Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
Technische briefing afgerond
Het deel van de technische briefing van Jaap van Dissel is afgerond. Daarmee zit de hele technische briefing erop. Om 14.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van het coronavirus.
4 minuten geleden
Iran meldt tweede dagrecord op rij
In Iran is voor de tweede dag op rij een recordaantal overleden coronapatiënten geregistreerd. In het afgelopen etmaal ging het om 450 coronagerelateerde sterfgevallen, 100 meer dan het record dat gisteren werd gevestigd. Sinds het begin van de pandemie zijn in Iran 33.714 coronapatiënten overleden.

Iraanse gezondheidsautoriteiten melden verder 6.824 positieve tests, waarmee het totaal oploopt tot 558.648.
25 minuten geleden
Maatregelen hadden in voorjaar sneller versoepeld kunnen worden
Van Dissel vindt dat achteraf gezien de maatregelen van maart sneller versoepeld hadden kunnen worden. Volgens hem gebeurde dat niet "om te kijken wat het effect was". Van Dissel denkt dat als de R van 0,88 nu daadwerkelijk gerealiseerd wordt, "je redelijk snel op de helft (van het aantal besmettingen, red.) bent ten opzichte van wat je nu hebt". Ook in de ziekenhuizen gaat het aantal patiënten dan volgens hem "redelijk snel" omlaag. "Maar bij al die curves duurt het wel veel langer voor je weer bij nul bent."
42 minuten geleden
Anne Frank Stichting moet reorganiseren 
De Anne Frank Stichting moet vanwege de coronapandemie reorganiseren. Het Anne Frank Huis kan maximaal een kwart van het aantal gebruikelijke bezoekers ontvangen en loopt daardoor veel inkomsten mis. Ook voor volgend jaar wordt rekening gehouden met minder bezoekers. 

"Wij zijn de overheid buitengewoon erkentelijk voor de steun die we ontvangen. Desalniettemin blijven er substantiële tekorten over", schrijft directeur Ronald Leopold in een persbericht. "We moeten onze organisatie daarom aanpassen aan de veel lagere inkomsten, maar willen er daarnaast voor zorgen dat de kern van onze museale en educatieve missie uitgevoerd kan blijven worden."

Het museum gaat op de kosten besparen en zoekt naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Ook wordt een vijfde van de vaste medewerkers ontslagen.
één uur geleden
Verschillende R-waarden bij verschillende maatregelenpakketten
Bij de invoering van een maatregelenpakket wordt altijd gestuurd op de verlaging van het reproductiegetal (R), dus de verlaging van het aantal mensen aan wie een besmette persoon het coronavirus gemiddeld doorgeeft. Een overzicht van de verwachte R-waarden bij verschillende maatregelenpakketten:
 • Geen extra maatregelen in september of oktober: R van 1,25
 • Maatregelenpakket van september en oktober: R van 0,88
 • Maatregelenpakket van maart met geopende scholen: R van 0,83
 • Maatregelenpakket van maart met geopende basisscholen: R van 0,79
 • Volledig pakket van maart met gesloten scholen: R van 0,74

Een lager reproductiegetal is volgens Van Dissel vrijwel niet mogelijk. Dat blijkt volgens hem ook uit cijfers van andere landen.
één uur geleden
Van Dissel toont het effect van verschillende maatregelenpakketten
Van Dissel toont nu verschillende grafieken van de mogelijke gevolgen van strengere maatregelen voor de bezetting op de intensive care (ic). Die maatregelen zouden dan twee weken van kracht moeten zijn. De piek van het aantal bezette ic-bedden zou niet veranderen als andere maatregelen worden getroffen. Dat komt volgens Van Dissel doordat deze mensen nu al besmet zijn en dat niet met maatregelen is op te lossen.

Wel bepaalt de zwaarte van het maatregelenpakket hoe snel de curve van het aantal bezette ic-bedden daalt. Van Dissel gaat uit van deze verschillende scenario's: het huidige maatregelenpakket, de maatregelen van maart met geopende scholen, het pakket van maart met geopende basisscholen of het volledige pakket van maart met gesloten scholen.
één uur geleden
Cijfers laten daling in mobiliteit zien
Uit mobiliteitscijfers van Apple en Google blijkt dat Nederlanders zich steeds minder verplaatsen. Die cijfer zitten nog niet op het niveau van de eerste lockdown, maar wel bijna op het niveau van juni. Toen zat de R onder de 1. Van Dissel hoopt dat dit nu ook het geval is.
één uur geleden
6 procent van Nederland met coronavirus besmet geraakt
Ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking is met het coronavirus besmet geraakt, zegt Van Dissel. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin en het RIVM, waarin bloed van donoren op antistoffen is onderzocht. Grofweg is een grens te trekken tussen het noorden en het midden en zuiden van het land. In het noorden zijn minder mensen geïnfecteerd geraakt dan in het midden en zuiden. In Brabant en Limburg is gemiddeld 8,5 procent van de bevolking met het coronavirus besmet geraakt.
één uur geleden
Reproductiegetal gedaald, maar mate waarin is nog onzeker
Volgens Van Dissel lijkt het erop dat het reproductiegetal (R) gedaald is, maar is dat getal pas na twee weken met zekerheid vast te stellen. De R van 9 oktober is de laatste betrouwbare R die het RIVM heeft. Die was al gedaald van 1,25 naar 1,16. "Het maatregelenpakket van september heeft dus niet geresulteerd in een R onder de 1, maar het reproductiegetal is wel wat gedaald." Dit getal geeft weer hoeveel anderen een met het coronavirus besmette persoon gemiddeld besmet.
2 uur geleden
Curve aantal besmettingen lijkt af te vlakken
Volgens Van Dissel is het aantal nieuwe besmettingen vooral in het westen van het land en in Twente groot. Het aantal nieuwe besmettingen is exponentieel opgelopen, maar lijkt volgens hem nu af te vlakken. "Maar het is nog te vroeg om die conclusie te trekken. Zijn we wel of niet gekanteld? Of we ons op dat cruciale punt bevinden, is nu de vraag."
2 uur geleden
Van Dissel begint aan presentatie
Daarmee zit de technische briefing van Kuipers erop. Jaap van Dissel neemt de presentatie straks over.
2 uur geleden
Lastig om extra zorgpersoneel te werven
Om extra zorgpersoneel te verwerven, kan in het BIG-register (register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) worden gekeken of er mensen zijn die kunnen bijspringen in de ziekenhuizen, zegt Kuipers. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen van wie de BIG-registratie net is verlopen. "Alle beetjes helpen, maar overall zijn de effecten beperkt", aldus Kuipers.
2 uur geleden
'We zeilen scherp aan de wind'
Kuipers zegt dat het sturen op een reproductiegetal (R) van net onder de 1 "scherp aan de wind zeilen" is. Als er veel besmettingen zijn, duurt het met een R net onder de 1 lang voor het aantal besmettingen afneemt en dus ook het aantal ziekenhuisopnames daalt.

Volgens Kuipers moet het aantal ziekenhuisopnames begin november al stabiliseren en daarna dalen. Als die "plateaufase" uitblijft, ontstaan volgens hem "nog serieuzere problemen".

"We komen anders in het scenario dat alleen acute zorg verleend kan worden. Dat wil niemand", aldus Kuipers. "Tussen het bereiken van de R onder de 1 en het 'plateau' in het aantal ziekenhuisopnames zit drie weken." Volgens hem zitten we dicht bij het scenario waarin alleen nog acute zorg verleend kan worden.
2 uur geleden
Zorgen over afschaling reguliere zorg
Kuipers legt nu uit welk deel van de reguliere zorg moet worden afgeschaald in verschillende scenario's. Momenteel is in het hele land gemiddeld 20 procent van de reguliere zorg afgeschaald. Eind oktober is dat aandeel 35 procent, wat betekent dat de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening op de korte termijn niet in het geding is. Binnen twee tot vier weken moet een deel van de zorg echter wel worden hervat. Als de huidige trend doorzet, is eind november ruim 75 procent van de reguliere zorg afgeschaald. De kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening is dan niet meer te waarborgen.
2 uur geleden
'Patiënten verzwijgen vaker mogelijke coronaklachten'
Patiënten die reguliere zorg nodig hebben, verzwijgen steeds vaker dat ze klachten hebben die bij het coronavirus horen. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) benadrukt dat het verzwijgen van een mogelijke coronabesmetting risicovol is voor de patiënt en de zorg.

Volgens voorzitter Caroline van der Marel zeggen patiënten niks, omdat ze bijvoorbeeld niet willen dat een geplande operatie wordt uitgesteld. "Het is heel begrijpelijk dat patiënten die lang wachten op een operatie of andere behandeling er alles aan doen om deze door te laten gaan", zegt ze. "Het is echter zowel een gevaar voor de patiënt zelf als voor de zorgverleners en andere patiënten als mogelijke coronaklachten niet worden gemeld."

Coronapatiënten hebben bij operaties namelijk een grotere kans op complicaties. Daarnaast wijst Van der Marel erop dat in de zorg al personeelstekorten zijn. "Hoe meer risico zorgverleners lopen, hoe groter het ziekteverzuim wordt en hoe meer de tekorten oplopen." Als gevolg van de toegenomen werkdruk in de ziekenhuizen wordt de reguliere zorg afgeschaald.

De beroepsvereniging roept patiënten en hun bezoekers op hun klachten niet te verzwijgen. Op deze manier kunnen ze indien nodig op tijd getest worden op het coronavirus.
2 uur geleden
Live: Kuipers en Van Dissel praten Kamer bij over coronavirus
Live: Kuipers en Van Dissel praten Kamer bij over coronavirus
2 uur geleden
Nog niets van maatregelen te zien in ziekenhuisopnames
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg laat zien dat het effect van de coronamaatregelen nog niet zichtbaar is in het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten. Dat was twee weken geleden ook al zo met de eerder getroffen maatregelen.

Als die trend doorzet, liggen er eind november 4.500 coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Op dit moment zijn dat er ruim achttienhonderd. De lijn voor patiënten op de intensive care (ic) vertoont een vergelijkbaar beeld. "We zitten nog steeds op het verkeerde spoor", aldus Kuipers. Als de maatregelen effect hebben, moeten we de daling in het aantal ziekenhuispatiënten vanaf 3 november zien, zegt hij.
2 uur geleden
Technische briefing Tweede Kamer
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), praat de Tweede Kamer tijdens een technische briefing bij over de verspreiding van het aantal nieuwe coronabesmettingen over het land. Eerder was Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), al aan het woord. De briefing duurt tot 12.30 uur.
4 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland is met 14.964 gestegen. Daarnaast zijn ook 27 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • Rusland meldt met nog eens 346 overleden coronapatiënten een dagrecord. Niet eerder werden in 24 uur zoveel coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Daarnaast zijn 16.202 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd.
 • Ook Oekraïne meldt een recordaantal sterfgevallen. Het dodental is met 165 gestegen naar 6.755. Daarnaast zijn 7.474 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen.
 • De noodtoestand in Thailand is verlengd tot eind november, zodat de coronamaatregelen van kracht kunnen blijven.
4 uur geleden
Eerste snelteststraten gaan eind november open
De eerste teststraten voor coronasneltests gaan eind november open. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om 25 nieuwe testlocaties.
 
De sneltest wordt daarnaast ook aangeboden op de circa zeven XL-locaties waar ook andere soorten coronatests worden afgenomen, zoals eerder bekend werd. De eerste XL-locatie gaat in december open. Lees hier meer. (Foto: ANP)
6 uur geleden
Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt? 
Als iemand met het coronavirus besmet is, dan zal hij of zij zich vast niet aan de coronaregels hebben gehouden, toch? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in Milieu (RIVM) in gesprek met NU.nl. Lees hier meer. (Foto: ANP)
12 uur geleden
Lockdown in Melbourne na drie maanden opgeheven
In de Australische stad Melbourne is woensdag na drie maanden de lockdown opgeheven. Het land meldde maandag en dinsdag geen nieuwe besmettingen, maar woensdag zijn wel twee nieuwe positieve tests geregistreerd. 

De stad met ruim vijf miljoen inwoners ziet de restaurants en cafés weer opengaan. Ook mogen inwoners van de stad meer mensen ontvangen. In juli, toen dagelijks ruim zevenhonderd nieuwe besmettingen werden geconstateerd, werd besloten een lockdown af te kondigen.

De deelstaat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, is het zwaarst door het coronavirus getroffen gebied in Australië. In Victoria overleed 97 procent van alle in Australië overleden coronapatiënten. In totaal zijn in het land 907 personen aan COVID-19 overleden.
12 uur geleden
Horeca voelt zich niet serieus genomen
De horeca werd moedeloos van de boodschap van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat de huidige coronamaatregelen tot zeker december van kracht blijven. "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op", zegt voorman Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Willemsen was ook niet te spreken over het steunpakket dat eerder op dinsdag werd aangekondigd. "Het is niet meer dan een goedbedoelde fooi. Als we 100 procent gesloten moeten blijven, moeten we ook 100 procent gecompenseerd worden." Bovendien komt het geld dat wel wordt aangeboden volgens hem te laat. Bedrijven kunnen half november een bijdrage aan het loon en de vaste lasten aanvragen. "Maar dan hebben we de lonen over oktober en november dus alweer zelf voorgeschoten."

De horeca wil vooral serieus worden genomen door het kabinet, zegt Willemsen. "We hebben nog steeds geen onderbouwing van de maatregelen gekregen, ondanks een reeks brieven en nu krijgen we in een bijzin te horen dat we tot in december dicht moeten blijven. Het is tekenend voor hoe er met onze branche wordt omgesprongen." Die houding leidt bij de KHN-voorman tot "moedeloosheid en frustratie".

De brancheorganisatie hoopt dat er in het debat over de coronamaatregelen meer steun voor zijn sector toegezegd wordt. "We praten veel met de hele politiek, we hopen dat andere partijen voor ons opkomen."
12 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 27 oktober:

Binnenland
 • De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, blijven zeer waarschijnlijk tot in december van kracht. Feestdagen als Sinterklaas en Sint-Maarten moeten in kleine kring gevierd worden, vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens een persmoment.
 • Momenteel is er nog geen reden om maatregelen aan te scherpen, legde Rutte uit. Volgende week dinsdag volgt een nieuwe persconferentie.
 • Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de tijdelijke coronawet. De wet moet het coronabeleid van het kabinet van een wettelijke grondslag voorzien
 • Zorgverzekeraars die in verband met de corona-uitbraak veel extra kosten hadden, kunnen collega-verzekeraars vragen om een tegemoetkoming in die kosten. Dat hebben zorgverzekeraars aan toezichthouder ACM gevraagd, omdat de extra kosten de continuïteit van de zorg kunnen bedreigen.
 • Zeventigplussers en mensen met een medische aandoening krijgen voorrang bij het ontvangen van de griepprik. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) nam dit besluit, omdat de vraag naar de griepprik volgens huisartsen groter lijkt dan het aanbod.
 • Rob Jetten, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter. Ook laat hij weten vanuit huis verder te werken.
 • Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) liet weten per ongeluk voor de motie te hebben gestemd.
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 67.542 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 22 procent ten opzichte van de voorgaande week (55.587). Het aantal overleden coronapatiënten (329) steeg ook fors ten opzichte van de voorgaande week eerder (185).
 • Momenteel zijn 2.358 Nederlandse coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, laat het LCPS weten. Dat zijn er 109 meer dan een dag eerder. 529 coronapatiënten liggen op de intensive care (ic), van wie 2 in Duitsland.

Buitenland:
 • De reisadviezen voor de Canarische Eilanden en Griekse eilanden zijn officieel versoepeld. Voor beide regio's geldt weer kleurcode geel. Vakanties worden dus niet langer afgeraden.
 • Het reisadvies voor de Duitse steden Berlijn, Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is aangescherpt vanwege de verhoogde besmettingsgraad. Morgen gaan ook heel Oostenrijk, Italië en Noord-Portugal op 'oranje'.
 • Zo'n tweehonderd kleine luchthavens in Europa dreigen door betalingsproblemen failliet te gaan als het vliegverkeer niet verder wordt opgestart, meldt ACI Europe. De luchthavens zijn goed voor 277.000 banen.
 • De autoriteiten in Iran melden dat in de afgelopen 24 uur nog eens 346 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds de uitbraak van COVID-19 in het land. Iran telt 33.299 overleden coronapatiënten.