Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
een paar seconden geleden
RIVM-briefing Tweede Kamer
Het RIVM is dinsdagmiddag begonnen met het briefen van de Tweede Kamer over de stand van zaken in het coronavirus. Van Dissel voert het woord. Er wordt eerst een korte herhaling gegeven van de gebeurtenissen en de cijfers van de afgelopen maanden.
één uur geleden
Schotse competitie mogelijk stilgelegd: opnieuw negeerde een speler de coronaregels
De Schotse overheid heeft dinsdag gedreigd het voetbalseizoen stil te leggen. Voor de derde keer in korte tijd ging een speler de fout in door de coronaregels te overtreden.

Ditmaal gaat het om Celtic-linksback Boli Bolingoli, die recent naar Spanje afreisde en bij terugkomst tegen de voorschriften in niet in quarantaine ging. Eerder werd zijn ploeggenoot Leigh Griffiths al gewaarschuwd nadat hij een feestje had georganiseerd.
2 uur geleden
Hoe verliep de Russische weg naar een potentieel vaccin?
Met de Russische goedkeuring van een vaccin lijkt een belangrijke stap te zijn gezet in de strijd tegen het coronavirus. Het land maakte eerder bekend in oktober massaal inwoners te willen inenten. NU.nl zette de Russische weg naar een potentieel vaccin uiteen.
2 uur geleden
Rusland stevent af op inentingscampagne na goedkeuring vaccin
Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag toestemming gegeven om een eerste COVID-19-vaccin in gebruik te nemen. De producent van het vaccin is het in Moskou gevestigde Gamaleya Instituut.

Met de goedkeuring wordt de weg vrijgemaakt voor een grootschalige inentingscampagne nadat de laatste testfases zijn afgerond. Deskundigen maken zich zorgen en stellen dat Rusland zijn imago belangrijker vindt dan eventuele gezondheidsrisico's, aangezien het vaccin nog geen twee maanden lang wordt onderzocht.

President Vladimir Poetin hoopt dat zijn land binnenkort al miljoenen vaccins kan produceren, zei hij vandaag. Ook zou zijn eigen dochter al gevaccineerd zijn.
3 uur geleden
HelloFresh ziet omzet meer dan verdubbelen door coronacrisis
HelloFresh is in het tweede kwartaal dankzij de coronacrisis flink gegroeid. De omzet is vergeleken met een jaar eerder met 122 procent gestegen tot 972,1 miljoen euro. Het aantal bestellingen is meer dan verdubbeld tot 18,1 miljoen.

"De groei van de afgelopen maanden is uitzonderlijk, omdat zowel nieuwe als bestaande klanten voor HelloFresh hebben gekozen als oplossing voor thuis koken", zegt medeoprichter en CEO van HelloFresh Dominik Richter. In totaal heeft HelloFresh nu 4,18 miljoen klanten, waar dat er in het tweede kwartaal van 2019 nog 2,41 miljoen waren. Het bedrijf is actief in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland.
3 uur geleden
Hornbach verwacht flink grotere winst door coronaklusser
Doe-het-zelfketen Hornbach verwacht een fiks grotere winst dan vorig jaar doordat mensen vanwege de coronamaatregelen massaal aan het klussen zijn geslagen. Op basis van de verkoopcijfers tot dusver in dit boekjaar, dat bij Hornbach van 1 maart 2020 tot en met 28 februari 2021 loopt, verwacht het bedrijf over de eerste zes maanden uit te komen op een omzetplus van bijna 20 procent.

Toen de eerste lockdownmaatregelen van kracht werden, merkte Hornbach vrijwel meteen dat de consument deze periode aangreep om te klussen in en om het huis. Nu de maatregelen gedeeltelijk versoepeld zijn, merkt de keten dat mensen nog altijd blijven klussen.
4 uur geleden
Nierpatiënten extra vatbaar voor complicaties 
Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor complicaties als zij met het coronavirus besmet zijn. Ook hebben zij dan een grotere kans om te overlijden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC. Uit de resultaten blijkt dat de sterfte onder nierpatiënten hoger is dan onder andere risicopatiënten, zoals hart- of longpatiënten.

"Opmerkelijk is bovendien dat in dialyse- en niertransplantatiepatiënten het niet uitmaakt of je man bent, of je suikerziekte, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hebt. Die factoren moeten dus niet meegenomen worden om een dialyse- of transplantatiepatiënt wel of niet op een ic op te laten nemen", zegt projectleider Ron Gansevoort. 

De eerste onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd.
5 uur geleden
'Verpleeghuis in Nieuw-Zeeland op slot'
In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is een verpleeghuis in lockdown gegaan, omdat bewoners luchtwegklachten hebben, schrijft de NZ Herald. Alle bewoners zullen worden getest op het coronavirus. Volgens de directeur is de kans groot dat het om griep gaat.

De maatregel is opvallend, omdat Nieuw-Zeeland al honderd dagen lang geen nieuwe besmettingen meer heeft gemeld. De inwoners van het land hebben intussen hun gewone leven weer opgepakt, maar de grenzen zijn nog wel dicht.
5 uur geleden
Tweede Kamer krijgt weer een technische briefing van RIVM
De Tweede Kamer wordt vanmiddag weer geïnformeerd door het RIVM. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, zal rond 13.00 uur zijn presentatie geven. De technische briefing is live te volgen op NPO1.
5 uur geleden
Zalando groeit hard in coronacrisis: veel meer online geshopt
Zalando is in de eerste helft van 2020 flink gegroeid. Het bedrijf heeft nu 34 miljoen actieve klanten in heel Europa, ruim 20 procent meer dan een jaar geleden. De omzet steeg in een jaar tijd met 19,6 procent naar 3,46 miljard euro. Dat meldt de Duitse webshop in het kwartaalbericht.

Vooral in het tweede kwartaal groeide Zalando hard. "We zijn sterker uit deze eerste golf van de pandemie gekomen", zegt CFO David Schröder daarover. "Veel van onze partners zijn intensiever zaken gaan doen via ons en het is ons samen gelukt om te groeien." Lees hier verder. 
5 uur geleden
Thuiswerken in de hitte is niet de verantwoordelijkheid van de werkgever
Nederland werkt massaal thuis terwijl we midden in een hittegolf zitten. Maar waar de werkgever op de werkvloer wel voor een koele werkplek verantwoordelijk is, geldt dat niet voor thuis. Dat blijkt uit navraag bij werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV.

"De werkgever is niet verplicht om voor een koele werkplek thuis te zorgen", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. "En hoeft ook de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco niet te vergoeden."

Vakbond FNV bevestigt dat. "Niet alle regels die op kantoor van toepassing zijn, gelden voor thuiswerken." Lees hier verder.
6 uur geleden
Wereldwijd twintig miljoen besmettingen
Wereldwijd is het totale aantal bevestigde besmettingen opgelopen tot meer dan twintig miljoen. Op dit moment is bij 20.020.679 personen het coronavirus vastgesteld, meldt de prestigieuze Johns Hopkins University. Het aantal besmettingen is in de laatste zes weken verdubbeld. 

Ongeveer een kwart van de besmettingen (ruim vijf miljoen) is in de VS vastgesteld. Ook in Brazilië (meer dan drie miljoen) en India (meer dan twee miljoen) zijn veel gevallen gemeld.
9 uur geleden
Situatie in Australische deelstaat lijkt te stabiliseren
De situatie in de Australische deelstaat Victoria lijkt te stabiliseren. Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen was dinsdag opnieuw relatief laag. In de afgelopen 24 uur kwamen er 331 nieuwe besmettingen en 19 sterfgevallen bij, vergeleken met 322 besmettingen en 19 sterfgevallen op maandag.

Victoria is de op een na dichtst bevolkte staat van Australië. De stad Melbourne ging halverwege juli in lockdown vanwege een tweede golf van besmettingen. Op 5 augustus werd een piek van 725 nieuwe besmettingen bereikt.

In heel Australië zijn momenteel zo'n 22.000 besmettingen en 332 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus bekend.
9 uur geleden
Ruim 53.000 sterfgevallen in Mexico
In Mexico is het dodental met 705 nieuwe sterfgevallen dinsdag de 53.000 gepasseerd. Daarnaast is het aantal besmettingen met 5.558 gestegen naar 485.836. In de afgelopen week zijn nog eens ruim vijfduizend coronapatiënten overleden.
9 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 10 augustus

Nederland:
 • Het totale aantal besmettingen van Nederland is in het afgelopen etmaal met 630 gevallen gestegen. Het gaat om de grootste dagelijkse stijging in ruim drie maanden tijd. Het gros van de positief geteste personen is tussen de twintig en veertig jaar oud.
 • In en rond Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal besmettingen het hardst. In Amsterdam gaat het om bijna 200 nieuwe gevallen, terwijl Rotterdam melding maakt van 130 nieuwe besmettingen.
 • Er liggen nog 29 coronapatiënten op Nederlandse intensive cares. Dat zijn twee personen minder dan gisteren werd gemeld.
 • Zo'n 99 coronapatiënten worden op reguliere ziekenhuisafdelingen behandeld: 12 meer dan gisteren. Het gaat om het grootste aantal sinds 1 juli.
 • Van de inwoners van Bergen op Zoom die zich tussen 1 en 9 augustus op het coronavirus hebben laten testen, was 12 procent ook daadwerkelijk besmet.
 • De GGD's hebben in de afgelopen week net geen 99.000 coronatests afgenomen. Dat zijn zo'n drieduizend tests minder ten opzichte van de voorgaande week. Het aandeel geteste personen dat een positieve testuitslag krijgt, nam opnieuw toe. Het gaat om 3,5 procent van de geteste personen.
 • Koepelorganisatie OV-NL zegt dat alle stads- en streekbussen en trams in Nederland worden voorzien van speciale kuchschermen voor de chauffeurs. Daardoor kunnen passagiers weer voorin instappen en kan het zwartrijden beter worden aangepakt.
 • De coronateststraat op luchthaven Schiphol gaat eind deze week open. Die is bedoeld voor reizigers vanuit landen of regio's met kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen).

Internationaal:
 • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het advies voor reizen naar zes Spaanse provincies maandag aangepast van geel naar oranje. Het gaat om Barcelona, Lerida, Huesca, Zaragoza, Teruel en Soria.
 • Reizigers die vanuit Nederland naar Griekenland gaan, moeten vanaf 17 augustus de uitslag van een negatieve coronatest laten zien. De negatieve test mag op het moment dat je de grens overgaat niet ouder zijn dan 72 uur.
 • De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gezegd dat de bestrijding van het virus buitengewoon ingewikkeld blijft. Volgens officiële statistieken zijn bijna twintig miljoen mensen inmiddels besmet geraakt.
 • Volgens Belgische deskundigen is de exponentiële groei van het aantal besmettingen gestopt. Met 4.061 nieuwe ziektegevallen in de afgelopen week was er nog wel sprake van een lichte stijging, maar die is minder groot dan de stijgingen van voorgaande weken.
 • De Verenigde Staten hebben de grens van vijf miljoen besmettingen met het coronavirus gepasseerd. De VS was al langer koploper wat betreft het aantal besmettingen. Daarnaast voert het land met ruim 162.000 overleden coronapatiënten ook de lijst van het grootste aantal sterfgevallen aan.