Europese Unie heeft Marokko ook op een lijst van onveilige landen gezet, waarmee reizigers uit Marokko alleen welkom zijn in Europa als ze kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is.
gisteren om 23:42
Waarom huisartsen soms willen weten of iemand in het verleden corona had
Het is nog steeds lastig om na te gaan of iemand in het verleden het coronavirus heeft gehad. De antistoffentest, de meest geschikte test hiervoor, heeft belangrijke beperkingen. In sommige gevallen kan zo'n test een huisarts wel helpen bij het vinden van de oorzaak van langdurige klachten.

Huisartsen krijgen van patiënten met enige regelmaat de vraag of ze geen test kunnen ondergaan waarmee kan worden aangetoond of ze in het verleden het coronavirus hebben gehad. Dat vertelt Stijn van den Broek, woordvoerder bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en huisarts. De NHG raadt het doen van dit soort testen in het algemeen af. Voor mensen met langdurige klachten die mogelijk veroorzaakt zijn door het coronavirus, vragen huisartsen soms wel een antistoffentest aan.

Antistoffen zijn onderdeel van je immuunsysteem. Sommige antistoffen helpen voorkomen dat een virus je ziek maakt. Antistoffen zijn in het algemeen alleen werkzaam tegen één specifiek virus.
 
Als je ziek wordt door het coronavirus, dan is het mogelijk dat je lichaam vervolgens antistoffen tegen dit coronavirus aanmaakt. Met een antistoffentest probeer je te bepalen of deze antistoffen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Lees hier meer.
gisteren om 23:39
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 7 augustus

Nederland:
 • De GGD's in Amsterdam en Rotterdam laten besmette personen zelf hun contacten bellen. Vanwege capaciteitsgebrek is besloten om het bron- en contactonderzoek tijdelijk deels uit handen te geven. 
 • Nederland telt 519 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze besmettingen zijn in de afgelopen 24 uur gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
 • Voetbalclubs treffen extra maatregelen voor oefenwedstrijden. Zo mogen bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta maar drieduizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat waren er eerst zevenduizend.
 • De overheid gaat data van reizigers die uit risicogebieden terugkomen opvragen, zodat gecontroleerd kan worden of zij zich wel aan de quarantaineregels houden.

Internationaal:
 • Een repatriëringsvlucht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten is bij aankomst in India neergestort. Zeker zestien inzittenden zijn hierbij overleden. Aan boord zaten Indiase burgers die vanwege de coronapandemie niet zelf thuis konden komen. 
 • De avondklok in de provincie Antwerpen, die werd ingesteld vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, wordt vanwege de hitte tijdelijk niet gehandhaafd.
 • Afrika heeft inmiddels meer dan een miljoen besmettingen. Meer dan de helft van alle gevallen zijn vastgesteld in Zuid-Afrika (538.000).
 • Vanaf vannacht mogen bars en restaurants in Noorwegen geen alcohol meer verkopen. Daarnaast komt het land volgende week met een nieuw mondkapjesadvies.